ОБНОВЕНО: По нападот во Гошинце, пукање во Куманово

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Бугарите праќаат војници на македонската граница. Бојко Борисов очекувал бегалска криза :D

Ве молам полека не се буткајте накај бугарска граница, во колони по двајца.
Пак дизонформации. Не очекува,а се подготвува да има капацитет да посрешне,ако има потреба.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.382
Поени од реакции
35.041
Али добро, ќе ми објасниш како тоа јас или ние, а не оние кои раководат, сме виновни што ни убија 8 полицајци, што тепаа деца по автобуси? Роднините на убиените и мештаните во тие места не ги боли уво за овие филозофии туку за тоа кој е одговорен и зашто дојде до сево ова да влезат банди во градот наоружани до заби. Значи, како тоа јас и другите граѓани сме одговорни за овие масакри.
.
Сега пак го правиш истото, се абсолвираш себе си од било каква кривица.
Властите општо земено се и тоа како криви за многу работи, но сега зборуваме за нашата лична одговорност, индивидуална и колективна.
Остај ги дежурниве кловнови овде што секако ќе направат како јас сега да велам дека ти си целата причина за страњата во државата - но дали навистина сметаш дека и ти лично, немаш одредена лична кривица и сеедно колку голема/мала?
Дали навистина и ти не си дел од ова општество, кое на крајот на краиштата е и самото одговорно за случувањата?

...а не на властите? Во обид да релативизираш вистинска одговорност за смртта на овие полицајци, необезбедениот склад со оружје, слободниот влез на банди и терористи, па ако сакаш и се друго, се обидуваш да пласираш нешто сосем трето.
Али добро, ќе ми објасниш како тоа јас или ние, а не оние кои раководат, сме виновни што ни убија 8 полицајци, што тепаа деца по автобуси? Роднините на убиените и мештаните во тие места не ги боли уво за овие филозофии туку за тоа кој е одговорен и зашто дојде до сево ова да влезат банди во градот наоружани до заби. Значи, како тоа јас и другите граѓани сме одговорни за овие масакри.
.
Винови сМе Лурц. Јас, Ти, сите НИЕ...
Кој тоа побогу, ги избра овие сега што се на власт?
Сами да не се избраа?

Ги лажирале изборите?
Сосема и целосно ги лажирале? Опозицијата требало да победи ама овие украле неколку стотоини гласови?
Ајде да бидеме објективни. Секако дека понешто и излажирале и немам никаква желба да ги абсолвирам од одговорноста, ама сега зборуваме за тоа во кој обем лажирале гласови? Дали е можно толкава огромна разлика во гласови да биде наместена без ниеден учесник во комисиите, или без ниеден надворешен посматрач - да пријават масовни нерегуларности во изборниот процес?

Не. На жалост народов ги гласаше. И затоа велам: Виновни сме!
Виновни сме, и не е важно што таквите како тебе се повеќе виновни заради својата неукост - сите ние заедно сме пак заедно, виновни.
Глумиме колективно лудило, глумиме пристојност, демек соживот - и не зборувам тука за луѓето што си живеат како добри комшии, ама на повисоко ниво сите ги игнорираме милионите знаци дека некој постојано намерно прави етнички проблеми и притисок - затоа што има некој позади грбот. Глумиме дека тие што им го држат грбот, нам ни се сојузници и пријатели. Се тешиме со лаги и самозалажување.
Не само тоа туку и со децении ја игнорираме корупцијата, лошиот стандард. Постојано се дешаваат разни страња - како зголемување на старосен рок за пензионирање, се дешава поскапување на струја (укинување на евтина тарифа)... ИСКОЧИЈА ЛИ ГРАЃАНИТЕ НА ПРОТЕСТИ?
НЕ. А и тоа како требаше масовно да се протестира. Голем дел од популацијата се социјални случаи, невработени... и на сите тие егзистенцијални страња што се десија - ИСКОЧИЈА ЛИ НА ПРОТЕСТИ?

Не. Никаде ги немаше.
Мораше да организираат протести невладините организации (под Соросова капа), за да колку толку да се собере малку народ на улиците?
И сега сите се правиме на тошо дека тоа е сосема во ред, да ни оргазнираат однадвор демонстрации за предвремена смена на избрана власт (мање више по истите тие „демократски“ норми кои владеат и на далечниот запад).
Се поделивме бе на две поларизирани страни - едните не го гледаат криминалот и корупцијата на владава - другите не ја гледаат реалноста за опозицијата која од Марс се гледа дека е компромитирана и купена, управувана од надворешен фактор.

Да, не има и малкумина кои сме против двете зла. Ама нас не правите луди и ни се смеете. На наша колективна жалост, ние малкумината сме единствените кои до сега излеговме во право за повеќето работи. Нашите „теории на заговор“ полека почнаа да стануваат реални заговори, лесно видливи за тие што не ги држат очите ширум затворени.
Пак ќе кажам, и дајбоже да грешам - ама нема да ме изненади кога не некои идни демонстрации ќе загине некој протестант од огнено оружје, за набрзо потоа и некој полицаец да биде застрелан од „револуционерите“ скриени меѓу толпата протестанти. И потоа вртлогот на СТРАЊАТА сам од себе ќе почне да се движи, не најмалку затоа што и вахабистичкиот фактор и албанската мафија од Косово си имаат свои агенди.
Шпекулации? Теорија на заговор? Дајбоже да е така, ама ете не ми верувај мене - погледај што се деси во Украина. Па потоа погледни ме во очи и пак кажи ми дека ова што го напишав погоре не е реална можност.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Бугарите праќаат војници на македонската граница. Бојко Борисов очекувал бегалска криза :D

Ве молам полека не се буткајте накај бугарска граница, во колони по двајца.
не збори пред време...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.382
Поени од реакции
35.041
Видиш погрешно ме имаш проценето. Тотално погрешно. Немам членска книшка, никогаш и сум немал. Ти го кажувам ова не за друго туку работата е далеку поголема и посериозна од СДСМ и ВМРО. Искрено много кратковидо гледате на работата. Нити ти нити таквите како тебе сте го притиснале овој режим кој патем речено е легално избрана власт на регуларни избори туку тоа го направи некој друг. Вие само сте одработиле за него, сте им ја завршиле валканата работа. Сакал тоа ти да си го признаеш или не. Најжалното е што со цел ум мислите дека сте направиле добро дело. Јас извини неможам да видам добро дело во тоа некој од надвор да ми кажува кој ке ми ја води државата, кој ке биди премиер, министер, какви одлуки треба или не треба да се носат. Јас неможам да видам добро дело во тоа странци да ми кажуваат што е добро а што не кај мене дома. Си има избори за тоа. А дека власта паѓа на избори досега имаме видено минимум 4 пати. Ако ти сметаш дека е некој голем успех странци да ти кажуваат дома кој ке биде денес на власт само затоа што во моментот не ги сакаш едните или другите или не си гласал за едните или другите помисли само дека еден ден истите тие странци ке ти донесат друг на власт и ке ти го сменат оној за кој ти пример си гласал или во моментот ти е по кеф од само за нив познати причини интереси. Последна грижа ке им биди добробитот на народот.

Во последните години се изнагледавме паѓање на режими , диктатури и легално избрани влади во името на таканаречената западна демократија. Секаде без исклучок сценариото беше исто. Од внатре со голема логистичка помош од надвор.
Кажими барем една таква држава каде денес ситуацијата е подобра од претходно.
Барем една.

И вие на тоа се радувате како да сте постигнале голема победа и незнам каков успех. Сами клоца си манавме. Ете тоа си направиме.
Цитирано заради разумноста на постот!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.839
Поени од реакции
12.343
Сега пак го правиш истото, т.
Многу филозофираш и пак се обидуваш да дефокусираш. За се се има граници, а пошто ме обвини мене и граѓаните, повели образложи. Кој е според тебе виновен за масакрот врз полицајците, безбедност, логистика,... и за сето она што те прашав. Гошинце, банди по нашите планини и градови...зошто никој од владата не излезе да го смири барем малку населението. Сконцентрирај се еднаш барем на она за што обвинуваш, да одговориш конкретно. Избори (во кои слушам за Миле и вреќите), муабет и на мало дете му е веќе банално. И зошто ако веќе постои безбедносна криза (покрај финансиската), сеуште се трошат пари на 2милионски огради и плочки за плоштад кога знаеме дека многу пари и луѓе чини еден конфликт, дури и едно жариште. Зашто не се чуваат она малку пари, нели, ако имаме јаки противници, треба да се бориме против Русија и Америка.
Ги лажирале изборите?
Иако Миле and co сами се испофалија, батали ги изборите, тие не се тема. Темата е актуелната легитимно избрана влада и институции и нивниот однос кон безбедноста конкретно Кумановскиот регион и акцијата на 9 мај.

Последно уредено:
W

wicked_1

Гостин
Властите општо земено се и тоа како криви за многу работи, но сега зборуваме за нашата лична одговорност, индивидуална и колективна.
Винови сМе Лурц. Јас, Ти, сите НИЕ...
Кој тоа побогу, ги избра овие сега што се на власт?
Сами да не се избраа?

Ги лажирале изборите?
Сосема и целосно ги лажирале? Опозицијата требало да победи ама овие украле неколку стотоини гласови?
Ајде да бидеме објективни. Секако дека понешто и излажирале и немам никаква желба да ги абсолвирам од одговорноста,
Не. На жалост народов ги гласаше. И затоа велам: Виновни сме!
Виновни сме, и не е важно што таквите како тебе се повеќе виновни заради својата неукост - сите ние заедно сме пак заедно, виновни.
Знаеш што, немаше да ти одговорам ама едноставно не може човек да остане индиферентен на твоите глупости. Тука збориш за барање на виновникот внатре у секоја индивидуа, а никаде ги немаш критикувано криминалците кои го направиле најголемиот изборен грабеж низ годиниве, пишеш дека не ги абсолвираш од одговорност, но се навраќаш на релативизирањето како : " понешто излажирале ". И најбитно од се како заклучок на сето ова, ја бараш кривицата кај обичниот граѓанин кој е притискан и ставен у заложништво со статус на кмет добри 5/6 години, жален, беден спинер си ти.

Мораше да организираат протести невладините организации (под Соросова капа), за да колку толку да се собере малку народ на улиците?
И сега сите се правиме на тошо дека тоа е сосема во ред, да ни оргазнираат однадвор демонстрации за предвремена смена на избрана власт (мање више по истите тие „демократски“ норми кои владеат и на далечниот запад).
Се поделивме бе на две поларизирани страни - едните не го гледаат криминалот и корупцијата на владава - другите не ја гледаат реалноста за опозицијата која од Марс се гледа дека е компромитирана и купена, управувана од надворешен фактор.
Тоа е тој кобнички карактер против кој секој протестант се бори, повеќето се плашеа од таквите мегафони како тебе кои ги карактеризираат како соросоиди, сатани и предавници сите кои ќе излезеа да ја критикуваат твојата влада, ама у последно време се дигна свеста на повисоко ниво па со тоа се изгуби и стравот, притисокот сеуште постои ама масовноста ги охрабрува луѓето.

Да, не има и малкумина кои сме против двете зла. Ама нас не правите луди и ни се смеете. На наша колективна жалост, ние малкумината сме единствените кои до сега излеговме во право за повеќето работи. Нашите „теории на заговор“ полека почнаа да стануваат реални заговори, лесно видливи за тие што не ги држат очите ширум затворени.
Види, може да сонуваш ти да објективност и глумење неутрала. А теориите на заговор никој не ти ги чепка го измори секој член тука, досаден стана, а ако веруваш доволно во нив најверојатно ќе станат реалност.
Јас сум задоволен што престана да пишуваш за техничка влада, и како таа ќе одлучувала за името, па дури и без одговорност.:icon_lol:

едит:

И што останало со тебе да се дебатира и која е поентата незнам, кога битушанец и мкд владе ти се ориентир за разум и реалност...

Последно уредено:

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
не збори пред време...
Целава ситуација е поради блиските односи на легално избранава власт со Русија и Кина. Со руско-кинеските проекти за турски тек, кинескиот пат на свилата преку кинеска градба на македонски автопати, железница и вештачки канал Солунски залив-Вардар, Македонија им стана премногу важна за Русија и Кина. Да неа овие две супер сили, до сега некои западни сили насилно ќе ја сменеа легалната власт и кој знае какви се` не кризи ќе предизвикаа. Ѓорѓе отиде во Москва кај Путин. Ние ништо не знаеме што се случува, но со Русија и Кина се чувствувам посигурно.[DOUBLEPOST=1431591005][/DOUBLEPOST]
До пред 3-4 години која беше најгледана? Една телевизија што не постои веќе :)

.
Рејтингот на А1 беше чиста шпекулација, а се одредуваше преку нарачани телефонски анкети :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.382
Поени од реакции
35.041
Многу филозофираш и пак се обидуваш да дефокусираш. За се се има граници, а пошто ме обвини мене и граѓаните, повели образложи. Кој е според тебе виновен за масакрот врз полицајците, безбедност, логистика,... и за сето она што те прашав. Гошинце, банди по нашите планини и градови...зошто никој од владата не излезе да го смири барем малку населението. Сконцентрирај се еднаш барем на она за што обвинуваш, да одговориш конкретно. Избори (во кои слушам за Миле и вреќите), муабет и на мало дете му е веќе банално. И зошто ако веќе постои безбедносна криза (покрај финансиската), сеуште се трошат пари на 2милионски огради и плочки за плоштад кога знаеме дека многу пари и луѓе чини еден конфликт, дури и едно жариште. Зашто не се чуваат она малку пари, нели, ако имаме јаки противници, треба да се бориме против Русија и Америка.
Иако Миле and co сами се испофалија, батали ги изборите, тие не се тема. Темата е актуелната легитимно избрана влада и институции и нивниот однос кон безбедноста конкретно Кумановскиот регион и акцијата на 9 мај.
Не бе батка, ти велам проблемот е во тебе. И не само во тебе, пошто ти само уште еден типичен рандом претставник на рајата, без соодветен капацитет за објективно размислување (ама со голем капацитет за кукање и жалење).

Неколку пати повторувам дека властите се криви, корумпирани и до гуша во криминал. Но тоа не те абсолвира и тебе, и мене, и сите нас - од лична и колективна одговороност.
Ми се обраќаш мене како да сум јас некој престваник, адвокат, или подржувач на владата - па ете сега треба да правдам некои поединачни криминали на актуелната власт. Колку пати треба да се согласам дека ДА ТОА СЕ КРИМИНАЛНИ РАБОТИ, но колку пати ти ќе продолжиш да се правиш на тошо за твојата лична одговорност?
Се некој друг ти е 100% крив а ти си 100% прав. Како да не си дел од ова општество, сите ти се криви за се а тебе ти следува се да биде совршено розово и убаво - без ти лично да направиш нешто за тоа.
Синдромот на entitled. Алас, многумина ве има такви.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
А грујо ова не го прави претпоставувам според тебе :D
Грујо е чекор напред во тој поглед, сака избори, имаше еден куп предвремени избори. Е сега имало некои нерегуларности(не ништо повеќе од нерегуларности со кои се служеле сите до сега), но претежно победата е неоспорна, кај Македонската популација не можат да се направат толкави изборни манипулации како кај Албанците за да влијаат многу на резултатот. Можеби 1 пратеник преку сила.

Додека Заев воопшто сака без избори да дојде на власт, се служи со истите оние лицемери кои ги плукавме за време на Смилковци заради изјавите кои ги даваа. Мислам дека овдека сите патат од амнезија.

Тука не се работи веќе за тоа дали Грујо треба да си оди или не. Они сами си ги смкнале гаќите. Тука се поставува прашањето зошто Заев (по се изгледа намерно) ја матка целата безбедносна ситуација во државава.

Дали ги примети луѓето што беа уапсени? Слободно прочешлај ги видеата и ќе приметиш дека сите беа тазе шишани, баш пред да се предадат. Тоа знаеш ли зошто е, за да прикријат дека се од ИСИС. За да стекнат симпатии дека всушност не се терористи, дека се борци за човекови права. За да го свртат вниманието на јавноста и да продолжи ова лудило што ни се случува.

Пак ќе го поставам истото прашање што го поставив на 21 Април. Ама овојпат на тие што го следат Заев.
Се прашувам, како Заев ќе излезе да им објасни на своите приврзаници, ако работата излезе дека сепак е ова упад на вооружени групи кои имаат агенда неповрзана со владеачката партија?

Дали ќе биде свесен, дека маткањето на народот и активното пропагирање на губење на доверба во безбедносните структури, во тој случај би ја направиле Македонија во доста незавидна положба?

И на крајот на краиштата, доколку Заев е сигурен во тоа што го тврди, зошто на пример не излезе со снимки и докази дека ова е дело на владата, зошто за да бидеш сигурен треба да имаш докази? Или работата е „жими мајка така е“ !!! Затоа што не е одговорно челник на сериозна партија да истрча со таков еден заклучок, без да понуди никакви докази, во истиот ден кога настанот се случи. А тоа што ме чуди уште повеќе е како може толкава популација да подлегне на такво мислење, од кое произлегуваат избрзани заклучоци, без притоа да се понуди ниту пак да се побара никаков конкретен доказ.
Тој на од 11 Мај веќе ја тргна тезата дека е ова местенка на владата и отиде на картата неспособност на институциите. Но дали го одговори ова прашање?

Чудо како тоа тие што се „свесни“, се всушност селективно свесни и логиката им работи само еднонасочно, или многу полошо само во насоката која ќе ја одреди Заев. Уште потрагично е тоа што скоро сите(барем тука на форумов) тврдат дека се неопределени. Значи Заев успева да манипулира луѓе кои и не се со негова, условно кажано, идеологија.

Ова што се дешава, нема врска со политика, нема врска ни со Грујо ни со Заев, ова е поголемо од нив. Војската на Бугарија не случајно оди на западната граница, колку и да се исмејуваме на Бугарите, они своите одлуки не ги носат на база на медиуми со дневнополитички контент. Снимките и тоа што воопшто се дешава во државава, не е ништо ново и е нешто што скоро никого не изненадило. Зошто тогаш волкава фама, си се запрашала ли? Демек има докази? Ова на суд не поминува и самата си свесна на тоа, ако размислиш трезвено. Ова во најмала рака ќе остане како една од поголемите афери во современа Македонија и тоа е све. Ниту некој ќе оди во затвор, ниту ништо. Све е ова веќе видено. Зарем Заев ќе ги дава тендерите на вмро-вци? Зарем Заев ако начека да манипулира 5-6000 гласови нема да го направи тоа? Зарем нема неразјаснети убиства за време на владеењето на другите. Па син му на Верушевски уби човек во сообраќајка.

Мене тоа што ме плаши се индикациите што покажуваат дека нешто не е во ред од безбедносен аспект. 150.000 избегани од Косово. Упад на брадите во ИВЗ. Куманово, Илирида, начинот на покривањето на западните медиуми........

Последно уредено:

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Знаеш што, немаше да ти одговорам ама едноставно не може човек да остане индиферентен на твоите глупости. Тука збориш за барање на виновникот внатре у секоја индивидуа, а никаде ги немаш критикувано криминалците кои го направиле најголемиот изборен грабеж низ годиниве, пишеш дека не ги абсолвираш од одговорност, но се навраќаш на релативизирањето како : " понешто излажирале ". И најбитно од се како заклучок на сето ова, ја бараш кривицата кај обичниот граѓанин кој е притискан и ставен у заложништво со статус на кмет добри 5/6 години, жален, беден спинер си ти.

Тоа е тој кобнички карактер против кој секој протестант се бори, повеќето се плашеа од таквите мегафони како тебе кои ги карактеризираат како соросоиди, сатани и предавници сите кои ќе излезеа да ја критикуваат твојата влада, ама у последно време се дигна свеста на повисоко ниво па со тоа се изгуби и стравот, притисокот сеуште постои ама масовноста ги охрабрува луѓето.

Види, може да сонуваш ти да објективност и глумење неутрала. А теориите на заговор никој не ти ги чепка го измори секој член тука, досаден стана, а ако веруваш доволно во нив најверојатно ќе станат реалност.
Јас сум задоволен што престана да пишуваш за техничка влада, и како таа ќе одлучувала за името, па дури и без одговорност.:icon_lol:
Во 1997 г. ДПМНЕ тврдеше дека СДСМ ги лажирале изборите и собра поддршка од 400.000 потписи за нови избори. СДСМ да беа свесни дека имаат поддршка од народот, ќе собираа потписи за нови избори и преку потписите ќе се видеше народната поддршка за опозицијата.

И сами сте свесни дека народот не ја сака опозицијата, затоа не барате избори и вашите лидери не смејат да појдат меѓу македонскиот народ, не смееја да појдат ниту да ги посетат македонските бранители.

За која масовност за поддршка на опозицијата зборуваш, кога партиски војници одат на сите “протести“ и учествуваат во некакви си пленуми?

DB.

Член од
23 септември 2005
Мислења
173
Поени од реакции
330
Порано им се смеевне на бугарите како секоја битна личност во светот ја правеја бугарин, па го привативне бугаризмот и почнавне и ние истото да го правиме... Исто така им се смеевне на србите кои сметаа дека цел свет е против Србија и сите коваат заговор како да ја уништат семоќната и многу битна Србија, па сега им ги увезовне нивните квази новинари и експерти да ни ги продаваат истите приказни и за нас... барем во тоа бевне понормални од комшиве..

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Другар, не треба ништо да ми објаснуваш на мене. Твое право како се чувствуваш или изразуваш.
Јас не ве познавам, но вашите ставови овде на форумов ме потсеќаат на некои коментари од српски сајтови, српски форуми и од некои мои роднини по однос на Македонија и македонската политичка сцена, па интуитивно помислив на вашата народност. Значи каква интуиција сум имал :D

Но, стварно не можам да сватам зошто има толку жолта штампа во Србија и за сензација се пишуваат секакви глупости за Македонија, посебно кога реално пофални вести за Македонија се искривуваат. Љубомора ли е тоа на некои уредници?
Битуш, другар, нормално дека е мое право. Покрај тоа што имам српски корени и презимето им завршува на иќ, јас се чувствувам како Македонец.
Нека те потсеќаат бе брат. Мене твојот став ме потсеќа ко оној на груефски па ако ти кажам дека си полтрон на вмро јасно и гласно ќе се согласиш?

Пошто србите се створени за „спашавање света“, зошто се „света нација“, „одбрана нација“, „одбран народ“ и сви су пичке, ми чемо да их спашавамо, као и увек, кад су их турци поробили. Нели гледаш дека форсираат како четворица срби загинале во Куманово бранејќи ја Македонија?

И не, не е љубомора. Реално, нема зошто некој нас да ни биде љубоморен. Ние сме дно дна, ранг косова, шкиперија, босна, србија. Тоа е тоа дно дна у европа, според мене се разбира.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Командваштиот бугарската армиja вицеадмирал Румен Николов, кажа дека е порачано на службите на Бугариja да се разследва случаja во Куманово и до дни службите ке имат отговор,дали има нарачка от некого или не.
На првичен етап според него нема релациja со порачка от надвор,но има релациja со структурите во РМ и со идните избори,кои се очекува да са многу скоро.
http://bnr.bg/post/100556350/rumen-nikolov-do-dni-slujbite-shte-kajat-dali-sabitiata-v-makedonia-sa-vazniknali-spontanno

А

Атлантист

Гостин
Зошто е погрешна тезата дека конфликтот е инициран за да се спречи изградбата на „Турски тек“?

Оваа теза е апсолутно погрешна, а гледам дека пропагандата ја пласира и сака да ја наметне како релевантна и исто така да послужи како изговор за конфликтот што се случува кај нас и со тоа да префрли дел од вината на друг. Јас, заедно со луѓето со кои работиме во Центарот за ресурна економија при Руската претседателска академија, ги правев пресметките за економската исплаливост на „Турски тек“.

„Турски тек“ е многу неисплатлив проект. NPV (Net Present Value) на проектот се мери во негативна милијарда долари и по ниедна економска логика таков проект не треба да се реализира. Единствено нешто што сѐ уште го држи во живот овој проект е потенцијалната политичка придобивка од него, бидејќи Газпром не е управуван како корпоративна фирма, туку служи и како политичка алатка на Русија.

Турција не сака да учествува со толкав процент во проектот колку што бара Газпром т.е. не сака да даде толку пари колку што бара Газпром, а Грција и да сака, нема од каде да најде пари во овој момент. Тоа го знаат на запад, знаат дека веројатноста да не се реализира овој проект е доста голема. Дополнителен товар да не се реализира проектот е тоа што Газпром го диверзифицира својот извоз кон Кина. Европа исто така сака да стане помалку зависна од рускиот гас и секоја година купува сѐ помалку руски гас.

Затоа, Русија реално нема потреба да гради нова инфраструктура за пренос на гас кон Европа. Дури ни постоечките капацитети од „Северен тек“ не се максимално искористени. Регулативата во ЕУ за транспорт на гас е исто така тешко прашање кое треба да го решат ЕУ и Русија, а барем во блиска иднина не се наѕира некој компромис. Сѐ е насочено кон проектот „Силата на Сибир“, преку кој Кина ќе купува гас од Русија, но тој проект во најголем дел го финансира Кина, како после би користела поевтин гас од Русија. Со тоа, Русија влегува во пазарот на најголемиот потрошувач на гас во светот, со што се намалува потребата да продава гас на Европа.

Следна причина е што поради падот на рубљата, не е во интерес на Русија да инвестира во странски проекти, особено во проекти кои во нивната основа не се економски исплатливи. Заклучокот е дека приказната со „Турски тек“ е многу неизвесна и прашање на време е кога тоа и официјално ќе се соопшти.

Никола Ќурчиски

Центар за ресурна економија,
Руска претседателска академија за национална економија и јавна администрација

Kajgana Shop

На врв Bottom