Сакам да зготвам: ... помош!

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ај и двете варијанти најчесто како го спремам.

Печен:
За кило врат ( ако е повеќе дуплирај) некаде околу 300 мл пиво, во твојот случај може исаглам темно пиво :), сол, бибер, ловоров лист и зејтин. Ставаш се во плекче и го покриваш со фолија. Ова е варијанта за бавно печење значи околу два саати и ќе треба да не ти е на јако фурната. Ќе го проверуваш и превртуваш. Кога ќе е при крај течноста ќе ја тргнеш фолијата иќе оставиш за да се запече, се ова под надзор. :))

Пржен:
На загреана тава го ставаш месото ( претходно посолено )буквално по пола минута од двете страни само да фати "коричка". Му налеваш две чаши вода, ставаш бибер во зрна и ловоров лист, намалуваш ринглата на тивко, ставаш капак и го оставаш околу саат. Ако не испари водата дорогаш го тргаш капакот, ако испари пред еден саат му дотураш. Значи да остане само месото со сосема малку вода на крај и тогаш додаваш зејтин и го пропржуваш од двете страни. Тоа е тоа.


Е. Има и зачинета вариајанта. Ако сакаш можеш да го посолиш, да му ставиш црвен пипер и зејтин и да го оставиш преку ноќ да се маринира и после бираш како да го правиш.

:pijani:
Љацо, да си ибеш векот, кај ти текна на ова:uzi:
Сум го заборавил ова, а сега ми направи беља да го правам деновиве. Уште само да имам среќа да најдам добар врат (ако не, од мојот сечам)
Кафе, идејата со темно пиво е провокативна, не ми текнало до сега, ама вероватно ќе направам експеримент и се надевам дека ќе испадне како треба.
Само ќе направам мала промена, ќе го оставам да стои во пиво и зачини цела ноќ. Да впие од тоа пивцето и подлабоко,.... мх мх мх, уште сега можам да замислам како ќе изгледа
Скар на двете за оваа беља:pijanco:
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Љацо, да си ибеш векот, кај ти текна на ова:uzi:
Сум го заборавил ова, а сега ми направи беља да го правам деновиве. Уште само да имам среќа да најдам добар врат (ако не, од мојот сечам)
Кафе, идејата со темно пиво е провокативна, не ми текнало до сега, ама вероватно ќе направам експеримент и се надевам дека ќе испадне како треба.
Само ќе направам мала промена, ќе го оставам да стои во пиво и зачини цела ноќ. Да впие од тоа пивцето и подлабоко,.... мх мх мх, уште сега можам да замислам како ќе изгледа
Скар на двете за оваа бељаijanco:
На мрази ме:))

uploadfromtaptalk1419697936402.jpg uploadfromtaptalk1419697968402.jpg uploadfromtaptalk1419697993180.jpg

Пола се претвори во пастрмајлија со кашкавал, а пола во пржен врат. Мх мх
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Picture 1938.jpg да „помогнам“,малку,печење месо никако во отворена тава,
јас имам неколку стаклени огноотпорни тави со капак,за печење месо-пиле-риба, но и други комплетни ручеци,или исто тоа месо но пополнета тавата со разни додатоци.
Пржење месо исто така практикувам во тава 18/10 со дебело дно и капак со мал отвор,
ги имам и тие неколку и тоа само најквалитетни а не оние лесни маде им чајна. Така месото ќе ги задржи сите хранливи состојки(и другите артикли таму) и е многу вкусно,
сочно,не е исушено или тврдо како кога би се правело во обична отворена тава.
Picture 1939.jpg Ако немате ваква тава употребете од кесите за печење.Овие кеси ги употребувам над 30 години,херметички е се затворено при печењето,кесите се огноотпорни,нема поубаво пиле или месо него на овој начин испечено. Овие кеси мора да ги има по поголемите маркети,мене ми се од бивша ЈУ. Во кесите покрај месото ставам и сите други артикли и зачини. Можеби и ова го знаевте ама јас и јас да кажам.
(инаку и други ручеци-варива не правам никогаш во обично тенџере туку стално во експрес лонец,(Претис - Сараево)се заштедува енергија и е повкусно јадењето.)
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
На мрази ме:))
Пола се претвори во паст рмајлија со кашкавал, а пола во пржен врат. Мх мх
Има и зачинета вариајанта. Ако сакаш можеш да го посолиш, да му ставиш црвен пипер и зејтин и да го оставиш преку ноќ да се маринира и после бираш како да го правиш.
:pijani:
Ма какво мразење, ве сакам и двете :kezec:
Еве каков домаќин сум :P уште тартар сосот фали на сликата, ама во брзање сум.
Првата е пред печењето, целото маринирано со сол, вегета, рузмарин и малку лут буковец. Втората и третата во едно од превртувањата, а ги имаше бар 10-ина, а четвртата и петтата(со ефект) е после цели 5 ипол саати печење. И имав право дека црното пиво ќе му даде дополнителен шмек, мх мх мх, бујрум
IMG_20141229_184852.jpg IMG_20141230_152608.jpg IMG_20141230_152608.jpg IMG_20141231_115945.jpg IMG_20141231_120047.jpg [DOUBLEPOST=1420040385][/DOUBLEPOST]Јеееееееееееее, после 2 години, и либето најпосле ми лајкнало еден пост.
Мора да сум оставил добар утисак, .... или потисак беше?:backa:
 

Attachments

Последно уредено:
Член од
15 ноември 2008
Мислења
5.767
Поени од реакции
11.759
Кажете некој предлог како праите туна сендвич, недела дена го сонувам мора да си напраам деновиве. :D
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.851
Поени од реакции
20.350
Кажете некој предлог како праите туна сендвич, недела дена го сонувам мора да си напраам деновиве. :D
Neznam so kakva tuna ke go pravis sendvicot, no eve ti na primer ako zemes od konzerva

Mozes da go napravis so malku majonez, piperka sveza i sveza krastavica
Tuna, majonez, zlatna mesavaina (prethodno svarena), i crven grav (isto prethodno svaren), kromid
Tuna, marula, piperka i kisela krastavica plus majo
Ako ne si ljubitel mozes da go izostavis majonezot i taka ke e vkusna tunata, ne zaboravaj da ja posolis malku pred da ja stavis vo sendvic.

Svezha tuna tesko deka ke sakas da ja stavis vo sendvic, ednostavno odi na sosema drug nachin podgotovkata i garnirot.
 

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Утре мајка ми има роденден и со сестра ми решивме да направиме торта/колач за изненадување :love:Предложете некој вкусен рецепт кој нема да е научна фантастика зошто уште не сум некој мајстор, ама пак и да не е торта со бисквити :icon_lol: Битно ми е да е вкусно и да излезат 15-20 париња толку гости очекуваме да не се срамиме.
 
I

[In]kognito

Гостин
Утре мајка ми има роденден и со сестра ми решивме да направиме торта/колач за изненадување :love:Предложете некој вкусен рецепт кој нема да е научна фантастика зошто уште не сум некој мајстор, ама пак и да не е торта со бисквити :icon_lol: Битно ми е да е вкусно и да излезат 15-20 париња толку гости очекуваме да не се срамиме.
И каква торта направивте? Баш ми е криво што не видов порано имам брзи а убави рецепти за благо
 

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
И каква торта направивте? Баш ми е криво што не видов порано имам брзи а убави рецепти за благо
Ехеее ти да видиш ние каква торта направивме... Официлајно име и е 'торта над тортите':pos: Сите ја пофалија заслужено и е името.Јас по овој рецепт ја правев http://moirecepti.mk/post/торта-над-тортите/ Плус еве и слика да ве зиљосам малце:P image.jpg
 
Член од
29 ноември 2014
Мислења
118
Поени од реакции
157
Растурена сарма со стасана зелка? Некој рецепт :)
 

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Моментално готвам печурки на коишто рокот им е истечен од чера :)(купени од маркет)
ги измиви, исецкав и моментално се пржат ама пуштија црна вода. Така треба да биде или требаше нешто да направам претходно :D ?
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.506
Поени од реакции
14.692
Таква вода пуштаат и кога не им е поминат рокот.
 

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Таква вода пуштаат и кога не им е поминат рокот.
не тоа, туку да не требаше да се варат претходно или таквно нешто?
Се работи за свежи габи ( големи парчиња не во вода,саламура)
Бтв тоа што им е поминат рокот можат нешто да бидат штетни (алергии, глупости)??
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.506
Поени од реакции
14.692
не тоа, туку да не требаше да се варат претходно или таквно нешто?
Се работи за свежи габи ( големи парчиња не во вода,саламура)
Бтв тоа што им е поминат рокот можат нешто да бидат штетни (алергии, глупости)??
За еден ден плус не би требало ништо да направат проблем, плус се готвени на висока температура не ги јадеш свежи.

Е сега не знам со што ги готвиш за да знам што сакаш. Ама не се варат. Се пржат на путер зачинети со бибер и сол, најчесто, па додаваш што друго сакаш/планираш. За да бидат повкусни, на 500 грама печурки се става околу 100 мл. бело вино додека не изврие, па после тоа можеш се друго.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom