Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
А мене препорачајте ми некој добар на клинка [emoji1]
за што поточно, за вадење, болести на уста, естетика или стандард забар?

Ехеј имам проблем од помагајте ,,, имав заб со лек ми се лечеше значи забо е со избушени канали и триста глупости, е сега баш за нова година ми се раззниша лекот го стегнував со јазикот за да не падни за да се издржи и така до денеска ама ми се наполни со храна цел зап и баш прејге кога го стехнав лекот со јазикот имав пхромна болка тврда нис цел зап до корењата , и сега не смеам да го допрам забот посилно а не пак да јадам а дуринутре ќе одам на забар а вечерва незнам аако че се истрпи бидеќи бенадењо ќе го прицнам и маки големи после ,, е дега прашањето ми е дали е по убаво да го исчистам забот со некоја чепкалка , игла , и слично , значи да го испразнам забот од храна .. па сакам да прашам ако го исчистам па да не ми се појави друга болка дека шуплив забот скрос и коррењата .. луѓе помагајте , ако го исчистам ќе имам дрѕга болка или че му олесни на забот .. поз

Ехеј имам проблем од помагајте ,,, имав заб со лек ми се лечеше значи забо е со избушени канали и триста глупости, е сега баш за нова година ми се раззниша лекот го стегнував со јазикот за да не падни за да се издржи и така до денеска ама ми се наполни со храна цел зап и баш прејге кога го стехнав лекот со јазикот имав пхромна болка тврда нис цел зап до корењата , и сега не смеам да го допрам забот посилно а не пак да јадам а дуринутре ќе одам на забар а вечерва незнам аако че се истрпи бидеќи бенадењо ќе го прицнам и маки големи после ,, е дега прашањето ми е дали е по убаво да го исчистам забот со некоја чепкалка , игла , и слично , значи да го испразнам забот од храна .. па сакам да прашам ако го исчистам па да не ми се појави друга болка дека шуплив забот скрос и коррењата .. луѓе помагајте , ако го исчистам ќе имам дрѕга болка или че му олесни на забот .. поз
Мислам дека треба да го исчистеш со чачкалица ама не сум сигурен не се сеќавам точно шо ми кажа на мене докторо.

Што е ’директно покривање на пулпа’ и зашто се користи?

Analgin jas pijam denes i eden sega bapnav nemozam da spijam cela vecer ti ebam osmicata, oti boli koga naprajv panoramska pred dva meseca i rekoa dolu imam i ke izlezat pravilno a gore neam. Me skina od bolenje i desniot krajnik mi oteche. Nikogas zab ne mi bolel.
Dobro e 8cite na vreme da se proverat i da se izvadat zasto samo stvaraat problemi

Осмица заб е дефинитивно на ѓаволот белјата...Од навидум никаков проблем, преку ноќ добив акутен перикоронит на ткивото околу едната осмица..Е сега да појаснам: ова е состојба на невидена болка, проследена со оток, силно печење, вкочанет врат и вилица, неможност да се голта и зборува како што треба, отечени лимфни жлезди на вратот и температура...Два дена еден по друг болни процедури каде ти забиваат шило директно на болното место и ти вадат ткиво и прска крв, па ти набиваат дрен внатре и како јаготка на шлагот ми дадоа Клиндамицин антибиотик (на мене како најголем противник на антибиотици)...Си ветив денес, само нека ми се смири ситуацијава идам и ги вадам сите осмици...

Иначе читајќи еден научен труд од орална хирургија пред малку, пишуваше ако правилно и на време не се третира ова може да прошири на тонзили, ларинкс, уво и нос...
Ете тоа прави една осмица посрана...

Значи цел живот заб не ме болел осмицава ме уби, и знаев дека ќе има нешто проблеми иако снимката покажа дека правилно растат. Два дена болки, не многу јаки ама доволно да те нервираат. Аналгинот не ми помагаше многу па кеторол испив едно сабајлето инаку цела ноќ плакнење со mouth wash, топла вода со сол... колку дена и треба да се пробие? Не верувам дека е нешто сериозно пошто нема лоша миризба и не боли премногу, ама и крајникот ми отече.:mad::mad::mad:

Значи не е трајно решение?
Трајно е, се става калциум хидроксид врз пулпата (кој го потикнува репараторниот дентин) и врз него пломба. Ако е зачувана виталноста на забот нема потреба пак да се отвара.

Некој добар стоматолог во прилеп? Нека е скапо да е ефикасно.фала

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom