Abe sto e rabotava, nikoj ne komentira za susenjevo na vozduhot, nema nitu like nitu protiv, sega neznam dali ja potrefif ili utnav ....Potrefeno e potrefeno....Taa doktorkata treba da go procita.
Од 1ви до сега има потрошено 130kW, 24 часа дневно е вклучена на Битолски услови.
Здраво,Да де исти се ..... во бојата
Двата се црни.
Ај сега вака загледај се во вратничките и ке забележиш дека на едниот вратничките му се заоблени додека на другиот не се. Тоа е затоа што на тој со заоблени вратнички има стаклена плетенка, додека другиот нема. Ете само од таму можеме да почнеме за да видиме дека едниот со другиот нема врска.
А ако каминот не дихтува што значи не можеш да го контролираш согорувањето ништо не си направил.
Сега што пишувале во Чешка незнам но не наседнувај на рекламите. Таму ке напишат се што сакаш да слушниш и да видиш.
И реков дека се прити убави но има прити и прити, а разликата е во неколу 1000 денари за иста снага на камин од една класа погоре. Ако овај бил 9000 другиот би бил максимум 4000 денари плус.
Јас лично со прити се немам расправано но ја знам цела нивна историја. Тие произлегоја кога дел од менаџментот на фабриката за камини во бугарија складова техника ( http://www.st-bg.com/) се одели и го формира прити. Моделите им се скоро исти малце фризирани и со послаб лим, но во глобала ако ги копирале точно од нив тогаш се солидни.
Ако баш толку сте запнале од нив ги копираја и металец битола, па ако ги загледате нивните модели ке видите дека се како јајце на јаце слични, со таа разлика што овие нашите виделе не разбрале и квалиетет им е катастрофа. Затоа само во албанија и косово извезуваат.
Погоре кажав што е битно кај некој камин па кој сака нека го прозиведува. Тие се неколку работи кои треба да се гледаат при купување на камин, пошто не се купува за една сезона туку за подолг преиод.
Од линкот кој ми го даде претежно се претставени на прити и на алфа врање програмата и цените некако не се како што треба, но ете колку за пример
овој модел
http://www.najevtino.mk/p/камин-аfa-plam-ориент-к/120184
само без тие украсни плочки од страна се најдува за 13000 денари од складова техника под име галант 11, арамис , один. Со снага од 6 до 7 кв или по наши за 40 м2( можете да го видете во каталогот на страната од складова техника).
Искрено сега појма немам колку е точна цената на франклин, упланд и амити, Амитито треба да биди над 20000 , упландот некаде максимум до кај 17000 за франклинот и беспари да ми го даваат не го земам,а ги има скоро во сите продавници тука во Битола. Исто ги има и од алфа врање , складова техника, од прити од металец и господ знај веке од каде.
za 40m2 definitivno 5.5kw. zoshto? bidejki jas imam 3.5 i koga gream 25m2 e super a koga ke opteretam maximalni 37m2, znaci koga ke otvoram vrati od spalnite (bitolski uslovi) na ovie temp (nadvoreshna od -5 do -15) potkrepuvam so panelka (dokolku sakam na tie 37m2 da postignam 22 stepeni), za koja veruvam deka nemashe da ja koristam ako imav 5.5kw. Problemot e shto taa 5.5kw beshe 10 000 mkd poskapa od ovaa mojata i zatoa (no ne samo za toa) ne ja zedov. Da napomenam deka imam stara dograma, severo-zapaden stan so dobra nadvoreshna izolacija.5.5ka ili 3.5ka? sto da se odbere pri kupuvanje klima za prostor od 30-40m2.
Po postovite vo prethodnite strani za potrosuvackata vo najladnite denovi okolu NovaGodina kako primer na @kokin4e od 320ta strana, @zelenko @ogledaloogledalo (moze imase i nekoj drug) mi se cini deka 5.5kite trosele isto pa duri i pomalku od 3,5kite, vo sekoj slucaj pomirno rabotele. Vo potoplite periodi verovatno bi trosele poveke od 3,5kite no biten moment e za sega vo ladnoto.
Neznam kolku go pregledavte detalniot post na @kokin4e na 320strana(odlicen report), 4tiot skrinshot, ako e taka kako sto samiot napisal 24C T vnatre, rabotela 24casa tie denovi pred i po nova godina(navecer vo sleep mod), i 4tiot screenshot od 29ti do 1vi nevecer full 4 dena samo 87KW ili u prosek trosela 900W za tie 96saata.
ima posebna tema za ova shto te interesira, pobaraj greenje na peletiИмали некој искуство со греење на пелети?
Се согласувам со сите горенаведени постови. Ако можеш да си дозволиш дефинитиво земи појака клима.5.5ka ili 3.5ka? sto da se odbere pri kupuvanje klima za prostor od 30-40m2.
Po postovite vo prethodnite strani za potrosuvackata vo najladnite denovi okolu NovaGodina kako primer na @kokin4e od 320ta strana, @zelenko @ogledaloogledalo (moze imase i nekoj drug) mi se cini deka 5.5kite trosele isto pa duri i pomalku od 3,5kite, vo sekoj slucaj pomirno rabotele. Vo potoplite periodi verovatno bi trosele poveke od 3,5kite no biten moment e za sega vo ladnoto.
Neznam kolku go pregledavte detalniot post na @kokin4e na 320strana(odlicen report), 4tiot skrinshot, ako e taka kako sto samiot napisal 24C T vnatre, rabotela 24casa tie denovi pred i po nova godina(navecer vo sleep mod), i 4tiot screenshot od 29ti do 1vi nevecer full 4 dena samo 87KW ili u prosek trosela 900W za tie 96saata.
Моето мислење е токму спротивноСе согласувам со сите горенаведени постови. Ако можеш да си дозволиш дефинитиво земи појака клима.
Исто како да прашаш дали да купиш мерцедес или југо бидејќи планираш да го возиш 60 км на час
Пријателе, имаш напишано многу корисни совети. Ама последниов избриши го те молам. Темава ја посетуваат многумина, и што е најлошо, не читаат се, туку последната страница. Со ваков совет само ќе им наштетиш. Поздрав и секое добро.Моето мислење е токму спротивно
ЗЕМЕТЕ ШТО ПОМАЛА КЛИМА!
Обично сите говориме за СОР, но има нешто друго. Тоа е степенот на корисно дејство на електроморот
Кога климата е слабо оптеретена моторот работи речиси на празно и има слабо искористување
Затоа не се лакомете по моќни клими. Екстремно ниски температури, како што се денес, има најмногу три недели годишо. А целата сезона трае 6 месеци.
Мој совет е ако затоплувате само една одаја - клима 2,5 никако посилна
За поголема дневна со кујна, или две одаји - 3,5
Дури за салони од преку 60 квадрати - помоќни клими