Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
А оти не и за женските фиктивен брак со машки? Или тие немаат право на иселување? :)

Ме смеете кога ќе почнете да зборувате за фиктивни бракови како демек ќе ставите потпис на парче хартија и готово имате виза за постојан престој. Самиот документ за склучување на брак со австралијански државјанин не е доволен за да добиете виза. Таа финта можеби и ќе поминела пред неколку децении, ама не и денес.
Не сфаќаат и тоа дека е процедура. Фиктивен брак кошта најмалку 6-7 000 долари само да се набилдаат доволно докази за да се почне процедурата. Потоа 4 години заедно и после тоа ако има развод следи и забрана од неколку години да се „носи“ друг брачен другар...

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Дечки како што гледате комплицирано е до коска за Австралија.. за тие што немаат капитал, или имаат капитал ама ете не сакаат да ризикуваат да го инвестираат во студирање во австралија,.........

пошто кој сака нека збори ама, не значи дека ако јас сега завршам факултет во Австралија сега одма мене некој ќе се затрча да ме вработи.. не зезајте, не е така, познавам луѓе што завршиле по странство па се вратиле во мкд исцедени, ем без пари, ем без државјанство....

Подобро е тој капитал доколку некој веќе го има 20-50.000 $, да го инвестира во некој бизнис, важно е живеачка да се вади, а со тој капитал може да се отвори и не така мала фирма, богами....

За тие што немаат капитал само бг пасош му е мајката, ама па сега зезнатиот дел е што германскиов е проклето тежок јазик за учење, во англија не не примаат, и останува само аргатска работа кој сака да работи, да си засука ракавче.
Тоа е тоа животот е борба, не е лесно, никад не било нит ќе биде.[DOUBLEPOST=1420675416][/DOUBLEPOST]
Za tezata deka nikoj ne e budala da dava po 20000$ za da odi na studentska viza vo Australija samite brojki potvrduvaat deka ima eden kup budali vo svetov. Samo Avstralija ima momentalno 250.000 stranski student a od niv nekade 90% ostanuvaat vo AU. Poveketo od niv se od poteklo od Indija I Kina. E sega dali tie site se budali sto investiraat vo idninata na nivnite deca da zavrsat fakultet vo AU I verojatno da ostanat tamu I da rabota za prosecna plata od 50000$ do 100000$ godishno, taka da so edna godina rabota ja isplatat investicijata vo nivnoto obrazovanie.

No od druga strana ako so tie 20-50.000$ otvoris biznis vo Skopje I realno na tie pari mozes da ocekuvas profit maksimum od 10% od investiranite pari odnosno 5000$ godisen profit.

E sega realno pod uslov biznisot da ti profitabilen parite za deset godini rabota gi vrakas site pari ili 50.000$ dodeka kinezot koj investiral 50.000$ vo obrazovanie na deteto vo AU moze da ocekuva deka sin mu ili kerkata ke zaraboti okolu 750.000$ za deset godini rabota.

Ostanuva prasanjeto koj e budala, nie ili Kinezite.

Deka 20.000$ se mnogu pari sekoj ke se soglasi deka se mnogu pari, duri I za AU tie pari se mnogu a ne za zemja kako MK kade so porsecna plata od 350 evra treba nekoj da stedi deset godini I da ne jade nisto.

A za taa teza deka poveke ke mu veruvas na nekoj koj ke te svercuva so brod vo AU e smesna ako ne I tazna.
Дечко камилата сакала рогови, ама останала и без уши! Подобро некаков профит, неголи никаков профит!
Мене посредникот за австралија ми кажа, на мое поставено прашање. МИ ГАРАНТИРА ЛИ НЕКОЈ МЕНЕ РАБОТА АКО ЗАПИШАМ И ЗАВРШАМ ФАКУЛТЕТ ВО АУС?
ОДГОВОР- НЕ!
се е кажано, нема гаранција можеш да си останеш и без јаре и без паре. биди реален...
На ова лудо и кризно време, препретенциозно би било преку лебот погача да бараме нели?
Јас би дала пари на некој Австралијанец само да ми најде работа, и да бидам задржана на раб. место барем една година. ама таков нема и нема ниту да најде никој тука, освен брат, сестра ако поседува фирма во Аус. другите сите може само да ви ветуваат ама тоа е се ветер во магла.....
позз[DOUBLEPOST=1420675731][/DOUBLEPOST]
Не сфаќаат и тоа дека е процедура. Фиктивен брак кошта најмалку 6-7 000 долари само да се набилдаат доволно докази за да се почне процедурата. Потоа 4 години заедно и после тоа ако има развод следи и забрана од неколку години да се „носи“ друг брачен другар...
Не се ретардидани, си имаат они тајни служби, во канада им звонеле на врата агенти на среде ноќ да видат дали мажот и жената спијат заедно во спална... не знам ова колку е вистина ама го имам чуено. Имаат начини да дознаат дали бракот е фиктивен или реален,. државата не можеш да ја прелажеш, кој мисли дека може се зафркнал.

Последно уредено:

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Не се ретардидани, си имаат они тајни служби, во канада им звонеле на врата агенти на среде ноќ да видат дали мажот и жената спијат заедно во спална... не знам ова колку е вистина ама го имам чуено. Имаат начини да дознаат дали бракот е фиктивен или реален,. државата не можеш да ја прелажеш, кој мисли дека може се зафркнал.
Вистина е тоа што си чула. Зависи колку сомнителен им е случајот може да ви тропнат на врата, да ве викнат на интервју и така натаму. За тие што мислат дека со некоја илјадарка ќе си купат некоја наша од Австралија - бракот е само брак, и како таков не гарантира влез во Австралија во ниеден случај. За да добиете виза за Австралија ќе треба на имиграција да им докажете бракот, или врската пред бракот траела повеќе од една година минимум и имате докази за тоа. Како докази се подразбира заедничка сопственост на имот, делење на финансиски трошоци поткрепено со сметки од банка, слики и изјави дека сте прифатени како вистински пар од општеството и семејствата и слично. Впрочем доколку можете да го докажете сето тоа не ни ви треба брак, можете да добиете виза само со тоа што сте во врска без да видете во брак.

Ако има махер што има пари, време и волја да го провали системот слободно нека се проба.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Дечки како што гледате комплицирано е до коска за Австралија.. за тие што немаат капитал, или имаат капитал ама ете не сакаат да ризикуваат да го инвестираат во студирање во австралија,.........

пошто кој сака нека збори ама, не значи дека ако јас сега завршам факултет во Австралија сега одма мене некој ќе се затрча да ме вработи.. не зезајте, не е така, познавам луѓе што завршиле по странство па се вратиле во мкд исцедени, ем без пари, ем без државјанство....

Подобро е тој капитал доколку некој веќе го има 20-50.000 $, да го инвестира во некој бизнис, важно е живеачка да се вади, а со тој капитал може да се отвори и не така мала фирма, богами....

За тие што немаат капитал само бг пасош му е мајката, ама па сега зезнатиот дел е што германскиов е проклето тежок јазик за учење, во англија не не примаат, и останува само аргатска работа кој сака да работи, да си засука ракавче.
Тоа е тоа животот е борба, не е лесно, никад не било нит ќе биде.[DOUBLEPOST=1420675416][/DOUBLEPOST]
Дечко камилата сакала рогови, ама останала и без уши! Подобро некаков профит, неголи никаков профит!
Мене посредникот за австралија ми кажа, на мое поставено прашање. МИ ГАРАНТИРА ЛИ НЕКОЈ МЕНЕ РАБОТА АКО ЗАПИШАМ И ЗАВРШАМ ФАКУЛТЕТ ВО АУС?
ОДГОВОР- НЕ!
се е кажано, нема гаранција можеш да си останеш и без јаре и без паре. биди реален...
На ова лудо и кризно време, препретенциозно би било преку лебот погача да бараме нели?
Јас би дала пари на некој Австралијанец само да ми најде работа, и да бидам задржана на раб. место барем една година. ама таков нема и нема ниту да најде никој тука, освен брат, сестра ако поседува фирма во Аус. другите сите може само да ви ветуваат ама тоа е се ветер во магла.....
Koe ti bese prasanjeto koe si mu go postavila na agentot ""
МИ ГАРАНТИРА ЛИ НЕКОЈ МЕНЕ РАБОТА АКО ЗАПИШАМ И ЗАВРШАМ ФАКУЛТЕТ ВО АУС?
ОДГОВОР- НЕ!""

A kazi mi koja licnost moze toa da go garantira, ili edna drzava vo svetov koja garantira deka site koi zavrsile fakultet gi ceka rabotno mesto. Toj sistem zavrsi vo MK pred 25 godini I se vikase komunizam iako I togas nikoj ne garantirase rabotno mesto.

Ne sakam da popuvam no treba da objasnam kako se naoga rabota vo normalna drzava. (MK ne ja smetam vo normalna ocigledno)

1. se odi na internet na odreden web sajt ili na seek.com.au za AU, se naoga oglas I se aplicira a gi ima na desetici iljadi oglasi

2. pustas na edno 100 do 1000 mesta online aplikacija

3. za den do mesec dena ako se zainteresirani ti pravat telefonsko intervju

4. ako se zainteresirani tie sto ti napravile telefonsko intervju za da te vidat ti pravat fizicko intervju

5. ako se zainteresirani ti pravat, emigracionen, security check I credit check

6. pregovaras za plata, bonusi I pocetok na rabota

7. pocnuvas so rabota

Vo prosek da se najde rabota vo struka faka mesec do 6 meseci a ako ne biras za nekolku nedeli ili mesec dena maksimum. Ovie informacii mnogu zavisat od struka, staz, iskustvo, lokacija I kolku pari baras za rabotata I kolku tezok angliski akcent imas.

Nieden Australiec nema da ti dade rabota ako ne gi pomines ovie sedum cekori. Mozebi ako imas familija tamu so familijarna firma mozes da skoknes nekoi od ovie cekori.

Deka e rizik da se investiraat 50.000$ sekoj ke ti pise deka e golem rizik, no mnogu pogolem rizik e da ostanes na status kvo so godini ili decenii I da rmbas za 200 evra mesecno I da cekas pari ili stan od nasledstvo od baba I dedo za da imas kade da zivees I napravis deca koi golema e verojatnost ke gi imaat istite problem vo zivotot koga ke porasnat kako I tebe.

Jas vo MK rabotev 13 godini vo golema sredena kompanija I od tolku rabota nemav zastedeno edna avionska karta vo eden pravec, denes mojata dvonedelna plata mi e kolku godisna plata vo MK a za 4 godni imam napraveno capital kako moite roditeli sto rabotele 40 godini pomnozi go so pet pati.

Nekoj ke kaze abe vas vi go vadat masloto vo stranstvo ne gledate bel den, jas licno rabotam 35 saati nedelno I imam 6 nedeli odmor vo godinata, I za 4 godini imam otideno na odmor 8 pati baska plazata mi e na deset minuti da se izbanjam za vreme na vikend.

Vo sekoj slucaj sekoj treba da si go najde patot, I da odluci kade mu e ubavo I da dade gospod na site vo nasata mala ama ubava Makedonija da im e ubavo.

Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
Нормално непристојно е прашањето - ама што работиш ако не е тајна?
ОДГОВОР- НЕ!""

A kazi mi koja licnost moze toa da go garantira, ili edna drzava vo svetov koja garantira deka site koi zavrsile fakultet gi ceka rabotno mesto. Toj sistem zavrsi vo MK pred 25 godini I se vikase komunizam iako I togas nikoj ne garantirase rabotno mesto.

Ne sakam da popuvam no treba da objasnam kako se naoga rabota vo normalna drzava. (MK ne ja smetam vo normalna ocigledno)

1. se odi na internet na odreden web sajt ili na seek.com.au za AU, se naoga oglas I se aplicira a gi ima na desetici iljadi oglasi

4. ako se zainteresirani tie sto ti napravile telefonsko intervju za da te vidat ti pravat fizicko intervju

7. pocnuvas so rabota

Vo prosek da se najde rabota vo struka faka mesec do 6 meseci a ako ne biras za nekolku nedeli ili mesec dena maksimum. Ovie informacii mnogu zavisat od struka, staz, iskustvo, lokacija I kolku pari baras za rabotata I kolku tezok angliski akcent imas.

Nieden Australiec nema da ti dade rabota ako ne gi pomines ovie sedum cekori. Mozebi ako imas familija tamu so familijarna firma mozes da skoknes nekoi od ovie cekori.

Deka e rizik da se investiraat 50.000$ sekoj ke ti pise deka e golem rizik, no mnogu pogolem rizik e da ostanes na status kvo so godini ili decenii I da rmbas za 200 evra mesecno I da cekas pari ili stan od nasledstvo od baba I dedo za da imas kade da zivees I napravis deca koi golema e verojatnost ke gi imaat istite problem vo zivotot koga ke porasnat kako I tebe.

Jas vo MK rabotev 13 godini vo golema sredena kompanija I od tolku rabota nemav zastedeno edna avionska karta vo eden pravec, denes mojata dvonedelna plata mi e kolku godisna plata vo MK a za 4 godni imam napraveno capital kako moite roditeli sto rabotele 40 godini pomnozi go so pet pati.

Nekoj ke kaze abe vas vi go vadat masloto vo stranstvo ne gledate bel den, jas licno rabotam 35 saati nedelno I imam 6 nedeli odmor vo godinata, I za 4 godini imam otideno na odmor 8 pati baska plazata mi e na deset minuti da se izbanjam za vreme na vikend.

Vo sekoj slucaj sekoj treba da si go najde patot, I da odluci kade mu e ubavo I da dade gospod na site vo nasata mala ama ubava Makedonija da im e ubavo.

Геврек

O ALQUMISTA
Член од
6 ноември 2008
Мислења
770
Поени од реакции
483

ОДГОВОР- НЕ!
Како си можела да го прашаш Саша такво нешто капа ти симнувам можам да му ја замислам фацата :)

Правилата се тие трето нема сепак треба да знаеш дека сите зборовите на лион злато вредат бидејки тој поминал веќе низ процесот во кој ти не си ни на почетокот и ги има разглобено сите варијанти како и сите што се иселиле.
Покрај туѓите искуства си правиш твои пресметки математики што сакаш од животот и каде навистина сакаш да заминеш. Одлуката за заминување најбргу ке ја донесеш кога ке си го поставиш прашањето што ке биде со мене во МК? Ако ти се допаѓа тоа што ке го помислиш не се замараш ако не ти се допаѓа тогаш си бираш земја се фокусираш што и како и останатото ке биде историја за паметење и раскажување.

Последно уредено:
Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Нормално непристојно е прашањето - ама што работиш ако не е тајна?
Ne e tajna, rabotam vo prodazba ili sales na angliski. Ako te biva vo prodazba kompaniite se tepaat da te platat I motiviraat da ostanes vo firmata I da ne izbegas kaj konkurencijata. Moite bonusi se nekade 70% od platata sto ja zemam taka da ako ne te biva vo rabotata sam ke ja napustis za dva meseca bidejki nema da zemes nisto poveke od minimalec, ako te biva sky is the limit.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
ОДГОВОР- НЕ!""

7. pocnuvas so rabota

Да точно лесно се наоѓа работа но, тука има еден голем ЗАЕБ за балканци и остали странци.... сите што не го стекнале РАБ.ИСКУСТВО во Австралија, Н.З, Америка или Британија воопшто не им се смета како искуство, а нема оглас што нема наведено услов да имаш раб. искуство, а и вообичаено и да има таков оглас, предност им се дава повторно на тие со релевантно искуство стекнато во тие земји што ги набројав.

линков е само пример од еден оглас за работа.

Можеби за тебе не се многу 50.000$ но за некој македонец се и те како многу, од тие пари може да уплати стан и да го издава пример и да живее од киријата, така да...... секој со своите амбиции да се слагам но треба да бидеме и малце реални, постои и те како голем ризик да не најде човек работа и покрај вложените средства во аус образование.

Последно уредено:
Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64
Да точно лесно се наоѓа работа но, тука има еден голем ЗАЕБ за балканци и остали странци.... сите што не го стекнале РАБ.ИСКУСТВО во Австралија, Н.З, Америка или Британија воопшто не им се смета како искуство, а нема оглас што нема наведено услов да имаш раб. искуство, а и вообичаено и да има таков оглас, предност им се дава повторно на тие со релевантно искуство стекнато во тие земји што ги набројав.

Можеби за тебе не се многу 50.000$ но за некој македонец се и те како многу, од тие пари може да уплати стан и да го издава пример и да живее од киријата, така да...... секој со своите амбиции да се слагам но треба да бидеме и малце реални, постои и те како голем ризик да не најде човек работа и покрај вложените средства во аус образование.
Ti si mozebi edna od retkite od MKD sto ima vakvo realno poznavanje na rabotite vo Au :) Bravo

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536

Vo pravo si deka stazot ili rabotnoto iskustvo vo MK nikoj ne go ferma osven ako ne si rabotel vo nekoja internacionalna kompanija. No ako se trudis I so makedonsko iskustvo mozes da najdes rabota, kako primer mozam da go zemam drugar mi koj so iskustvo od lokalna banka vo MK za cetiri nedeli najde rabota vo banka tuka. Sekako pozicijata bese eden cekor podole no sepak cetiri nedeli e brzo.

No od druga strana znam nekolku prijateli koi kuburea se vrabotuvanje so meseci, zatoa mozam da kazam sve zavisi od covek do covek I plus kolku dobro poznavanje imas na angliski.

Ne sakam da te premisluvam tebe licno za ili protiv emigracija bidejki ocigledno si ja donela tvojata odluka no dobro e site ovie informacii da bidat na forumov za luge koi sobiraat informacii koi mozebi ke im trebaat vo idnina.

Sekoja rabota mozes da ja gledas na dva nacina, pesimisticki ili casata e poluprazna ili optimisticki casata e polu puna. Ne znam dali mozebi sum se zarazil od optimizmot od ovdesnovo sonce I leto, no tesko mozam da mislam na zivotot kako eden kup prepreki pred mene, tuku odluciv da mislam kako moznost da gi skokneme preprekite pred nas.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
@Филозофка

Немој да ме сфатиш грешно неќам да ти попувам ама очигледно ти треба малку tough love што би рекле овде.

Очигледно си едуцирана, реална и добро ги познаваш работите ама секој не е па ни за странство.

Независно колку си образована, колку пари имаш и дали исполнуваш услови некој луѓе едноставно не ги поседуваат тие карактеристики/карактер кој се битни за да успееш во странство. Ти не си спремна на ризик, авантура него сакаш сигурни/гарантирани работи а тоа нигде го нема не пак некаде каде што почнуваш од нула па дури и бетер во старт си 2-3 чекори позади локалното население и тоа ако емигрираш одма после завршување на факултет. Колку го оставаш за подоцна толку поназад ќе бидеш дента кога ќе емигрираш. Во твојот случај најголем проблем е што уствари си го оставила премногу касно, си магистрирала и тоа факултет (медицина) што не е признат во Австралија. Реално ако не се дошколуваш овде тогаш и да дојдеш некако еве да се омажиш шансите се дека нема да ти се свиѓа овде ќе плукаш по Австралија зашто џабе школото кога на крај ќе работиш некоја проста работа.

За тебе Германија и Скандинавија каде ти е барана струката се најдобри опции ама не верувам ни таму дека ќе отидеш или успееш се додека размисуваш така. Дечкото што прашуваше како на диво да дојде колку и да звучи лудо има подобри шанси да успее него ти само ради тоа што он се би направил да стигне до целта а тоа е тој иск фактор што те турка напред да успееш поготово во нова средина каде нема да имаш толку помош како дома.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Погрешно сте ме разбрале сите, значи сега не е темава дали јас сакам или не сакам да емигрирам и дали ќе успеам или нема да успеам, темата е дали реално може човек што нема раб. искуство стекнато во австралија, н.з, британија, уса, и роднини во Аус да емигрира, во Аус на пример,

иначе за мене не се секирајте, си имам јас доволно средства да си живеам и во мкд, него муабет ми беше за друго дај малце олабавете, зборам реално кои се шансите да емигрира човек во Аус без раб. искуство стекнато во австралија, н.з, британија, уса..... јас лично сакам сега да стекнам некое раб. искуство на дефицитарнава струка тука, во МКД, па да си ја пробам среќата на огласите во Аус (медицинско иам средно не факс), значи некој да ме вработи ДИРЕКТНО ОД МКД без да вложувам во АУС образование и слични тракатанци,

магистрирав на право, што нема шанси да најдам работа во странство било кај, ко правник, а да давам 50.000$ за студирање во Аус тоа нема шанси, тоа зборам, не би инвестирала во образование, толкава сума зашто е ризик, да голем ризик, иако имам роднина еден што инвестираше во студирањето толкава сума и сега работи во Англија во банка и зима 6000 фунти плата, да не велам дека не, ама ете јас конкретно не би ризикувала, он ризикуваше, доби, но познавам и примери што ризикувале( си ги дале паричките, ги исцедиле ко лимони) па не се вработија по странство туку си седат, се вратија во МКД.

Лично јас сакам да заминам да поработам негде на страна, чисто да видам како е, тука имам работено државно и не ми се допаѓа воопшто, ниту условите ниту ништо, тука ако работам само некоја приватна фирма може да си отворам или канцеларија, државно не.

И дечки не зезајте не е црно или бело се, и тука во мкд на некој му цветаат ружи и во странство има секакви луѓе и намачени од работа и ненамачени од работа, јас не сум била во странство никогаш да работам, и баш ми е криво што не заминав дур студирав да видам како е бар на некој месец, а и не само работата и животот. иначе нож до коска не им е дојдено на луѓево за Австралија, конкретно највеќе луѓе моментално емигрираат во Германија, и јас учам германски и ако не австралија, Германија сигурно би сакала да поработам да видам како е, таму е и полесно за одење, само јазикот е тежок и малце напорен за учење, ама се се постигнува ако се посвети човек.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Ако има барана струка за да добие виза, почетен капитал - минимум едно 6-7000е и желба да работи било што дур се снајде тогаш ДА може да емигрира. Во АУС има над 100 000 македонци а дали 5% од нив имале роднини кога емигрирале, работно искуство од англиско говорно подрачје речиси никој па еве успеале.

Првиот чекор е добивањето на визата а тука треба или да имаш струка, јазик итн за да добиеш иселеничка или друга опција ти е тука да се дошколуваш и да најдеш работа па работодавецот да гарантира за тебе. Мој совет за секој е да си студира тоа што сака, тоа што му лежи а не да студира специфично за да добие виза. Речиси сите струки во одреден момент се дефицитни во некоја западна држава па само треба да се искористи тој момент. До пред некоја година овде дефицитни беа фризери на пример...

Еден од честите проблеми што ги имаат новите емигранти е и тоа што се преквалификувани. Многу често се случува да не можете да ја добиете таа прва почетна работа зашто работодавецот може да увиди дека сакате само да го искористите и да ви биде отскочна даска. Треба резимето и писмото да се прават специфично за работното место и некогаш за жал подобро е да изостават некој клафикации...

За тие што идат во странство да студираат треба да се свесни дека добивање виза/запишување на факс е ЛЕСНИОТ дел од процедурата да останат во АУС. Тешкиот дел е да се најде работодавец/спонзор. Голема грешка што многу луѓе ја прават е што трчаат по големите компании за работа. Освен ако не си некој стварно огромен талент ниту една голема компанија нема да се замара да ти помогне да добиеш виза. Со искличок на 2ца програмери што буквално направија програма специфична за BHP па ете им требаа јас незнам други што добиле виза од голема компанија. Обично најотворени за тоа се малите и средните фирми со тоа што оние најмалите би ти понудиле помала плата од реалната и ќе треба да си ги платиш трошоците за визата (некој 1600 долари). Помагаат и фирми базирани надвор од големите градови каде нема таков кадар. Се на се 1000ци луге така се снаоѓаат.

Во Австралија реално имаш 3-4% невработеност. Ако тука неможеш да се снајдеш незнам каде... Да тешко е на почеток дур уконташ што треба да правиш и ќе правиш некој глупи грешки за кој подоцна ќе се смееш ама ако имаш желба и карактер НЕМОЖЕ овде да не успееш.

Дали 50 000 се многу хм, јас се сложувам со лион и викам не се воопшто. Реално ако одбереш добра струка тоа се пари кој се прават релативно брзо. Со неколку години локално искуство лесно би стигнал до плата од 100 000 годишно а ако си поамбициозен и си отвориш свој бизнис и многу повеќе.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
@kano

Се слагам со постот, ниедна голема компанија нема да се замара да вработува обичен дефицитарен кадар, освен во случај да се работи за икслучителен талент, и врвен талент.( пример Програмерите се дефицитарен кадар така?... но не секој програмер може да најде работа во странство, туку тоа го можат само тие надарените и талентите, другите можат да си чекаат пред штаб, или да си работат во џонсон мети за 400евра плата).

Во почетокот спомна за тоа дека тие Македонци што емигрирале ниту имале раб. искуство стекнато во странство, ниту имале барана струка, можеби биле и обични работници, немале роднини итн., тоа е точно но тогаш биле други времиња, да си стоеја работите во место и да не еволуираше човештвото и општествените и политички услови на глобално ниво, тогаш истите услови за емигрирање што важеле во 30тите, 40тите, 50тите, 60тите, 70тите, 80тите, 90тите итн. би важеле и би биле применливи и денес, што не е точно, затоа што условите и критериумите се менуваат постојано од деценија во деценија, а понекогаш и од година во година, .........

условите за емигрирање се далеку изменети неголи во времето на нашите дедовци, сега има шанса да емигрира само човек што ќе склучи брак со Аус државјанин/ка, или човек што ќе добие раб. место во Аус,.

Во вториот случај, кој може да вработува...... може да вработуваат големи компании како што рече, но тие не би се замарале да вработуваат некој си обичен дефицитарен кадар, зашто таков можат да пронајдат и во самата Аус, туку тие би повлекле само некој голем талент, и стручњак во областа, е сега.,........... ги спомна и малите и средни претпријатија, дека тие би можеле да вработат некој си не толку исклучително надарен дефицитарен кадар, со тоа што би ЌАРИЛЕ на него, и би му давале помала плата, да можно е, не велам не, но треба да има човек среќа и да бара работа па да налета на некоја таква фирма во развој, "Роди ме мајко со среќа и фрли ме на буниште"....... што би рекле

Ми се допадна тоа што спомна дека добро би било понекогаш и некои работи во ЦВ-то да се изостават, заради тоа што работодавците знаат да намирисаат очај за емигрирање, но реално колку може да очекува некој со раб. искуство стекнато во мкд да добие работа во Аус, денес на оваа светска криза е прашање, познавам, случаи што преку брак заминале за Аус, но преку работа се мислам дека се поретки.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
@Филозофка

Работите нормално дека се менуват со времето и дека сега има други услови и е потешко за да добиеш виза - сам тој дел е многу потежок од порано. Сега се бара специфично едуциран кадар затоа што за него ИМА работа, порано се барале друг тип на емигранти затоа што за нив ИМАЛО работа. Од таа гледна точка ништо не е сменето, ако ги исполуваш условите и тогаш и сега шансите се дека ќе ИМА работа и ќе успееш. Порано затоа и пуштале по 4-5000 македонци годишно денес по 1000 ама тие 1000 се углавно високо образован кадар или имаат занат што се бара и цени овде.

Сега џабе и визата и бараната струка и се ако кога дојдеш овде незнаеш да се снајдеш. Тука е битно она карактер што го спомнав предходно. Ако не си спремна на ризик на ивестирање средства во себе или за да идеш напред (а тоа подразбира некогаш и да губиш) тогаш се е џабе и тешко е да се успее. Сите што се вратиле во Македонија и не успеале барем од Австралија углавно се вратиле ради тоа. За жал во македонија има сеуште многу луѓе што чекаат некој да им сврши работа, да им гарантира нешто, сеуште важи она услуга за услуга и врски... Ако не успеат да расчистат со тој менталитет пред да дојдат овде тогаш овде им нема спас, или брзо ќе се репрограмираат или куферите и назад па после пцујат по австралија и странство.

Мислам дека не се разбравме со работа во Австралија. Да ти даде некој работа во Австралија директно од Македонија НЕМА ШАНСИ, значи јас не познавам никого што така добил работа од Македонија. Такви случаеви дали ги има 100тина на ниво на австралија и тогаш пак станува збор за некој од америка, нов зеланд или слични држави. Ептен треба да е некој дефицитен клучен кадар во некој апла рурален дел на австралија за така да те земат. Дури и тогаш тоа нема да иде како што го замислуваат повеќето, НЕМА да има оглас него такви места идат преку агент - head hunter, практично агент што сам ќе те најде и ќе ти понуди работа. Тие си имаат начини како да најдат човек дали е тоа преку Linkedin или преку нивни мрежи сеедно ама ти дирекно да дојдеш до таков огас ептен тешко.

Она што јас го зборев е дека АКО ВЕЌЕ СИ ВО АУС НА СТУДИИ ти релативно лесно можеш да најдеш работа и спонзор АКО си паметен да конкурираш на прави места и да преговараш правилно. Еве да го земеме на лион примерот со другар му што нашол работа во банка. Ако има иселеничка виза тогаш тоа е ОДЛИЧЕН потег, ако е на сутдентска виза тогаш тоа е ДОБАР почеток, се снашол, ќе добие искуство дур студира и подоцна АКО е паметен ќе бара работа во некоја фирма па макар и помала што ќе му даде виза да остане. Шансите банката да му излезе во пресрет се помалку од 1%. За жал многу иселеници поготово тие што се високо квалификувани тоа прекасно го сфаќаат. Може им е под ниво да работат во помали фирми или ете не им е тоа сонот имаат повисоки амбиции ама на крај баш таквите големи фирми ги отакачуваат кога ќе дојде време за виза.

Друга битна работа што може многу да влијае е и тоа колку некој е спремен, колку проучил каде и што треба да прави одкако ќе добие иселеничка виза. Најголема грешка е тоа што обично луѓе ги фаќа еуфорија ете добив виза и одма почнуваат да се пакуваат место да седнат и да истражат каде нивната струка е дефицитна. Австралија е континент колку европа, во сиднеј може нема потреба од инжинери ама има во перт или дарвин... Како е организирана Мак заедницата таму каде што идеш, врска ако можеш да најдеш со некој таму се тоа е битно и може да ти заштеди 1000ци евра ама ретко кој тоа го прави...

Kajgana Shop

На врв Bottom