Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Епа што друго очекуваш, то ти е исто како да речеш Роналдо е подобар од Меси, за тебе како Барселона фан. Веднаш добиваш реакцијаКолку хејт само затоа што реков дека не е ремек дело, ќе го спуштам сега да го гледам пак наскоро.
Муабети за Бетмен, 2 страни.......
![]()
Ти дечко знаеш што се гама зраци?Ти знаеш дека гама зрачењето е канцерогено и јонизирачко зрачење?Ти знаеш дека Чернобил денес е тоа што е заради тоа зрачење?Ти знаеш колкава енергија треба за да се создаде гама зрачење?Еве ќе ти појаснам гама зрачењето е електромагнетно зрачење кое се создава при нестабилно распаѓање на изотоп на некој хемиски елемент.Што значи за да добиеш гама зрачење во главно ти треба нуклеарен реактор.Ако ти мислиш дека еден обичен шпорет што загрева на ниски температури може да емитира гама зрачење тогаш никогаш не би ти купил твој производ кој знае и тоа што го продаваш дали е стварно тоа што го збориш.[DOUBLEPOST=1422463251][/DOUBLEPOST]одамна го имам ова разгледувано и имам направено неколку експерименти и тестови... идукциското греење на течност има една маана... а тоа е дека течноста не треба да се движи за да може да функционира, т.е. да го има полниот ефект, бидејки иницијалното греење е во првиот ред молекули кои се до самиот челик односно железо. доколку водата е проточна тогаш нивото на искористливост му паѓа на ниво на класичен електричен котел-бојлер... проверено и утврдено.
инаку, не треба да си фантом за да срачунаш дека онаа рингла која што е со индукционо греење повлекува 2 и повеке киловати електрична енергија... па со класичен греач од 2-3 киловати, брцнат во 2-3 литра вода исто ке ја провриеш водата за 2 минути... разликата кај овиј тип на рингли и кај класичните е ДЕБЕЛИОТ СЛОЈ на метал и кварцен песок што се грее со класичниот греач и тука се губи време и енергија, значи индукционото греење има други позитивности, од аспект при трансферот на топлината.. односно индукционото греење не е ништо друго но модифициран инфра ред греач на струја или половична средба на на микровална... кога реков инфра ред греач, мислев на истиот оној што се продава во форма на кварцни греалици со стаклени греачи... поентата на нив е дека не го греат воздухот, туку материјалите кои што ги допираат зраците т.е. местат на кои што зрачат... и многу често се дешава парадокс да седиш пред греалка, да ти пече лицето па и да с епотиш а во собата да има едвај 15 степени... е истиот муабет е и со овој тип на шпорети... со тоа што како и кај греалките, така и кај нив мора да има рефлектирачка подлога за да не се грее надоле уредот туку да бидат искористени сите зраци (гама зраци)...
Не ми се верува што читам еј.Ало дечко!Обичен електричен грејач што се користи во било кој електричен котел кој работи на принципот на џулови загуби има ефикасност приближна 100%.Ефикасноста на котелот ќе зависи од тоа дали тој е изолиран и дали е поставен во околина со ниски температури или пак во домот.Доколку тој е поставен во домот тогаш ефикасноста на котелот ќе биде приближно иста со грејачите.Доколку котелот е поставен надвор тогаш и покрај изолацијата ќе има некои загуби на неискористена топлина во домот која ќе се дисипира надвор меѓутоа и со таа дисипација,ако електричниот котел е добро изолиран,неговата ефикасност ќе биде некаде 95%,максимум 90%.Ако не ми веруваш читни си на интернет за "Environmental and efficiency aspects of electrical immersion heaters".А сеа да ти ги појаснам ти тие 50% што од ракав ги вадиш зашто мислиш дека се 50%.Доколку струјата ја добива од термоцентрала на нафта,мазут јаглен тогаш конвертираната електрична енергија е драстично помала од енергијата која се добива при нивното согорување па може од тука си ги земал бројките па си праиш спинови.Прекини да ги лажеш луѓето.тука сум друже, тука сум... пасивен читач сум, бидејки на секое мое мало пишување напаѓан сум од одредени структури да давам технички податоци, а милион пати напишав дека ако некого нешто интересира, нека повели кај мене во офис, со задоволство ке му појаснам, не тука на форум... и погоди што? ниеден од сите оние кои агресивно напаѓаа и силуваа за податоци не се појави нити се јави нити пак посака да дојде... нејсе.. не битно е тоа...
значи за стафор уредов. не е нов. датира одприлика околу 14 години како продукт. внатрешно е електрохемиски уред, кој користи електролит кој има загревање и искористување односно продуцирање на топлинска енергија така што го користи молекуларното триење на водата при бомбардирање со електричен набој.. всушност, ова стафор е поинаку спакувана руска подморница, односно она што го гледавме како вулкан што стига од крагуевац...
заради дополнителен доказ ке ви посочам дека во сите појаснувања за снагите на уредот постои табла која вели од-до киловати, односно има логаритамска потрошувачка исто како и руските подморници исто како и кано системите... снагата со која повлекува струја и со која ослободува топлинска енергија е различна според должината и големината на електродите, за разлика од тоа што кај кано системите тоа се контролира со концентрацијата на електролитот во флуидот односно кај руските подморници со концентрацијата на содата во водата.
од друга страна ке посочам дека стафор системот е систем со лимитиран работен век.. не знам колкава е точно бројката на работни саати, но секако знам дека не се сервисира одкако ке се потрошат електродите. што поголем систем, толку побрзо трошење на електродите.
ги имам контактирано техничиот персонал за стафор системот, поготово за делот со тековното одржување ми беш епојаснето дека при потрошување на електродите “време е“ за мењање на тубата.
кор фактоторот не им е реален, бидејки тој однос е нивна пресметка израчуната спрема класично електрично котле. ако се појде од теоријата дека за 1 киловат струја=1 киловат топлинска енергија и таа теорија се порамни со елкетричен котел, тогаш нивниот кор фактор е точен. ама тоа на теорија. на пракса и на измерени инструменти вели дека електричен котел има од 30 до 60% загуби (зависно од квалитетот на греачите) и во тој случај кор факторот ако се земе предвид на нај добриот ел. котел е 1:0,70 одприлика, па така на стафор системот кор факторот е 1:1, исто како и на руските подморници односно вулкан системот од србија. уствари, како што и кажав,ова е потполно истиот систем, спакован во нов изглед. тоа е тоа...
Не ми се верува што читам еј.Ало дечко!Обичен електричен грејач што се користи во било кој електричен котел кој работи на принципот на џулови загуби има ефикасност приближна 100%.Ефикасноста на котелот ќе зависи од тоа дали тој е изолиран и дали е поставен во околина со ниски температури или пак во домот.Доколку тој е поставен во домот тогаш ефикасноста на котелот ќе биде приближно иста со грејачите.Доколку котелот е поставен надвор тогаш и покрај изолацијата ќе има некои загуби на неискористена топлина во домот која ќе се дисипира надвор меѓутоа и со таа дисипација,ако електричниот котел е добро изолиран,неговата ефикасност ќе биде некаде 95%,максимум 90%.Ако не ми веруваш читни си на интернет за "Environmental and efficiency aspects of electrical immersion heaters".А сеа да ти ги појаснам ти тие 50% што од ракав ги вадиш зашто мислиш дека се 50%.Доколку струјата ја добива од термоцентрала на нафта,мазут јаглен тогаш конвертираната електрична енергија е драстично помала од енергијата која се добива при нивното согорување па може од тука си ги земал бројките па си праиш спинови.Прекини со лажги нема твој пост на темава а да не си го рекламираш производот,макар и сто пати да напишеш дека не сакаш да се рекламираш,не сме од вчера бе човек прекини да продаваш муда за бубрези.флаери и проспекти не се официјална рамка за информација. официјална рамка е како во случајот со кано системите, земаа професионалци да ја испитаат работата и официјално на нивниот сајт за енергетика изнесоа податоци кои се поклопија со тврдењето мое кое пак сум го проверил и докажал уште пред десетина години. уште по голема отврда ми се клиенти кои грееле на нешто а сега се греат на кано систем и можат да ја кажат, покажат и објаснат разликата што ја осетиле...
сепак, според ова што го видов на линков одма кажувам дека повеке од половина не се точни бројките. поготово кога се работи за котли а не шпорети... пази, за делот на табелата кај што е напишано за струјата, вели 95-100% кај електричен котел искористливоста до крајниот потрошувач (радијатор, регистар или подно греење) е 45-50%... 30-35% е кај нафтата исто и кај дрвата... повторувам, зборам за котли, остатокот отиде во небо...
за конвенционалниот т.е. стар тип на шпорети на дрва и на нафта (макар што овие вториве не се употребуваат више) искористливоста е максимално околу 60% и тоа израчуната топлинска снага и од оџакот со должина од 2 метри. 40% отидоа во небо. глупаво е да се дискутира за вакво греење. новитетот со пелетите се докажа дека е бајаги скапо. во просек се 3 вреки пелети на ден а тоа се околу 600 и нешто денари на ден...
еве јавен објект во кој што има ставен котел на пелети е во хотел-ресторант ТИВОЛИ се наоѓа во тетово, кај вториот рамстор. кога ке проаѓате од таму, застанете или појдете и прашајте ги колку им троши пелети на ден. а да нагласам дека е ставен до влезна врата само за да го запре ладниот воздух. друго користат за греење на салата.
и на крај, греењето со котли на дрва излегува околу 5,5 денари топлински киловат, додека кај шпоретите за греење излегува нешто над 4 денари. истото е и со пелетите, само што е малку почиста работа отколку со дрвата...
Прво ke кажам дека не се разбирам многу од овие печки/шпорети на дрва, најдобро @мкд владе да го прашаш, но колку за помош прегледај ја 142 страна на темава токму за тој Алфа Плам се зборува и за кои услови и квадратури е добар.Дечки ми треба помош од вас.
Живеам во куќа стара околу 40 год без изолација и со стара столарија (не е пвц).
Користиме еден спрат кој се состои од36 м2 дневна и две спални од по 12 м2 кои ги грееме со парно на дрва. Во дневната соба ни стои каминот кој незнам која марка е , купен е одамна,кој шири минимално топлина и имаме плус 3 радијатора, 1 радиатор е долг 1,40 м, и 2 радијатора по 1,20 м. Во спалните има по 1 радијатор од 1,20 м.
Цевките се алупласт и ако надмине температура на вода над 65 -70 степени омекнуваат.
Сега сакаме да го замениме со шпорет за парно Алфа Плам 90 HLBE, дали овој шпорет би можел да ги загрее повеке просториите, шпоретот има јачина 12.5 kw, од кои 5 kw зрачи самиот шпорет (дали овој шпорет заедно со 4 метри радијатори би загреал 36 квадрати?)
Со мометалниот камин спаллните воопшто не ги топлиме бидејки неможе да постигне да крене температура и воедно троши многу дрва.
Ве молам за совет и ваше мислење.
Воедно ме интересира дали некој има искуство со Копер шпоретите за парно, доста се поевтини од Алфа Плам, како за споредба овој Алфа плам 90 кој планираме да го купиме нов е 44000 ден а со дупло повеке kw од Копер се по 20000 ден мах 30000 ден, во што е штосот?
Моите имаа предходно обичен Алфа плам кој го користевме на долниот спрат од куќата без парно и се прилично задоволни па затоа инсистираат да купиме ист таков за парно, јас сум прилично скептична и сметам дека сигурно Копер не се толку лоши штом ги извезуваат и штом имаат толку опсежни спецификации.
Ги читав вашите мислења, и гледам дека има доста добри соговорници кои се разбираат на темава затоа и ве молам да ме оправите и мене.
Благодарам однапред!
Како што и ви напоменаја претходно добро би било малце повеќе информации.Дечки ми треба помош од вас.
Живеам во куќа стара околу 40 год без изолација и со стара столарија (не е пвц).
Користиме еден спрат кој се состои од36 м2 дневна и две спални од по 12 м2 кои ги грееме со парно на дрва. Во дневната соба ни стои каминот кој незнам која марка е , купен е одамна,кој шири минимално топлина и имаме плус 3 радијатора, 1 радиатор е долг 1,40 м, и 2 радијатора по 1,20 м. Во спалните има по 1 радијатор од 1,20 м.
Цевките се алупласт и ако надмине температура на вода над 65 -70 степени омекнуваат.
Сега сакаме да го замениме со шпорет за парно Алфа Плам 90 HLBE, дали овој шпорет би можел да ги загрее повеке просториите, шпоретот има јачина 12.5 kw, од кои 5 kw зрачи самиот шпорет (дали овој шпорет заедно со 4 метри радијатори би загреал 36 квадрати?)
Со мометалниот камин спаллните воопшто не ги топлиме бидејки неможе да постигне да крене температура и воедно троши многу дрва.
Ве молам за совет и ваше мислење.
Воедно ме интересира дали некој има искуство со Копер шпоретите за парно, доста се поевтини од Алфа Плам, како за споредба овој Алфа плам 90 кој планираме да го купиме нов е 44000 ден а со дупло повеке kw од Копер се по 20000 ден мах 30000 ден, во што е штосот?
Моите имаа предходно обичен Алфа плам кој го користевме на долниот спрат од куќата без парно и се прилично задоволни па затоа инсистираат да купиме ист таков за парно, јас сум прилично скептична и сметам дека сигурно Копер не се толку лоши штом ги извезуваат и штом имаат толку опсежни спецификации.
Ги читав вашите мислења, и гледам дека има доста добри соговорници кои се разбираат на темава затоа и ве молам да ме оправите и мене.
Благодарам однапред!