Не, до лани барем беше (во формуларот ИОП1 пополнуваш изјава за помали месечни приходи од минималецот 8,050 беше) за приходи над 96,600. те доколку приходите (камати дивидети, хонорари....) ја над минималната плата 8050,- , а не надминува (ми се чини 130,000 или 180К беше!?) во тој случај плаќаш сам здравствено онолку колку е предвидено за минималец те. цца 1,100 Денари месечно. Доколку си над 132,000 со камати хонорари, дивиденти... и сл плаќаш во износ за здравствено дупло околу 2,300, Ден..... Како тоа ако износот на камата надминува 1000, Ден годишно плаќаш здравствено? Не ми е јасно!? Кој во тој сл би дал пари во банка ако е во минус? Ми нема логика баш!
Лани барем така абеше, така поминав, а еве и што ми одговори на ,еил нивниот правник:
Почитуван,
Во врска со вашето прашање ве информираме дека:
Со измените на законот за придонеси од задолжително социјални придонеси (Службен весник бр.185/12) со членот 10-а е дефинирано :
Според став 1, Граѓанин кој не е дефиниран како обврзник за плаќање на придонес, може да ги оствари правата од здравствено осигурување доколку во претходната календарска година остварил приход кој не е поголем од годишниот нето износ на минималнат плата за претходната година .
Според став 2, исто така, граѓанин кој не е дефиниран како обврзник за плаќање на придонес, може да ги оствари правата од здравствено осигурување и во случај ако во претходната календарска година остварил приход поголем од приходот дефиниран во став 1 на овој член ако во претходните два месеци остварил вкупен приход кој е помал од износот на минималната плата.
Минималната плата изнесува 8.050 денари а на годишно ниво 96.600 денари. Според тоа: