Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Главното прашање е дали лицето со кое братучед ти се поврзал за да докаже потекло ти е и тебе исто предок по права линија како на пр. заедничка баба или дедо?

Ако е така, имаш шанси да ти одобрат уверение за потекло. Секако ќе треба да подобјасниш каква е врската и дека се повикуваш на документот кој го добил братучед ти со заеднички предок. Ми изгледа дека некогаш не ги анализираат доволно предметите и кога не можат да ја разберат врската (дури и ако ја има), ги одбиваат.

Ако не, не верувам дека ќе ти помине барањето во агенцијата, но секако можеш да си ја пробаш среќата и да не известиш за исходот на форумот.

Да тоа ме и буни, доколку прв братучед кој има бугарски пасош имал документ од баба/дедо кој може да се поврзе со мене, тогаш тоа се истите баба/ дедо и на мене. Зошто тогаш да се поврзувам преку братучед, кога веќе би имал документ за потекло од баба/дедо кој доколку би постоел до сега би го поднел директно како документ од предок по прва линија(баба/дедо), а не да се порзувам преку прв братучед и да чекам до сега. Ова некако воопшто нема логика :/

јас происходот го зедов преку конзулатот во бт и ми рекоја ако тука правам интервју можам преводов да го правам од мак преведувачи а ако одам за софија знаци ке морам преку овластени преведувачи во амбасада или бо бугарија значи поинаку не можи? тоа ми бесе прашањево и колку се плаќа во софија за интервјуто пошто овде во кон бит ми рекоја 115евра ?
Тоа што го плаѓаш во конзулат/амбасада најчесто е за легализацијата на преведените документи, така што во софија може нема да платиш во министерството ама секако ќе ги дадеш истите пари за да превод и легализација пред да ги предадеш таму. Единствено што е подобро ако одиш преку софија е што ќе добиеш помал број одколку ако идеш преку конзулат а тоа повлекува и дека побрзо ќе биде разгледан твојот случај

Значи вака дечки, ја следам темава едно 100тина страни наназад па се до денес. На интервју бев 4.2.2013 и сите знаеме како закочивме од таа година. Денес бев вадев некои си изводи од чичко со БГ пасош итн ... Али дознав пред некој ден, дека мојот прапрадедо на времето бил затвор во Србија па од таму пребегал во Македонија па кога го земале Бугарите за стрелање после некое време имал документ дека и служи на Бугарската војска и спасил жива глава, па после тоа наводно(извор: баба ми, и браќата нејзини, сите негови внуци) живеел и работел во Бугарија 12 год. Сето ова делува ко прикаска и е тоа, али истото ми го кажаа повеќе мои луѓе, сите документи што ги имал човекот веќе многу одамна се изгубени/фрлени итн. Јас еве на пример би сакал да истражам дали имаат во некој архив во Бг дали тој стварно се водел таму како Бугарин и бил под војска некое време. Каде да ја почнам истрагава , и дали тоа би ми помогнало со документите во случај ако стварно најдам нешто.
Тука може да го најдеш пра пра дедо ти доколку служел во Бугарска војска http://www.archives.government.bg/uploaded_files/sprav_09_all.pdf
А ова е мејлот од воениот архив dvia@archives.government.bg

епа тоа е проблемот, јас освен прикаски друго ништо не знам, а документацијата одамна изгубена, веројатно уште пред да се родам. И ме заинтригира тоа што повеќе луѓе ми го кажаа истото , па се подзамислив дека има некоја вистина, и прашав за да знам од кај да почнам, тоа полк ова она, ништо не знам. Планирав да одам до некои од нашиви архиви и да вадам се што има од него, па после нешто да бараме по Бг , ако некој ми каже каде да барам, ова е само една идеја, и прашав за совети пошто немам појма какко одат овие работи.
Ти пуштив маил од архивот, пиши им ама ако не наведеш кој полк, рота или дружина служел, нема да се нафатат да ти бараат.

Во септември однесов дополнителни документи, ноември ми одговорија дека треба документот да го доставам во оригинал, во јануари доставив оригинал и уште чекам ... Има ли некој информација по колку време се чека или некој што чека исто толку време без промена ..Нека идат у курац веке..
Од годинава што однесле доп.док. до сега на никој му се нема сменето статус.Можеби летово или од есен ке има промена.

Awe pedal nekoj, veke 2 god kako ja sledam temata i vo tie dve godini od samiot pocetok bobi-sk ne napisal nitu ednea glupost, a ti od vcera se pojavi i sudish deka trese seleni, i da ne sere! Bidi malku po principielen bidejki deckoto kazuva toa sto e vistina, a tebe ako ne ti odgovara mozhes slobodno da odjebes!!
Kako ne vi dosadi dve godini da cmaete na forumot da delite pameti na site i uste da nemate dobieno drzavjanstvo (ako dobro se sekavam i dvajcata cekavte drzavjanstva) a sega ispaga da cekate proishodi. Bravo stvarno ste sposobni

Posrednikot inaku od veles mi vika deka nemalo da imam problem neznam so da pravam ama moram da probam
kako ne e problem tam e samo navedeno od koga do koga sluzel u bugarska vojska drugo ama bulvalno nisho ne pishe dobro so narodnos makedonec, so e najbitno nesho, i nema Logika da ti odobrat.... Sepak da ne te demotiviram probaj si, moe mislenje uzalut nadez pari I vreme... Poarno nekoa druga alternativa baraj... Nz so da kazam[

Да тоа ме и буни, доколку прв братучед кој има бугарски пасош имал документ од баба/дедо кој може да се поврзе со мене, тогаш тоа се истите баба/ дедо и на мене. Зошто тогаш да се поврзувам преку братучед, кога веќе би имал документ за потекло од баба/дедо кој доколку би постоел до сега би го поднел директно како документ од предок по прва линија(баба/дедо), а не да се порзувам преку прв братучед и да чекам до сега. Ова некако воопшто нема логика :/

Чекај промена на закон, ништо друго не ти преостанува. Бугарското државјанство не ти е родено право, туку привилегија, така гледај на работите. Тие немаат потреба од нас, ние имаме потреба од нивната помош.

Можеби кога еден ќе ги добиете, сево ова ќе ве научи да ги цените, кога ќе знаете низ каква долга и мачна процедура сте поминале за да ги користите придобивките од тоа да се биде државјанин на ЕУ.

Kako ne vi dosadi dve godini da cmaete na forumot da delite pameti na site i uste da nemate dobieno drzavjanstvo (ako dobro se sekavam i dvajcata cekavte drzavjanstva) a sega ispaga da cekate proishodi. Bravo stvarno ste sposobni
Gledas deka maliot mozok ti e pogolem od golemiot! A izgleda i na sekavanjeto imash skleroza fateno pa ne se dobro sekavas cekame drzavjansto! Bolje bi ti bilo da si gi pases ovcickite forumov e golema rabota za tebe!!

Народно С'брание ‏@NarodnoSabranie 4 hrs 4 hours ago
Bulgaria
Заседание на 10.06.2015 от 16:00 на Комисијата по политиките за б'лгарите в чужбина GovAlert.eu/4Sx
http://parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2400/sittings/ID/7566

Комисија по политиките за б'лгарите в чужбина
10/06/2015, 16:00
пл. "Кнјаз Александ'р I" №1, зала 456

ДНЕВЕН РЕД:

1. Представјане на информација за обстановката в Украјна и ситуацијата сред б'лгарската обштност от г-н Антон Киссе, депутат в'в В'рховната рада на Украјна и президент на Асоциацијата на б'лгарите в Украјна.

Zdravo na site! Sakam da spodelam edna informacija so vas! Denes posrednickata mi rece deka primaat vo DABC so dokumenti, t.e. kopii od licni karti od brakja, sestri, bratucedi koi imaat bugarsko drzavjanstvo...Utre ke se vidam so nea i ke spodelam povekje informacii...me interesira dali nekoj drug ima sl. informacija? Inaku i jas i decko mi imavme zakazano vo DABC sredina na maj, no togas posrednickata ni rece da odlozime zatoa sto primaa samo dokumenti od predci...sega ni veli deka moze decko mi preku sestra mu koja ima drzavjanstvo da aplicira(i toa so molba vo agencijata zatoa sto go ispustil terminot za poddavanje dokumenti), a jas bidejki nemam nikakov rodnina so drzavjanstvo da cekam promena na zakon...

Zdravo na site! Sakam da spodelam edna informacija so vas! Denes posrednickata mi rece deka primaat vo DABC so dokumenti, t.e. kopii od licni karti od brakja, sestri, bratucedi koi imaat bugarsko drzavjanstvo...Utre ke se vidam so nea i ke spodelam povekje informacii...me interesira dali nekoj drug ima sl. informacija? Inaku i jas i decko mi imavme zakazano vo DABC sredina na maj, no togas posrednickata ni rece da odlozime zatoa sto primaa samo dokumenti od predci...sega ni veli deka moze decko mi preku sestra mu koja ima drzavjanstvo da aplicira(i toa so molba vo agencijata zatoa sto go ispustil terminot za poddavanje dokumenti), a jas bidejki nemam nikakov rodnina so drzavjanstvo da cekam promena na zakon...
Ваква информација имам и јас,колку е вистина ке ти кажам во четврток,јас во среда одам за поднесување на документи по втор пат,пак со дополнителни документи сум,ако ми ги прифатат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom