Dogville е „најблокбастеричниот“ негов, ако те сфатив што сакаш да кажеш.Melancholia е прејако филмче, има бавен билд ап и не секој може да издржи до крај. Ама од друга страна, е најблокбастеричниот (стварно wot? зборот?) од сите негови, како Antichrist и Nymphomaniac. Meне ми е омилен поради совршениот склоп на се што барам од филмот. Суреализмот и фотографијата ги имаше и во Antichrist, додека комплетно отсуствуваа од Nymphomaniac, кој беше сув, како документарец. Но беше повеќе story driven па таму надополнуваше, за во споредба.
Ова за мене е уметност.
На тој курсот за скандинавскиот филм и ТВ на Курсера речиси и да не беше спомнат Dogville затоа што они го сметаат за американски филм, а не свој (дански, скандинавски), без разлика што Ларс е режисерот. Затоа беше и изземен од курсот.[DOUBLEPOST=1418728866][/DOUBLEPOST]A propos Antichrist - ме заинтригира една реченица која ја бев прочитал некаде, а парафразирано би звучела: Ларс фон Триер не е атеист, туку теист кој со гадење гледа кон религијата - еклатантен пример за тоа е неговиот Antichrist. Thoughts?
Последно уредено:
.