Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Види, ти уствари освен поплаки ништо не кажа. Не се потруди да ни објасниш зошто глумата била лоша. Кој одглумил катастрофално? Во однос на кои трилери филмов е лош? Кои сцени се нафрлани? (Сцената што ја спомна е потребна за дејствието, т.е. дел од целиот план е таа „лудачата“ да објави дека девојката е бремена). Што значи тоа „филмот е префорсиран“. Кој го форсирал?

Нема ништо лошо во твојот пост но тоа се само рандом емоции кои ти не успеа да ги објасниш за да ги разбереме. Еве и ние знаеме што е „интересно за гледање“. И сега?
Како да објаснам кога не остава впечаток, како да кажам пролазен филм...
Еве ќе наведам пример сцената кога едниот детектив и рече на таа детективката демек ај да го уапсиме, врз база на што ќе го апсеа?! Немаа никакви докази, тоа е тоа шо не пали, шо остава впечаток дека приказната не чини.
Спореден со Enemy (исто така 2014 излезен филмот) изгледа лошо на пример, иако овој нема рејтинг на имдб. Глумата таму е каде каде подобра, и приказната исто. Е сеа тоа ти е прашање и на вкус, тебе можи поубав ти е Gone Girl, приказната појче те вози, мене не ме бендисува...
А филмов е форсиран од страна на публиката (најмногу) нормално, кои виделе дека режисерот е познат, актерска екипа и тие исто така (доволно за да привлечи внимание). Интернетот денеска дава доста информации, си изгуглале луѓето кој е Финчер и виделе дека ги режирал Зодијак, Fight Club, Se7en идр. и мислат се што ќе режира е квалитетно. Уште кога ќе видиш дека е базиран на бестселер, треба јасно да ти стани. Денеска имаме се, само квалитет не. Кој стигна до пенкало, писател стана.
Да не ме сфатите погрешно, немам ништо против режисерот, и никогаш не ги ценам филмовите базирајќи се на тоа кој бил режисер.
И пак ќе напоменам, спореден со Enemy на пример, изгледа очајно.
Од филм кој жанровски е категоризиран како трилер се бара сериознот и во глума и во приказна, тоа е она што го прави филмот.

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.737
Поени од реакции
12.791
Ај за другите работи можам некако да сфатам како си дошла до тоа мислење, ама зошто го споредуваш со Enemy ? Комплетно различни филмови се. Спореди го со Prisoners.

Член од
18 ноември 2014
Мислења
694
Поени од реакции
1.778
@социопатка21 Не можеш да кажеш дека Gone Girl бил тотална утка и катастрофа филм, да можеби имало неколку дупки сценариото ама да дадеш 6/10 епа не. Па што ако бил толку форсиран филмот, има причини зашо бил, а сигурно не е заради лоша приказна. Испаѓаш као сите го сакаат филмов ај јас ќе имам различно мислење од мнозинството и ќе го хејтам. Епа кога веќе го хејташ имај добри аргументи прво викаш лоша глума после “Глумата на Розамунд беше добра да тоа не го напоменав, Афлек така-така, а останатото за нигде.“ :misticen:

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
А можеби ти си го изгуглала филмот и го споредуваш со топ 50 филмови на столетието од типот на Fight Club и Se7en. Нормално дека ќе биде блед во споредба со нив, може од тука и разорачувањето?

Го гледав и Enemy и ми се допадна многу но тој е многу поспор филм и е one man show на Jake Gyllsomething, кој btw е одличен актер. Значи Enemy дига оцена крајот додека а Gone Girl е динамичен со интересен микс на хумор и драма низ целиот тек.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.655
Еве ќе наведам пример сцената кога едниот детектив и рече на таа детективката демек ај да го уапсиме, врз база на што ќе го апсеа?! Немаа никакви докази, тоа е тоа шо не пали, шо остава впечаток дека приказната не чини.
Добар пример. Детективот несосновано и рекол на детективката: ајде да го уапсиме. Заклучок: приказната не чини :)

W

wicked_1

Гостин
Туку-така таа пројде неказнета, а тој остана со неа иако не ја сакаше. Не е реално ич.
:)
Имаше сосема други причини зашо овој остана, го догледа ли филмот? Иако и мене углавно не ми се допадна свртувањето на сторијата у последниот дел како спин у филмот, крајот беше финишинг на прав психолошки трилер.
Изгледа ја замрази ти Росамунд у филмов поради тоа каков карактер изгради, и филмот имаше пад у атмосфера и амбиент се повеќе како се наближуваше крајот. :)

Уште кога ќе видиш дека е базиран на бестселер, треба јасно да ти стани. Денеска имаме се, само квалитет не. Кој стигна до пенкало, писател стана.
Па книгата станала бестселер баш заради тоа шо има обработка на добра и квалитетна приказна, тука не е фактор ништо друго освен квалитетно пишување. Значи публиката ја примила приказната сосема добро, тоа означува квалитет.
Флин како писателка не беше медиски уопште експонирана пред да се сними филмов кој е адаптација, а има и две други крими новели кои имаат висок рејтинг и многу позитивни критики. Значи не се работи за некој рандом непроверен лик без бекграунд на кој му текнало да пишува оти е трендинг.

Последно уредено од модератор:
Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Афлек ќе биде подобар Бетмен од Бејл...there, i said it !
ХАХХАХАХА :pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Да но доколку во меѓувреме ги заменат термините на подобар и полош

Не разбирам како може да биде филмот не е ни искочен тек јуни 2016 По кој основ ќе биде подобар образоложи ми ги тие компоненти кој афлек ќе ги поседува а Бејл НЕ ?
Ај те молам да слушнам со душа чекам да видиме и филмографски како стојат ?
Афлек на пример Сјајно секој филм му е полн погодок нема утка-кур мој бидејќи ќе глуми суперхерој а веќе го има направено тоа што он направи во тој филм епик адвентуре како стварно да никогаш да не прогледа и да сфати колку лош филм(ови-на мета е овој) оставил зад себе,Стејт оф плеј-кружење околу стол,рунер рунер-кил ме фастер,Компани мен,Тхе товн беше добар она копија али добар ,Гигли:вонзем: нејќам да тупам уше и да редам кастастрофи но во генерала афлек има холивудски шлагови и филмовите се застапени за брајнваш ундер ејџ тинејџ гирлс од понуденото афлек не ги задоволува критериумите да се носи се една таква ГОЛЕМА улога као што е Бетмен избрзана одлука и многу погрешна но се што нолан остави Шнајдерот ќе усере заедно со аф аф

на крајот да се надополнам нјадобро на афлек би му било да седи зад камерата бидејќи тогаш е најдобар глумец пред камера е само ступид џоке и да можеби афлек ќе не демантира сите и ќе се издигне од бездната наречена лоша глума можеби ќе ни докаже дека не сме биле у право во случајов не сум бил во право ЌЕ ВИДИМЕ до тогаш афлек е тоа што го напишав .

Последно уредено:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.655
Сега што е она Diary на летербокс и како да означам кои филмови ми се гледани и кои филмови ми се гледани годинава?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.204
Сега што е она Diary на летербокс и како да означам кои филмови ми се гледани и кои филмови ми се гледани годинава?
Diary ti e dnevnik za ovaa godina koj film koga si gleal, so kakva ocena i recenzija. http://letterboxd.com/stolesikko/films/diary/

Gore desno imas add a film i kucas koj film sakas ili klikni na filmot ako go sretnes na home i imas od strana Review or log this film.
So ocenuvanje (a i ne mora, samo save) ti go stava u gledani, a ako stikliras koga toa kockata pogore, ti go smeta u ovaa godina plus.

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.737
Поени од реакции
12.791
ХАХХАХАХА :pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Да но доколку во меѓувреме ги заменат термините на подобар и полош

Не разбирам како може да биде филмот не е ни искочен тек јуни 2016 По кој основ ќе биде подобар образоложи ми ги тие компоненти кој афлек ќе ги поседува а Бејл НЕ ?
Ај те молам да слушнам со душа чекам да видиме и филмографски како стојат ?
Афлек на пример Сјајно секој филм му е полн погодок нема утка-кур мој бидејќи ќе глуми суперхерој а веќе го има направено тоа што он направи во тој филм епик адвентуре како стварно да никогаш да не прогледа и да сфати колку лош филм(ови-на мета е овој) оставил зад себе,Стејт оф плеј-кружење околу стол,рунер рунер-кил ме фастер,Компани мен,Тхе товн беше добар она копија али добар ,Гигли:вонзем: нејќам да тупам уше и да редам кастастрофи но во генерала афлек има холивудски шлагови и филмовите се застапени за брајнваш ундер ејџ тинејџ гирлс од понуденото афлек не ги задоволува критериумите да се носи се една таква ГОЛЕМА улога као што е Бетмен избрзана одлука и многу погрешна но се што нолан остави Шнајдерот ќе усере заедно со аф аф

I got a feeling :cool:

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.737
Поени од реакции
12.791
ме не ме јеби бре
:icon_lol: Не бе брат. Озбилен сум. Мислам дека ќе биде carrier defining role за него. Баш се совпаѓа во тој buffed up look на Бетмен, мислам види го во Gone Girl. Го има тој арогантен rich boy шмек пошто е тој истиот во приватен живот. Може да го извади тој menacing поглед што го вади Бетмен а истовремено да биди глуп богат кретен што се расфрла со пари ( нешто што беше најголем промаршај за Бејл ). Според мене тоа е тоа што го прави Бетмен, Брус Вејн а не Бетмен. Да не додавам дека е огромен comic book nerd. Се на се и мене не би ми паднал за прв избор. Али има огромен потенцијал и искрено мислам дека ќе биде закон Бетмен.

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
12 прашања за Вуди Ален

Во октомври 2010, Вуди Ален, кој инаку го мрази својот личен публицитет, ретко дава интервјуа и не се појавува често како гостин во одредено шоу, се отвора пред Роберт Б. Веиде, автор на филмот „Woody Allen: A Documentary“. Во оваа прилика, Вуди Ален одговара на 12 неконвенционални прашања кои никогаш претходно не му биле поставени.

Kajgana Shop

На врв Bottom