Збор-два за логичко и фукнцонално програмирање? На КНИ сум и се мислам за едниот изборен за трет семестар, за едниот сигурно ќе го земам напредно програмирање ама сеуште се двоумам за вториот дали интерактивни апликации или логичко.
Кој од овие два би бил покорисен за понатаму, освен тоа што пишува на страната дека со логичко се добива добра основа за предмети поврзани со вештачка интелегенција и интелигентни системи?
Тоа што интерактивни е можеби полесен не ми прави нешто разлика, било што поврзано со програмирање го учам мерачки како и да е
Професорот Кире кој минатата година првпат го држеше предметов најави некои промени во програмата за оваа година,не дефинираше точно што ќе се промени.Ќе ти кажам каков беше предметот минатава година:
Првиот дел-логичко програмирање се работи во пролог кој барем мене ми беше доста интересен јазик, но е прилично различен од другите и ќе ти треба некое време да почнеш да го "владееш". Релативно малку употребуван јазик во денешницава, но е добар за некои работи како пронаоѓање информации брзо и едноставно во големи бази, како и за изведување правила и докажување математички теореми(да се има положено ДМ1 е препорачливо).
Вториот дел се работи во Лисп(кој воедно го има и во предметот Вештачка интелигенција), со релативно слична програма како таа во ВИ, со некои мали промени, воглавно тежината е иста за тој дел кај двата предмета(Кире ги држи и двата),и
може да ти послужи како предзнаење за кога ќе го слушаш ВИ. Лисп не се употребува скоро никаде во Македонија(мислам професорот Кулаков има некоја фирма во која малку се употребувал али не сум 100% сигурен), но на запад е прилично популарен во неговата област.
Двата јазика бараат добро познавање на рекурзија и за многу луѓе на почеток изгледаат страшно, но со тек на време стануваат лесни и интересни. Го имам слушано и интерактивни кој е далеку покорисен предмет доколку планираш да работиш во Македонија и се разбира во областа на веб програмирање. Се учи јаваскрипт,јквери,јсон,ајах итн.
Според мене Логичко програмирање е малку полесен и доколку сакаш во иднина да се занимаваш со вештачка интелигенција би ти го препорачал да го одбереш него.