Феминизам!

D

Daedalus

Гостин
За ова ти зборував. Првите 2-3 збора и толку, прекинувам. Цел том напорно срање за читање. Знам дека не си жена, ама звучиш како пичка и затоа и ти пишав.
Тоа е пошто не можеш да сфатиш комплексна содржина и спор си, за тебе „долго и напорно за сфаќање“(ова за тебе напорно мислам) го поистовестуваш со „звучиш ко пичка“.
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.204
Поени од реакции
34.441
@Brav и @Daedalus, мислам дека ја завршивте дискусијата.
Брав, речникот ти е за никаде. Сигурен сум дека можеш да ја постигнеш целта и без навредливи зборови. Сфати го ова како опомена пред исклучување. Пички, курови и дрољи во конверзација упатена кон друг член на форумов во иднина - не. Останатите, продолжете со дискусијата.
 
Член од
24 мај 2014
Мислења
5.301
Поени од реакции
5.886
По феминистичка слика не сум видел од оваа. Значи сликава ми е како феминистичка бомба.
Oil-Paintings-by-Lee-Price.jpg
 
Т

Триптико

Гостин
Од феминизам, преку филозофија, до лични дисквалификации. Браво бе! После жените не ви чинеле.
 
D

Daedalus

Гостин
TLDR е, али јбг, ми лежеше на душа.
Сега ќе изигравам адвокатот на ѓаволот, али ќе дадам пример за тоа како пристрастноста во оваа дебата, доведува до искривени толкувања на научните студии дури и од страна на самите научници.

Пред неколку дена, излезе студија која покажала дека репрезентативен примерок на жени презентирал подобра меморија од репрезентативен примерок на машки. Разликата е ептен мала и небитна, двете групи спаѓаа во „нормалата“, а студијата не е реплицирана доволно број пати за да доведе до некој теоретски модел.
Понатамошниот заклучок кој беше резултат и на други студии од ваков карактер беше дека естерогенот го заштитува мозокот на жените, нешто поврзано со амилоидот што го спречува намалувањето на мозочната маса на стари години и појавата на Алцхајмер, додека пак машките се повеќе подложни на болеста поради помалата количина на естероген.

Не сум стручњак во неврологија да навлезам во деталите, но доволно го познавам научниот метод за да ми е јасно што покажуваат резултатите.

Е сеа...
Машките имаат помал хипокампус од жените и при заболување од Алцхајмер, ова е регијата од мозокот која е прво нападната. Истава регија е асоцирана со квалитетот на меморијата. Со ова, истражувачите сакаат да покажат дека од овие причини, жените имаат подобра меморија од машките, у просек. Финтата е дека во случајов големината на одреден дел од мозокот за нив е битна, укажува на подобар квалитет во перформанс.
Има илјадници студии коишто покажуваат дека машките во целост имаат поголем мозок од жените и поголема количина на сива маса (6.5 пати повеќе). Имаат поголема префронтална кора, асоцирана со сите активности поврзани со „интелигентното резонирање“.
Тогаш борците за родова еднаквост, а и многу научници излегоа со демант у стилот на:
„Големината на мозокот или делови од истиот, не укажуваат на поголем квалитет, важно е како невроните се испреплетени, а не големината. Уште не знаеме ништо околу ова. Глејте, слоновите имаат голем мозок, па пак се поглупи од луѓето ау.“

Некако, големината на делови од мозокот/целиот мозок, во дадени ситуации се индикатор на нешто, а во други не, зависно од тоа дали заклучокот доведува до одредена нееднаквост/еднаквост. Ако е во полза на жените, супер, ако не е, тоа не укажува на ништо.
Ради вакви политизирани заклучоци, проблематики коишто вклучуваат истражување на разлики помеѓу машки/женски и други разлики кои може да доведат до дискриминација на маргинализираната жена се заташкувани, но ако истражувањата покажат обратно, дека групите коишто се „дискриминирани“, се на некој начин подобри од тие коишто дискриминираат, ондак топ, супер, вози Мишко!
 
Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Eve vi nesto na koe zaletav deneska nesakajki - na nekoj nacin povrzano so temava.
http://www.ted.com/talks/sheryl_sandberg_why_we_have_too_few_women_leaders/transcript?language=en#t-728000

When I was in college my senior year, I took a course called European Intellectual History. Don't you love that kind of thing from college? I wish I could do that now. And I took it with my roommate, Carrie, who was then a brilliant literary student -- and went on to be a brilliant literary scholar -- and my brother -- smart guy, but a water-polo-playing pre-med, who was a sophomore.

The three of us take this class together. And then Carrie reads all the books in the original Greek and Latin, goes to all the lectures. I read all the books in English and go to most of the lectures. My brother is kind of busy. He reads one book of 12 and goes to a couple of lectures, marches himself up to our room a couple days before the exam to get himself tutored. The three of us go to the exam together, and we sit down. And we sit there for three hours -- and our little blue notebooks -- yes, I'm that old. And we walk out, and we look at each other, and we say, "How did you do?" And Carrie says, "Boy, I feel like I didn't really draw out the main point on the Hegelian dialectic." And I say, "God, I really wish I had really connected John Locke's theory of property with the philosophers who follow." And my brother says, "I got the top grade in the class." "You got the top grade in the class? You don't know anything."

Poveke napor i trud ni treba za da razbereme.. On the other hand, da bese predmetot nesto vo vrska so organizacija, menadziranje i sl. - 100% sum sigurna deka zenite ke vadea podobri rezultati.

Da nadopolnam:
Za site mladi i raspolozeni za debata- vo nedela 29ti mart vo MOF ke ima predavanje za feminizam, a posle i prostor za prasanja i debata. Nastanot e od 12:00 - 17:00
 
Последно уредено:
D

Daedalus

Гостин
Зависи бе @dzesika , ти даваш специфичен пример којшто ја потврдува твојата хипотеза.
На пример ја можам да ти дадам одбрани примери во кои жени се квантни компјутери у споредба со повеќето машки на планетава. Еве ти ја една Савант или една Полгар.
Земи, прочитај ги линковите тагнати на имињата посебно тој со Савант.
Не можеш да ги ставаш луѓето у фјока така.
На страна од тоа што способноста за логичко резонирање на Мачорка и тоа на MIKI1 ти го потврдува мојов муабет дека половите не гарантираат интелект, дури ни ако го земеш ова во просек.

На страна од тоа што интелектот сам по себе не е само способност за разбирање, туку способност за примена на разбраното, способност за меморизирање, мускулна меморија и тристо други чуда.
Дури и самата способност да разбереш нешто не е само „вродено детерминирана“ туку е резултат на концентрација, интерес, самодоверба, претходни знаења и други ствари.
Се' повеќе, научната евиденција натежнува накај школата која ја покажува интелигенцијата како мноштво од вештини коишто се развиваат низ животот, флуидна, а не фиксирана од специфичен ген иако никој не ги исклучува генетските фактори во муабетов, само што не се најдени генетски фактори поврзани со детерминирањето на полот/родот, а да е покажано дека влијаат на интелектот.
Све што останува од дебатата е давање на одбрани примери во кои женското/машкото испаднало „попаметно“, што не води нигде.
 

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Да не те изадам од контекст, но ова не важи само за интелигенцијата.

Било која дебата на тема феминизам, од страна на про-феминистички настроени ликови се базира на давање конкретни и специфични примери наместо факти, и тоа со две главни цели :
1. Покажување еднаквост, некогаш и супериорност во однос на машкиот пол
2. Глумење на жртва

Најчесто цитирани „факти“ на секоја ваква дебата се претежно непотврдени митови, како тој дека жените поседуваат 1% од светската способност. Овој „факт“ е лага, а истата лага беше презентирана на фејсбук евентот од страна на личност која ќе има предавање на тема феминизам.
Материјалот мора да се презентира објективно и материјалот мора да се презентира концизно.
Одбивам да присуствувам на дебата кога знам дека фактите се земени од raging feminist блогови на tumblr, а би сакал.
Би сакал да искочам и да поставам некои есенцијални прашања во врска со родовата еднаквост.
Би сакал да го изјаснам својот став, аргументирано и со факти, ама се плашам дека се што тоа ќе постигне е љутина кај голем дел од нив.
 
Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Вистинските жени не се замараат со феминизам (хипстерска работа) туку се вредни домаќинки, се грижат за своето тело и дух и секако преферираат маж од кајгана шовинистичка кру !
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.872
Поени од реакции
25.107
Вистинските жени не се замараат со феминизам (хипстерска работа) туку се вредни домаќинки, се грижат за своето тело и дух и секако преферираат маж од кајгана шовинистичка кру !
Во тој случај, да ти е мерак да бидеш феминистка! :D
 

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Не мора да постои феминизам за да ми докаже дека жените се луѓе. а како луѓе се лицемерни. Една од нивните активности е да ја разбијат таканаречената култура на силување, бидејќи светот е ок со силување барем спрема нивни светоглед, ама како гласни поборници против силувањето се толпа која молчи за едни, а труби за други.

Во февруари 3 лица упаднаа во домот на Синтереа, поранешна порно актерка, и го претепаа сопругот и ја силуваа пред него и нивните деца. Мерцедес Карера, порно актерка, бараше помош и поддршка од фем организации за случајов, ама наиде на затворени врати. Овој случај беше занемарен и од про фем сајтови како Хафингтон Пост и Апворти. По се изгледа феминистите сакаат да врискаат „силување“, „сексизам“ и „мизогинија“ кога ним им одговара.


Уште нешто, не мора да зборите дека се залагате за мажите, бидете си искрени бидејќи феминизмот е про жени. Ама барем борете се за оние за кои треба да се борите.

Последна работа - како лица со добро развиен мајчински инстинкт, феминистите беа прилично ќутливи кога се откри педо синџирот во Ротерхам.

@Agda Beata Коментар?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom