Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Па да ама не секој правник сака или мора да полага правосуден испит. Може да се вработиш како правник т.е. повеќето во државна админситрација или во приватни фирми се правници без правосуден испит.
Речиси нема правик во администрација, посебно од помладите без правосуден испит, оној кој сериозно сака да се бави со правната професија 90% треба да положи правосуден, или нотарски, или извршителски, значи се испити од надворешен фактор по завршување на студиите, затоа државен испит на правен факултет е безпредметно.

Последно уредено:
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Ова што го кажа нема никаква врска со прашањето што ти го поставив...
Да ти појаснам.... Ти рече: „Да се навратам на репликата на Благоев - видовме жестоки реакции спрема тие што го поддржуваат испитот а од друга страна гледам исто така жестоко ПРОТИВ а аргументите се мошне слаби. Ти викаш - испитов нема да потврди ништо. Тоа е твое мислење и го ценам ама еве и да не смени ништо, кажи што ти ќе изгубиш и сите ние што ќе изгубиме поради што се дига оваа галама? Протести па дури и откажување од државјанства и не знам што. Јас мислам дека ќе самиот испит ќе даде позитивен придонес можеби не којзнае каков ама ќе даде.

И те прашав, каква врз основ на што ти мислиш.. т.е. си заклучил дека мислиш отисамиот испит ќе даде позитивен придонес можеби не којзнае каков ама ќе даде“ Значи или знаеш или не знаеш дека ќе даде позитивен придонес... што тоа тебе те „предомислува“ да кажеш „можеби не кој знае каков, ама ќе даде“... тоа ли е мерило за позитивен придонес што „ЌЕ ГО ДАДЕ“ државниот испит? Убеден си или не си? Што тебе те тера да кажеш „можеби не којзнае каков ама ќе даде“? Имаш некакви сознанија, аргументи... ?!

А ова со Правосуден испит врска нема.. ти на Правен факултет учиш теорија, претежно теорија, што не значи дека учиш, односно не си запознаен и со нормативниот дел од правото - практичниот дел.. Земи ги на пример процесните предмети.. учебниците. .секако дека ти покрај теоријата за процесните предмети учиш и практични примери... Проблемот со Правосудниот испит е тоа што ти го полагаш за да добиеш лиценца, звање, за да можеш да напредуваш во определени правосудни, или други државни институции каде знаењето од Правосудниот испит се бара... На правосуден испит ти не учиш теорија, како шт ое случај на Правниот факултет.. ти бачко читаш закони.. и само закони. .измени на закони и само измени на закони.... така да има разлика..

И има поента да се полага. .оти утре како адвокат, како судија, треба да си го знаеш законот.. Странка нема да те праша Што рекол Аристотел?!, Како Римската магистратура ги решавала секојдневните проблеми со римјаните?, Што францускиот Code Civile определува како наследни права? или Како во Германија или Британија се решаваат кривично-правни предмети?!

Се си има зошто и како.. не мешај баби и жаби..
Ти дадов аргументи за првиот дел сега да не се потворувам еве ти кажи како ќе бидештетен државниот испит. За кого сакаш напиши за државата за студентите и тн.
Гледам дури и за правосудниот испит си запознаен. Е сега те молам кажи ми што се учи по предметите кои имаат суфикс ПРОЦЕСНО ПРАВО? Закони или бајки? На повеќе од пола испити на правен се бара да се прочита законот се дискутираат членови и тн. Уставно Право да не мислиш дека се читаат раскази? За секој испит и измените треба да се знаат и тн. Еве нека каже некој правник дали не е така и дали учат тоа ти што си замислуваш.[DOUBLEPOST=1421152961][/DOUBLEPOST]
Речиси нема правик во администрација, посебно од помладите без правосуден испит, оној кој сериозно сака да се бави со правната професија 90% треба да положи правосуден, или нотарски, или извршителски, значи се испити од надвореше фактор по завршување на студиите, затоа државен испит на правен факултет е безпредметно.
Јас не викам дека не е така, ама немам податок колку луѓе имаат положено правосуден а колку се останати правници. Еве ако имаш сподели ама не верувам дека е многу голем бројот на тие со правосуден испит. Да не зборам тоа што ја направија дипломата речиси безвредна ако немаш правосуден испит.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Ти дадов аргументи за првиот дел сега да не се потворувам еве ти кажи како ќе бидештетен државниот испит. За кого сакаш напиши за државата за студентите и тн.
Гледам дури и за правосудниот испит си запознаен. Е сега те молам кажи ми што се учи по предметите кои имаат суфикс ПРОЦЕСНО ПРАВО? Закони или бајки? На повеќе од пола испити на правен се бара да се прочита законот се дискутираат членови и тн. Уставно Право да не мислиш дека се читаат раскази? За секој испит и измените треба да се знаат и тн. Еве нека каже некој правник дали не е така и дали учат тоа ти што си замислуваш.[DOUBLEPOST=1421152961][/DOUBLEPOST]
Јас не викам дека не е така, ама немам податок колку луѓе имаат положено правосуден а колку се останати правници. Еве ако имаш сподели ама не верувам дека е многу голем бројот на тие со правосуден испит. Да не зборам тоа што ја направија дипломата речиси безвредна ако немаш правосуден испит.
Немам точен податок, но јас сум правник со положен правосуден, мои колеги од генерација и малце постари/помлади поголем дел полагаат правосуден, некои полагаат и од другите испити, постарите генерации можеби биле помалце со праовосуден.

Болдот ти е точен. А во врска со твојата констатација дека во процесните предмети се учат закони, тоа е точно, но некаде пола пола со теорија, кај правосудниот испит целиот материјал е составен само од закони, нема теорија, нема историски и компаративен осврт.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Гледам дури и за правосудниот испит си запознаен. Е сега те молам кажи ми што се учи по предметите кои имаат суфикс ПРОЦЕСНО ПРАВО? Закони или бајки? На повеќе од пола испити на правен се бара да се прочита законот се дискутираат членови и тн. Уставно Право да не мислиш дека се читаат раскази? За секој испит и измените треба да се знаат и тн. Еве нека каже некој правник дали не е така и дали учат тоа ти што си замислуваш.
Секој процесен предмет, секој учебник по процесен предмет изучува историјат, теорија и парцијализирана пракса по процесната материја... значи ги имаш сите тие три важни елементи за да ја сфатиш суштината на процесната материја.. За да сфатиш која е тенденцијата и смислата за тоа така да функционира, како прво, и како второ, зошто тоа така функционира... Правосудниот испит не те тера да ги знаеш тие поставки, затоа што ДИПЛОМАТА од факултетот тебе ти е мерило дека тие претпоставки ги знаеш... Е сега ДРЖАВАТА; со ПРАВОСУДНИОТ ИСПИТ бара од тебе да тоа стекнато знаење го примениш во пракса.. го научиш во праксата.. како праксата функционира.. Затоа, за да полагаш ПРАВОСУДЕН ИСПИТ, мора 2 години да стекнеш СТАЖ кај адвокат, судија, институција, Обвинителство, за да го испечеш убаво газот, како тоа фунционира, па да те провери...

И затоа не е потребен Државен испит.. Правосудниот, сам по себе е еден вид Државна проверка.. но со друга намена...

Шо друго не ти е јасно?

И кај го најде Уставното право као пример живти се :)))) Правник ли си или не?! (Мада мислам дека не си.. али ај :) ))

Иначе се слагам што му цитираш на @Bateman дека дипломата е практично безвредна без правосуден.. но тоа само по себе не дава оправдување дека треба да се направи ДРЖАВЕН ИСПИТ, за да дипломата добие до значење... Тоа, како шо многу многу многу пати до сеа кажаа, ќе доведе до уште поголемо обезвреднување на Дипломата, оти Факултетот ќе биде сведен на Испитна техникалија, а не критичко размислување и потрага по знаење...

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Е како не слушна? Испитот ќе биде уште една потврда на знаењето на студентот овојпат направена од друго тело надвор од факултетот. Дали ова не е полезно за државата (пред се :) )?
Знаењето од предмет за кој ја учам да речеме 500 страни некој ќе ми го провери преку 5 прашања ?!
Преку 5 прашања некој ќе може да каже дали ја сум научил или не сум научил ?!
Некој ќе проверува дали јас знам преку прашања што однапред ќе ми ги даде ?!
Не, нема да провери дали јас сум го научил предметот или не, туку ќе провери дали јас сум успеал да меморирам 10-20-50 реченици од предмет за кој сум учел милиони реченици...

Нема никаква потреба за уште една потврда. Исто како што матурата не е потврда за "знаењето" стекнато во средно, така и испитов нема да потврди ништо. Исто како што на матура има дел каде што треба само да го пронајдеш одговорот во текстот, сигурно и овде ќе има некои најпрости прашања колку за да положиш, од типот "што претставува вкупното количество на производи што потрошувачите се спремни да го купат?" и "како се нарекува делот од доходот што граѓаните не го трошат?".
Ако ги споредиме матурата и државниот испит, матурата е понапред светлосни години, а еве и зошто.
За матурата ти имаш книга од 500 страни и треба да ја знаеш таа книга за да ги одговориш прашањата (освен оние прашања од идиотските текстови, за кои никој не може да најде логично објаснување зошто постојат...). Значи и покрај тоа колку е лоша државната матура, пак ти треба да ги научиш тие 500 страни.
За државен испит ти не треба да научиш книга од 500 страни туку треба само да ги најдеш одговорите, значи да препишеш 10-20-50 реченици од таа книга на еден лист и само тие реченици да ги научиш, или дури и не мораш сите реченици да ги научиш, доволно е да научиш бар 5 збора од таа реченица и на денот на полагањето да ја препознаеш реченицата меѓу тие дадени одговори на прашањето.

Значи кога се збори за државна матура, пак може да ја поврземе со некоја замислена и реална цел што може да се исполни, додека државниот испит нема реална цел што би можела да се оствари.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Секој процесен предмет, секој учебник по процесен предмет изучува историјат, теорија и парцијализирана пракса по процесната материја... значи ги имаш сите тие три важни елементи за да ја сфатиш суштината на процесната материја.. За да сфатиш која е тенденцијата и смислата за тоа така да функционира, како прво, и како второ, зошто тоа така функционира... Правосудниот испит не те тера да ги знаеш тие поставки, затоа што ДИПЛОМАТА од факултетот тебе ти е мерило дека тие претпоставки ги знаеш... Е сега ДРЖАВАТА; со ПРАВОСУДНИОТ ИСПИТ бара од тебе да тоа стекнато знаење го примениш во пракса.. го научиш во праксата.. како праксата функционира.. Затоа, за да полагаш ПРАВОСУДЕН ИСПИТ, мора 2 години да стекнеш СТАЖ кај адвокат, судија, институција, Обвинителство, за да го испечеш убаво газот, како тоа фунционира, па да те провери...

И затоа не е потребен Државен испит.. Правосудниот, сам по себе е еден вид Државна проверка.. но со друга намена...

Шо друго не ти е јасно?

И кај го најде Уставното право као пример живти се :)))) Правник ли си или не?! (Мада мислам дека не си.. али ај :) ))

Иначе се слагам што му цитираш на @Bateman дека дипломата е практично безвредна без правосуден.. но тоа само по себе не дава оправдување дека треба да се направи ДРЖАВЕН ИСПИТ, за да дипломата добие до значење... Тоа, како шо многу многу многу пати до сеа кажаа, ќе доведе до уште поголемо обезвреднување на Дипломата, оти Факултетот ќе биде сведен на Испитна техникалија, а не критичко размислување и потрага по знаење...
Да секој предмет почнува со Дедо Ное и развитокот на бла бла. Инаку објаснувањата во учебниците или тоа што Bateman го нарекува пола-пола се всушност објаснување на членовите од законите. Едноставно полесен начин да ги разбереш и научиш законите. А инаку за стажирањене се зафркавај пола од сегашните положени со правосуден формално стажираат ако не и повеќе. Точно е дека некои имаат пракса ама пак повеќе од пола не гледаат ништо освен неколку предмети. Не потценувам ама освен ако не си кај некој одличен адвокат или супер судија на стажирање пак ќ треба 80% од тоа што го полагаш да ти биде научено и препрочитано од книгите.
Јас не ги издначувам државниот и правосудниот испит затоа што тие се на друго ниво туку само правев паралела која би била смислата. Ете државата во моментов, според мене основано, смета дека нешто не е во ред со кадрите што се произведуваат на факултетите и бара начин за проверка. Овој начин им се видел дека е најсоодветен. Не сум експерт по образовен процес, не знам како е пдобро да се полага, усно, писмено на 5 прашања на 50 помали прашања, комбинирано, на делови, цел испит, заокружување и тн. ама верувам дека има луѓе што знаат.
А за Уставен што? Сега ќе кажеш дека не се читаат и дискутираат членовите или главите?

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Не го спомнувајте правосудниот испит зошто и тој е денес гомно.
Ако правосудниот испит треба да покаже дали јас сум спремен и дали знам да го практикувам нашето право во нашава земја, зошто тогаш за тој правосуден испит ја треба да знам информации од книги на правници кои доаѓаат од друга правна традиција или од други држави кои имаат различни правила од нашите ?
Зошто преведувањето на книгите излезе дека е промашена работа па сеа ај ќе се трудиме да ја оправдаме таа политика со тоа што за правосуден испит на правниците ќе им дадеме да учат 50 бесмислени книги ?

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Знаењето од предмет за кој ја учам да речеме 500 страни некој ќе ми го провери преку 5 прашања ?!
Преку 5 прашања некој ќе може да каже дали ја сум научил или не сум научил ?!
Некој ќе проверува дали јас знам преку прашања што однапред ќе ми ги даде ?!
Не, нема да провери дали јас сум го научил предметот или не, туку ќе провери дали јас сум успеал да меморирам 10-20-50 реченици од предмет за кој сум учел милиони реченици...

Ако ги споредиме матурата и државниот испит, матурата е понапред светлосни години, а еве и зошто.
За матурата ти имаш книга од 500 страни и треба да ја знаеш таа книга за да ги одговориш прашањата (освен оние прашања од идиотските текстови, за кои никој не може да најде логично објаснување зошто постојат...). Значи и покрај тоа колку е лоша државната матура, пак ти треба да ги научиш тие 500 страни.
За државен испит ти не треба да научиш книга од 500 страни туку треба само да ги најдеш одговорите, значи да препишеш 10-20-50 реченици од таа книга на еден лист и само тие реченици да ги научиш, или дури и не мораш сите реченици да ги научиш, доволно е да научиш бар 5 збора од таа реченица и на денот на полагањето да ја препознаеш реченицата меѓу тие дадени одговори на прашањето.

Значи кога се збори за државна матура, пак може да ја поврземе со некоја замислена и реална цел што може да се исполни, додека државниот испит нема реална цел што би можела да се оствари.
Како што кажав не сум експерт за образование. Инаку јас имам полагано кај еден професор, кој сега мислам е против државниот испит, на материјал од 1200+ страници, писмено на поставени три прашања и два саати време за пишување. Положив од прва добив 7ца и уште не сум баш најсигурен дека тоа беше вистинскиот начин на испитување ама ете функционираше кај него. Иначе сега кога ќе се сетам речиси секој професор си имаше други методи на испитување и дали тоа мене ме прави супер студент?:) Имаше испити со 3 прашања, испити со 30 прашања, имав колоквиуми со заокружување, имав испит цел од 1200 страни а имаше и такви на делови, имаше некои цел испит без материајл од колоквиум а имаше други цел испит сосе материајлот од положен колоквиум, испит усно, испит писмено, испит и усно и писмено(!?) и тн. Забавно беше а авие се буните за еден дополнителен испит. :)

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Како што кажав не сум експерт за образование. Инаку јас имам полагано кај еден професор, кој сега мислам е против државниот испит, на материјал од 1200+ страници, писмено на поставени три прашања и два саати време за пишување. Положив од прва добив 7ца и уште не сум баш најсигурен дека тоа беше вистинскиот начин на испитување ама ете функционираше кај него. Иначе сега кога ќе се сетам речиси секој професор си имаше други методи на испитување и дали тоа мене ме прави супер студент?:) Имаше испити со 3 прашања, испити со 30 прашања, имав колоквиуми со заокружување, имав испит цел од 1200 страни а имаше и такви на делови, имаше некои цел испит без материајл од колоквиум а имаше други цел испит сосе материајлот од положен колоквиум, испит усно, испит писмено, испит и усно и писмено(!?) и тн. Забавно беше а авие се буните за еден дополнителен испит. :)
Сериозно споредуваш испит од 3 прашања кои се есејски и на кои ти треба да напишеш по да речеме отприлика 1 страна (затоа и имаш 2 саати за испитот) и државен испит од 5 прашања со заокружување ?
Па ја само за да стигнам до испит морам да положам 30 прашања на заокружување на колоквиуми, за после професорот на испит да оцени дали стварно јас ја знам материјата или не, а овие генијалциве со 5 прашања на заокружување ќе откриеле дали знам или не знам ?
Која е таа методологија што они ќе ја применуваат, а што не ја знаеме ние обичните смртници ?

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Сериозно споредуваш испит од 3 прашања кои се есејски и на кои ти треба да напишеш по да речеме отприлика 1 страна (затоа и имаш 2 саати за испитот) и државен испит од 5 прашања со заокружување ?
Па ја само за да стигнам до испит морам да положам 30 прашања на заокружување на колоквиуми, за после професорот на испит да оцени дали стварно јас ја знам материјата или не, а овие генијалциве со 5 прашања на заокружување ќе откриеле дали знам или не знам ?
Која е таа методологија што они ќе ја применуваат, а што не ја знаеме ние обичните смртници ?
Е па стрпи се па види. Значи сега начинот на составување и бројот на прашања те буни? Ако е за тоа тој систем лесно се менува. Поентата е дали воопшто е потребен испит. Ти во последниве денови ми изгледа како да го менуваш ставот:)

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Е па стрпи се па види. Значи сега начинот на составување и бројот на прашања те буни? Ако е за тоа тој систем лесно се менува. Поентата е дали воопшто е потребен испит. Ти во последниве денови ми изгледа како да го менуваш ставот:)
Како го менувам ставот ?
Од старт кажувам дека државен испит е глупава работа зошто нема цел, зошто е бесмислена работа. Последниве постови ми се за да ти кажам зошто мислам дека државниот испит нема цел.
Ако земеш еден сегмент од државниот испит и кажуваш зошто тој сегмент е глуп, не значи дека менуваш став. Начинот на составување на прашањата не ме буни, зошто нема некоја спорна работа во тоа да се состави прашање, но сепак не го менувам ставот на кој стојам од почеток и кој нималку не ми е сменет.
Бројот на прашањата е тоа што го прави бесмислено чудово.
Кога го кажувам последново иако може така некој да го сфати тоа, пак не го менувам ставот туку кажувам дека бесмисленоста на бројот на прашањата е дел од целото на бесмисленост ;)

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Како го менувам ставот ?
Од старт кажувам дека државен испит е глупава работа зошто нема цел, зошто е бесмислена работа. Последниве постови ми се за да ти кажам зошто мислам дека државниот испит нема цел.
Ако земеш еден сегмент од државниот испит и кажуваш зошто тој сегмент е глуп, не значи дека менуваш став. Начинот на составување на прашањата не ме буни, зошто нема некоја спорна работа во тоа да се состави прашање, но сепак не го менувам ставот на кој стојам од почеток и кој нималку не ми е сменет.
Бројот на прашањата е тоа што го прави бесмислено чудово.
Кога го кажувам последново иако може така некој да го сфати тоа, пак не го менувам ставот туку кажувам дека бесмисленоста на бројот на прашањата е дел од целото на бесмисленост ;)
Префрли се на философски. :) Ако не е толку страшно тестирањево зошто тогаш толку револт :):

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Инаку јас имам полагано кај еден професор, кој сега мислам е против државниот испит, на материјал од 1200+ страници, писмено на поставени три прашања и два саати време за пишување. Положив од прва добив 7ца и уште не сум баш најсигурен дека тоа беше вистинскиот начин на испитување ама ете функционираше кај него. Иначе сега кога ќе се сетам речиси секој професор си имаше други методи на испитување и дали тоа мене ме прави супер студент?:) Имаше испити со 3 прашања, испити со 30 прашања, имав колоквиуми со заокружување, имав испит цел од 1200 страни а имаше и такви на делови, имаше некои цел испит без материајл од колоквиум а имаше други цел испит сосе материајлот од положен колоквиум, испит усно, испит писмено, испит и усно и писмено(!?) и тн. Забавно беше а авие се буните за еден дополнителен испит. :)
Епа сеа да те прашам .... Ти се жалиш овде дека си полагал на три прашања материјал по еден предмет од 1200 + страници, кај 1 професор, по 1 предмет.. и нешто као не си најсигурен дека тоа е најсигурен начин за испитување.. а овде збориш дека треба да се воведе Државен испит, во кој во 2-ра и 4- година, ќе полагаш и тоа само факинг 5 прашања, за цела една година, од 8-9 предмети што си ги полагал и си стекнал знаење и заверил семестар дека си ја завршил годината?!?!
Па каде бе! :pos::pos::pos::pos:

у осталом ако не си задоволен од оцената, можеш секогаш да преполагаш, а и да бараш од деканат да полагаш пред комисија.. тоа се ствари што самиот Факултет т.е. Универзитет си ги решава..

А пак и од овој аспект, не глеам никаква поента за Државен испит.. :))))))))

А и од овој аспект, исто така, пак се нарушува автономијата на Универзитетите со Државниов.. ама ај..

Како што кажав не сум експерт за образование.
Е тука те чекав.. ако не си експерт за образование.. онда едно е ти да сакаш да се воведе Државен испит, друго е да „Јас мислам дека ќе самиот испит ќе даде позитивен придонес можеби не којзнае каков ама ќе даде“, а сосема трето е да дадеш аргументи...

Е тоа те прашав погоре...

Kajgana Shop

На врв Bottom