Darling
High Value
Тоа е тоа провинцијалско прашање и бескрајните дебати околу него.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
пичка (мак) = пизда (срб)@Ѓорѓи Н. Според скопскиот сленг. Ете ти доказ дека џабе живееш во Ск долго време. Има и други примери. Кога ќе се сретнат двајца пријатели/другари едниот му вика на другиот: кај си бе педер? Или некој ќе зезне некого и за него важи истото. Тој за другите Е педер. Педерско однесување итн. Ај кажи ми ти мене што е пичка, а што пизда. Знаеш? Точно, српскиот јазик имал големо влијание на овој дел. Исто како што оние од Гевгелија, а посебно Валандово, Пирава имаат од грчки јазик. Берово, Пехчево (Струмица не ја бројам, таа е посебен случај) зборуваат скоро исто како луѓето во Благоевград и Ќустендил. Види...да отидам јас во (наведи по желба) град и да зборувам на скопски сленг, на почеток нема да им биде чудно. Ден, два...месец, два... Нивната реакција ќе биде: пушти го, од Скопје е. Ама да останам да живеам таму, биди сигурен дека ќе ме гледаат попреку. Каде и да сум отишол, сакаш Штип, сакаш Виница, Берово, Кичево, Прилеп... Сите ме прифатиле како Скопјанецот, ама кога ќе слушнат дека се трудам и од нивниот "јазик" користам по некој збор, врската станува посилна.
А за раѓањето во повеќе градови, мало морген. Сфативме дека си од некое село (не скокај, не го сметам тоа за лошо) со самото твое кажување дека си роден на потегот Охрид, Кичево, Битола.
Глуп се праиш со сила или така си роден? Дијалект не е нов јазик....нешто што се учи во 3-4 одделение...пичка (мак) = пизда (срб)
Ако некој сака да измислува нов јазик, правејќи карактерни особини од србизмите, тоа е веќе друго.
Роден сум во Охрид. И сум живеел првите години од животот.
Е не го гледалАма филмот "Вариола Вера" не си го гледал. Е новокомпонирани граѓани...
Гледај си го својот двор (глупавост) (не глупост, србизам е и тоа). Како си ти роден, тоа е твоја работа. Моите белези се од местата од каде сум дошол, во главно. И изговор, и акцент, политературно зборување... итн.Глуп се праиш со сила или така си роден? Дијалект не е нов јазик....нешто што се учи во 3-4 одделение...
И да не ми одговори толку го тупеше за тоа скопјани немале свои белези, а ниту еднаш не кажа кој е твојот белег...
аха...да во охрид се збори политетурно...и во битола...да да.... Појма си немаш што е тоа белег ама битно да го споменеме што има врска ако незнаеш што е...Воопшто тоа што го наброја не те издвоја нешто посебно од другите па да го сметаш како белег...И ти збориш на дилјалект како и сите други во државава...друг пат кога ќе сакаш паметен да се направиш бар информирај се тоа што го збориш....Всушност имаш белег заборавив...пошо од охрид...Гнаса луѓе сте и лакоми за пари во летна сезона...и после помалку туристи имате...е нормално кога појма си немате од гостопримство и однесување со туристи...ете да имаш белег...Гледај си го својот двор (глупавост) (не глупост, србизам е и тоа). Како си ти роден, тоа е твоја работа. Моите белези се од местата од каде сум дошол, во главно. И изговор, и акцент, политературно зборување... итн.
Опа...конечно нешто добро напишано, не од било кој.
Па и јас не сакав да се уклучувам ( со В) во темава,еве 70 страни,од тоа што се нема разбирање,само ете копирав некој страни од други теми,да потсетам дека и овде во Скопје имало луѓе и пред да дојдат ТИЕ,што се тука сега најгласни на темава.
А не мора пак ако си во град,или од град да бидеш дете на професор или фабрикант.Имало во тој некој си град,на пример ете и Кратово да е,имало поштар или скретнувач-железничар или некаде чувар или пајтонџија,или општ работник во општината,што ределе рачно калдрма по улиците,или ситен дуќанџија.
Значи за граѓани ги сметаш само интелектуалците,а не и дедоми Мино,роден во Скопје, цел живот поминат во Скопје,без ниедно оделение од школо,ама со државна пензија,(општ работник воИслахана- Идадија)куќата над Дуќанџик се уште си стој. Да беше тој од некаде,кога почина 1965,сигурно ќе го однесевме таму,а не во Бутел.
Не знаеше да се потпише. А да и татко ми осмелетка заврши вечерно,барабар со мене,така им бараа од работа изгледа,бидеиќи после ратот беше само со четврто.Значи ли и тој не е од Скопје,дека е само со 8,и 40 год чувар. Не беше ни професор ни директор.Кога почина, го закопавме (пак по скопси со В) кај таткому, а каде би и на друго место,кога други гробишта немаме, се разбира и мајками е таму.Имаше само 4 оделение, во српско работничка во Монополот,потоа 30 години чистачка во Работнички дом. Родена тука, ама значи не е од тука по твое,бидеиќи не знае да свири на клавир. Ја имам и личната карта некаде ќе ја постирам:
Значи јас не сум од граѓанско семејство,бидеиќи мојте родители беа работници а не службеници(така во О.У.се запишуваше кога ќе не прашаа што е таткоти и мајкати) и по твое сум од ПИЧКЕ МАТЕРИНЕ.
А и никој од блиска фамилија не имал повеќе од 8. Се чувари,столари,шофери а вујкоми портир во стариот театар(поради тоа и сум гледал повеќе престави без влезница).
А за клавир не доживеава сите тие да видат или чујат,ама јас ете бар купив,многу одамна од трговскиот-Музички магазин во склоп на Техномаркет на втори спрат, уште го чувам(свири ќерками на него-Магистер по клавир-9,82) , значи ли дека е бар таа сега од Скопје бидеиќи знае да свири клавир, а и внуката свири добро сега е второ оделение,дали внуката моја е сега скопјанка,знае да свири клавир.(инаку марката е Петроф со три педали,и знам цената беше колку 101 нов.
-----------------
Но има друго интересно во темава, за кое несакам повеќе да се замарам,само сакав малку да дообјаснам дека и овде живееле некој луѓе,како што живееле во Велес или Битола.(извинете за скопскиот дијалект-другачије незнам)[DOUBLEPOST=1428915852][/DOUBLEPOST]
Тешко ова на некој да му го објасниш,кој не го живеел тоа време,на пример пред земјотресот.
Скопје беше маалски град. За да стигнеш до Маџари или Лисиче,цел саат се поминувало низ ливади и ниви.
Сега Драчево и Волково е споено со градот,благодарение на нашите мили сонародници од внатрешноста,кој го направија Ск.
Точно дека Кисела вода беше периферија на Скопје, па знаевме некогаш на ИЗЛЕТ да одиме во Кисела вода.
Често пати и на Тасино чешмиче, или на Ридот над црквичето Капиштец.(сум живеел и тами еден период пред земјотресот на улица Савска бр.12. сега ја срушива куќата и се прави нова,ако има некој од таа улица ете нека се јави)
Па што беше Капиштец,порано,Бевери хилс или како ги викате таму тие кафичи, е кој се сеќава на тоа и на ЈАЗОТ.
Не знам дали можам да бидам појасна од тоа шо го напишав вчера.
Реков дека кога мажот, на пример, е од Ресен, жената од Кавадарци, и одлучат да живеат во Скопје, тогаш нивните деца се скопјани. Што би биле инаку? Тие се родени, пораснати, немаат друг роден град освен Скопје. Треба ли да се осеќаат како кавадарчани или како ресенчани само затоа што две недели во годината одат на гости кај бабите?
Да се вратам на твојата скопјанштина. Да си од град и да се чукаш во градите дека си стар скопјанец, значи токму тоа - да си образован, да имаш градски манири, твоите да носеле градска облека. Да одела мајка ти на забави у офицерски дом, да одела на концерти и театар, и да те разберам да се курчиш.
Ама твоите живееле како закрепостени селани, можеби сте чувале кокошки и кози и ти ќе ми се правиш стар скопјанец?!
По тоа што пекаш, тебе уствари ти е мака што Скопје не е истата паланка како што била пред војната. Дали ти е појасен сега сопстениот паланечки дух?
Провинцијалците не одлучиле Скопје да биде главен град на Македонија, одлучиле во Белград. И главен град мора да се преуреди малку.
Особено после земјотресот, Скопје се гради наново, не знма кога се изградени фабриките. И што мислиш ти, Анчо, да не биле дојденците, кој ќе работел у тие фабрики?
Да не беше тој еволуциски скок после Втората светска војна, Кратово за Скопје ќе беше Њујорк, стан ќе добиеше на куково лето, ќе имаше евентуално некоја ковачка работилница, клавир ќе можеше да видиш само на слика.
Се што имаш, имаш благодарение на преуреденото Скопје, и тоа изградено во најголем дел од провинцијалците кои толку ги мразиш.
Друг момент. Сите факултети се у Скопје. И сега човек од провинција има три деца одличници, одлучува да ја продаде куќата во малото гратче и да си купи стан во Скопје, од проста причина што сака да им овозможи школување, а финансиски нема да биде во можност да ги студира сите тројца. И тој треба твојата неписмена баба да ја праша за дозвола да дојде во Скопје?
Еве, секоја чест за ќерка ти. Но како би ти било тебе кога си ја запишувал у музичко школо, учителката да каже дека примаат деца само на интелектуалци, децата на браварите и онака тешко дека ќе се вклопат во тоа друштво, а средно е најдобро да завршат текстилно или трговско, затоа што немаат манири на градски деца за да учат музичко?
Не, твоите внуки не се скопјанки, тие се селанки, затоа што колку што имаш кажувано ќерките ти се мажени у село и живеат на село.
доживеава срушива
Ако тоа е скопски, тогаш меѓу вас скопјаните, некој не е ваш.![]()
Абе разберете еднаш, Скопје го правиме ние што живееме тука. Само што се бутате ко црева, те за дискотеки, те за кафани, те за факултет и што уште не. Бидете ин, и прифатете дека скопјанец е голема работа да се родиш како таков. Исто како и Македонец.