Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ти треба овластување ( полномоштво) кое се вади во АМСМ ако не е на твое име сообраќајната друго зелен картон и меѓународна возачка дозвола.Какви се правила за возење на туѓо возило во странство? Сакам со на татко ми кола да искочам од државата. Треба некој документ да вадам?
Меѓународна возачка? Па нели со новите биометриски дозволи не треба повеќе да се вади меѓународна дозвола?Ти треба овластување ( полномоштво) кое се вади во АМСМ ако не е на твое име сообраќајната друго зелен картон и меѓународна возачка дозвола.
Често излегувам надвор од државава со кола што е на татко ми име. До сега ми побарале само дозвола за управување на туѓо моторно возило во странство(се вади во АМСМ и мислам дека е околу 500-600 денари). Во Бугарија ме застана и 2 пати полиција, не ми побараа меѓународна возачка дозвола. И дозволата за управување на туѓо моторно возило во странство ми ја побараа само еднаш ,на излез од МК, на граница.Какви се правила за возење на туѓо возило во странство? Сакам со на татко ми кола да искочам од државата. Треба некој документ да вадам?
Зависи од полицаецот некаде нема да ти барат може ќе пројдеш со нашава ама некаде не мене во грција ми имат барано најефтина е во здружение на возачи да ја извадиш и трае 3 години поефтино отколку некој да ти стегне казнаМеѓународна возачка? Па нели со новите биометриски дозволи не треба повеќе да се вади меѓународна дозвола?
Види вака.....да не те лажам, СПАС ТИ НЕМА(освен ако немаш познати судии на оддел за прекршоци, или евентуално на апелација). Те теретат по член 234 ст.1, казнив по став 6 од законот за безбедност во сообраќајот на патиштата! Твојата состојба е утврдена со алкомер(кој е соодветно заверен во МВР под сериски број, како исправен и проверен) ако ја платиш казната во рок од 8 дена ќе изнесува 125 евра, значи половина од таа која ти ја пишале! ОСВЕН ова за жал ќе морам да констатирам дека ќе ти биде одземена возачката, односно ќе ти изречат забрана за управување на моторно возило од 3 до 6 месеци(бидејќи имаш малку над дозволеното количество алкохол, и ако не си до сега осудуван за истото дело ќе ти изречат 3 месеци НАЈВЕРОЈАТНО). Тука приговори, жалби, не ти помагаат, МВР има материјален доказ а тоа е нивниот дрегер(алкомерот) со кој ќе настапат на суд и за судот тоа е многу поверодостојно од твојата изјава! Жал ми е, и јас сум против овие хиени ама луѓе почитувајте го законот НЕ ВЛЕГУВАЈТЕ СО АЛКОХОЛ ВО КРВТА ЗАД ВОЛАН, недај боже да згазите некој, да убиете, макар да ви излетал на пат ќе скапете во затвор, дали 1....2....или 3 години ќе се утврди во пресудата, ама секако ако сте пијани ќе лежите, јас работам со вакви предмети секојдневно и гледам како судот ги третира возачите под дејство на алкохол!!!
Да не должам, ако имаш пари и нерви фати адвокат и бори се(рачунај дека без врски спорот го губите).
Според мене имаш две опции:
1. Оди и плати 125 евра во рок од 8 дена на сметката на буџетот на РМ и уплатницата(копија) ЧУВАЈ ЈА КО ОЧИ, во случај ако тврдат дека не си платил, со што за извесно време ќе добиеш покана од суд, ќе одиш, и ќе ти соопштат дека ти следува забрана за уптавување моторно возило!
2.ОДОЛГОВЛЕКУВАЈ и собирај пари! Не плаќај ништо и чекај да те повикаат на суд(ќе си добиеш покана дома) ЌЕ ОДИШ на суд ќе дадеш исказ, за кратко време ќе ти стигне дома ливче да подигнеш пресуда од пошта, во која најверојатно(речиси 100%) ќе бидеш осуден и ќе треба да платиш 250 евра плус судски трошоци (мислам околу 20 евра).
3. Во рок од 8 дена имаш право на жалба до апелација, ќе поднесеш жалба до апелација со што ќе добиеш одредено одолговлекување и време, НО за ова дело веројатно ќе се потврди првостепената одлука и на крај НЕМАШ ПРАВО да плаќаш половина казна туку цела казна 250 евра, плус судски трошоци, се на се ќе ти излезе околу 300 евра!
Тоа е она што можам јас да ти го кажам....... И да, да не заборавам тоа нивното НЕМА ДА ДОЈДАМ НА СУД се однесува на тоа ако ти бараш соочување, тие секако нема да дојдат, но тоа не ти менува ништо тебе, тие ќе испратат број на дрегер(алкомер) и со тоа ќе ја докажат веродостојноста на нивното тврдење........
Види вака....јас немам големо искуство во пракса(зборам за лично искуство) со судење или со одбрана на вакво прекршочно дело, но познавам луѓе, колеги, пријатели кои за жал ваквите спорови ги губат, освен тоа законите поврзани со овие дела ги знам многу добро, и знам кои би биле реалните можности и очекувања. Можеби требало да инсистираш на земање крв и урина, со тоа нема утка, ќе се знае колку си имал алкохол и тука нема што да се труди џандарот да докажува, ама биднало сега тоа. Штом си решен терај ја работата до крај, ако не друго ќе одолговлекуваш, сега неколку месеци додека те повикаат на суд, па неколку месеци додека донесат одлука, па после неколку недели/месеци додека се одлучи за твојата жалба(која ќе ја поднесеш подоцна на апелација). Е сега уште да имаш среќа, судскиве работници што се закануваат со бојкот и штрајк да го остварат тоа и добиваш одолговлекување со месециМногу ти благодарам,стварно си се потрудил да одговориш што поопширно на моето прашање
Back on topic,карактерот не ми дозволува да платам нешто за што сум убеден дека немам никаква кривица,еве го гледам записникот на хиената,100 пати го препрочитав и не можам да се помирам со ова,пред да продолжам со друго,едно нешто што најмногу ме нервира е фактот дека мисирот некако утврдил дека поминале повеќе од 15 минути од кога сум конзумирал алкохол,а јас јасно му кажав дека нема ни 5 минути од кога го допив второто пиво,за што имам и 5 сведоци кои ке го потврдат истото...
Второ...нема шанси за човек висок 190цм тежок 83 кг,за испиени две пива во рок од час и половина,од кои второто е конзумирано со шарска плескавица,да има 0,62% алкохол во крвта,нема теорија! Од тука произлегува следниот револт...
Во записникот стои-не сум барал земање крв и урина за анализа.....сум одбил да дадам крв и урина за анализа!!
Нити едното нити другото ми беа понудени,како можам да одбијам нешто ако не ми било понудено?!
Ќе се оди на суд...
Многу ти благодарам,стварно си се потрудил да одговориш што поопширно на моето прашање
Back on topic,карактерот не ми дозволува да платам нешто за што сум убеден дека немам никаква кривица,еве го гледам записникот на хиената,100 пати го препрочитав и не можам да се помирам со ова,пред да продолжам со друго,едно нешто што најмногу ме нервира е фактот дека мисирот некако утврдил дека поминале повеќе од 15 минути од кога сум конзумирал алкохол,а јас јасно му кажав дека нема ни 5 минути од кога го допив второто пиво,за што имам и 5 сведоци кои ке го потврдат истото...
Второ...нема шанси за човек висок 190цм тежок 83 кг,за испиени две пива во рок од час и половина,од кои второто е конзумирано со шарска плескавица,да има 0,62% алкохол во крвта,нема теорија! Од тука произлегува следниот револт...
Во записникот стои-не сум барал земање крв и урина за анализа.....сум одбил да дадам крв и урина за анализа!!
Нити едното нити другото ми беа понудени,како можам да одбијам нешто ако не ми било понудено?!
Ќе се оди на суд...
Дечки дали кога полицаец ќе те казни за возење после 11 (во друг град, ако има некаква врска) те остава да си заминиш или ќе те задржи или сл до 5 ?
И дали би била добра идеја "не ја носам возачката" ако те сопре после 11, па тој само ќе праша в станица дали имам возачка а нема да биди сконцентриран на колку години имам, па да поминам само со неносење возачка?
Sent from my iPhone using Tapatalk
А дали те држи до 5 или сл ако те казни или можеш да си одиш одма?Ќе ти побара лична карта тогаш и ќе види колку години имаш,значи пак го кркаш..Мислам и казниво дело е ако не ја носиш возачката.
Дечки дали кога полицаец ќе те казни за возење после 11 (во друг град, ако има некаква врска) те остава да си заминиш или ќе те задржи или сл до 5 ?
И дали би била добра идеја "не ја носам возачката" ако те сопре после 11, па тој само ќе праша в станица дали имам возачка а нема да биди сконцентриран на колку години имам, па да поминам само со неносење возачка?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ќе ти побара лична карта тогаш и ќе види колку години имаш,значи пак го кркаш..Мислам и казниво дело е ако не ја носиш возачката.Како и да се вртиш,пак за нешто ќе те залепат.