Компот

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Ми треба лично искуство за компот без шеќер. Сте правеле и колку време ви стоел без да се расипе зошто го нема шеќерот како конзерванс?
Со Стевиа нема да го бидне?

Обожавам компот, а нај омилен ми е компот од брескви.

@Agda Beata цејлонскиот цимет е природен конзерванс. Ми кажаа дека со него успевало да се задржи компотот и да стои. Се ставало по сосема малку во секоја тегла.
Е сега не знам колку многу ќе влијае на вкусот ... ама како алтернатива постои.

@Agda Beata цејлонскиот цимет е природен конзерванс. Ми кажаа дека со него успевало да се задржи компотот и да стои. Се ставало по сосема малку во секоја тегла.
Е сега не знам колку многу ќе влијае на вкусот ... ама како алтернатива постои.

Го знаеш името на другиот вид на цимет?

Компот на неколку пати ми се случи да ставам вода и да додадам мандарина, јаболко и што најдам дома кога она што се направило во енормни залихи е изедено (најчесто компот од вишни и праски) и вкусот ги задоволува критериумите кога веќе нема друг.

Еве денес сефтосав од компотов од праски, (за внуката)
и ја отворив темава, КОМПОТ во тегли, да биде во друштво сега со новата отворена
Месо во тегли и тие што сакаат може и овде нешто да прочитаат и научат - слично е.

Годинава со фруктоза, замена за шеќерот.

@Agda Beata правев тегла за проба, со една лажица фруктоза стои како конзерванс.

:angel:

Вишни, кајсии, сливи средени. Круши , праски денес и утре.

Јас у рерна правам компот. Немам услови во стан со шерпи.

Ве молам постирајте рецепта за компот од сливи , праски и друго сезонско овошје , ама да е проверено да не се расипува.[DOUBLEPOST=1442308586][/DOUBLEPOST]Јас правев џем од сливи. Испробано-6кг сливи модри , 1200 гр шеќер, 1 филџан оцет вински, 3 ванилин шеќер. Се ставатт ред исчистени сливи, ред шеќер, на крај оцетот да отстојат 3-4 часа. Потоа се варат на рингла со мешање околу 2-2,5 часа, но не да се преварат. Се става во жешки тегли , се враќаат во рерна затворени на 120 степени 15 мин, и се оставаат во рерна да се оладат до утрото.
Може да е потечен , зашто со оладување се згуснува малку.

Последно уредено:
Мајка ми неќна направи кул компот, со грозје внатре, крушки и сливи. Убавини, а стандард прават од дренки. :)

@CafeDelMar , ќе мoже ли пoстaпкaтa зa прaвење нa кoмпoт вo рернa дa ми јa кaжеш.

Ставаш се како за вообичано компот кога правиш, пола овошје, пола вода и три лажици шеќер ( јас ставам фруктоза ).
Ги редиш теглите убави затворени во ладна фурна.
Вклучуваш на 50 степени пола саат, на 100 степени пола саат и на 200 степени пола саат.
Исклучуваш и ги оставаш до сабајле сами да се изладат.

Мајка ми неќна направи кул компот, со грозје внатре, крушки и сливи. Убавини, а стандард прават од дренки. :)
Te molam stavi recepta za kompot od krushki, mi treba hitno no da e provereno i tocno.[DOUBLEPOST=1444056904][/DOUBLEPOST]
Ставаш се како за вообичано компот кога правиш, пола овошје, пола вода и три лажици шеќер ( јас ставам фруктоза ).
Ги редиш теглите убави затворени во ладна фурна.
Вклучуваш на 50 степени пола саат, на 100 степени пола саат и на 200 степени пола саат.
Исклучуваш и ги оставаш до сабајле сами да се изладат.
Od kade ja kupuvas fruktozata i kolku stavas na kompot od krushki?

Последно уредено:
Te molam stavi recepta za kompot od krushki, mi treba hitno no da e provereno i tocno.[DOUBLEPOST=1444056904][/DOUBLEPOST]
Od kade ja kupuvas fruktozata i kolku stavas na kompot od krushki?

Во маркетите ја има, на Виталија е 92 денари за 300 грама.
Инаку ако си правела со шеќер со 3 лажици исто и од нејзе. Како ти одговара.

Постапката од горе што ја напишав можеш и за со круши.
Значи пола овошје, пола вода и 3 лажици шеќер.

maja-maja ќе ставам рецепта утре кога ќе ја прашам мајка ми сега не знам да ти кажам баш нај нај. А ти изгледа имаш вишок крушки, а ? :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom