- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 1.644
- Поени од реакции
- 1.677
Кафе шема муабет, веќе ми е слушнат истиов разговор и дебатиран.
Економски кога се споредуваат држави со приходи ГДП по глава, еден од критериумите потребен за споредба е приближен или ист број на жители.
А твојов модел на споредба се коси со секој економски поставен модел на компарација во економската наука.
Ако одиме со такви безмислени споредби кажи ми кои се бројките агрегатни на Полска и Чешка во споредба со Русија?
Еве земи подели го приходот кој Русија го остварува од продажба на нафта и гас, и таа бројка поделија со 148 милиони жители.
Споредбено земи ги истите бројки за нафтата и гас и подели го со население од 30 милиони жители.
Мислам и најнормален човек без познавање на економијата ќе ја спознае причината.
Русија нема 5 милиони жители како Норвешка, ниту 2 како Катар, ниту 28 како С.Арабија.
Да имаше Русија 2 милиони жители, ќе беше на ниво на Катар во поглед на ГДП.
Пример само.
Значи според логикава, ако ја споредиме Русија со земји со голем број на жители (САД, Јапонија, Германија) ќе ја снема разликата во економските показатели. Во жителите е проблемот.
Какви споредби прај феноменов, демек некој сарказам а на крај испаѓа као некој у фудбал ќе спореди напаѓач и дефанзивец...Шо е следно Катар е најразвиена држава на светот...
Настрана шала, мило ми е за Полјаците што стигнаа на ова ниво, но и тие си имаат проблеми, посебно демографски и емиграцијата како дел од тоа. Но, сепак одлично работено во пост-транзициониот период, за разлика од Украина небо земја. Но секако Спероу логика е дека Украина би била поразвиена само била про-западна, а Полска не би била на ова ниво ако била про-источна.![]()
Да не го барам постот каде што тврдиш дека ППП е најреален показател.
Шо е следно Катар е најразвиена држава на светот...

А ако има Русија 15 жители ќе е најголемата економска сила во светот.