Значи ти ебано решаваш да ја правиш куќата од кровот а не од темелот. Не иде тоа така пријателе. Се согласувам дека не функционира се и не е се како што треба да биде согласно со тоа таков и е квалитетот на кадарот кој излегува од образовните установи. Ти мислиш дека со промената во високото образование ќе го решиш проблемот со образованието. Факинг булшит. Никаков оксфорд кембриџ не ја средува ситуацијава , ни матури ни твои начини на бодување ништо. Се додека има корупција и недоверба нема никад да ја опраиш државата.Затоа ќе те замолам да не го ебеш системот што веќе те изебал и да му зголемиш половиот орган со цел другите после тебе да бидат поебани од тебе.Ме мрзи да ти се објаснувам во детали го тупиш курот многу.Фала многу пријатно
Прво малце ќе те искарам за некултурниот пост. Значи, не мора да бидеш толку некултурен спрема мене, а и спрема другите кои што те читаат тука. Неколку пцовки нема да ти ги направат аргументите посилни. Само изгледаш глупаво и простачки, а еден ден ќе бидеш интелектуалец. Дали со таков јазик се обраќаш на твоите дома кога не се согласуваш со нивните ставови? Се разбира не.
Второ, за разлика од тебе, јас не бранам никакви интереси. Ниту на студентите, ниту на професорите, а НАЈМАЛКУ на извршната власт. Тоа ме прави барем малку повеќе објективен отколку тебе.
Трето, ај наврати се и прочитај каде го поддржав јас државниот испит како таков во македонското високо образование? Јас само спомнав дека треба да се воведат промени кои ќе го зголемат квалитетот на образованието. Се разбира дека сите овие воведени промени од извршната власт, ќе донесат едно големо ништо заради објективни причини, за кои главни виновници се трите завојувани страни, студентите, професорите + институтите, и извршната власт.
Четврто, не употребувај англиски, и зборови на англиски за да си го аргументираш постот. Нема потреба.
Петто, бодувањето со стандардизирани тестови кои ќе бидат прегледувани од машина е само почетокот за оправање на македонското образование како целина.
Ако можат во Америка, во Германија, во Финска, во Англија, во Шведска, да полагаат стандардизирани тестови, зошто не би можеле во Македонија?
Шесто, корупцијата ја создава самиот народ. Корупцијата никој не ја увезе во Македонија. Таа е излезена од народот, во кој припаѓаме и јас и ти. Затоа што сме микро држава, секој се познава со секој. Секој има некаде некој, за да се спровре низ мала врата. Од секогаш било така, и секогаш ќе биде така. Наместо да ја искористиме таа блискост за позитивни работи, ја искористуваме за злоупотреба на системот, за злоупотреба на младината, за злоупотреба на образовнието, за злоупотреба на иднината.
Седмо, ти не си ебан од системот. Да беше ебан од системот, друга песна ќе пееше.
Бонус, се гледа дека си млад и зелен. Гледај да не останеш зелен, затоа што еден ден ќе остарееш.
А сега за државниот испит и за куќата од покрив надоле. Бидејќи ти се зеде за репер во дискусијата, ќе ми дозволиш да го проанализирам тој податок. Ако ти без учење си влегол во најдобрите ученици, значи некаде некој направил нешто правилно со тебе и твоето образование. Зошто го критикуваш основното и средното образование, кога во нашето меритократско општество ти котираш релативно високо?