флаери и проспекти не се официјална рамка за информација. официјална рамка е како во случајот со кано системите, земаа професионалци да ја испитаат работата и официјално на нивниот сајт за енергетика изнесоа податоци кои се поклопија со тврдењето мое кое пак сум го проверил и докажал уште пред десетина години. уште по голема отврда ми се клиенти кои грееле на нешто а сега се греат на кано систем и можат да ја кажат, покажат и објаснат разликата што ја осетиле...
сепак, според ова што го видов на линков одма кажувам дека повеке од половина не се точни бројките. поготово кога се работи за котли а не шпорети... пази, за делот на табелата кај што е напишано за струјата, вели 95-100% кај електричен котел искористливоста до крајниот потрошувач (радијатор, регистар или подно греење) е 45-50%... 30-35% е кај нафтата исто и кај дрвата... повторувам, зборам за котли, остатокот отиде во небо...
за конвенционалниот т.е. стар тип на шпорети на дрва и на нафта (макар што овие вториве не се употребуваат више) искористливоста е максимално околу 60% и тоа израчуната топлинска снага и од оџакот со должина од 2 метри. 40% отидоа во небо. глупаво е да се дискутира за вакво греење. новитетот со пелетите се докажа дека е бајаги скапо. во просек се 3 вреки пелети на ден а тоа се околу 600 и нешто денари на ден...
еве јавен објект во кој што има ставен котел на пелети е во хотел-ресторант ТИВОЛИ се наоѓа во тетово, кај вториот рамстор. кога ке проаѓате од таму, застанете или појдете и прашајте ги колку им троши пелети на ден. а да нагласам дека е ставен до влезна врата само за да го запре ладниот воздух. друго користат за греење на салата.
и на крај, греењето со котли на дрва излегува околу 5,5 денари топлински киловат, додека кај шпоретите за греење излегува нешто над 4 денари. истото е и со пелетите, само што е малку почиста работа отколку со дрвата...
да не ги измешавме работите малце. зборуваме за ефикасност во искористувањето или колку од тоа што ке го ставиш ќе биде искористено за тоа што му е намена во случајот на загревање, а колку ке замини како за нас неискористена енергија. никој тука не спомна цена и такви работи. не мора некој да ми кажи дека на струја е најубаво најчисто и тн и тн, но со оглед дека цената на струјата е таква каква што е едноставно не е исплатливо или да не речам скапо иди. исто и за пелетите. што ако искористеноста име над 90% кога пелетите се скапи. значи да не мешаме баби и жаби. но и со таа цена на пелетите греењето во објекти каде имаат индустриска цена на струја каде каде е поекономично од било кое друго греење. ова не го вадам од ракав , ова ти го кажувам од газдите каде имаат наместено такви котли( претежно по кафани) и каде ги имам штеловано( јас не ги продавам нити ги нудам така да да не се сватиме погрешно). дури и да им троши по три вреќи по нивно кажување им иди три пати поевтино од тоа на струја башка се стоплени. значи зборуваме за пракса а не за каталози , пресметки од стручни лица и незнам ти што. ако не им одговараше знаеш какви се, ке го извадеа одма и ке си ставеа друго или ке се вратеа на старото.
сега дали слушнале за кано системите незнам а и веќе кога сме кај тоа колку им е ефиксноста на истите во проценти?? пошто ете е ваш производ и наводно некое стручно лице ви пресметало( пошто оние кои јас ги објавив според вас не се релевантни) и сигурно знаеш. по ваше кажување ефикасноста споредена со другите би требало да биде некаде 99.99999% искоротливост, да не речам перпетум мобиле. и баш ме интересира кој ви ги вршеше мерењата и како што ете испаѓа дека цел свет појма нема само тие што ви ги тестираја се најточни.
искрено ефикасноста на кано системите јас не ја спорам, нити пак се имам сретнато со такви системи. најблиску што сум бил на слични на нив биле таканаречените руски подморници, а општо е познато дека тие не се покажаја баш многу. сега пошто е тајна на кој принцип греат или каков електролит користат и дали користат воопшто електролит или работат на индукционо греење, немам баш некоја намера да навлегувам подлабоко во таа тема, но ефикасноста или искористливоста која ја кажав во претходниот пост стои.
п.с сега баш гледав со пресметки дека ефикасноста на најобичниот најглуп грејач за бољер е 92%. и тоа како што кажав со премсетки. еве дел
Practical value = Power x Time
= 2000w x 300s
= 600kj
{approx 92% efficient}
It takes 4180 joules of energy per litre to
raise the temperature of water by one
degree.
во пдф е ако си заинтересиран ке ти го пратам целото.