Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Јас мислам пак оние клошарите ќе ги имаат прашањата и одговорите предвреме..
mozno e da gi imat , spored toa zaklucuvame deka ako si ti student na mesto nema da ti bide problem i da gi imat oni prasanjata , te boli levata patika dali gi ima ili nema prasanjata , tebe ti e bitno ti da si polozes barem jas taka mislam , i nekako ne gi svakjam ovie so protestirat za da nema drzavni ispiti i toa 2 ispiti se , ne se 10 , ako si prav student ke polozes . . moe mislenje e ova nemora site da bideme na ista branova dolzina

Па зошто студентите заедно со професорите не излезат со конструктивни предлози? Зошто не погледнат како е во другите образовни системи и да направат конкретен конструктивен предлог?
Во една Бугарија има државен испит со децении. Ама за жал, ниеден студент нема да погледне таму. Ќе прокоментира, “пих Ѓупци, парталковци, 2 червени, итн“.

Друже, мрзливи се и студентите, наместо да се лидери. Мрзливи и корумпирани се и професорите. И сега кога дојде трета страна која ги размати водите, се освестија и едните и другите.[DOUBLEPOST=1418675822][/DOUBLEPOST]
Точно, во штабовите ќе ги има. Исто како на екстерно, ќе дојде учителот ќе провери колку точни има ученикот, што оценка има, и дури после ќе се кликне да се испратат одговорите.

Која корист ја имаат учениците врз кои има екстерно тестирање и матура ? Која корист ја има државата од тие резултати ? Без да пипнам книга положив со две петки и две четворки на матура ,а рачунај дека не сум препишувал на три од четирите предмети.Што праиме ?

Последно уредено:
mozno e da gi imat , spored toa zaklucuvame deka ako si ti student na mesto nema da ti bide problem i da gi imat oni prasanjata , te boli levata patika dali gi ima ili nema prasanjata , tebe ti e bitno ti da si polozes barem jas taka mislam , i nekako ne gi svakjam ovie so protestirat za da nema drzavni ispiti i toa 2 ispiti se , ne se 10 , ako si prav student ke polozes . . moe mislenje e ova nemora site da bideme na ista branova dolzina
Имaв испишaнo дoстa гoлемo oбјaснувaње, aмa се oткaжaв, не вреди...

Sent from my LG-D620 using Tapatalk

Имaв испишaнo дoстa гoлемo oбјaснувaње, aмa се oткaжaв, не вреди...

Џабе им реплицираш на дел карактери, посебно мислења во последниве 24 сати, обид за промени на курсот.Жално.За нив.

Која корист ја имаат учениците врз кои имаат екстерно тестирање и матура ? Која корист ја има државата од тие резултати ? Без да пипнам книга положив со две петки и две четворки на матура ,а рачунај дека не сум препишувал на три од четирите предмети.Што праиме ?

Мешаш 2 комплетно различни работи. Во секој образовен систем има потреба од стандардизирани објективни мерки и референтни точки за некаква проверка на знаењето (зборувам за основно и средно образование).

Јас лично матурата би ја оценувал со бодови, а не со оценки. Второ, би го сменил начинот на кој се спроведуваат испитите, одговорите, и материјалите. Учениците имаат премногу време. За секој добиен поен не треба да имаат повеќе од 30-40 секунди за одговарање. Итн. Ама тоа е друга тема.

Во контекст на државниот испит, самиот образовен систем не е доволно зрел за да не се квантифицира оценувањето.[DOUBLEPOST=1418677554][/DOUBLEPOST]

Оваа реторика на прав, неправ студент, е во најмала рака детинеста, особено во тема, кадешто студентите се обидуваат да покажат интелектуална зрелост.

Значи ти ебано решаваш да ја правиш куќата од кровот а не од темелот. Не иде тоа така пријателе. Се согласувам дека не функционира се и не е се како што треба да биде согласно со тоа таков и е квалитетот на кадарот кој излегува од образовните установи. Ти мислиш дека со промената во високото образование ќе го решиш проблемот со образованието. Факинг булшит. Никаков оксфорд кембриџ не ја средува ситуацијава , ни матури ни твои начини на бодување ништо. Се додека има корупција и недоверба нема никад да ја опраиш државата.Затоа ќе те замолам да не го ебеш системот што веќе те изебал и да му зголемиш половиот орган со цел другите после тебе да бидат поебани од тебе.Ме мрзи да ти се објаснувам во детали го тупиш курот многу.Фала многу пријатно

Значи ти ебано решаваш да ја правиш куќата од кровот а не од темелот. Не иде тоа така пријателе. Се согласувам дека не функционира се и не е се како што треба да биде согласно со тоа таков и е квалитетот на кадарот кој излегува од образовните установи. Ти мислиш дека со промената во високото образование ќе го решиш проблемот со образованието. Факинг булшит. Никаков оксфорд кембриџ не ја средува ситуацијава , ни матури ни твои начини на бодување ништо. Се додека има корупција и недоверба нема никад да ја опраиш државата.Затоа ќе те замолам да не го ебеш системот што веќе те изебал и да му зголемиш половиот орган со цел другите после тебе да бидат поебани од тебе.Ме мрзи да ти се објаснувам во детали го тупиш курот многу.Фала многу пријатно

Прво малце ќе те искарам за некултурниот пост. Значи, не мора да бидеш толку некултурен спрема мене, а и спрема другите кои што те читаат тука. Неколку пцовки нема да ти ги направат аргументите посилни. Само изгледаш глупаво и простачки, а еден ден ќе бидеш интелектуалец. Дали со таков јазик се обраќаш на твоите дома кога не се согласуваш со нивните ставови? Се разбира не.

Второ, за разлика од тебе, јас не бранам никакви интереси. Ниту на студентите, ниту на професорите, а НАЈМАЛКУ на извршната власт. Тоа ме прави барем малку повеќе објективен отколку тебе.

Трето, ај наврати се и прочитај каде го поддржав јас државниот испит како таков во македонското високо образование? Јас само спомнав дека треба да се воведат промени кои ќе го зголемат квалитетот на образованието. Се разбира дека сите овие воведени промени од извршната власт, ќе донесат едно големо ништо заради објективни причини, за кои главни виновници се трите завојувани страни, студентите, професорите + институтите, и извршната власт.

Четврто, не употребувај англиски, и зборови на англиски за да си го аргументираш постот. Нема потреба.

Петто, бодувањето со стандардизирани тестови кои ќе бидат прегледувани од машина е само почетокот за оправање на македонското образование како целина.
Ако можат во Америка, во Германија, во Финска, во Англија, во Шведска, да полагаат стандардизирани тестови, зошто не би можеле во Македонија?

Шесто, корупцијата ја создава самиот народ. Корупцијата никој не ја увезе во Македонија. Таа е излезена од народот, во кој припаѓаме и јас и ти. Затоа што сме микро држава, секој се познава со секој. Секој има некаде некој, за да се спровре низ мала врата. Од секогаш било така, и секогаш ќе биде така. Наместо да ја искористиме таа блискост за позитивни работи, ја искористуваме за злоупотреба на системот, за злоупотреба на младината, за злоупотреба на образовнието, за злоупотреба на иднината.

Седмо, ти не си ебан од системот. Да беше ебан од системот, друга песна ќе пееше.

Бонус, се гледа дека си млад и зелен. Гледај да не останеш зелен, затоа што еден ден ќе остарееш.

А сега за државниот испит и за куќата од покрив надоле. Бидејќи ти се зеде за репер во дискусијата, ќе ми дозволиш да го проанализирам тој податок. Ако ти без учење си влегол во најдобрите ученици, значи некаде некој направил нешто правилно со тебе и твоето образование. Зошто го критикуваш основното и средното образование, кога во нашето меритократско општество ти котираш релативно високо?

Види во право си горе долу за тоа што го пишуваш до сега.
За друго те цитирам. Да ти речам ,,ти реков,,. Ти реков дека ќе си ватрено цитиран. И сеа кажи ми ти мене како да не се нервира човек и да не се инаети кога вака реплицираат.

Последно уредено од модератор:
Имам малце слободно време пред да си легнам и довршам некои нешта, па затоа решив да одговорам. Ако ти се креваат сафрите од студенти, тогаш немаш фитиљ. :):)

Извини вака ама глуп си?! Која е тогаш поентата да се полага испитот ако такви дрва партиски потрчковци ги имаат прашањата?!!! Битно ти оди полагај поштено, трпи стресови таму треси се (колку и да знаеш пак пред испит е напнато), за што, за шлајмот пак да помине со кажани прашања од штабот?! Со самото тоа ништо не се постигнува и паѓа во вода теоријата за подобрување на образованието! Единствена цел на оваа реформа е да се стави партиска контрола во факултетите, врз професорите и врз студентите! Сватете го тоа еднаш! Употребете еднаш мозок, а не цел живот да ве водат со партиски мислења кои ги шират латас и компанија. Да беше државава наша Германија, или некоја скандинавска земја каде што владее демократија и постои ред, да разберам зошто би се воведил таков испит, ама овде кај што партиски се вработува, партиски се делат ваучери, партиски се делат стипендии... партиски и ќе го полагаат тој мочан испит! Боли неправдата кој сите студенти знаат дека ќе ја има, а не тоа што ќе треба да се седне и да се научи за да се положи!

Извини вака ама глуп си?! Која е тогаш поентата да се полага испитот ако такви дрва партиски потрчковци ги имаат прашањата?!!! Битно ти оди полагај поштено, трпи стресови таму треси се (колку и да знаеш пак пред испит е напнато), за што, за шлајмот пак да помине со кажани прашања од штабот?! Со самото тоа ништо не се постигнува и паѓа во вода теоријата за подобрување на образованието! Единствена цел на оваа реформа е да се стави партиска контрола во факултетите, врз професорите и врз студентите! Сватете го тоа еднаш! Употребете еднаш мозок, а не цел живот да ве водат со партиски мислења кои ги шират латас и компанија. Да беше државава наша Германија, или некоја скандинавска земја каде што владее демократија и постои ред, да разберам зошто би се воведил таков испит, ама овде кај што партиски се вработува, партиски се делат ваучери, партиски се делат стипендии... партиски и ќе го полагаат тој мочан испит! Боли неправдата кој сите студенти знаат дека ќе ја има, а не тоа што ќе треба да се седне и да се научи за да се положи!
vide na nekoj da komentiram deka e glup smotan zautcan seljak , i sekogas koga komentiram ostavam naznaka deka *jas taka mislam*,a ti ako misles sportivno od mene iskazi si tvoe mislenje ne da seres koj kakov bil kazi si tvoe mislenje i kapata na strana , neam namera nikogo da sudam kakov e spored toa so go komentiral .

vide na nekoj da komentiram deka e glup smotan zautcan seljak , i sekogas koga komentiram ostavam naznaka deka *jas taka mislam*,a ti ako misles sportivno od mene iskazi si tvoe mislenje ne da seres koj kakov bil kazi si tvoe mislenje i kapata na strana , neam namera nikogo da sudam kakov e spored toa so go komentiral .
Епа глуп си еве директно ти кажувам. Или пак имаш партиска задача да сереш овде по темава. Ама тебе патиката те боли уствари, шо си глуп.

Епа глуп си еве директно ти кажувам. Или пак имаш партиска задача да сереш овде по темава. Ама тебе патиката те боли уствари, шо си глуп.
kakva partiska zadaca be slepac niti sum bil u partii niti me interesira , kaza ti deka toa si e moe mislenje ti ako misles drugo komentiraj si i ne seri

kakva partiska zadaca be slepac niti sum bil u partii niti me interesira , kaza ti deka toa si e moe mislenje ti ako misles drugo komentiraj si i ne seri

Какво ти е тоа мислење море човек?! Јас разбирам да кажиш само треба да се воведе државен испит и толку. Тоа е коректно мислење. Ќе го почитувам тоа мислење.
Ама твоево мислење знаеш што е ?
Значи законов се воведува за да се крене нивото на квалитет во високото образование, за да ги снема тие што полагаат со пријатели... И ти викаш па што ако им ги даваат прашањата, шо ти менува тоа... :facepalm: Па која е поентата бе човек тогаш воопшто да се носи таков закон? И зошто ти мислиш дека треба да се воведи воопшто, ако мислиш дека назналиците пак ќе ги добиваат партиски прашањата?! Крајно контрадикторно и небулозно мислење!

Другaрче, не мислиш, тoa е прoблемoт...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom