Терористички напади во светот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Со оглед на тоа дека и сам кажуваш дека од 100%, 90% се најверојатно онакви какви што ги опишав и тоа како е во ред да изгенерализирам.

Не само што велам дека ништо нема да смени, туку и тврдам. Затоа и го пишав и другиот пост, објасни ми како тоа што ти си сменил слика, ќе и помогне на мајка која го загубила своето дете при нападот. Ќе отиде маж и ќе ја прегрне на погреб а она ќе каже „нема потреба мажу, веќе ми е подобро поради тоа што многу луѓе на фб ги сменија профилните слики“? Дебилно размислување? Дебилна компарација? Знам, исто како што е дебилно и менувањето на профилните слики.

Мрчењето е личен став, јас сум таков, не сакам трендови, поготово не вакви кога се исфорсирани и немаат никакво значење. Да е тренд на носење карирани кошули е во ред, зошто на повеќето и им стојат карирани кошули ама ова нема никаква врска бе Рики, 90% од луѓето ги боли цеф и ти кажав дека вчера вечерта заглавиле во Балет/Капан Ан/Ракија Бар.

Јас знам дека ти не си таков и не искоментирав „Рики ја смени сега профилната а го немаше да го направи истото за Куманово“ ама изгенерализирав, зошто (ќе се повторам по катаљардати пУт), тоа го направија огромен дел од личностите поради тренд, не поради тоа што навистина сочувствуваат. Јас искрено, најискрено сочувствувам со семејствата кои изгубија свои блиски ама не со држава како Франција, со нацијата, со владата, со градот Париз зошто му биле разурнати објекти итн итн и не, не мислам вака поради тоа што тие не сочувствувале со мене/тебе за Куманово или Смилковско.
Да бидеме искрени , сега поголем тренд е мрчењето против отколку менувањето профилна ! А у тренд се луѓе на кои најголема загуба у живот им е смртта на хрчакот !

Боли вистината, сега шу прајме ако се договорат западниве и источните заедно да ви го изнаебат мамичето мамино забулено козоебачко? колку жртви сте спремни да дадете? или ќе се криете во подрум...
Ако имаат пак поддршка од САД Израел и Турција. ИСИС може со без никакви проблеми да стигне секаде во светот.

Едно штипе за очи... разни акции, ке се разнесат терористите, или авионите ги срушија кулите, ама секогаш ќе се најде неоштетен пасош ( изгледа за терористите праат неуништливи пасоши)... а за што к*р би го носел терористот самоубиец пасошот, за патување на оној свет :D

Ja mislim deka tebe ti se vlaznat gacickite koga goronavedenive raboti se slucuvat, oti ke imas nesto da zboruvas(more like da se deres/seres) vo forum, inace nema za sto da zivees. #rightwinginternetsoldiersontherise
Помеѓу мене и тебе, кој од нас двајца е адвокат на ИСИС?
Чии пријатели и роднини сечат глави на кафири таму? Мои или твои?

Работата е, што за разлика од другите јас целосно сфаќам зошто е таа подршка на радикалниот Ислам, од страна на Албанците.

12227160_943539282367454_5569810765579599842_n.jpg

Што на крај ќе испадне иронично со оглед на тоа што бегалците имаат поинакви вредности од западот, за после две-три генерации потомците ќе почнат да бараат уредување кое е по теркот на уредувањето од кое нивните родители избегале.

Ислам и либерализам немаат компатибилност.

Знаеш дека ова не е точно, нели? Јас овде гледам како со секоја наредна генерација се губи културата на секој емигрант кој се доселил тука. Потомците на тие емигранти се растени во оваа средина и несвесно ја прифаќаат оваа култура. Знам еден куп такви луѓе овде, од било кој дел од светот. Имам разговарано со еден муслиман кој пред да створи фамилија се доселил тука. Успеал да си најде жена од родното место овде, веројатно и таа била од првите генерации кои емигрирале. Еден ден му ја видов ќерката, дојде со другарки - Швеѓанки, имаше околу 18 години и немаше фереџе на глава. Го прашав дали жена му носи фереџе, рече да. А што ако одбие еден ден? Рече: би бил многу тажен и навреден, би сакал да носи, но не би сакал да ја присилам на тоа. А зошто ќерка ти не носи? Направи многу тажна фаца и рече: „Не ми е воопшто сеедно, но јас дојдов овде поради фамилијава која тогаш сакав да ја имам. Поради нив седам тука, сакам да имаат поубави услови за живот и да не бидат присилени како мене да се преселат на друго место од истата причина како и јас. Отфрли многу работи на кои сум ја учел, но барем е среќна и има убав живот.“
Нормално е за децата полесно да се вклопат во средината, затоа што се растени во неа. Знам и Балканци кои без оглед на тоа како и да ги воспитувале децата, денес децата им се прави Швеѓани во однесување.

Точно, Макс, ислам и либерализам немаат никаква допирна точка, но кога станува збор за солидарност не гледаш идеологија. Ако видиш онесвестен човек на улица, ќе го разбудиш за да го прашаш за религиозна определба пред да му помогнеш, или како?[DOUBLEPOST=1447594072][/DOUBLEPOST]

Ова! Толку масакри на деца се случија низ светов, никој не покажа трошка емпатија.

Помеѓу мене и тебе, кој од нас двајца е адвокат на ИСИС?
Чии пријатели и роднини сечат глави на кафири таму? Мои или твои?

Работата е, што за разлика од другите јас целосно сфаќам зошто е таа подршка на радикалниот Ислам, од страна на Албанците.

Pomegu mene i tebe pogolem PR na ISIS od tebe nikoj ne moze da im pravi vo forumov..

Ni moi priateli i rodnini ne secat glavi ni tvoi, ne znam sto ti e zimi se da znaev ke ti pomognev....

Rabotata e demek mislis deka znaes nesto vo vrska so geopolitika vo bliskiot istok i za megunarodni odnosi ama vrska nemas.

Ова е војна меѓу светот и ционизмот. Па и заради тоа се создаде Исис. Инаку Исис има убиено многу повеќе муслимани во светот отколку другите. Целта на овие ционистички структури е да има една голема светска војна меѓу муслиманите и христијаните. Инаку зошто во времето на СССР немаше радикален ислам туку главните вампири беа русите. 70 години исти финти ни се готват од ционистите на САД и Израел.

Ах бе луѓе. Ја читам темава од почетокот и не можам да ви се изначудам. Зошто се кренало толкав бунт за масакров во Париз, зошто не било тоа така кога умирале луѓе во Индија, Пакистан и не ти знам дека. Околу 200 жртви ќе има нападов, сите до еден невини обични луѓе. Луѓе кои биле на вечера, на концерт, на прошетка. Тоа се случува во период кога има страшна мигрантска криза, во која што 100% сум уверен оти не знаеме какви ни минуваат низ границите. Па еве има луѓе од Гевгелија што ги виделе, што при самата помисла дека може некои од тие напаѓачи да бил во нивниот град се потресуваат. И не обвинувајте никого што се поврзуваат мигрантите со нападите, едноставно тоа е првата проста логика која се појавува во секоја просечна глава. Може целта да е токму тоа, но во секој случај не може да се спречи таквото резонирање. Да се навратам околу "загриженоста" во врска со слични настани во различни региони. Ќе ме извинете, ама Рики донекаде ја долови поентата. Тој не рече дека животот на невин човек во Багдад вреди помалку од исти живот во Париз. Туку едноставно објасни дека тоа таму се дешава често. Јебига точно е тоа. Јас лично преку 100 пати на телевизија имам слушнато за бомбаш-самоубиец на блискиот исток и на други места. И во сите тие 100 пати сум гледал на тоа со неодобрување и гадење. Сега искрено гледам на исти начин, со мала разлика што сепак ова се случува во Европа и може евентуално да биде последица на нешто што се случува и во мојата земја. Иако менување профилни и пишување #prayforparis не значи ништо и го избегнувам максимално.

Во секој случај изедначување на настаните со честите жртви на блискиот исток и во нестабилните подрачја со ова што се случи во Париз не може да се направи. Барем не во нашите очи и никој не смее да биде осуден за тоа што гледа различно на овие работи, прво поради медиумската активност која што ја живееме и второ и уште поглавно што сепак тоа се дешава на исти континент, во држава која што секој обичен човек ја смета за сила во која е незамислива ваква работа.

Не знам дали ти е јасно дека напиша многу бесчуствителен и комплетно расистички коментар со кој ги оправда и ги направи безвредни сите убиства „таму некаде далеку“ и направи градација на вредни и помалку вредни човечки животи. Разбирам дека има многу што мислат како тебе (инаку не би имало војни) ама ретко некој вака отворено да си признае што мисли.
Така е брат. Така е. Исто треба да се реагира на трагедии во нестабилно подрачје кое е во истата состојба 50 години, и на терористички напад во подрачје кое е тотална спротивност од другото. Пошто нели, истиот шок и иста порака се испраќа. Можеме да се правиме политички коректни до сто и назад, ама сите знаеме дека не е така. Сите знаеме дека еден удар во Франција е потежок удар за човештвото од војна на блискиот исток, колку и да звучи некоректно и бесчувствително ова, таква е реалноста. И ударот има поголемо значење, како што видовме, иначе немаше да се крене толкава галама. И можеби од тука се трга. Кога ќе видиш дека и Франција не е безбедна, можеби светот ќе се сети и на блискиот исток. Можеби на некој ќе му текне „чекај малце бе, па ако ова мене што денес ми се деси, на некој му се дешава секојдневно, дај да го смениме тоа“. Пошто факт е дека никој нема сабајле од чиста мира да се разбуди и наеднаш да почне да се залага за тоа. Мора да се има некакво искуство за да дојде до пресврт, нели? И можеби конечно ќе се сетиме што сме напраиле, до кај сме го донеле светов, па можеби дури сега ќе сфати некој дека треба да се оправат работите, не во Франција, туку секаде. Без разлика дали тоа го прави од емпатија, или од тоа да се осигура дека следен Париз нема да биде Лондон, или Берлин, Брисел, или Мадрид. Можеби.

Па сега ти можеш мене да ми кажеш бесчувствителен, а можам и јас тебе да ти кажам, што не си ги кажувал овие работи пред Париз? Зошто ти не беше тој кој толку го вреднуваше човечкиот живот, па не стана да кажеш „дај бе луѓе да оправиме некако работава“. Не. Мораше да се деси Париз, за да биде мејнстрим по социјалните мрежи да се даде поддршка за Париз, па за дури тек тогаш некој да му текне „абе, а со другиве шо прајме, што не мислиТЕ на нив?“. Епа извини, ама не може тоа така.

Ама океј, нека бидам јас бесчувствителниот расист што го вреднува Париз повеќе од блискиот исток.

Ако е мигрант од сирија, пасошот му е документ, било каде да го застане полиција или на пат или на улица без документ ќе биде приведен.

Брат тој шета со калаш и 5 шаржери и облепен со Ц4 викаш дека пасошот ке го извади у случај на контрола? : ))))

Греота се бе луѓето... Бараат подобар живот... Што има везе ако се терористи? И што убиваат луѓе треба да им се помогне.. Борци за човекови права се... Како нашите што седат во влада исто.

Ако имаат пак поддршка од САД Израел и Турција. ИСИС може со без никакви проблеми да стигне секаде во светот.
Колкава омраза имате кон евреите тоа е чудо невидено. Од премногу голем антисемитизам што имате и метеор да падне вие ќе мислите дека и тоа е од евреите. А иначе се уште стојам на истиот став. Христијанството и Исламот треба да се модифицираат следните години ако светот сака мир, спокојство и вистинска светлина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom