Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

W

wicked_1

Гостин
Three colours : Blue

Е стварно Кисловски е мајстор, не мислев дека ќе налетам на нешто подобро од неговите Double life of Veronique или Decalogue...
Blue нема плот, по содржаен распоред еден од најсиромашните, визуелно, наративно, еден од најдобрите.

Кисловски низ неговиот светоглед преку главниот лик објаснува животни апстрактни категории како љубов, слобода, депресија, јад итн, и на сите им става по еден прашалник.
That's about it.

Пре-предобра разработка на главниот лик. Жулиет Бинош маестрална... најверојатно Ирене Јакоб има доста учено од неа, неверојатни сличности имаат една со друга. И двете врвни глумици.

9/10

G

grande-juve

Гостин
^
И ја му иам иста оцена даено, а Црвената за нијанса подобар по мене.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Јас само плавата ја имам гледано и филмот е одличен иако не би се сложил со оценката затоа што приказната е многу слаба ама супер беше реализиран филмот и Џулиет е прекрасна.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
500 days of summer е многу глуп филм. Успеа да ми ја расипе и симпатијата кон Зои. Не што не се поврзав ни со приказната ни со ликовите туку напротив се ме иритираше.
На крајот кога типката му се престави како Autumn, приповратив у себе.
Да, за обозаватељ на A walk to remember, Longest Ride, Notebook и сличните 500 days of Summer ќе е многу глуп.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Да, за обозаватељ на A walk to remember, Longest Ride, Notebook и сличните 500 days of Summer ќе е многу глуп.
А за необожавател не смее да биде глуп? Таман па на истото ниво ми е со гореспоменатите.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
ја блу едвај го доглеав
тиња, ништо не се дешава
ко одисеја 2001

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.612
Three colours : Blue

Е стварно Кисловски е мајстор, не мислев дека ќе налетам на нешто подобро од неговите Double life of Veronique или Decalogue...
Blue нема плот, по содржаен распоред еден од најсиромашните, визуелно, наративно, еден од најдобрите.

Кисловски низ неговиот светоглед преку главниот лик објаснува животни апстрактни категории како љубов, слобода, депресија, јад итн, и на сите им става по еден прашалник.
That's about it.

Пре-предобра разработка на главниот лик. Жулиет Бинош маестрална... најверојатно Ирене Јакоб има доста учено од неа, неверојатни сличности имаат една со друга. И двете врвни глумици.

9/10
Одличен е. Иако има, како што велиш, објасувања за многу апстрактни категории, Blue е за слободата, всушност. Трилогијата е замислена така што секој дел одговора на една од боите на француската револуција, сина - бела - црвена, а со тоа и на еден од елементите на мотото на револуционерите - „Слобода, Еднаквост, Братство“. Но Кишловски не би бил Кишловски ако темите не ги поставил така што нема да биде директно воочливо тоа. На пример, за „Слобода“ би можел како тема да земе бегство од затвор, a la „The Shawshank Redemption“ style, но тој се одлучил за мајка која од петни жили се обидува да се ОСЛОБОДИ од болните сеќавања по огромната загуба во животот, но неуспешно. Исто е и во другите два филма од трилогијата. За мене, сепак Blue е најдобриот од сите! За колку само моменти, кадри, елементи, симболи и метафори во филмов може да се дискутира... Кишловски е маестрален!

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
The Gift не издржав да го чекам на убава снимка. Цел филм беше просечен, и ништо не се дешаваше за на крај последните 10 минути да го исправат впечатокот. Само 7ца од мене, далеку е од Prisoners што го споменувавте, што те држи напнат 2 саати.

И која глупост беше на почетокот ко го сретнаа Гордо, во продавницата ја кажуваат адресата за достава (пред Гордо), добиваат пакет од него на адреса дома и се чудат од кај им ја знаел адресата. :pos:

Член од
23 август 2010
Мислења
39.842
Поени од реакции
115.989
Кај да најдам српски или хрватски или било каков разбирлив превод за Che: Part one? Не можам да го гледам без превод, претежно на шпански се зборува. :mad: На titlovi.com и podnapisi.net барав но ниеден не е соодветен на мојата симната верзија. Иначе ова ми е симнатата верзија: Che.Part.One.2008.LiMiTED.BluRay.576p.H264

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Кај да најдам српски или хрватски или било каков разбирлив превод за Che: Part one? Не можам да го гледам без превод, претежно на шпански се зборува. :mad: На titlovi.com и podnapisi.net барав но ниеден не е соодветен на мојата симната верзија. Иначе ова ми е симнатата верзија: Che.Part.One.2008.LiMiTED.BluRay.576p.H264
Англиски превод спаѓа во разбирливи? Пошо имаш на podnapisi баш за таа верзија, го проба тој?

Член од
23 август 2010
Мислења
39.842
Поени од реакции
115.989
Англиски превод спаѓа во разбирливи? Пошо имаш на podnapisi баш за таа верзија, го проба тој?
Се снајдов. Спаѓа секако, ама го имав изгледа скокнато тој, а во меѓувреме Фросе ми прати по ПП англиски превоТ. Сега ќе гледам Че Гевара какви глупости правел кога бил девојче. :kafence:

Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
Секогаш сум избегнувал филмови што се многу стари, посебно тие што не се во боја, поголема грешка во животот немам направено :D
Овие денови ги изгледав Dial M for Murder, 12 Angry Men и сега само што завршив со It's a Wonderful Life. Ги изгледав и Dirty Rotten Scoundrels и Raging Bull, добри филмови, ама не се ништо во споредба со првите 3, посебно It's a Wonderful Life, готов бев да заплачам на крајот :place: Џејмс Стјуарт растура, веројатно Anatomy of a Murder ќе ми биде следен филм со него, Rear Window и Vertigo ми се гледани.

Kajgana Shop

На врв Bottom