Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Нека е така.

Но, јас читам и нешто друго.

Дека лошо ни се пишува на судниот ден.

Што вели твојата логика - поарно е што покасно да дое судниот ден или што побрзо?

Тоа ќе дојде на време, ниту ќе закасни, ниту ќе порани. Ќе биде лошо за тие што не се покајале за своите гревови.

Ок де, згрешиле. Луѓе се. Создадени по божји образ и подобие.

Шо е толку страшно да им се прости?

Не е толку проблем што згрешиле, туку проблем е што воопшто не побарале прошка од Бога. Наместо да се покае, Адам почна да ја клевети жена си и Бога, а жената, наместо да се покае, ја обвини змијата. Позната проказна, која ја гледаме секој ден...

Бог им простува на оние кои се каат за сторениот грев, а не на оние кои ги обвинуваат другите за своите гревови. Ако покајанието не е искажано, ако простувањето не е побарано, Бог не Е „должен„ да чини нешта кои од Него не се ни побарани и/или очекувани.

Не е толку проблем што згрешиле, туку проблем е што воопшто не побарале прошка од Бога. Наместо да се покае, Адам почна да ја клевети жена си и Бога, а жената, наместо да се покае, ја обвини змијата. Позната проказна, која ја гледаме секој ден...

Бог им простува на оние кои се каат за сторениот грев, а не на оние кои ги обвинуваат другите за своите гревови. Ако покајанието не е искажано, ако простувањето не е побарано, Бог не Е „должен„ да чини нешта кои од Него не се ни побарани и/или очекувани.

Се ми се чини дека Адам не знаел дека прошката е чарето од ситуацијата, туку дека се исплашил и реагирал во афект обвинувајќи ја Ева за стореното.

И автоматски имаш домино ефект, односно Ева ја обвинува змијата, повторно од истиот страв како и Адам.

Зошто имале страв?[DOUBLEPOST=1419380856][/DOUBLEPOST]
Тоа ќе дојде на време, ниту ќе закасни, ниту ќе порани. Ќе биде лошо за тие што не се покајале за своите гревови.

Дали твојот совет е - покајте се за гревовите и мирно и спокојно чекајте го Рагнарок?

Се ми се чини дека Адам не знаел дека прошката е чарето од ситуацијата, туку дека се исплашил и реагирал во афект обвинувајќи ја Ева за стореното.

И автоматски имаш домино ефект, односно Ева ја обвинува змијата, повторно од истиот страв како и Адам.

Зошто имале страв?

Адам баш и немал некој преголем избор: или да признае дека згрешил пред Бога, или да се „скрие„, сметајќи дека Бог нема да го „види„.

Кога Бог го испитува Адама за неговото однесување, поставувајќи му (на Адама) прашања, со тоа Бог на Адама му остава време за признавање на својот грев. Адам, попут мало дете пред своите родители, не признава дека се огрешил (пред Бога), туку бара оправдување са својот грев.

Не е во прашање никаков страв: Адам и Ева ја поседувале врз себе благодатта Божја, туку е во прашање немањето волја да се признае гревот.

Адам, попут мало дете пред своите родители, не признава дека се огрешил (пред Бога), туку бара оправдување са својот грев.
.

Е така де.:) Тоа е поентата.

Адам, мало дете, грешка на малото дете, барање излез од грешката, родител, страв од казна, доделување казна, итн....:cool:

Дали казната е соодветна или сурова за мало дете?

Двете најголеми лаги ан сатаната знаеш кои се? Дека живото е еден, и дека Господ е еден. Господ не е едне тоа е лага на сатаната дека бог е еден за да и се поклонуваат само на нејзе.
Значи вие сте многубожсци, политеисти! Ако верувате дека постои повеќе од еден креатор, тогаш не сте монотеисти.

Значи во никој случај слободната волја не е одговор на парадоксот! Веќе образложив зошто.

Значи во секој случај слободната волја е одговор на парадоксот! Веќе образложив зошто.[DOUBLEPOST=1419407977][/DOUBLEPOST]
Ајде, време е да им дадеме на верните слуги/робови и малку нов материјал за дискусија.

Атеисти од сите земји - обединете се! Моментална бројна состојба 10‘17 членови вклучително БВВБ групацијата! (БВВБ - болви, вошки, вируси, бактерии).

Без навреда - официјална статистика.

Последно уредено од модератор:
Дали твојот совет е - покајте се за гревовите и мирно и спокојно чекајте го Рагнарок?

Имаш евангелие земи читај таму е напишано учењето на Господ Исус Христос.[DOUBLEPOST=1419411550][/DOUBLEPOST]
Значи вие сте многубожсци, политеисти! Ако верувате дека постои повеќе од еден креатор, тогаш не сте монотеисти.

Не сфаќаш. Господ Исус Христос е едно со Отецот. Тие заедно владеат. Но си имаат посебна свест. Затоа и Господ Исус Христос ни кажува дека тој бил створен внатре во свеста на севишниот. Јас овака го разбирам тоа - На почетокот постоела свест, мисла. Знаеш кога си сам и си мислиш на разни работи, само сега ако можеш да сватш дека не постои ништо, ниту материјално туку постои мисла, интелегентна свест која како таква внатре ствара друга свест, и таа друга свест е едно, исто со првата свест. Да речеме првата свест била како дете, па станала средновечна и поодоцна како некој 60-70 години човек свест, мудра. Е сега таа свест од 33 години свевишниот ја ствара како посебна а е исто тој кога бил на таа свест. И подоцна кога почнало све да се ствара и материјално и духовна, таа свест си добива и облик и форма и кога дошла во нашиот материјален свет и тело. Тоа е отприлика објаснувањето зашто Господ не е еден.

Последно уредено:
Вие читате и не разбирате. Ил иси го тумачите како ќе ви биде по воља. Отецот или свевишниот никој не го видел. Но можам да ве уверам дека ќе се изненадите кога ќе дознаете кој е тој.
Исус вели:"Кој ме видел мене, го видел и Отецот".(види Евангелие по Јован 14,9).

Гледано и толкувано од твоја перспектива, ме интересира што значат овие Исусови зборови и како ти ги разбираш?

Исус вели:"Кој ме видел мене, го видел и Отецот".(види Евангелие по Јован 14,9).

Гледано и толкувано од твоја перспектива, ме интересира што значат овие Исусови зборови и како ти ги разбираш?

Тоа значи дека Господ Исус Христос и Отецот се исто.

Тоа значи дека Господ Исус Христос и Отецот се исто.
Едно се. Но ти велиш дека никој не го видел Отецот, Исус вели дека кој го видел него го видел и Отецот и дека никој не иде кај Отецот сем преку него, Отецот пак вели - "кој ме види, ќе умре" , што значи дека сепак е видлив(во каква и да е форма) . И како сето ова треба да се истумачи според тебе?

Едно се. Но ти велиш дека никој не го видел Отецот, Исус вели дека кој го видел него го видел и Отецот и дека никој не иде кај Отецот сем преку него, Отецот пак вели - "кој ме види, ќе умре" , што значи дека сепак е видлив(во каква и да е форма) . И како сето ова треба да се истумачи според тебе?

Напишав во погорниот пост. Тоа е севишниот. Знаеш кога го примаш во себе христијанството го примаш и Христос во себе. И така стануваш едно со Христос преку светиот дух. Затоа и апостолите, пророците и други таканаречени светци правеле исти чуда како што правел и Господ Исус Христос. Тие биле едно, а сепак се различни личности.

На луѓето кои ја водат, на нив мислам, како свештеници, папа, поглавари и слично. Тие ја кријат вистината, тие не ги споделуваат сите знаења, книги и слично со човекот за д аможе да се изидгне духовно и да се освести.
Според тебе како се издига човекот духовно и се освестува?[DOUBLEPOST=1419428367][/DOUBLEPOST]
Вистината за реинкарнацијата се сокирени и се учат погрешно верниците дека таа не постои, но вистината е дека животот не е еден.
Која реинкарнација ќе ми ја докажеш научно?[DOUBLEPOST=1419428488][/DOUBLEPOST]
Напишав во погорниот пост. Тоа е севишниот. Знаеш кога го примаш во себе христијанството го примаш и Христос во себе. И така стануваш едно со Христос преку светиот дух. Затоа и апостолите, пророците и други таканаречени светци правеле исти чуда како што правел и Господ Исус Христос. Тие биле едно, а сепак се различни личности.
Како го примаш во себе Христос? Јас мислев дека се Христос рекол кој се Крсти во Свет Дух ќе ја има благодатта Божја. Нешто си измешал баби и жаби.

Според тебе како се издига човекот духовно и се освестува?[DOUBLEPOST=1419428367][/DOUBLEPOST]
Која реинкарнација ќе ми ја докажеш научно?[DOUBLEPOST=1419428488][/DOUBLEPOST]
Како го примаш во себе Христос? Јас мислев дека се Христос рекол кој се Крсти во Свет Дух ќе ја има благодатта Божја. Нешто си измешал баби и жаби.

Со вистина човекот најмногу се освестува, а духовно треба да ги пази заповедите од Господ што се дадени.

А ти како ќе ми докажеш дека постои Господ научно? Господ се осеќа, се чуствува, Господ не можеш да го изучуваш ниту во школо ниту научно да го докажеш.

Значи јас не реков да не се пазат божјите заповеди, како што се пост, молитва, крштевање итн. Тие заповеди допринесуваат да го чуствуваш Господ. Проблем е кога народот, или верниците не се учат на вистината, кога некоја вистина е сокриена, како во случајот за реинкарнација, каде ги лажат луѓето дека животот е еден.

Со вистина човекот најмногу се освестува, а духовно треба да ги пази заповедите од Господ што се дадени.

А ти како ќе ми докажеш дека постои Господ научно? Господ се осеќа, се чуствува, Господ не можеш да го изучуваш ниту во школо ниту научно да го докажеш.

Значи јас не реков да не се пазат божјите заповеди, како што се пост, молитва, крштевање итн. Тие заповеди допринесуваат да го чуствуваш Господ. Проблем е кога народот, или верниците не се учат на вистината, кога некоја вистина е сокриена, како во случајот за реинкарнација, каде ги лажат луѓето дека животот е еден.
Кое чување Господ човеку? Кај да го чувам? Да го скријам? Па не сум окултист за да мутам бистри води! КАј мене се е јасно и на виделина. Спасение во Вистината за СИТЕ! Е пак ќе те прашам да ми докажиш реинкарнација и како тоа човештвото низ вековите менувало број. Колку што знам денес сме најбројни. Да не има и увоз на души за реинкарнирање случајно?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom