"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Тука престанав да читам. Ова да го ебам на крај секоја реченица мене ми е делува повеќе ко заебанција некоја од цацко и К15 така да и да имаш некоја добра поента нема да те сфатам сериозно.

До кај дојде работата, некој што не е ни скопјанец нит се осеќа таков да кажува кој има бил а кој не бил скопјанец. :pos:Јас сум си роден скопјанец и таков си се осеќам ко што ти се осекаш нескопјанин. :P Во СК сум многу почесто од еднаш годиншно, имам имот, си плаќам даноци ко и секој друг и на крај крајева тоа не е ни битно. Понашањето не ви чини сакале вие да признаете или не...
Па кога дојде ред некој мене да ми кажуе како да си лафам, морам да вратам со истите куршуми.:P

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Па кога дојде ред некој мене да ми кажуе како да си лафам, морам да вратам со истите куршуми.
Не ти кажувам како да си лафиш, слободно лафи си ти како сакаш јас ќе се исклучам кога ќе ми станеш напорна и потоа ќе си лафиш во празно. Ако ти е цел да си збориш сама на себе ОК, јас ќе продолжам да си мислам што си мислам за вас затоа што знам дека тоа е правилно.

Уживај нема повеќе намера да се враќам во темата мислам дека сум јасен.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Не ти кажувам како да си лафиш, слободно лафи си ти како сакаш јас ќе се исклучам кога ќе ми станеш напорна и потоа ќе си лафиш во празно. Ако ти е цел да си збориш сама на себе ОК, јас ќе продолжам да си мислам што си мислам за вас затоа што знам дека тоа е правилно.

Уживај нема повеќе намера да се враќам во темата мислам дека сум јасен.
Поздрав! :oeoeoe:

Член од
10 јануари 2015
Мислења
8
Поени од реакции
31
Море скопјани многу сте исфрустрирани, немате појма дека сте среќни зш провинцијалците се населуваат
во Скопје. Заради нив и се развива Скопје. Јас би сакал баш тие провинцијалци од источна Македонија да
се населуваат кај мене во Тетово или барем тие шо заминале во Скопје да се вратат дома и нека зборат на било кој дијалект, ама тој дијалект е македонски, а не секој ден да гледам друг вид на миграции и да имам средби од трет вид. Има една наша „Све нашле па све зашле“.
Браво Кама, правилно размислување:kruna: но изгледа Скопјаниве повеќе сакаат да си го продадат газот за поефтини 2,5 денари на бит-пазар,да ни ја земаат работа албанци според рамковен, секое утро да се будат со милозвучниот глас на оџата, да пробат да го дешифрираат името на старо-новото училиште или улица во Чаир именувано според некоја албанска Учка, да пробат да го дешифрираат личниот опис на ученикот (пред и после автобусот).

Си го продаваат имотот од другата страна на Вардар а преселувајќи се во 3-4 општини се удираат во гради колку се НЕДОПИРЛИВИ, ИНТЕЛЕГЕНТНИ, НАПРЕДНИ во предвод колку се СКОПЈАНИ.
Се толерираат и дешифрираат, само браќа Македонци од другите краеви НЕ.
Скопјани, бидете Патриоти а не Расисти (y)

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.086
Поени од реакции
74.843
Оу деар, од кај да почнам.
Прво мојот пост не е напишан на скопски, туку има литературни зборови со примеси од мојот дијалект.
Али еве сега ќе ти пишам на дијалект. За да ме разбериш поубаво.

Ти баце, како прво не си ни ти више скопјанец, да го ебам. Не живејш у Скопје ногу години и твојто идење еднаш годишно не те прае скопјанец. Освен тоа што тука си роден, да го ебам.
До сеа не сум сретнала скопјанец кој не ме разбрал шо сакам да кажам коа сум му лафела на неготински. И нормално оти ќе си зборуам и лафам ја кај шо сакам литературно или не. Скопски сигурно нема да лафам. И тоа не е од инат, него од шо сметам дека ако лафам скопски, тоа е лигавење и нешто неприродно за мене. А ја не сум ни лигла, за да викам ЛИЛЕ каа некоа шмизла, ниту па сакам да глумам лудило. Да го ебам.
За 3 точка, не си у право баце. Со скопјани не сум се дружела оти не сум налетала на салам човеци. И човеците шо иделе од други места ми биле поблиски за дружење. Мада со тек на време најдов и убави човеци скопјани и супер ми оди дружбата со нив. Ме сакаат и ценат поради мене, а не поради тоа шо лафам или не скопски. Да го ебам.
Мојто лафење неготински, не е невклопување у новата средина. Ниту па е сељачки. Сељачки ќе биде да лафам скопски и да се праам wanna be скопјанка. Е од тоа нема нешто посељачко. Ја си ги ценам корењата од кај шо сум и неам намера да се праам нешто шо не сум, у случајов скопјанка.
Не ми е тешко да лафам литературно, ама нема потреба. На места кај шо морам и мислам оти треба, си лафам литературно. Оти не личе да се избацам на работа или на испит со дијалект. Тоа би било сељачки. Сигурно дома со мојте нема да лафам литературно. Тебе проблем ти е да дешифрираш дијалекти, оти не живејш у Скопје, за тоа. Скопје одамна стана Македонија у мало и јас не знам зошто и по толку години вас ви е тешко да го прифатите тоа. За жал тоа е реалноста. Али еве со тебе баце, пошто тешко ти е да го разбериш мојот дијалект, ќе лафам литературно. Да го ебам. Само за да бидам адаптибилна. Според тебе. :rolleyes: Да го ебам.
Мојте деца баце, не веруам оти ќе лафат скопски, пошто не веруам оти ќе ги растам у ваа загадена средина. Еве и да се случе тоа, сакам ја или не, ќе лафат, пошто тука ќе растат и тоа ќе им биде природно. И во ред е тоа, нема да глумат и да се праат нешто шо не се. Ама ќе лафат и разбират и неготински. Оти ја така ќе му лафам по дома. Да го ебам.
У политика не навлегувам. Ниту па ме интересира. Работа на политичарите му е да створат работни места насекаде низ Македонија, ама пошто нема у мојот град, јас ќе си ја барам среќата на друго место. Во случајов е Скопје, кое го гледам како одскочна даска да заминам било каде на друго место.
Не се осеќам дискриминирана у Скопје поради тоа шо лафам неготински, нити пак имам комплекс на пониска вредност од скопјани. Уопште.
Шо сакаш мисли си за нас ти баце. Не е ни сељачки, ни неадаптибилно јас ако приватно у мојот живот си лафам како шо сакам. Се додека на места каде шо треба си лафам литературно, на никој не треба да му чуе ја оти приватно си лафам на дијалект.
А мене па не ми е јасно, зошто ти би добивал главоболки од тоа некој да си лафе на дијалект. Освен поради инат, друга причина у моментот не ми текнува. Не е тешко да се разбериме, мајке му па не лафиме кинески. Акцентот ни е различен на зборовите и има по некој збор кој го употребуваме шо е различен од литературниот. Барем за мојот дијалект. Да има и дијалекти низ Македонија кои и ја не ги разбирам, ама интересно ми е и се смеам коа ќе ги чуам. Пошто пристапувам со позитива кон нив, а не со одбивност, нервоза и фрустрација.
Локалното население ќе го почитувам толку колку шо оно ќе ме почитува мене. Ако некој мене не може да ме почитува оти лафам различно од него, тогаш тија човек не е за почит. По мојте критериуми. Да го ебам.
Тука мора да го спомнам моментот оти ногу скопјани па и не знаат литературно да лафат. Fuck logic, a?:toe:
Се согласувам со тебе со претходниот муабет дека не сте вие криви што мора да доаѓате во Скопје по подобар живот, нормално е тоа кога дебилските политичари се што може го направија во Скопје.
Вината тука е кај целиот Македонски народ што ги гласа овие багабонти кои ги заболе за своите сограѓани. И на никој досега не сум му замерил зошто дошол во Скопје, а верувам дека 80% од скопјани размислуваат исто.
Тоа со кое не се согласувам е она за кое сите кои живеете вон Скопје го сметате за предавство.
Ако отишле во Скопје и ако збореле скопски, тоа ќе значело дека си ги предале сограѓаните :vozbud::vozbud::pos::pos:
Одма страв дека ќе ти залепат етикета wannabe скопјанка и слично.
ЗОШТО?
Комплекс на пониска вредност?
Не дека некој од вас ќе признае во темата, ама сигурно во детството сте имале случај каде што сте ги оговарале/сте ги напаѓале вербално или физички некои рандом фаци од Скопје кои од икс причини доаѓале во вашите градови.
Затоа со самото тоа кога ќе прозборите скопски во Скопје, ќе сметате дека сте ги погазиле некогашните идеали, сте ги предале на некој начин оние кои останале да живеат во вашиот град.
Друго објаснување за ваквата појава немам...

Јас на ова гледам вака. Без разлика дали сум во мој град или моја држава, но ми треба да искомуницирам со некого, ако треба и на албански ќе прозборам само за да се разберам. Отидов во Србија, зборам македонски, приметувам дека дел од луѓето стварно имаат проблем да ме разберат и даваат сосема трети одговори на прашањата кои сум ги поставил. Се потрудив да зборам на српски и со оглед на лошиот српски, морав и со англиски да се послужам за конечно да се разбереме.
И види, не ми е гајле дали некој ќе каже дека сум ја предал Македонија со тоа, затоа што знам дека ништо лошо не сум направил и сите искомплексирани персони може да се носат во три лепе пизде материне ако мислат спортивно :icon_mrgr:
Исто важи и за дијалектите во Македонија. Целта на еден разговор е да се разбереш со соговорникот. Мене не ми пречи да збориш и на кинески, се додека се разбираме, ама ако гледаш дека стварно ништо не разбирам од тоа што ми збориш, логично е ти да прозбориш на јазик/дијалект кој е за мене разбирлив, нели?
Исто важи и за асистентите и професорите по факултетите каде што има студенти од сите градови.
Имавме еден дечко од источна Македонија кој ни беше асистент, цела група не го разбираше ништо од тоа што збореше, иако пола од групата беа токму од градови во близина на неговиот.
Ама ете може дечкото си рекол им го закопав на Скопјаните, не станав Скопјанец, не битно што студентиве ништо не разбрале од тоа што сум предавал.

Многу лоша слика имате за Скопјани, а веројатно и преголеми очекувања за жителите на Скопје.
И кога ќе дојдете да живеете тука се чудите дека стварно никој не се замара од каде сте и ве прифаќаат какви што сте.
Се распрснува како меур од сапуница тоа што ви го ставале во глава дури сте биле деца :angel:

И во целава оваа приказна најсмешни за мене излегуваат женските кои мислат дека на факултет треба да одат како ороспии затоа што мислеле дека скопјаните/ките на факс одат во вечерна тоалета и смокинзи, а не во спортски аутфит или тренерка стил, или машките кои носат по 20239023 денари за да се покажат колку пари имаат, не очекувајќи дека скопјанецот нема ебан денар во џеб и дека воопшто не сме такви какви што не претставувале :LOL:

Истите тие кои од вашите сограѓани добиле функција во власта, се наполниле со пари, инвестирале само во Скопје (затоа што таму живеат и сакаат на нив да им биде убаво, а не на вас), ќе ве наречат предавници дека сте почнале скопски дијалект да зборите, а нема да се запрашаат што направиле они за оние благодарение на кои се нашле таму каде што се.

Сум кажал одамна, најголема замерка за луѓето вон Скопје ми е што прифаќаат да работат на одредени работни места за многу пониски плати од реалното и со тоа ја уништуваат конкуренцијата. Ем нивните работат во своите градови, ем им земале места на некои што стварно заслужиле, само поради тоа што се согласиле на помала плата.

Споредбата албанци - луѓе вон Скопје е излишна да се прави. Како и по многу други прашања, изгледа и за овие нешто ви наполниле глава, чим мислите дека живееме во перфектен соживот со нив и ништо не ни сметале.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.819
Поени од реакции
1.580
Јас знам дека постои Скопје и постоат други градови и села во Македонија.

Ова со "провинции" е многу глуп и дискриминирачки збор, а уште поглупави ми се тие луѓе што самите си се нарекуваат "провинцијалци".

Кавадарци например полни околу 35% од државниот буџет, фабрики, фирми, и земјоделие има за извоз, има најмногу автомобили по глава на жител, невработеноста е веројатно најмала на ниво во цела држава, така да комотно може да биде како Лихтенштајн град-држава, вошто не ни треба никој, туку напротив, на Македонија и требаме ние :)

И некој кога ке рече провинција е човек што незнае кај се наоѓа и во кој свет живее :)
.... и да се надополнам, за жал како гореспоменатите гледам ги има многу, па дури и стари членови на форумов што ги знам од 2008 година.

Да не ги именувам.

Јеби га знаеш како велат - со пијан и со глуп човек не се расправај :)

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Браво Кама, правилно размислување:kruna: но изгледа Скопјаниве повеќе сакаат да си го продадат газот за поефтини 2,5 денари на бит-пазар,да ни ја земаат работа албанци според рамковен, секое утро да се будат со милозвучниот глас на оџата, да пробат да го дешифрираат името на старо-новото училиште или улица во Чаир именувано според некоја албанска Учка, да пробат да го дешифрираат личниот опис на ученикот (пред и после автобусот).

Си го продаваат имотот од другата страна на Вардар а преселувајќи се во 3-4 општини се удираат во гради колку се НЕДОПИРЛИВИ, ИНТЕЛЕГЕНТНИ, НАПРЕДНИ во предвод колку се СКОПЈАНИ.
Се толерираат и дешифрираат, само браќа Македонци од другите краеви НЕ.
Скопјани, бидете Патриоти а не Расисти (y)
не ти е лесно тебе, а и мене кога те читам. па ти си расист, се негативно кажа за албанците. не дека се бараше позитивно да кажеш. е вака гледај, колку повеќе доаѓаат како тебе, како што ги викаш Македонци, е ради сооднос повеќе Албанци треба да се вработат. е види сега кој е кабаетлија.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Се согласувам со тебе со претходниот муабет дека не сте вие криви што мора да доаѓате во Скопје по подобар живот, нормално е тоа кога дебилските политичари се што може го направија во Скопје.
Вината тука е кај целиот Македонски народ што ги гласа овие багабонти кои ги заболе за своите сограѓани. И на никој досега не сум му замерил зошто дошол во Скопје, а верувам дека 80% од скопјани размислуваат исто.
Тоа со кое не се согласувам е она за кое сите кои живеете вон Скопје го сметате за предавство.
Ако отишле во Скопје и ако збореле скопски, тоа ќе значело дека си ги предале сограѓаните :vozbud::vozbud::pos::pos:
Одма страв дека ќе ти залепат етикета wannabe скопјанка и слично.
ЗОШТО?
Комплекс на пониска вредност?
Не дека некој од вас ќе признае во темата, ама сигурно во детството сте имале случај каде што сте ги оговарале/сте ги напаѓале вербално или физички некои рандом фаци од Скопје кои од икс причини доаѓале во вашите градови.
Затоа со самото тоа кога ќе прозборите скопски во Скопје, ќе сметате дека сте ги погазиле некогашните идеали, сте ги предале на некој начин оние кои останале да живеат во вашиот град.
Друго објаснување за ваквата појава немам...

Јас на ова гледам вака. Без разлика дали сум во мој град или моја држава, но ми треба да искомуницирам со некого, ако треба и на албански ќе прозборам само за да се разберам. Отидов во Србија, зборам македонски, приметувам дека дел од луѓето стварно имаат проблем да ме разберат и даваат сосема трети одговори на прашањата кои сум ги поставил. Се потрудив да зборам на српски и со оглед на лошиот српски, морав и со англиски да се послужам за конечно да се разбереме.
И види, не ми е гајле дали некој ќе каже дека сум ја предал Македонија со тоа, затоа што знам дека ништо лошо не сум направил и сите искомплексирани персони може да се носат во три лепе пизде материне ако мислат спортивно :icon_mrgr:
Исто важи и за дијалектите во Македонија. Целта на еден разговор е да се разбереш со соговорникот. Мене не ми пречи да збориш и на кинески, се додека се разбираме, ама ако гледаш дека стварно ништо не разбирам од тоа што ми збориш, логично е ти да прозбориш на јазик/дијалект кој е за мене разбирлив, нели?
Исто важи и за асистентите и професорите по факултетите каде што има студенти од сите градови.
Имавме еден дечко од источна Македонија кој ни беше асистент, цела група не го разбираше ништо од тоа што збореше, иако пола од групата беа токму од градови во близина на неговиот.
Ама ете може дечкото си рекол им го закопав на Скопјаните, не станав Скопјанец, не битно што студентиве ништо не разбрале од тоа што сум предавал.

Многу лоша слика имате за Скопјани, а веројатно и преголеми очекувања за жителите на Скопје.
И кога ќе дојдете да живеете тука се чудите дека стварно никој не се замара од каде сте и ве прифаќаат какви што сте.
Се распрснува како меур од сапуница тоа што ви го ставале во глава дури сте биле деца :angel:

И во целава оваа приказна најсмешни за мене излегуваат женските кои мислат дека на факултет треба да одат како ороспии затоа што мислеле дека скопјаните/ките на факс одат во вечерна тоалета и смокинзи, а не во спортски аутфит или тренерка стил, или машките кои носат по 20239023 денари за да се покажат колку пари имаат, не очекувајќи дека скопјанецот нема ебан денар во џеб и дека воопшто не сме такви какви што не претставувале :LOL:

Истите тие кои од вашите сограѓани добиле функција во власта, се наполниле со пари, инвестирале само во Скопје (затоа што таму живеат и сакаат на нив да им биде убаво, а не на вас), ќе ве наречат предавници дека сте почнале скопски дијалект да зборите, а нема да се запрашаат што направиле они за оние благодарение на кои се нашле таму каде што се.

Сум кажал одамна, најголема замерка за луѓето вон Скопје ми е што прифаќаат да работат на одредени работни места за многу пониски плати од реалното и со тоа ја уништуваат конкуренцијата. Ем нивните работат во своите градови, ем им земале места на некои што стварно заслужиле, само поради тоа што се согласиле на помала плата.

Споредбата албанци - луѓе вон Скопје е излишна да се прави. Како и по многу други прашања, изгледа и за овие нешто ви наполниле глава, чим мислите дека живееме во перфектен соживот со нив и ништо не ни сметале.
Бивши Коњаниче,
Не реков оти ако зборувам скопски ќе си го предадам градот од кој што доаѓам. Не го ни мислам тоа. Едноставно не ми е природно тоа за мене, не ми оде. А има и такви, еден куп познавам. И истите тие имаат комплекс на пониска вредност.
Јасно е дека поентата на крај е да се разбереме. И се разбираме бе, што оти зборуваме на 300 дијалекти, а живееме на толку мала површина. Мене само ме нервира кога некој сака со сила да ме тера скопски да зборувам.
Е примеров за асистентот сметам дека не е во ред. На таква позиција мораш да зборуваш литературно. Едноставно самото работно место го бара тоа, башка и што образуваш академски граѓани. Таквите треба да летаат од работа веднаш.
Искрено да си кажам имав многу лоша слика за скопјани после првите неколку месеци од кога почнав да живеам у Скопје. Ама тоа беше заради околината, пошто околу мене 90% беа шмизли и фраери, кои вреднуваа луѓе по местото на живеење. Со тек на време запознав толку многу убави луѓе од Скопје, што дури денес некои од нив ми се најдобри другарки.
Да и за конкуренцијата си во право, ама тоа само по себе го ствара очајот за подобар живот. Кога сите би биле доволно свесни и горди, нема да прифаќаме работа за 10000. Во Скопје. Мада има и некои кои се би направиле само за да живеат у Скопје. Да бидат у шемата. :rolleyes:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.638
Поени од реакции
31.857
@blue ladybug ме интересира дали во Неготино се користи кратенката У, наместо ВО, или ова иди како попримено од живеењето во Скопје? Значи не ми е целта да те налутам, туку ме интересира дали и во Неготино се користи истата, бидејќи jа забележав во коментарот.
Сметам дека истата е најсвојствена за Скопјето, и лично мене ми е одбивна како што на некој радном жител на Македонија кој не е од Прилеп, веројатно му е одбивно она ЧЕ наместо ЌЕ :D

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
@blue ladybug ме интересира дали во Неготино се користи кратенката У, наместо ВО, или ова иди како попримено од живеењето во Скопје? Значи не ми е целта да те налутам, туку ме интересира дали и во Неготино се користи истата, бидејќи jа забележав во коментарот.
Сметам дека истата е најсвојствена за Скопјето, и лично мене ми е одбивна како што на некој радном жител на Македонија кој не е од Прилеп, веројатно му е одбивно она ЧЕ наместо ЌЕ :D
Се користи да. Не ме лутиш де, уживај. :)
И ние ко прилепчани у Неготино користиме за Ќ нешто помеѓу Ќ и Ч, но не толку тврдо ко вашето.[DOUBLEPOST=1421079505][/DOUBLEPOST]
Ваа неготинката ногу опната даа ебам.
Неготинчанка. Да не се расправаме, ќе те молам!

Последно уредено:
Член од
10 јануари 2015
Мислења
8
Поени од реакции
31
не ти е лесно тебе, а и мене кога те читам. па ти си расист, се негативно кажа за албанците. не дека се бараше позитивно да кажеш. е вака гледај, колку повеќе доаѓаат како тебе, како што ги викаш Македонци, е ради сооднос повеќе Албанци треба да се вработат. е види сега кој е кабаетлија.
Хахахах, Дандар не зборувам со тебе и те молам не ми реплицирај.
Имам и пријатели Скопјани кои се навистина луѓе, кои знаат да помогнат и прифатат и сфаќаат дека македонците бирајќи бугарски пасош или Скопје, го избрале Скопје бидејќи немале друга економско -патриотска алтернатива. Целиот буџет на Македонија, односно данок што се плака се инвестира во во Скопје. Тоа се и мои пари, пари на граѓаните од цела Македонија.

Скопје не е повеќе град на скопјани, тоа е град на Македонците.(y)

За Моите ПАРИ ке живеам кај сакам и нема да дозволам да бидам граѓанин од втор ред.
Лесно ќе ми беше да земев пасош и да го гледам сеирот односно тивката војна што се води за пола територија на Скопје.

За среќа, не се сите Скопјани такви како тебе, што се курчат дека се Скопјани на форум,
во живо ги лижат ЈАЈЦАТА за 2,5 денари поефтино на Бит-Пазар.:shook:

Престанете да се делите на провинцијалци или Скопски-Педери, или да се тепаат Комити со Чкембари бидејќи .....

https://www.youtube.com/watch?v=B3hdj3_ZJmU

И Најголемиот Македонец Стојанче Ангелов по потекло е од Штип, тој е Македонец е не провинцијалец.
Се зголемува бројот на оние што сфаќаат дека сите македонци па дури и со различни дијалекти од скопскиот се исти и браќа од иста татковина..
Престанете со оваа поделба еднаш засекогаш. :ojeaa: :oleee:

Македонија (Скопје) на Македонците !!! :oeoeoe:

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom