Формула 1 - сезона 2015

• Креатор на темата Креатор на темата M1K1 007
  • Време на започнување Време на започнување

Шампион за 2015 според Вас...

• Вкупно гласачи
    71
  • Гласањето е завршено на .
Договорот меѓу Ред Бул и Рено виси на конец, така пишуваат
Јасно беше ова одамна само се чекаше да пукне тиквата .. Оди Рено со Лотус мислам е сега не знам како ке се изигра работава со Торо Росо дека нели сакаа да ги земат под нив као во нивни бои ама изгледа ако пукне тиквата ништо од тоа :D
P.S Ред Бул ке бидне наредна година она што е Мекларен оваа година .. сигурно нема да прифатат да добиваат второстепени мотори од некој од снабдувачите што им се директни конкуренти во Ф1 Шампионатот

Уф, од каде да почнам...

За Милано и општо за градот извештај у вторник кога ќе се вратам, ама за ова не можам да додржам. Вчера летот ми беше во 11:40 па каснев на квалификациите и фатив некој си 2 минути. Џабе патот од Бергамо до Монца. Битно да напоменам дека немав карта туку ваучер кој треба да се смени. Ама дека квалификации па ме пуштија со ваучерот по што ми напоменаа дека треба да сменам за трката. А, денес...

Знаев дека ваков ден не се пропушта и не се спие касно туку се станува рано. Па така станав кај 6 саат. Се спремив со ранецот апаратот и една јакна пошто ладно беше во 7. Тргнав кон метрото, на улица жив човек. А, читав како на овој ден сите се ферари облечени порано идат за подобри места и се разочарав. Десет скали надоле во метрото толпа народ од Ферари фанови :D
Уште тука се запознав со татко и син Италијанци али изгорени по Ферари. Секоја трка на Ф1 ја гледаат без разлика каде е. Ме прашуваа како е во Македонија има ли интерес за Ф1 има ли фанови на Ферари, по што му ја кажав реалноста дека 90% се ферари фанови. Таткото имаше некој си 65-6 години. Останав запрепастен кога почна да плаче и со солзи во очите ми кажуваше дека најтежок дел од животот му е кога Ферари не е конкурент. Ми кажа дека со генерации се навива за Ферари. И никогаш од синот не побарал нешто во животот освен да го научи да користи интернет. И сето тоа само за да може да чита за Шумахер и да ја прати неговата состојба. Не трепнав додека раскажуваше. Од метрото се качивме во воз за Монца и таму продолжи муабетот.
Веќе се разделивме поради различни трибини по што ме покани нареден пат ако доаѓам да му бидам гостин во куќата што цела им е со спомени од Ферари.

Патот со воз беше околу 30 минути. Читајќи на нет после возот треба да те чекаат автобуси што ќе те однесат до стазата. Арно ама како што се симнав од воз имаше знак Lesmo и толпата вадеше карти. Се израдував оуу јеаа нема пат веќе. За жал тој на врата ми вика Left right and gooo. Испадна дека треба да пешачам некој си 3-4 километри до вчезот Santa Maria Alle Selve. Ѕој на врата ми вика гоу бек 100м тејк д тикет. Пичка ти матер кој 100м 15 минути имаше. И тука го губиш здивот гледаш натпис AUTOPISSANI, а внатре сите модели на Ферари од почетоците до денес. Се заборавив некој си 30м и заборавив за што сум дојден.
Во истата зграда те чека картата и ако порачаш Ф1 програма. Влегов на Монца. Уште 10м пешки по шума дур стигнеш да трибината али тие 10 се најтешки. Слушаш мотори загреваат, а не ги гледаш.

Картата ми беше GA па бев сместен на излезот од пит. Внатре бев негде околу 9 и 30 и фатив формула 20 и беа доста интересни, но моторите некој чуден звук вадеа. Пола саат пауза па следуваше Порше трка. Е тука какви претекнувања имаше такви у Ф1 со години не сме виделе. Останаа 2 саати пред трката оука сонце. Пред трката возачите излегоа на еден камион и возеа цел круг и одпоздравуваа и даваа интервјуа. Водителката си играше мајтап па ја праша публиката Ok, let' guess who is the winner for most penalties :D
Се коментираа на Англески, а трката на Италијански. Не знам од кој причини. Али коментаторот типичен талијанец. Секое претекнување онака го коментира али на Ветел и на Кими аууу мислам дека полудуваше.

Почна Италијанската химна и сите ја пееја ептен се наежив.
Прегледај го приврзокот 128121

На небото прелетаа неколку авиони со дим и го прикажаа Италијанското знаме.

Прегледај го приврзокот 128122

Трката што да се каже :D Мало разочарување со Кими на старт али секое негово претекнување беше проследено со овации и стануваа сите. Кими беше бр1 на трибините, на Фетел не му ни стануваа искрено. Али го прославија ептен јако.

Буквално Италијанциве живеат за Ферари и Ф1. По трката инвазија на стазата си викам супер блиску сум на трибина ќе фатам и доле место. Мхм да, веќе имаше над 50.000 на стазата. Урлање коа го дигна Фетел пехарот. Па конфети шампањи на сите страни.

Голем минус е што голем број од редарите не знаат Англески па не знаат да објаснат кај да се движиш. Објаснуваат у Сашко Коцев стил. Go go go and goooooo. Само треба да им покажеш на мапа кај да одиш. За назад исто саат време пешачење па не качија у бус за до железничка па од тука возот назад па метро и дома си. По трката имаше река од луѓе и слободно ќе кажам над 100.000 илјади кои идеа кон автобусите. А, таму над 300 бусеви. Се на се супер организација и неверојатен ден.

Мислев дека имам претстава што се 350км да возиш ама немав. Моментот е неопислив на 20 метри од тебе да се Фетел, Кими, Алонсо, Хамилтон да возат со неверојатна брзина. Башка што за време на трката корне на бензин и самата атмосфера крева адреналин до максимум. Звукот на моторите е неверојатен поготово на стартот кога се спремаа за тргање. А, да не збориме кога ќе видиш претекнување и цела публика е во трнас. За Кими се направи вела атмосфера.

Од 7 сабајле до 5 на тучек залче немав ставрно во уста со само пола литро вода. Нозе ме болат не ги осеќам, изгорен од сонце папсан од самиот пат. Ако ме праша некој дали пак би дал пари и толку енергија за нршто вакво ? ДА!!!
Ова е тој настан каде што си по возбуден од првиот секс, каде што не мислиш на ништо друго и не обрнуваш внимание на најдобрите женски што шетаат по танги и прслуци. Ма небитни беа поред Ф1.
Се на се најдобар дрн во животот, ден кој не се заборава, ден кој ќе се раскажува. Ако имате пари и време ова е трката што сакате да ја гледате. Полна историја со голем број навивачи и познавачи на овој спорт.

Не замерувајте на голтнати букви или утнати уште се тресам од адреналинот и атмосферата.

ps. Повеќе слики и видеа у вторник.

FORZA FERRARI !!
Мoжеби е сaмo еднo нештo пoдoбрo... Ќе се виде в неделa вo Мизaнo :)

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Ред Бул ке бидне наредна година она што е Мекларен оваа година .. сигурно нема да прифатат да добиваат второстепени мотори од некој од снабдувачите што им се директни конкуренти во Ф1 Шампионатот
Да но со кој би влегле во комбинација? Не ми изгледа како да нови играчи ќе влагаат во скоро време.
Барем привремено ќе мора да користат второстепени мотори од нивните ривали, a дури има шпекулации дека Марчионе односно Ферари преговараат да ги снабдуваат :D
http://www.grandprix.com/ns/ns31817.html

A Мерцедес се испишманиле изгледа :D
http://www.autosport.com/news/report.php/id/120704

Последно уредено:
Да но со кој би влегле во комбинација? Не ми изгледа како да нови играчи ќе влагаат во скоро време.
Барем привремено ќе мора да користат второстепени мотори од нивните ривали, a дури има шпекулации дека Марчионе односно Ферари преговараат да ги снабдуваат :D
http://www.grandprix.com/ns/ns31817.html

A Мерцедес се испишманиле изгледа :D
http://www.autosport.com/news/report.php/id/120704
Ferrari prvi skoknaa da gi snabduvaat ke im davaat poslabi motori glavobolka pomalku, ama pak od druga strana ke imaat pristap do nivna tehnologija ne znam kolku e pameten potegov valjda podobro znaat od mene stom se nudat, a imam custvo deka ili Audi ili BMW ke vletaat vo kombinacija mi proleta mislava za bavarcive sepak e samo moe mislenje taka da ne me karajte ako vi izgleda bezsmisleno [emoji14]

Sent from my HTC Desire 610 using Tapatalk

Ferrari prvi skoknaa da gi snabduvaat ke im davaat poslabi motori glavobolka pomalku, ama pak od druga strana ke imaat pristap do nivna tehnologija ne znam kolku e pameten potegov valjda podobro znaat od mene stom se nudat, a imam custvo deka ili Audi ili BMW ke vletaat vo kombinacija mi proleta mislava za bavarcive sepak e samo moe mislenje taka da ne me karajte ako vi izgleda bezsmisleno [emoji14]

Па ништо чудно да влезат БМВ или Ауди али нема такви индикации дека тоа би се случило во скоро време.
А околу Ферари опасен потег е да, бидејќи сепак Ред Бул е врвен тим и знаеме какво аеродинамичко решение може да достават. Па ако им дадат некоја нијанса послаб мотор а имаат многу подобра аеродинамика Ферари пак може да го јадат, и тоа ќе биде катастрофа :D
Aли ќе видиме, Марчионе е играчиште, знае што прави.
Многу сакам Рено да го купи Лотус, не можам да ги гледам фејкерите веќе. А и враќањето на Рено како конструктор ќе зголеми конкуренција многу.

Во Ф1 секогаш се создавале `принципиелни` коалиции на вториот и третиот по јачина против најсилниот. Порано тоа беше ферари-Мклр против Рб, сега РБ и Ферари против мерцедес

Во Ф1 секогаш се создавале `принципиелни` коалиции на вториот и третиот по јачина против најсилниот. Порано тоа беше ферари-Мклр против Рб, сега РБ и Ферари против мерцедес
Да но тоа не гарантира дека Ред Бул може да завршат пред Ферари со нивен мотор така?
Ферари ќе си наруши имиџ многу ако Ред Бул ги победат со нивен мотор.

Абе овие од Ред Бул крај краева одат на варијанта сами да почнат да произведуваат мотори пошо и тие се свесни дека кој и да ги снабдува нема да им даде појак мотор на нив одколку на самиот снабдувач :D

Абе овие од Ред Бул крај краева одат на варијанта сами да почнат да произведуваат мотори пошо и тие се свесни дека кој и да ги снабдува нема да им даде појак мотор на нив одколку на самиот снабдувач :D
Ова држи вода, но за следната година ми изгледа невозможно, но кај овие се е можно. :D
Мое мислење е дека не им е паметен потег доколку земат од Ферари/Мерцедес. За РБ најдобро би било да влезе со Ауди/BMW или пак да произведува сопствен мотор (со тоа што минимум 1 сезона ќе биде како Мекларен годинава).

Ова држи вода, но за следната година ми изгледа невозможно, но кај овие се е можно. :D
Мое мислење е дека не им е паметен потег доколку земат од Ферари/Мерцедес. За РБ најдобро би било да влезе со Ауди/BMW или пак да произведува сопствен мотор (со тоа што минимум 1 сезона ќе биде како Мекларен годинава).
Ауди самите кажаа дека не им треба Ф1 кога го имаат ЛЕ МАН, а за БМВ чисто сумњам пошо не се заитересирани воопшто (мое мислење), а да останува како мекларен ама да е само за една сезона а не повеќе :D

Ауди самите кажаа дека не им треба Ф1 кога го имаат ЛЕ МАН, а за БМВ чисто сумњам пошо не се заитересирани воопшто (мое мислење), а да останува како мекларен ама да е само за една сезона а не повеќе :D
Tesko samo edna sezona ja se somnevam i vo meklaren za naredna godina, ke bidat kako vtorostepenive timovi sigurno nema da uspeat za edna godina da fatat priklucok so Ferrai i Mercedes, inaku za BMW mi dava nadez deka neli zborea na tie sostanoci podobro bi bilo za sppetot da privlecat poveke proizveduvaci na motori da se natprevaruvaat, i po taa nekoja moja logika gi pisav ma da sto znam tesko..

Според мене е речиси невозможно Ред Бул да почнат со производство на нивни мотори.
Треба еден куп пари да фрлат за посебен одел и за engine research каде што ќе отидат во дебел минус а и сомнителен ќе биде квалитетот на истиот.
Мекларен се откажаа од производство на нивен мотор кој се всушност car manufacturer и веќе имаат произведено мотори за некој од нивните комерцијални аута, не па Ред Бул кој немаат никакво искуство со такво нешто. Едно е изработка на аеро друго е мотор.

Последно уредено:
ШПЕКУЛАЦИИ: ВОЗАЧИ И ТИМОВИ ЗА 2016 СЕЗОНА

Луис Хамилтон Мерцедес АМГ Мерцедес
Нико Розберг
Себастијан Ветел
Скудерија Ферари Ферари
Кими Раиконен
Фелипе Маса
Вилијамс Мартини Мерцедес
Валтери Ботас
Даниел Рикиардо
Ред Бул Ферари
Дањил Квјат
Роман Грожан
Рено Рено
Серџо Перез
Нико Хулкенеберг
Форс Индија Мерцедес
Пастор Малдонадо
Макс Ферстапен
Торо Росо Ферари
Карлос Саинц ЈР.
Маркус Ериксон
Заубер Ферари
Фелипе Наср
Фернандо Алонсо
Мекларен Хонда
Џенсон Батон
Вил Стивенс
Манор Мерцедес
Кевин Магнусен
Гутиерез/Верн
ХАС Ферари
Роси/Вандорн

ШПЕКУЛАЦИИ: ВОЗАЧИ И ТИМОВИ ЗА 2016 СЕЗОНА

ВОЗАЧ
ТИМ
ПЕ
Луис Хамилтон

Мерцедес АМГ
Мерцедес
Нико Розберг
Себастијан Ветел

Скудерија Ферари
Ферари
Кими Раиконен
Фелипе Маса

Вилијамс Мартини
Мерцедес
Валтери Ботас
Даниел Рикиардо

Ред Бул
Ферари
Дањил Квјат
Роман Грожан

Рено
Рено
Серџо Перез
Нико Хулкенеберг

Форс Индија
Мерцедес
Пастор Малдонадо
Макс Ферстапен

Торо Росо
Ферари
Карлос Саинц ЈР.
Маркус Ериксон

Заубер
Ферари
Фелипе Наср
Фернандо Алонсо

Мекларен
Хонда
Џенсон Батон
Вил Стивенс

Манор
Мерцедес
Кевин Магнусен
Гутиерез/Верн

ХАС
Ферари
Роси/Вандорн
Nikakvi promeni osven sto HAS se priklucuva na F1 taka ?

Ова се шпекулации, од комплетно нови тимови е само ХАС... Лотус би требало да биде фабрички тим на Рено, ако немаат некои скриени долгови во позадина... Ред Бул и Торо Росо со Ферари ПЕ... Манор со Мерцедес... па да видиме што ќе биде вистина од сето ова...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom