Можеби знаат ама сеуште сакаат да ја молзат кравата наречена суперхерои. Сеуште има јак бизнис од тоа, само прашање е кога ќе им се скурчи на гледачите.
Зависи. Winter Soldier за мене (и сите со кои правев муабет за флимов) не делуваше како суперхеројски филм, туку како акционен филм (Џејмс Бонд со стероиди од G.I. Joe франшизата, али боље и од двете). Без разлика што се спомнуваат суперхерои во него или костимизирани борци. Дозволува suspended disbelief заради одличното режирање и продукција, како и приказната и концептите со кои си играа во филмот. Lucy е исто така добар пример како нешто што не е дел од таа франшиза но сакаше да и се приклучи, со интересен материјал и концепт. Воопшто за мене не делуваше како суперхеројски филм, иако ги имаше сите атрибути како кај добро познатите филмови. Да не е Бетмен толку познат карактер ко што е, трилогијата на Нолан може да помине како акционен сет исто така.
Мислам дека е добра идеја тоа што почнаа да вадат помалку познати карактери за кои направија/ќе прават филмови (но се надевам дека ќе се запази да не бидат стереотипно суперхеројски), како Suicide Squad, Antman, Guardians of the Galaxy итн. Разбрав дека дури и Black Panther ќе има свој филм. Примери за тие што подлегнале на тој стероид и стереотипност за жанрот се X-Men, Man of Steel, и Spiderman. Сами по себе не се лоши, некои од нив ми се и во Топ 5 филмови од изминатава година, ама се виновни за тоа што обвини во твојот пост. Нудење на продукт кој предизвикува заситеност бидејќи следи формула која "функционира". За сега барем. Guardians of the Galaxy, кога веќе го спомнав, повеќе делуваше како синтеза на елементи и емоции кои ги добив/ми беа пренесени од Star Wars и Flash Gordon, него ли како суперхеројски филм. Немаше некоја шема и тој (барем за мене).
Се додека има визионери кои стрип приказна можат да ја преведат на големото платно повеќе од само суперхеројска save-the-day шема и со добро познатите елементи и tropes, како гореспомнативе "аномалии" тогаш ќе има публика за нив во кино салите и масовна заработка за креаторите на филмот. Ова е како да кажеме дека има презаситеност од комедии и хорори. Еве, некој помал жанр да ставиме, еве зомби-хорори. Се уште ги прават, и после децении и децении од молзење на таа веќе исушена крава (пак, за мене). единствено ќе се создаде нов вид публика која ќе фанатизира околу жанрот како што сега фанатазираат за филмови со зомби, врколаци и вампири. Или ете, нешто што е за тебе попознато - mecha anime. Не верувам дека ќе изумре жанрот дури и да се забрза темпово, само ќе го загуби шармот и харизмата кај пошироката публика кој овој жанр сега го ужива.
Earthsea е добар изворен материјал кој би сакал да го видиме во 6 дела на големите екрани како тие на Толкиен. Има богата митологија, и интересни ликови. Rendezvous with Rama е уште еден бисер кој верувам дека може да мери тестиси со Interstellar, а зависно од тоа колку добро ќе биде скоцкано се, можеби и со Одисејата 2001ва (тука е помалку контраверзно дека и двете приказни се напишани од истиот писател, па ништо страшно да се ставаат рамо до рамо). Uplift серијалот на David Brin е уште еден дијамант кој со добар тим може да направи растур на бокс-офисот, но во исто време да собере и по некоја добра критика од "стручнине" страни.