Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
http://www.toshiba-aircon.co.uk/assets/uploads/product_assets/RAS 10-22SKV2-E Suzumi Plus.pdf[DOUBLEPOST=1442380933][/DOUBLEPOST]Tuka gore moze da vidite na koja snaga moze da raboti minimalno[DOUBLEPOST=1442381019][/DOUBLEPOST]Strelec80:

Cuvaj si go Geyi-to, takva klima za tie pari ne naogas poveke
Vidi nesporen e minimumot, no dali cel den konstantno moze taka da raboti i dali e dobro za kompresorot da raboti nonstop na minimum obrtai ?
Za da raboti dolgo vreme na minimum treba ili da ima niska zadadena vnatresna T, ili da e predimenzionirana za prostorot. Ama dali e bas taka.
Pri konstantno dolgo vreme rabotenje na minimum mislam deka poveke se zagreva kompresorot i imaat zastita da iskljuci pravi forced defrost so cel da oladi kompresorot koga e toplo nadvor (nema situacija so mraz na izmenuvacot).
Dali samo kaj pogolemite edinici po mokjnost ja ima zastitava ili i kaj pomalite 12 i 9ki neznam tocno, po servisnite gi ima ovie podatoci.
Ja zboram za mojata Gree 28ca koja pravese takvi vestacki defrosti zaradi zastitata, sea moze za nekoj moze e sranje kineska marka itn pa pravi taka...ama eve i vo servisnoto za 22jkata na @Baratel vo opisot za toa vo koi slucai nastanuva defrost se spomnuva pod tocka 5 situacija za defrost "During continuous compressor operation" pri uslovi koi se visha matematika da se razberat od X temperaturni uslovi pa se do 10 i poveke prateni komandi od vnatresnata za 0rps na kompresorot.
Sea da ne se fati nekoj deka kaj negovata nema takvi zastiti, mozno e sve, site upatstva i servisni nemoze da se procitaat pa za sekoj model da se znae kako raboti.

Се фативте за работа на минимум, како да е тоа најважната карактеристика за климиве. Камо да е времето цела зима такво па да ни треба само минимумот за греење. Кога е надвор влажно и под нула, мака мачат климите на максимум да ја постигнат потребната топлина, најмалку е важно колкав е минимумот. И на крајот, ако веќе и минимумот е преголем, едноставно ќе исклучи климата со работа одреден период.

Blagodaram najvece na STRELEC za podatocite za Mitsa FH35VE, pa mesto edna zemav dve MITSUBISHI FH35VE
Se nadevam ne sum pogresil, zosto ne mi se rizikuvase so VIVAX ili so GREE dali ke e toa TOA ili NE.
A i Montazerite bea super decki(pozdrav)
Прегледај го приврзокот 128669 Прегледај го приврзокот 128670 Прегледај го приврзокот 128671
Cestito neka ti e, normalno deka ne si zgresil

да се пофалам и јас порачав
http://hr.vivax.com/VIVAX-COOL-klima-uredjaji-ACP-12CH35AECI-inv-35-kW-464.aspx
цена и монтажа 31500
голема благодарност до сите кои ми помогнаа во одлуката посебно Стрелец и Стрелец80
со план сум и едно панелче да набацам ама за тоа не ве замарам сепак се мали пари во прашање (ама секој доброволен совет е со задоволство прифатен).
Ви посакувам на сите топла зима со температури не поладни од -10 :)

јас мојата ја пуштив на греење уште пред една недела по тие дождовите да ја спремам за новата сезона, на надворешна 17 растураше од греење :D
до душа кај мене и ретко кога паѓа под нулата, со најчурук клима сум од сите вас а немам никаков проблем цела зима

јас мојата ја пуштив на греење уште пред една недела по тие дождовите да ја спремам за новата сезона, на надворешна 17 растураше од греење :D
до душа кај мене и ретко кога паѓа под нулата, со најчурук клима сум од сите вас а немам никаков проблем цела зима
Не си нормален :))) ama imas like(y)

Последно уредено:
Не си нормален :))) ama imas like(y)
вистина е ова што го пишав не ве лажам
до душа во собата беше 23 за 6-7 мин. дигна на 25 и ја исклучив
денеска и утре ќе треба пак на ладење да ја префрлам гледав сношти на прва Глигор кажува 37-38 за Гевгелија[DOUBLEPOST=1442471566][/DOUBLEPOST]
Остај го ти него, он и да прдне ќе се стопли :)
едно време пред 3-4 год. кога копав биткоини цела зима се греев со 3-4 графички, по најладното не паѓаше под 18 во таа соба кај што ми е климата сега(20м2)

Глеј го, сепак е Скорсезе а и Де Ниро има класика перформанс :)
може да се глеа некоаш ама моментално мал приоритет има.. у принцип ме нервираат римејци од добри оргинали :)

А баш за вечер имам од тандемов испланирано реприза..Taxi Driver:vozbud:

За другата соба и не очекувам да ја грее ќе ја греам со панелка, само ме интересираше дали воопшто е можно да се чувствува и таму топлина колку толку.
Со постојано отворена врата очекувај разлика на температура на воздух од 7-8 степени. Но предметите во собата, посебно надворешните ѕидови ќе бидат и уште поладни и повеќе од можно е да ти се јавува кондензација - а со тоа и мувла.

Таа клима што ја посочи кога работи со полн капацитет оддава шест киловати топлина на -10 степени надворешна температура. Значи исто како термопечка 6-ка. Дали е предимензионирана зависи од топлинските губитоци на просторијата. Види со што е порано греена таа просторија и на која температура и направи груба калкулација колку енергија е потребно за да се добие таа температура. Така можеш да видиш дали е соодветна оваа клима или ќе е доволна некоја послаба или пак ќе треба појака.
Што се однесува до пресметката, таа е, но не значи дека и кај тебе ќе излезе истатата. Повторно зависи од топлинските загуби на просторијата...
Taa prostorija (45 m2), lani ja greev so kamin na drva I trosev okolu 8 kubici drvo. Termo pecka od 5 kW nema sansi da ja zgree taa prostorija na 24 stepeni, ednas probav I morav da ja pregradam dnevnata od trpezarijata. Se razbira, preku noc go polnev termoto na eftina, taka da do 14 casot toa vece ladno. Strav mi e klimata da ne mi trosI 5 do 6 iljadi struja, togas nisto ne sum napravil, em klima 104 000 denari, em astronomska smetka za struja.

Jaс па сум слушнал дека некој и со сијалица можел да си го загрее станот. Наводно најважен фактор била изолацијата, односно топлнотните загуби... ;-)

Затоа џабе биле споредби на квадратури на простор, без детално да се споредат и топлотните загуби.
Или како што ни покажува една посликовите паралела, Мајк Тајсон и Шаше Политико не може се споредуваат по килажата, туку само по притисокот во килограми, што можат да го направат на квадратен сантиметар... :P

@Vanlok што направи со твоjaта Change клима ја монтира ли, или чекаш да залади малку,
и ти фати од последната пратка, мислам дека повеќе не ја носат таа клима
ќе има ли разлика во греењето од оваа новата ломо до чангето што мислиш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom