Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Automatic defrost :)
Pa kako za midea osnoven model nisto cudno...kaj i da vidis midea po balkonive bara voda ima pod niv....loso sto mnogu luge od falenje na vivksite se izlazaa godinava , toj vivaks lani i ovoj sea nemaat vrska. Ko ke pocnat maglite ke bide interesno

Епа кога велевме дека Мидеа не вреди за парите, ни се смееа. Кога ќе почнат маглите, тогаш сопствениците може доле направат резервоар за техничка вода. Се во духот на „економичноста“. ;)

Kakva panelna grealka so ventilatori e ova, a kako sto naucivme deka najekonomicno i najbrzo e koga vozduhot se zagreva i se postignuva sakanata temperatura (zadadena) ova e 50% poefikasno nego panelka, pre bi rekol deka e moderen kalorifer so dadadeni temperaturni senzori, tajmer, LCD, bez koi i ne bi rabotel ekonomicno da gasi i ukljucuva koga ke postigne T no sekako ke ima pomali oscilacii vo temperaturata toplo/ladno nego li da e samo panel bez ventilator.
Исти ташак, ги прават и со вентилатори и без. Јас Терморот што го имам купено на времето, го одбрав без вентилатор за да не се замарам со бука и евентуална замена на вентилатори. Греењето пак е конвекциско, само што верзиите со вентилатор побрзо пренесуваат топлина од грејно тело во воздух. Тој вентилатор е мал, и иначе нема сила да го раздвижи воздухот во собата (како клима уред). Тогаш мене ми беше пресудна буката од такви мали вентилатори, иначе мислам дека така се посигурни од прегревање на грејачите (и нивно запалување).

Здраво сакам да ве прашам планираме да земеме котел на пелети за загревање на околу 100 м2 ама не сум сигурен дали е исплатлива инвестиција би ве замолил за подетални информации дали се исплати. Планирам да го земам котел од екошпар од 15 киловата за 130 м2 имтео му е алба б.

Tie 100m2 ke gi grees samo so kotelit ili koitelot e priklucen na radijatori (dali imas radijatori za greenje), pretpostavuvam deka ne e edna prostorija, kolku bi te cinel kotelot?
Pretpostavuvam e ovoj
http://www.ecospar.com.mk/mk[DOUBLEPOST=1446704152][/DOUBLEPOST]Kuka si ili stan, za 85000den imas i drugi eftini resenija, ako si kuka imas prednost

Automatic defrost :)
Pa kako za midea osnoven model nisto cudno...kaj i da vidis midea po balkonive bara voda ima pod niv....loso sto mnogu luge od falenje na vivksite se izlazaa godinava , toj vivaks lani i ovoj sea nemaat vrska. Ko ke pocnat maglite ke bide interesno
Ne me zezaj covece seriozen si pa so ke prai bre na magla upm:([DOUBLEPOST=1446714723][/DOUBLEPOST]
Ne me zezaj covece seriozen si pa so ke prai bre na magla upm:(
Aehi to so kompresot imase istiot kako ovoj na aeci to

Последно уредено:
Некој листа што е вредно да се гледа излезено од годинава? Привршив со школово за тромесечјево па да им седнувам полека на тоа што сум испуштил :)

бев хајпнат за Алиса во Земјата на огледалата, ама трејлеров дубоко ме разоќара. :mad:

Sanyo :D
јас имам тошиба грее ко луда до нула :D
шала на страна ама вистина е, од година на година се позадоволен сум од неа, можеби има врска и +5-те самтиметри тервол горе на таван, не знам

Momci neznam dali e obrabotuvana temava ama kolku so razlistuvav ne vidov negde da ste se grabnale za ova u diskusija pa da prasam zasto e tolku poskup multisplit-ot vo odnos na single-to i koj ocekuvaat da im kupuva i zasto?
Primer:
Daikin 2MXS50H Inverter External Multi 27.230btu for 2 internal.jpg
Znaci 1456 + 265 + 295 = 2016€ a za tie pari mozes daikin 25ka i 35ka da si zemes za max 1200€ i uste bolje ke imas dve nadvoresni edinici t.e posiguren si.
Me interesira za sto se raboti u sustina dali ima opravdanost vo ogromnava razlika na kostanje?
I ne samo za Daikin tuku generalno za site marki..

Multi split kod Fujitsu sa tabelama kapaciteta grejanja.

http://www.ampair.co.uk/files/Section 3 - 3 Room outdoors_1.pdf

Naravno da je vazan i podatak da kada je spoljasnja jedinica u defrost-u kompletan prostor ostaje bez grejanja.

Kapaciteti grejanja za Fujitsu LTCN- Nordic i LTCA koja se prodaje kod nas.

http://www.fgnordic.se/media/57496/Design_Technical_Manual_09-14_LTCB_LTCN.pdf

http://www.ampair.co.uk/files/ASYG 09-12 LTCA - AOYG 09-12 LTC - Design & Tech.pdf[DOUBLEPOST=1446766720][/DOUBLEPOST]A model LTCN 14 je TOP model koji se prodaje samo u Skandinaviji.[DOUBLEPOST=1446766926][/DOUBLEPOST]Jako ozbiljan Multi sistem

http://www.acs-klime.rs/media/wysiwyg/mitsubishi_pdf/MHI_multi_tabela_kombinacija_2_.pdf

A ima nesto i o Daikin - u

http://www.acs-klime.rs/media/wysiwyg/daikin_pdf/daikintabela_kombinacija_za_multisplit.pdf

Последно уредено:
Bidejki na temava uglavnom za klimi zborime ubavo e da si napravis muabet so @trk_mkd koj skoro imase post na taa tema. Neznam dali negoviot kotel e Ekospar, Gree ili nekoj tret ama po toa sto go napisa deka 450den dnevno za 65m2 go kosta greenjeto cim padne pod nula temperaturata ne mi izgleda isplatlivo. Zatoa coekot od peleti saka da premine na klima bas zaradi neekonomicnosta. Posto vie ste isplanirale da bide greenjeto na ogince pretpostavuvam ne ide da vi sugerirame klimatizacija, a inace za tie 3000evra koi ke gi dadete za kotel+radijatori ima X resenija i da se ladite i da se greete za mnogu poeftino od 450den dnevno a i nema da kosta 3 iljadarki.[DOUBLEPOST=1446674989][/DOUBLEPOST]
Ma mora da ima nekoja caka cim se tolku eftini a nalickani, dur ne gi vidis/probas na lice mesto nisto...toj so LCD displejot stvarno predobro izgleda ama zgleda duva samo od taa resetkata na prednata strana sto e so bela boja pod displejot a ne i od gore iako i tamu ima resetka. Nekoe minijatura ventilaroce ima najverovatno ko onie radijatorine uljani sto gi ima kaj nas.
jas kupiv pred 2 godini 25KW kotel na peleti (so kapacitet od max 200m2, jas zagrevam momentalno okolu 65m2) od Thermoflux. Sakav originalno da kupam od Metal art (http://zk.mk/metal-art-kotli) - makedonski proizvod, kotel od so dosta podebel i kvalitet lim, tezok okolu 470kg, a mojot od termoflux e okolu 270kg za ist kapacitet i recisi identicna cena.Problem mi bese tolkava masina da vnesam vo kukjata vo delot kade mi e kotlarata. Mozam da ti kazam deka potrosuvacka na peleti da raboti samo okolu 10h i da odrzuva okolu 20-22 stepeni e tocno 1 vrekja, a ako go ostavam kotelot da raboti non-stop kje potrosi nekade 1,5 do 2 vrekji i toa na ova vreme (n) koga kje zaladi mu treba i 2-3 vrekji na den. Sega planiram da viknam majstor, mozno e da mi e loso podeseno sogoruvanjeto. Zatoa kupiv inverter koj go rabotam 00:00-17:00 a kotelot raboti 17:00-00:00. Ovie termoflux i Metal art se za prostor >120m2, a za pomal prostor mozes da zemes i od Ecospar, verojatno dosta postedlivi se, no racunaj deka ispustat 3KW toplina od samiot kotel i ako sakas da ja koristis taa toplina , koga kje go stavis kotelot nekade vnatre mozno e da ti smeta zukot sto go ispusta ventilatorot i spiralata za dotur na peleti. Najdobro e najdes nekoj sto ima vgradeno i da vidis dali te fakja oko. Matematikata za potrosuvacka za 65m2 na ova vreme(prosek 7 stepeni vo tek na denot), pod uslov non-stop da se odrzuva 20stepeni ,e 400 denari na den na peleti , drva bi bilo nekade 200 denari na den, a inverter 150 denari na den. Kako kje zaladuva, invereterot kje stanuva ponefikasen. Imaj vo obzir deka ova e za sprat od kukja, so dobra izolacija, no ne zagrevan od niedna strana; imam stan od 38m2 na juzna strana koj bez nikakvo zagrevje ovie denovi si drzi 22-23 stepeni :tapp:
I edna zabeleska dodatno, parnoto greenje e mnogu poprijatno nego duvanje inverter :) ali sto da ti kazam, nema i jare i pare :)

Последно уредено:
@trk_mkd 150 den.dnevno za 65 dobro izolirani kvadrati e premnogu.
Bi potroshil 27 kw struja, skupa 18kw I eftina 9kw vo idealen slucaj, a bi dobil bar 100kw toplina
od klimata. Ispagja 4 kw na sat, shto po moja procenka e poveke od duplo za odrzuvanje na 20c.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom