- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.831
- Поени од реакции
- 8.862
Човече, нешто што го видов со свои очи, рекла казала? Жити се!!Again nemozes da pletis prekuokenski prikazni od rekla kazala muabeti. Ne vikam deka ne taka ama siguren sum deka ima i drug del prikaznata! Kazav zavisi sto plakal? 11 000 dolara od vecer i deka doma sedel so 2 infarkta ....eftini prikazni. Linkot kao link ....Ima i linkovi i deka gvujo e vonzemjanin i nie ziveeme u matrix! Again linkovi...!
Eve ti eden primer kolku e loso zdravstvoto tuka: Na zenami posle poragaj u nejzinata (citaj)privatna soba so kupatilo i svirea na Harfa (stari luge volonteri) za da ja smirat i defokusiraat od bolkata...Ete do tolku loso e...i zamisli so osiguranje koe e low-to meduim klasa plateno od firmata kade sto rabotam. I da na kraj plativ 2000 $ i me prasaa dali sakam na 24 meseca da go platam. Loso epten.
Па за 2000 долари, или околу 1800 евра, и мене во Систина на харфа ќе ми свират и ќе плаќам на рати.
Биди ти реален, колку луѓе можат да си плаќаат 2000 долари за породување. Не знам ти колку заработуваш, ама жената за која јас зборувам просечна плата и беше околу 2500 долари месечно.
Страшниот момент во САД е дека има огромна разлика од место до место, од болница до болница и од полиса до полиса.
Да, сега човекот е згрижен, ама која е логиката од една во друга држава да одиш зошто твојата полиса од твоето работно место не ти ја прифаќаат во државата во која живееш?[DOUBLEPOST=1423608454][/DOUBLEPOST]
Абе битно е да се фали нешто, пошто е нели, американско.Види, летово бев во Њујорк кај домашен пријател кој бил принуден 12 000$ да плати за 1 рентген и уште 2-3 незнам си какви (непотребни патем) тестови бидејќи детето му фатило сипаници.
Чекал во болница повеќе од 4 часа. Не е никаков рекла-казала муабет, стана збор за финансии и он ми ја приложи болничката сметка и ми кажа „Другар, ако бегаш некаде, бегај Канада, тука мене ми е страв да се разболам“.
Можеби здравството зависи од дел за дел во Америка, ама дека е сјајно е крајна глупост.
Ти го наплаќаат повикот на амбулантно возило, иако имаш осигурување.
За забар да не правиме воопшто муабет.
Ние сме дното на светов во поглед на здравствена заштита, меѓутоа, мораме да бидеме реални, а не да си раскажуваме бајки за деца.
Имам семејство во Австралија, имам семејство во Шведска, и да, имам семејство во Америка, сите тие и самите се со државјанство и нивните деца се, па има ОГРОМНИ разлики.
Во Австралија не плаќаат ништо освен придонесите на годишно ниво, а плус имаат и приватен фонд, ама затоа, кога ќе ти дојде моментот за лечење, не маваш глава од земја што се треба да продадеш за да те излекуваат.[DOUBLEPOST=1423608650][/DOUBLEPOST]
Па изгледа не ме читашСо пресен инфаркт во Америка и да нема пари нема да го остават на улца, ако го направат тоа после болницата ќе мора да плаќа огромна оштета!
Во овој случај што ти го кажуваш се работи за рехабилитација после инфаркт (нешто што во Македонија не е ни познато)

Го прифатија со инфаркт, после тоа, компанијата каде што беше осигуран здравствено, не сакаше веќе да ја продолжи истата полиса, затоа што надминал некаков животен лимит за лекување, и му ја замени за друга - само што таа другата, не ја прифаќаше ниедна болница.
Сфати дека осигурувањето во Америка не е како кај нас, секоја болница што има склучено договор со фондот работи по исти принципи - кај нив не се должни сите болници да прифаќаат исти осигурувања.
Имаат некои измени во последниве 5 години, на корист на граѓаните, ама тоа е далеку од ефтино, државно здравство, пак на крајот, се додека осигурувањето им е во приватни раце, просечниот Американец ќе се чуди како да се излечи, а на забар... па и не баш.
Чисто информативно, колешка од работа каде што јас работев, ја фати заб - беше осигурана - и побараа околу 2500 долари за умртвување на корени.
Жити се...[DOUBLEPOST=1423608712][/DOUBLEPOST]
А кој од овие луѓе НЕМАЛ здравствено?Пробај во било каде во светот без здравствено осигурување да идеш у болница исто е, па и во Македонија. Не знам што не ви е јасно?
Или читаш како што сакаш, не како што е напишано?
Последно уредено: