liberij
ТЕРИРЕМ
- Член од
- 3 април 2012
- Мислења
- 2.037
- Поени од реакции
- 1.018
Според телема претпоставувам? Ја зборувам според христијанство.Ние како созданија и со Исус и без Исус го имаме, сме го имале и ќе го имаме тој потенцијал.
Според телема претпоставувам? Ја зборувам според христијанство.Ние како созданија и со Исус и без Исус го имаме, сме го имале и ќе го имаме тој потенцијал.
Човечве се уфрли у моабетот како џокер и покер и ништо не објасни или даде конкретен одговор за разлика од @Мики1 кој одговори конкретно .Св. Троица има Една Природа Која е Вечно Неспознатлива за созданијата.
Исус ја соединува создадената природа со Божјата, неслиено, неизмешано за да и обезбеди вечност.
Одма искачам! Извини!Човечве се уфрли у моабетот како џокер и покер и ништо не објасни или даде конкретен одговор за разлика од @Мики1 кој одговори конкретно .
Според искуството, сознанието и увидот внатре кон сопственото себство. Бидејќи нели, "Царството Божје" е таму, и според христијанството и според телемата и според исламот и според будизмот.Според телема претпоставувам? Ја зборувам според христијанство.
Да, но во христијанството Царството Божјо не е безлично, туку конкретно е олицетворено во Св. Троица.Според искуството, сознанието и увидот внатре кон сопственото себство. Бидејќи нели, "Царството Божје" е таму, и според христијанството и според телемата и според исламот и според будизмот.
Сите религии се само сенки, метафори на апсолутната Вистина, за оној што "погледнал" кон тоа "Царство" нема потреба да бира помеѓу Буда, Исус, Мухамед.
Тројството не е ексклузивитет на христијанството, ниту пак потекнува од него.Да, но во христијанството Царството Божјо не е безлично, туку конкретно е олицетворено во Св. Троица.
Да, но како Тројство, што во принцип е релативна терминологија за различни убедувања и во основа имплицира безличност.Тројството не е ексклузивитет на христијанството, ниту пак потекнува од него.
Ти не си спознал ништо од ова, се е ова плод на концепт кој се заснова на верување а не на спознавање. Дури кога ќе "погледнеш" внатре во твојата суштина, ќе ја осознаеш истата. Но, православната црква, таа метода ја прогласува за сатанска, за демонска, фрла анатеми на оние што ќе се решат на таков чекор.Да, но како Тројство, што во принцип е релативна терминологија за различни убедувања и во основа имплицира безличност.
Отецот и Синот и Светиот Дух се конкретни личности, кои делуваат конкретно во историјата на светот.
Запрашај се себеси, од каде знаеш ти што сум спознал и како? Бидејќи со ваков пристап си неблагодарен, осакатен најпрво кон себеси...Ти не си спознал ништо од ова, се е ова плод на концепт кој се заснова на верување а не на спознавање. Дури кога ќе "погледнеш" внатре во твојата суштина, ќе ја осознаеш истата. Но, православната црква, таа метода ја прогласува за сатанска, за демонска, фрла анатеми на оние што ќе се решат на таков чекор.
Знам, бидејќи јас за разлика од тебе, своите убедувања не ги темелам на верба, туку на спознавање, на искуство. Јас имам "погледнато" во тоа "Царство", и редовно го повторувам тоа. Ти на кој начин дозна, дека тројните аспекти на Апсолутот се засебни личности?Запрашај се себеси, од каде знаеш ти што сум спознал и како? Бидејќи со ваков пристап си неблагодарен, осакатен најпрво кон себеси...
Она што прогласува Црквата за сатанско што те навредува тебе, претпоставувам мешаш Црква со црква т.е. Бог со човечки коментари, осудувања, навреди...
Ај запознај не` со твоето Царство, бидејќи веруваш само на твоето искуство, а моето априори го отфрлаш. Кој има и се наоѓа во твоето Царство поконкретно?Знам, бидејќи јас за разлика од тебе, своите убедувања не ги темелам на верба, туку на спознавање, на искуство. Јас имам "погледнато" во тоа "Царство", и редовно го повторувам тоа. Ти на кој начин дозна, дека тројните аспекти на Апсолутот се засебни личности?
Ти никаде не наведе никакво искуство па јас истото да го отфрлам, ти поставив прашање еве пак те прашувам:Ај запознај не` со твоето Царство, бидејќи веруваш само на твоето искуство, а моето априори го отфрлаш. Кој има и се наоѓа во твоето Царство поконкретно?
Кое е тоа искуство преку кое дозна какви се аспектите на тројството?Ти на кој начин дозна, дека тројните аспекти на Апсолутот се засебни личности?
Не е конфузно уопште...Сега малце ми е нејасно.
Јахве има тројна природа 1+1+1=1 или Отецот, Синот и Светиот дух преставуваат еден бог.
При што Синот или Исус има двојна природа???
Малце конфузно или можда не!!!
Не е конфузно уопште...Сега малце ми е нејасно.
Јахве има тројна природа 1+1+1=1 или Отецот, Синот и Светиот дух преставуваат еден бог.
При што Синот или Исус има двојна природа???
Малце конфузно или можда не!!!
Целиот акцент го префрлаш на верата како неквалитет(според тебе) во човекот за спознание и се губиш во дијалогот, а немаш доблест да си призанаеш барем себеси, ако искрено се погледнеш, анализираш дека и ти се служиш во потврдувањето на спознанието и знаењето преку верата во гностичкиот човечки апарат. Но невр мајнд.Знам, бидејќи јас за разлика од тебе, своите убедувања не ги темелам на верба, туку на спознавање, на искуство. Јас имам "погледнато" во тоа "Царство", и редовно го повторувам тоа. Ти на кој начин дозна, дека тројните аспекти на Апсолутот се засебни личности?
Верата неможе да биде начин на спознавање, од проста причина што е пасивен начин на прифаќање одреден концепт. Кај верата недостасува клучниот - фундаментален сегмент на спознанието, а тоа е искуството. Верникот се среќава со одредена догма или концепт и истиот го прифаќа, решава да верува во него. Додека кај спознавањето, концептот е резултат, продукт на личното искуство. Кога индивидуата лично се инволвира во контеплирање на одреден правец, тогаш тоа резултира со Разбирање. Кога веруваш, тогаш Разбирањето (не е случајно напишано со голема буква) е заменето со пасивно профаќање на одреден концепт, најчесто преку наметнување од авторитет за кој се тврди дека го поседува Разбирањето кое верникот не го поседува.Целиот акцент го префрлаш на верата како неквалитет(според тебе) во човекот за спознание и се губиш во дијалогот, а немаш доблест да си призанаеш барем себеси, ако искрено се погледнеш, анализираш дека и ти се служиш во потврдувањето на спознанието и знаењето преку верата во гностичкиот човечки апарат. Но невр мајнд.
Литургискиот начин на живеење го открива, потврдува искуството како се живее во Св. Троица. Самата Литургија е општење на Трите Лица Заедно, во ова Заедно мистично, метафизички, но и физички учествува човекот со своја волја.
Ова не е теорија туку жив, искуствен опит, поцелосно, внатрешно искусување на Бог не е возможно,бидејќи на овој начин, Бог е во човекот и човекот е во Бог.(смајливо ти е онтологија
)