87ми американски филмски награди (Оскари 2014)

Кој е вашиот фаворит?

• American Sniper

Гласови: 4 4,3%
  • The Imitation Game

Гласови: 25 27,2%
  • Selma

Гласови: 3 3,3%
  • Birdman

Гласови: 18 19,6%
  • Boyhood

Гласови: 8 8,7%
  • The Theory of Everything

Гласови: 3 3,3%
  • The Grand Budapest Hotel

Гласови: 5 5,4%
  • Whiplash

Гласови: 26 28,3%

• Вкупно гласачи
    92
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.855
Поени од реакции
36.921
Нема номинација ако во филмот не си педер, црнец, наркоман или научник. Незнам шо се мачи Џејк со вакви мистериозни улоги.. Оди начукај се со некој како вo 'brokeback mountain' одма ќе те номинират
Четворица од петмината номинирани не се педери, тројца не се научници, ниту еден не е наркоман и ниту еден црнец. Ревидирај, please! :P[DOUBLEPOST=1421354000][/DOUBLEPOST]Го гледав и The Theory of Everything. 5/8 до сега![DOUBLEPOST=1421356804][/DOUBLEPOST]

:pos::pos::pos:

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.214
Поени од реакции
30.421
Се надевам Бенедикт ќе го добие оскарот, и ќе ја добие оскаровската клетва, за да може да продолжи да снима Шерлок.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Оваа година иам глеано доста од филмовиве шо се номинирани за Оскари и ваљда ќе може да се уклучам у дискусијава :D
Искрено ме разочара тоа шо Gone Girl не е номиниран за најдобар филм. За мене е подобар пример од The grand budapest hotel.
Иначе Оскар за најдобар филм од овие шо се номинирани сакам да земе Whiplash или Selma. Знам дека нема они да земат туку ќе го лапне Бојхуд кој за мене е многу глуп и досаден филм, ама тоа е :D
Ако очекуваш Оскарите да бидат доделувани за филмот што тебе или на другите најмногу им се допаднал...you're gonna have a bad time.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Ако очекуваш Оскарите да бидат доделувани за филмот што тебе или на другите најмногу им се допаднал...you're gonna have a bad time.
Guess what... знам дека не ги даваат Оскарите според тоа дали ја го сакам филмот или не :D
Си кажав ја за што „навивам“ ама знам дека нема да биде така. Не дека ќе паднам у депресија шо Оскар ќе земе Бојхуд место другите шо ги спомнав :D

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Најдов едно мислење низ нетов што ќе го цитирам пошто се сложувам со истово во 90% од напишаното:
This is easily one of the worst nomination lists I've ever seen the Academy put out. Normally it's just a handful of snubs for fairly transparent political reasons, but this is just... I mean what the fuck:

American Sniper getting a best picture nod is a fucking crime.

Ava DuVernay snubbed on Best Director. She wasn't going to beat Anderson or Linklater, but she definitely deserved to be up there over Tyldum (The Imitation Game was one of the most by the numbers Oscar bait films of the last 10 years).

Jake Gyllenhaal and David Oyelowo snubbed for Best Actor in favor of Bradley motherfucking Cooper in American Sniper? What in the actual fuck!?

Jennifer Aniston, Amy Adams and Carmen Ejogo snubbed for noms over a very ho hum Marion Cotillard? Okay Academy, go home, you're drunk.

No Lego Movie for best animated feature.

Selma snubbed again in Cinematography and Editing.

Supermensch snubbed for best doc, not entirely surprising given the subject matter, but disappointing to say the least.

Force Majeur snubbed on Foreign Language as well :/

Gone Girl snubbed on Adapted Screenplay and Selma snubbed for original... just wow.

I don't know who on the American Sniper team fucked who on the Academy, but they did their job so well that they could probably end all wars on Earth if they weren't such a giant piece of shit.
и да додадам:
Ниедна номинација за Big Eyes..бев сигурен дека ќе добие БАРЕМ за најдобра песна..а да не збориме макар за Ејми и Валц..

Гон Грл не добива ни најдобро адаптирано сценарио а ни саундтрак..ват

Гиленхал без номинација..ват ? To win the oscar you need money to campaign..to have money for a campaign you need lottery money..if you want to win the lottery you have to make the money to buy a ticket..

А и Годзила нема номинација во визуелните категории..

Ма да пак, Оскариве се само за забава пред се,за тие што ги добиваат Оскарите е добро некој да ти ја препознае работата, ама сепак има многу snubs годинава.

И еве за @Iceboy а и кој и да го интересира кои се сите филмови со повеќе од една номинација во спојлер

9 Nominations:

• Birdman (including Best Picture, Directing, Original Screenplay, Actor in Leading Role and Actor/Actress in Supporting Role)

• The Grand Budapest Hotel (including Best Picture, Directing, Original Screenplay and Music - Original Score)
8 Nominations:

• The Imitation Game (including Best Picture, Directing, Adapted Screenplay, Actor in Leading Role and Actress in Supporting Role)
6 Nominations

• Boyhood (including Best Picture, Directing, Original Screenplay and Actor/Actress in Supporting Role)

• American Sniper (including Best Picture, Adapted Screenplay and Actor in a Leading Role)
5 Nominations

• The Theory Of Everything (including Best Picture, Adapted Screenplay, Actor in Leading Role and Actress in Leading Role)

• Interstellar (including Music - Original Score and Visual Effects)

• Foxcatcher (including Directing, Original Screenplay, Actor in Leading Role and Actor in Supporting Role)

• Whiplash (including Best Picture, Adapted Screenplay and Actor in Supporting Role)
4 Nominations

• Mr. Turner (including Cinematography and Music - Original Score)
3 Nominations

• Into The Woods (including actress in Supporting Role)

• Unbroken (including Cinematography)
2 Nominations

• Selma (Best Picture and Original Song)

• Wild (Actress in a Leading Role and Actress in a Supportive Role)

• Ida (Foreign Language Film and Cinematography)

• Inherent Vice (including Adapted Screenplay)

• Guardians Of The Galaxy (including Visual Effects)

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.855
Поени од реакции
36.921
Прочитав добро објаснување за тоа зошто некои филмови, како Selma, на пример, извисиле во многу категории. Истово се однесува за повеќето погореспоменати, особено за независните продукции (освен за Lego Movie, за него нема објаснување). Пример беа земени Whiplash и Selma. Whiplash беше прикажан уште во јануари на Санденс, по што имаше скрининг и на Кан и уште на неколку фестивали каде успеале да го видат поголем дел членови на Академијата. Selma, обратно - имал само два скрининга во декември за само две од многуте асоцијации во рамките на Академијата. Затоа и не ги добил номинациите. Тоа секогаш се случува со инди филмовите што излегуваат подоцна, а особено од режисери анонимуси како Ава ДуВерни. Значи - не е сеедно да си Клинт Иствуд.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Прочитав добро објаснување за тоа зошто некои филмови, како Selma, на пример, извисиле во многу категории. Истово се однесува за повеќето погореспоменати, особено за независните продукции (освен за Lego Movie, за него нема објаснување). Пример беа земени Whiplash и Selma. Whiplash беше прикажан уште во јануари на Санденс, по што имаше скрининг и на Кан и уште на неколку фестивали каде успеале да го видат поголем дел членови на Академијата. Selma, обратно - имал само два скрининга во декември за само две од многуте асоцијации во рамките на Академијата. Затоа и не ги добил номинациите. Тоа секогаш се случува со инди филмовите што излегуваат подоцна, а особено од режисери анонимуси како Ава ДуВерни. Значи - не е сеедно да си Клинт Иствуд.
А бе и Оскариве како топ 5 филмови што се на мојана тема :D

Од тие што сум ги видел овие се најдобри, тие што не сум ги видел ќе чекам некој месез на торент да излезат :D
Ма да Академија е..едина обврска им е сите филмови да ги изгледаат, не е тешко..ако не grande-juve нека го викнат во академијата подобар ќе биде од досегашниве :D

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.855
Поени од реакции
36.921
А бе и Оскариве како топ 5 филмови што се на мојана тема :D

Од тие што сум ги видел овие се најдобри, тие што не сум ги видел ќе чекам некој месез на торент да излезат :D
Ма да Академија е..едина обврска им е сите филмови да ги изгледаат, не е тешко..ако не grande-juve нека го викнат во академијата подобар ќе биде од досегашниве :D
Ама кај да го изгледаат кога имал само два затворени скрининзи? Не ги собирало сите! :D

Не е грешката кај Академијата - самите продуценти на филмот си се криви.

G

grande-juve

Гостин
Ја по два пати сите ќе ги изгледав... И одма би му дал Оскар на Лео зашо @Crazy in Love го заслужи тоа :icon_lol:

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Ама кај да го изгледаат кога имал само два затворени скрининзи? Не ги собирало сите! :D

Не е грешката кај Академијата - самите продуценти на филмот си се криви.
Па скринери за џабе ли им праќаат ?
Глупо е да даваш награди на негледани филмови.

-Брат го гледаше оној филмон ?
-Ааааау тој филмот ? даааа лееееј брааат филмчиштеее аааааау кај им текиња самооо
-..шо знам мене не ми се допадна многу
-..а....па...и мене..искрено..не ми се допадна..
-....а бе..го гледаше филмот ти ?
-...па не баш..
-..Па ни ја...ај другиве викаат ок е, дај му една номинација во нешто да не се бунат

:ROFLMAO:

Член од
15 ноември 2008
Мислења
5.765
Поени од реакции
11.754
Од странските го имам гледано само Force Majeure, супер беше филмот, добро скоцкана драма и очекував дека ќе биде номиниран.
До толку беа боље овие другиве па што не го номинирале?

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.855
Поени од реакции
36.921
Па скринери за џабе ли им праќаат ?
Глупо е да даваш награди на негледани филмови.

-Брат го гледаше оној филмон ?
-Ааааау тој филмот ? даааа лееееј брааат филмчиштеее аааааау кај им текиња самооо
-..шо знам мене не ми се допадна многу
-..а....па...и мене..искрено..не ми се допадна..
-....а бе..го гледаше филмот ти ?
-...па не баш..
-..Па ни ја...ај другиве викаат ок е, дај му една номинација во нешто да не се бунат

:ROFLMAO:
Не, не, јас колку што знам во гласањето за номинациите учествуваат само оние членови на асоцијациите членки на Академијата кои ќе докажат дека присуствувале на скрининзите. Скринерите им ги праќаат одпосле, кпга ќе треба да ги пополнат voting ballots. Ама не сум сигурен, може сум грешка.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Од странските го имам гледано само Force Majeure, супер беше филмот, добро скоцкана драма и очекував дека ќе биде номиниран.
До толку беа боље овие другиве па што не го номинирале?
Ida одличен, Leviathan ремек дело, Timbuktu го немам гледано ама го фалат, Tangerines одличен, исто и за Wild Tales има одлични критики ама нема снимка, така да сигурно била јака конкуренцијата иако Force, да, и мене ептен ме бендиса :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.840
Поени од реакции
42.507
не очекував будапест да добие толку номинации, ок филмот беше но ништо посебно, брдмен исто не е нешто толку посебно интересен освен ради глумата на Китон и Едвард Нортон. Другите ги неам гледано, ќе ги гледам деновиве, се надевам дека се поинтересни.

W

wicked_1

Гостин
Незнам зашо толку downrate доби Ida, а frontrunner беше за оскар у таа категорија...

Kajgana Shop

На врв Bottom