Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
@Divac за тие пари многу подобро ти е да ги купиш следниве производи отколку една таква повеќенаменска справа:

ROBUST WEIGHT BENCH PLUS - КЛУПА ЗА ВЕЖБАЊЕ - 11.490 денари;
GYMBIT HEAVY WEIGHT SET - СЕТ ТЕГОВИ - 3.990 денари;
DOOR WAY GYM - 990 денари;
Вкупно: 16.470 денари.
UpperCut

Pravam sklekovi veke dve-tri godini, mada ne so kojznae kakov intezitet, otprilika 3 pati nedelno po stotina sklekovi pa mislev da zemam nekoja sprava za da mozam da pravam poraznovidni vezbi, i kako sto veke rekov ne mi e bitno da stavam koj znae kolkava masa, i zatoa se mislev da kupam nesto od niv, posto znam deka nemaat golem otpor pri krevanje, ali cim imaat problemi kakvi sto gi opisa se otkazuvam od niv.
Fala ti!

Многу пари, многу простор. Со тие пари можеш да одиш во теретана 2 години.

Ако вежбаш колку онака да се рече, земи си едно вратило како во линкот од цитатот и паралелно прави и склекови и згибови. Само со еден тип на вежба (склекови/push) се добива дисбаланс меѓу push/pull и после искривено е детето, цел ден пред компјутер утепува. Иако ова не е идеално зошто едното е хоризонтално бутање, а другото вертикално влечење подобро е него ништо. Пак тука ќе ја спомнам програмата од r/bodyweightfitness, сите овие аспекти се адресирани.

Зборот ми беше дека може подобро да се искористат парите ако е веќе спремен да даде толкава сума.
А тоа дали треба воопшто да купува било какви справи е друга дискусија. Ако мене ме прашуваш доволни се отприлика 3 вежби и минимална опрема за да имаш развиено тело, ама тука нејќев да навлегувам зашто имам сфатено дека луѓето полесно се мотивираат кога ќе направат некаква инвестиција во разни справи, тегови и слично..

Ако вежбаш колку онака да се рече, земи си едно вратило како во линкот од цитатот и паралелно прави и склекови и згибови. Само со еден тип на вежба (склекови/push) се добива дисбаланс меѓу push/pull и после искривено е детето, цел ден пред компјутер утепува. Иако ова не е идеално зошто едното е хоризонтално бутање, а другото вертикално влечење подобро е него ништо. Пак тука ќе ја спомнам програмата од r/bodyweightfitness, сите овие аспекти се адресирани.
Реално нема ни една година да оди со скопските цени на теретани!
А ако живее во куќа над 100м‘2 сигурно ќе најде некое собче 3х3 м‘2 во кое ќе може да си направи мини теретана.
UpperCut

Pravam sklekovi veke dve-tri godini, mada ne so kojznae kakov intezitet, otprilika 3 pati nedelno po stotina sklekovi pa mislev da zemam nekoja sprava za da mozam da pravam poraznovidni vezbi, i kako sto veke rekov ne mi e bitno da stavam koj znae kolkava masa, i zatoa se mislev da kupam nesto od niv, posto znam deka nemaat golem otpor pri krevanje, ali cim imaat problemi kakvi sto gi opisa se otkazuvam od niv.
Fala ti!

Купи си материјали и распрашај по овие што заваруваат да ти ја завари основата на бенчот (али барај поасолен некој бидејќи треба да ставаш тежини), имаш скици пи интернет колку ти душа сака и дури кефски направени. Потоа кај тапацерите ќе ти спремат клупа која со штрафови ќе си ја поставиш на контрукцијата (вака ќе ја земиш сигурно за 2000ден пониско од овие во продавница, али ако сакаш да биде поестетски купи си од продавница или прашај кај овие што прават справи, од Битола го познавам Бандата). Ако купуваш клупа барај си некоја што ќе ја трансформираш и во кос, рамен, контракос.
Разбој и вратило се прават со ефтина конструкција. али моја препорака ти е ако веќе правиш ваква конструкција да ја модифицираш во стил на power rack, можеш и самиот да ги изработиш, а може и да го купиш али е скапичок/ Ако го изработуваш сам ќе си прошеташ по плацовите да видиш какви цефки има на располагање 5ка секако ти треба за основата.
Во комбо кафез+бенч клупа+тежини до 150кг+1 шипка 180-200цм + 1 крива шипка 120цм + барем 4 кратки шипки за еднорачни (ти препорачувам барем 4 за да можеш да правиш и дроп/супер серии).
Оваа инвестиција ако ги правиш самиот нема да те фати премногу, креваат тежините по 80-100 денари за килограм па за почеток не мора да ги земеш сите 150кг, 100ка ако си почетник ти е доволно за првата година на сите справи, а останатите делови се спремаат со сума од 300-400 евра, а ако купуваш се ќе те фати мн поскапо
Со ова имаш целосна теретана дома (може да правиш грб/гради/рамо/трапез/нозе/раце) и не ти треба ниту денар по теретани (ако си од скопје, реално скоро сите поасолни теретани тука се над 1500 со исклучок на 2-3) а ова ќе ти остане засекогаш.
Тежините се наоѓаат од 80-100денари, шипките 180цм се наоѓаат по 2000-2500 денари + 1200 кривата + по 350-500 кратките).
И моја препорака за крај една вреќа боксерска (мин 80цм висина) ги имаш по продавниците за 2000-3000 денари), најди простор, научи да удираш + јаже за скокање и ете ти и кардио ;)

Реално нема ни една година да оди со скопските цени на теретани!
А ако живее во куќа над 100м‘2 сигурно ќе најде некое собче 3х3 м‘2 во кое ќе може да си направи мини теретана.

...

Има и поевтини теретани, ама незнам каква е внатре состојбата. Сешто се имам изнаслушано, но лично искуство немам. Интересна понуда имаат во капитол, 30 влеза за 2100. Четири пати неделно да одиш ~1250 доаѓа. Освен тоа често промовираат 3 месеци за 3к. Е сеа тоа што внатре се натрупани безброј дебилни справи и нема место кај да се свртиш кога е гужва е друг проблем. Енивеј, поентата ми беше што сепак во теретана ќе има повеќе опции за вежбање него со лимитирана опрема дома.

Инаку, тоа што му предложи е солидно. Уште два-тројца другари и ете теретана за евтини пари. Како што поминува времето ќе се докупат работи што фалат, може ќе се придружи уште некој, а и ќе си го чуваш и со мерак ќе вежбаш.

@Divac

Има и поевтини теретани, ама незнам каква е внатре состојбата. Сешто се имам изнаслушано, но лично искуство немам. Интересна понуда имаат во капитол, 30 влеза за 2100. Четири пати неделно да одиш ~1250 доаѓа. Освен тоа често промовираат 3 месеци за 3к. Е сеа тоа што внатре се натрупани безброј дебилни справи и нема место кај да се свртиш кога е гужва е друг проблем. Енивеј, поентата ми беше што сепак во теретана ќе има повеќе опции за вежбање него со лимитирана опрема дома.

Инаку, тоа што му предложи е солидно. Уште два-тројца другари и ете теретана за евтини пари. Како што поминува времето ќе се докупат работи што фалат, може ќе се придружи уште некој, а и ќе си го чуваш и со мерак ќе вежбаш.

@Divac
Нешто налик на тоа што му го понудив имав направено дома, но откако заминав да студирам има улога на полици и да собира прашина.
1250 денари не се малку на наш стандард за теретана, барем кажувам за мој стандард. Искрено најмногу сум платил 850денари и тоа дури ми беше скапо со оглед на тоа што имам вежбано и без да плаќам. За 12 месеци ќе даде 15 000 денари, значи за 2 и пол години ќе ги отплати справите што му ги предложив. А во овој случај му остануваат засекогаш, со можност секогаш да ги продаде за одредена сума, а парите што ќе ги даде во теретана, не ги враќа никако.

2-3 илјадарки за 1 месец теретана? Аман бре, овде во прилепов 500 денари цел месец, 6 дена одам во неделата одам xD

2-3 илјадарки за 1 месец теретана? Аман бре, овде во прилепов 500 денари цел месец, 6 дена одам во неделата одам xD
Абе дури живеев во Прилеп пред 5 години за 300ки месечно имам одено :) и таму ги поскапеа :D

Се си е супер во капитол само шо треба да си закажеш термин за на бенч коа има гужва..т.е после 7 саат

Dennis Wolf мора да освои првото место на Mr. Olympia.!

Се си е супер во капитол само шо треба да си закажеш термин за на бенч коа има гужва..т.е после 7 саат
толкава теретана а една бенч клупа епа стварно не иде, јас сакам да почнам таму ама од овакви работи се нервирам
Dennis Wolf мора да освои првото место на Mr. Olympia.!
тешко тоа ама како и да е нема да биде многу разлика во поени со Фил
2572ete.png

edit
ете го бремениот на мајка, Dexter според мене може да биде или втор или трет

Последно уредено:
ете го бремениот на мајка,

Па тие веќе сите професионалци се со огромни стомаци последица на користењето на некои супстанци. Dennis има дефинитивно најдобрите нозе, види само vastus medialis - от му и го спореди со оној на Dexter, Phil и Rhoden.
9941-dennis-wolf-197_final.jpg

http://www.musculardevelopment.com/...ries-posted-mr-olympia-2015.html#.Vf3a8dLtmko

Wolf е со совршена кондиција и излегува во најдобра форма на сцената.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom