Serie A 2015/2016

• Креатор на темата Џонтра Волта
  • Време на започнување

Кој ќе биде шампион во новата сезона?

• Вкупно гласачи
    197
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
D

Darko_ufo

Гостин
На википедија пишува дека од 2004та почнал да суди во Серија А.
Дај да видам кои се тие утакмици на кои бил ГЛАВЕН СУДИЈА тоа време.

Јас као што знам, сите судии вмешани во калчополито беа суспендирани.
Еве ти извадок од Wikipedia ти што си читал ''He is also very popular in Italy for officiating bad calls against Internazionale.[1]'' (https://en.wikipedia.org/wiki/Paolo_Tagliavento)

Извадок од Италијанската Википедија кај што сам си има напишано дека бил поврзан со Калчополи но не го осудиле дека немал доволно докази ''Durante la prima stagione sotto la nuova categoria, riesce subito a debuttare in Serie A: il 16 maggio 2004 in occasione di Chievo-Bologna. Nel 2006 viene coinvolto nell'inchiesta relativa a Calciopoli, poiché il suo nome compare nei verbali di alcune intercettazioni oggetto dell'indagine: viene però scagionato dalle accuse nell'ambito del procedimento della giustizia sportiva.'' (https://it.wikipedia.org/wiki/Paolo_Tagliavento)

И друго ме мрзи да барам ама има милијарда постови поготово на Италијански.

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.947
И шо коа провоцира? Си може ебаго, нека провоцира кај сака, ај за секоја провокација во нормална дискусија да банираат..

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.234
Поени од реакции
18.389
Таљавенто не постоеше пред 10 години.
Ниеден судија од Калчополи веќе не работи, пошто имаат по 50+ години.
Колку само врска немаш. Оди прави мемиња таму, не коментирај на сериозни теми.

Ниеден судија кој судел пред Калчополи немало веќе бе :vozbud:, ќе земам ќе се самозастрелам:boksix:

Ниеден, значи ниеден (вака ваљда болдирано и подвлечено ќе го прочиташ зборот како што треба) не беше казнет ниту пак суспендиран поради Калчополи скандалот. Како да ти кажам ниеден, а да ме разбереш.

http://www.calcio.com/arbitro/ita-serie-a-2005-2006/1/

Еве ти линк од листата на судии од последната сезона пред Калчополи, а тоа е 2005/2006. Од таа листа како што гледаш дури и денеска има судии (Мацолени, Банти, Роки, Таљавенто, Рицоли), а другиот дел од судиите судеа долги години после Калчополи.

Кристијан Бриги судеше до 2012, Џанокаро до 2013, Бергонци и Де Марко до 2014, Дондарини до 2009 и познатите судии како Морганти(до 2011), Росети ( до 2010), Фарина (до 2009, овој го судеше Дербито на Италија во 2009 кога заврши 1-1 со голот на Григера со глава) и сите други судеа и пост Калчополи. Дури и Папареста судеше во сезоната 06/07 кога беше завршен процесот.

Значи од твоето дека Таљавенто не постоел пред 10 години и дека ниеден судија од 2006 нема денес, останува една голема нула. Онака голема.

И да пред да трипаш единствениот судија Масимо Де Сантис кој што учествуваше во сите судења во врска со Калчополи самоволно си стави крај на кариерата во 2006 летото (иако регуларно требаше до 2007 да суди кога ќе наполнеше 45 години и ќе го достигнеше лимитот), но поради притисок сам се повлече.

Тоа е тоа твое знаење од Серија А Џонтра Волта...

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Колку само врска немаш. Оди прави мемиња таму, не коментирај на сериозни теми.

Ниеден судија кој судел пред Калчополи немало веќе бе :vozbud:, ќе земам ќе се самозастрелам:boksix:

Ниеден, значи ниеден (вака ваљда болдирано и подвлечено ќе го прочиташ зборот како што треба) не беше казнет ниту пак суспендиран поради Калчополи скандалот. Како да ти кажам ниеден, а да ме разбереш.

http://www.calcio.com/arbitro/ita-serie-a-2005-2006/1/

Еве ти линк од листата на судии од последната сезона пред Калчополи, а тоа е 2005/2006. Од таа листа како што гледаш дури и денеска има судии (Мацолени, Банти, Роки, Таљавенто, Рицоли), а другиот дел од судиите судеа долги години после Калчополи.

Кристијан Бриги судеше до 2012, Џанокаро до 2013, Бергонци и Де Марко до 2014, Дондарини до 2009 и познатите судии како Морганти(до 2011), Росети ( до 2010), Фарина (до 2009, овој го судеше Дербито на Италија во 2009 кога заврши 1-1 со голот на Григера со глава) и сите други судеа и пост Калчополи. Дури и Папареста судеше во сезоната 06/07 кога беше завршен процесот.

Значи од твоето дека Таљавенто не постоел пред 10 години и дека ниеден судија од 2006 нема денес, останува една голема нула. Онака голема.

И да пред да трипаш единствениот судија Масимо Де Сантис кој што учествуваше во сите судења во врска со Калчополи самоволно си стави крај на кариерата во 2006 летото (иако регуларно требаше до 2007 да суди кога ќе наполнеше 45 години и ќе го достигнеше лимитот), но поради притисок сам се повлече.

Тоа е тоа твое знаење од Серија А Џонтра Волта...
:vozbud:
Tи до сега гуглаше, бараше по интернетов за на крај да се напраиш паметен демек памтиш ти што било пред 10 години?
Ја го искоментирав тоа што ми останало во глава од тој период, на памет пишав пошто не се сеќавам на Таљавенто дека постоел тој период. Од судиите што беа јако умешани во Калочополи Месина го суспендираа тогаш а Папареста знам дека судеше и следната сезона.
Другите судии што си ги набројал не беа вмешани во калчополито.
Што ми се праиш паметен за останатите судии кои си беа чисти, и сам си кажа дека највмешаниот Де Сантис си престана да суди после скандалот.

Не ми се прај паметен демек си некој експерт за Серија А а во тоа време си имал 9-10 години, не си ни навивал за Јувентус тогаш, не глуми лудило дека си некој возрасен член што прати фудбал од 96та година пошто тогаш си роден.

Мене мислењата ми се од сеќавање пишувани, не отварам гугл пред да влезам и некоја дискусија и да се праам паметен како ти во случајов о ти гугл експерту за Серија А.

EDIT: Си ми се напраил паметен за Банти, Роки, Мацолени, Рицоли и Таљавенто, судии кои пред 10 години имале по 30 години и почнувале да се вмешуваат во прва лига, претпоставувам биле 4ти судии или суделе на небитни утакмици како Реџина-Тревизо. Тогаш почнувале дечкиве, и не се сериозно вмешани.

Пак ќе се повторам што сум кажал пошто не си сфатил очигледно, сите судии што БЕА ВМЕШАНИ ВО КАЛЧОПОЛИ веќе не судат, Месина пошто му разебаа мајка и Папареста пошто има 50тина години веќе.

Уште еден ЕДИТ: Еве гугл што вика за твоите, Месина, Дондарини и Папареста.

Последно уредено од модератор:

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.234
Поени од реакции
18.389
:vozbud:
Tи до сега гуглаше, бараше по интернетов за на крај да се напраиш паметен демек памтиш ти што било пред 10 години?
Ја го искоментирав тоа што ми останало во глава од тој период, на памет пишав пошто не се сеќавам на Таљавенто дека постоел тој период. Од судиите што беа јако умешани во Калочополи Месина го суспендираа тогаш а Папареста знам дека судеше и следната сезона.
Другите судии што си ги набројал не беа вмешани во калчополито.
Што ми се праиш паметен за останатите судии кои си беа чисти, и сам си кажа дека највмешаниот Де Сантис си престана да суди после скандалот.

Не ми се прај паметен демек си некој експерт за Серија А а во тоа време си имал 9-10 години, не си ни навивал за Јувентус тогаш, не глуми лудило дека си некој возрасен член што прати фудбал од 96та година пошто тогаш си роден.

Мене мислењата ми се од сеќавање пишувани, не отварам гугл пред да влезам и некоја дискусија и да се праам паметен како ти во случајов о ти гугл експерту за Серија А.

EDIT: Си ми се напраил паметен за Банти, Роки, Мацолени, Рицоли и Таљавенто, судии кои пред 10 години имале по 30 години и почнувале да се вмешуваат во прва лига, претпоставувам биле 4ти судии или суделе на небитни утакмици како Реџина-Тревизо. Тогаш почнувале дечкиве, и не се сериозно вмешани.

Пак ќе се повторам што сум кажал пошто не си сфатил очигледно, сите судии што БЕА ВМЕШАНИ ВО КАЛЧОПОЛИ веќе не судат, Месина пошто му разебаа мајка и Папареста пошто има 50тина години веќе.

Уште еден ЕДИТ: Еве гугл што вика за твоите, Месина, Дондарини и Папареста.
Каков гугл бе момче, на памет можам да ти кажам се за судиите во Серија А во последните десетина години. Јас гледам се во врска со Калчото, а не само еден натпревар во текот на викендот и да глумам експерт овде. Доменико Месина не е суспендиран бре, како може да е суспендиран кога сега е претседател на сојузот на судии во Италија ( http://www.aia-figc.it/organici/cana/)

А ако има нешто што ме нервира повеќе од глупавост и незнаење, тогаш тоа е трубење за нешто што ама нема шанси врска да имаш. Како ти би можел да знаеш јас од кога навивам за Јувентус? Ако ти, твој пријател или познаник или комшија не сте прателе фудбал на 10 години или 11 не значи дека никој не го правел тоа. Различни сме сите од таа страна и ако некому го интересирало да безделничи тогаш, на некој друг го интересирало телевизорот и италјанскиот фудбал пред него. Така да на таа тема е излишно да се коментира.

И не се прави сосила глуп, отвори тоа линкот што ти пратив и разбуричкај малку. Во сезоната 05/06 судиите кои судат до ден денеска, суделе и на мечеви каде што играле Јуве, Милан и Интер. Еве отвори и ќе видиш дека Рицоли, Роки, Банти и Мацолени биле судии барем по еднаш на мечевите на Јуве, Милан или Интер, освен Роки мислам нема на Јуве судено тогаш. А што е најинтересно тоа не им е прва сезона. На сите им е веќе втора или трета сезона, а повеќето суделе по 13-14 натпревари таа сезона во Серија А, што и не е малку. И не пробувај да се извадиш, ти рече дека ниеден судија кои судел пред Калчополи суди и денеска, што е комплетно неточно. Гарант си мислел оти Италија добила сосема нови судии тогаш, се разбира од каде да знаеш дека во 2008 финалето на ЕП го судеше италјанец само две години по Калчополи.

И за последното Гугл може сешто да ти каже, ама факт е дека ниеден судија не лежеше во затвор поради Калчополи. Најмногу беа изречени парични казни и суспензии, ама тие одлуки беа донесени дури 2009, 2010 без никакви последици по судиите.

D

Darko_ufo

Гостин
Само ова ме интересира од Јувенташите, неодамна слушнав од еден ваш сонавивач, дека се докажало како Јувентус не бил виновен за Калчополи и дека Италијанската лига требала да му плати дебела сума над 300 милиони евра, но бидејќи поради огроманта сум Италијанската лига ќе пропаднела, Јувентус рекол еве не мора да ни ги давате парите се ви е простено...

Дали и некој од вас го дели ова мислење?

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Каков гугл бе момче, на памет можам да ти кажам се за судиите во Серија А во последните десетина години. Јас гледам се во врска со Калчото, а не само еден натпревар во текот на викендот и да глумам експерт овде. Доменико Месина не е суспендиран бре, како може да е суспендиран кога сега е претседател на сојузот на судии во Италија ( http://www.aia-figc.it/organici/cana/)

А ако има нешто што ме нервира повеќе од глупавост и незнаење, тогаш тоа е трубење за нешто што ама нема шанси врска да имаш. Како ти би можел да знаеш јас од кога навивам за Јувентус? Ако ти, твој пријател или познаник или комшија не сте прателе фудбал на 10 години или 11 не значи дека никој не го правел тоа. Различни сме сите од таа страна и ако некому го интересирало да безделничи тогаш, на некој друг го интересирало телевизорот и италјанскиот фудбал пред него. Така да на таа тема е излишно да се коментира.

И не се прави сосила глуп, отвори тоа линкот што ти пратив и разбуричкај малку. Во сезоната 05/06 судиите кои судат до ден денеска, суделе и на мечеви каде што играле Јуве, Милан и Интер. Еве отвори и ќе видиш дека Рицоли, Роки, Банти и Мацолени биле судии барем по еднаш на мечевите на Јуве, Милан или Интер, освен Роки мислам нема на Јуве судено тогаш. А што е најинтересно тоа не им е прва сезона. На сите им е веќе втора или трета сезона, а повеќето суделе по 13-14 натпревари таа сезона во Серија А, што и не е малку. И не пробувај да се извадиш, ти рече дека ниеден судија кои судел пред Калчополи суди и денеска, што е комплетно неточно. Гарант си мислел оти Италија добила сосема нови судии тогаш, се разбира од каде да знаеш дека во 2008 финалето на ЕП го судеше италјанец само две години по Калчополи.

И за последното Гугл може сешто да ти каже, ама факт е дека ниеден судија не лежеше во затвор поради Калчополи. Најмногу беа изречени парични казни и суспензии, ама тие одлуки беа донесени дури 2009, 2010 без никакви последици по судиите.
Сум напишал Месина а сум мислел на Де Сантис, тој беше најзагрозен у целиот тој случај АКО ДОБРО ПАМТАМ ОД ПРЕД 10 ГОДИНИ ВО ВРЕМЕ КОГА ИНТЕРНЕТОТ БЕШЕ СЛАБО ДОСТАПЕН!
Ти ако на твои 10 години си имал интернет и будно си го прател целиот случај и си ги разбирал сите работи што се дешаваа тогаш свака ти част на тоа ама пошто таквото сценарио е рамно на научна фантастика ти паѓаат у вода тезите дека ги памтиш овие ситуации во време кога си бил 3то одделение у школо.
И јас пратам калчо од 99та година кога сум имал 6 години па низ сенка ми текнуваат некои моменти од Роналдо, и шампионската генерација на Лацио ама врска неам кои биле судии тоа време и слични работи за кои ти се праиш есперт.
И калчополито го памтам од читање на македонски спорт и дневник и од таму ми останало во сеќавање дека Де Сантис беше најзамешан судија во целиот случај, покрај него и Папареста.
Таљавенто не постоеше пред 10 години.
Ниеден судија од Калчополи веќе не работи, пошто имаат по 50+ години.
Еве што сум напишал, можда погрешно сум се изјаснич ама Калчополи не е период па да речеш дека од тој период сеуште судат судиите. Под калчополи се подразбира случајот каде вмешаните судии во скандалот веќе не судат, што суспендирани, што пензионирани.
Ти озбилно сакаш да кажеш дека во тоа време кога судеа Папареста, Месина, Родомонти, Де Сантис, Росети светски познати судии тебе сега ти се познати Банти, Таљавенто, Рицоли, Мацолени? Пак ќе повторам не битни биле тој период пошто имале 30тина години и суделе небитни утакмици.

Boom Shaka Lakka

Silence!! .. I kill you!
Член од
29 август 2008
Мислења
10.935
Поени од реакции
8.833

прав јувенташ,све знае за нивниот '12-ти' играч на теренот,уште еден доказ дека Јуве местел .. :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom