Која банка е најдобра? (ваши искуства со банки)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Курсот се гледа спрема Народна банка,ако вадиш пари со странска картица.
Колку % од населението има странска картица? Колку провизија зема банката на картицата?
Овде најголемиот дел се подигање од девизна сметка во денари каде се пресметува курсот на банката, а не на Нбрм.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Се надевам дека некој знае.

Не сум во стање да напрам директно истражување деновиве, па секоја информација дур дознаам директно би биле ОК.

Дали знае некој какви се условите на Sparkasse банка за одење во минус? :D

Член од
16 април 2014
Мислења
32
Поени од реакции
2
zdravo
me interesira koja banka spored Vas e najdobra za rabota so firmi i fizicki lica
od aspekt na usluga ceni i pred se elektronsko bankarstvo

Halk banka gledam mnogu e aktuelna vo posledno vreme a ima i nov sistem za elektronsko bankarstvo.
me interesira dali nekoj od foumot koristi Halkbanka i kako e zadovolen od usluga tarifi i sl za firmi po moznost.

pozdrav

Член од
26 мај 2015
Мислења
458
Поени од реакции
253
знае ли некој колку може да се извади од банкомат на комерцијална наеднаш

Член од
7 јануари 2015
Мислења
963
Поени од реакции
634
знае ли некој колку може да се извади од банкомат на комерцијална наеднаш
Ako imas dovolno sredstva,javi im se na tel, go ima na karticktata i kazi kolku sakas da ti go napravat limitot za toj den. Utredenta vece ne vazi...t.e. treba pak da im se javis. Inaku mislam 20 ili 30 iljadi e dneven limit

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Треба да престојувам неколку месеци во странство и нормално, нема да носам кеш за целиот престој, нешто ќе треба да подигнам покасно во текот на престојот. Од тоа што разгледав, најповолно ми изгледа подигање од банкомат со МастерКард дебитна картичка, поради брзината и прилично ниските провизии од околу 3%.

Имал некој вакво искуство? Како всушност треба да се одвива ваквата трансакција? Треба да имам евра на мојата домашна трансакциска сметка, кои потоа странскиот банкомат ми ги исплаќа во странската валута или....? Има најдобра/најлоша банка за ваков вид трансакции?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Не мора да имаш евра, кеш може да повлечеш и ако имаш само денарска сметка со пари на неа. Според мене најбитно е да ги провериш на интернет провизиите што ги наплаќаат странските банки за повлекување пари, со некои од нив нашите банки имаат договори за нешто помали провизии.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.807
Поени од реакции
6.249
Треба да престојувам неколку месеци во странство и нормално, нема да носам кеш за целиот престој, нешто ќе треба да подигнам покасно во текот на престојот. Од тоа што разгледав, најповолно ми изгледа подигање од банкомат со МастерКард дебитна картичка, поради брзината и прилично ниските провизии од околу 3%.

Имал некој вакво искуство? Како всушност треба да се одвива ваквата трансакција? Треба да имам евра на мојата домашна трансакциска сметка, кои потоа странскиот банкомат ми ги исплаќа во странската валута или....? Има најдобра/најлоша банка за ваков вид трансакции?
Најповолно би ти било да не вадиш воопшто кеш во странство. Повекето сметки можеш да ги платиш директно со картица, без провизија. Барем во странство беспрекорно функционира безготовинско плаќање.
Јас сум плакал така, бензин, патарини, ресторани, маркети, бутици, влезници ....Носи ситно кеш за кафе, пиво и слично

Член од
7 јануари 2015
Мислења
963
Поени од реакции
634

sitno zemi nekoe evro, a drugoto samo so kartica.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
@mambo2 @Mister No
А, вака нешто? :D Само што Шпаркасе не ми се од доверба, ваљда разбравте и вие за дечкото што му ги снема сите пари од сметка пред некое време.

Ќе ми треба повеќе од ситен кеш, бидејќи киријата ќе треба да ја плаќам како што ми стасуваат парите на сметка :)

upload_2016-8-11_2-5-22.png

Член од
7 јануари 2015
Мислења
963
Поени од реакции
634
@mambo2 @Mister No
А, вака нешто? :D Само што Шпаркасе не ми се од доверба, ваљда разбравте и вие за дечкото што му ги снема сите пари од сметка пред некое време.

Ќе ми треба повеќе од ситен кеш, бидејќи киријата ќе треба да ја плаќам како што ми стасуваат парите на сметка :)

Прегледај го приврзокот 154168
ne se sekiraj u sekoja banka ima krazbi. ti nema da bides osteten. ce ti bide nadoknadena zagubata. uzivaj. kako i da gledas, karticka ti e najsigurna rabota

Член од
7 јануари 2015
Мислења
963
Поени од реакции
634
@mambo2 @Mister No

Прегледај го приврзокот 154168
ne se sekiraj u sekoja banka ima krazbi. ti nema da bides osteten. ce ti bide nadoknadena zagubata. uzivaj. kako i da gledas, karticka ti e najsigurna rabota

Kajgana Shop

На врв Bottom