Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
А зошто не земат самите факултети/институти да ги изработат реформите во образованието, па да го дадат на гласање во Влада?

Кој го има изработено овој план заради кој студентите простестираат? Владата со министрите си го гласа, ама се си мислам дека тука има и замешани професори/декани во самото тело кое го има изработено нацрт-предлогот. Некој друг ги има продадено студентските права. :(

Инаку, убаво што студентите се обединија (колку, толку). Проблемот е што немаат никаква моќ да променат нешто. А тоа е жално. :(:(
Тамам си е се“. Не е ништо жално убаво им прават, заслужено е.

Баш ме интересира после Педагошката Академија кој од тие што ја поминале ќе сака да се вработи како наставник во основно да речеме...
Тоа ти е исто како да идеш во Академија за судии и јавни обвинители, а да сакаш да се вработиш како државен службеник...

Тамам си е се“. Не е ништо жално убаво им прават, заслужено е.
Инаку, во многу други држави е одамна воспоставен озлогласениот државен испит. Како таков што го предлага владата, порано го имало во Германија, познат како фордиплом и диплом. Фордиплом ти е за 2-3 години студирање, и ако положиш, имаш право да одиш понатаму, ако не здравје. Сега, тоа е заменето со додипломски и пост-дипломски.

Меѓутоа, дали го заслужуваат или не, не коментирам. Само што, јас мислам дека студентите не им е толку страв од државниот испит, отколку што им е страв како ќе се спроведува, и импликациите од лоши спроведен државен испит.

Едноставно, сите знаеме каква ни е државата, ама никој од нас не може да ја промени, затоа што на некој начин и на некое ниво длабоко во нас, ни се допаѓа да е така. :-)

Инаку, во многу други држави е одамна воспоставен озлогласениот државен испит. Како таков што го предлага владата, порано го имало во Германија, познат како фордиплом и диплом. Фордиплом ти е за 2-3 години студирање, и ако положиш, имаш право да одиш понатаму, ако не здравје. Сега, тоа е заменето со додипломски и пост-дипломски.

Меѓутоа, дали го заслужуваат или не, не коментирам. Само што, јас мислам дека студентите не им е толку страв од државниот испит, отколку што им е страв како ќе се спроведува, и импликациите од лоши спроведен државен испит.

Едноставно, сите знаеме каква ни е државата, ама никој од нас не може да ја промени, затоа што на некој начин и на некое ниво длабоко во нас, ни се допаѓа да е така. :)
Не сакам претерано да навлегувам во темава бидејќи ако го напишам тоа што мислам ќе бидам барем 20 пати цитиран со ватрени коментари, а немам желба за тоа. Ми служи повеќе за гледање сеир. Огледало на родителите кои ја дозволија транзицијата.

Околу испитите мое мислење е дека ако имаш знаење секој испит е формалност, престиж и гордост. Дали ќе е на крај на семестар или на крај на некоја година е ствар на укус.

За Германија верувам дека Гермаците знаат што прават.

Поентата е што не е во прашање еден испит, туку многу повеќе. Ама објаснувано е милион пати, така да јас немам намера веќе да објаснувам.

Патем, Филолошки, Педагошки и ФЕИТ против државниот испит. На Технолошки донеле одлука ама не ја откриваат туку ја пратиле до Универзитетот.

Не сакам претерано да навлегувам во темава бидејќи ако го напишам тоа што мислам ќе бидам барем 20 пати цитиран со ватрени коментари, а немам желба за тоа. Ми служи повеќе за гледање сеир. Огледало на родителите кои ја дозволија транзицијата.

Околу испитите мое мислење е дека ако имаш знаење секој испит е формалност, престиж и гордост. Дали ќе е на крај на семестар или на крај на некоја година е ствар на укус.

За Германија верувам дека Гермаците знаат што прават.

Ако 20 души те цитираат и ти кажат дека си луд не значи дека си луд. Значи дека 20 студенти мислат дека си луд. Ништо повеќе, ништо помалку. Да, секој испит е формалност, па така и државниот. Ама, државен испит на компјутер со прашања на заокружување, како во екстерното, во најмала рака е смешно. На пример, во основно само ако кликаш на сите одговори под А имаш минимум 3ка, преведено за испит на факултет мин 7ца. Само ако ги одговараш на тепка.

Јас овој испит би го прифатил ако и само ако е интелектуален разговор на 2 страни. На едната страна студентот, на другата комисијата. Кога и двете страни ќе имаат доволно почит една спрема друга, тогаш може да дискутираме за државен испит. За жал, ниту едната ниту другата страна не се однесуваат како што доликува на една академска институција која треба да ја произведува иднината на едно општество.

Единственото нешто што ми се допадна од протестите е, што после 20 и кусур години се одржа еден мирен протест во Македонија со повеќе од 10 000 луѓе. Еден мирен протест во македонската историја. Жално.[DOUBLEPOST=1418671082][/DOUBLEPOST]
Поентата е што не е во прашање еден испит, туку многу повеќе. Ама објаснувано е милион пати, така да јас немам намера веќе да објаснувам.

Патем, Филолошки, Педагошки и ФЕИТ против државниот испит. На Технолошки донеле одлука ама не ја откриваат туку ја пратиле до Универзитетот.

Друже, тука има добар дел на луѓе што имаат полагано државен испит, а некои и по повеќе од еден. Преживеале и добиле амин од образовната институција да се нарекуваат интелектуалци.

Инаку да, обичен испит е. Не е крај на светот. Пак ќе се повторам, овој испит треба да наликува на еден интелектуален разговор меѓу професорите и студентите на тема произлезена од целиот процес на студирање.

Инаку да, обичен испит е. Не е крај на светот. Пак ќе се повторам, овој испит треба да наликува на еден интелектуален разговор меѓу професорите и студентите на тема произлезена од целиот процес на студирање.
И тој испит постои и денеска и се вика Дипломски труд

И тој испит постои и денеска и се вика Дипломски труд
Сум ја имал среќата да присуствувам барем на 15 такви “испити“. Тоа личеше на се друго, освен интелектуален разговор.

Јас овој испит би го прифатил ако и само ако е интелектуален разговор на 2 страни. На едната страна студентот, на другата комисијата. Кога и двете страни ќе имаат доволно почит една спрема друга, тогаш може да дискутираме за државен испит. За жал, ниту едната ниту другата страна не се однесуваат како што доликува на една академска институција која треба да ја произведува иднината на едно општество.

Апсолутно интелектуално! Потполно поддржувам, ама да се додаде и втор дел на тестот, во духот на античко-македонската академска традиција. имено како што платон, ристо (аристотел) и останати мислеле дека паралелно со знаењето, треба да се негува и физичката спремност на идниот академски граѓанин, предлагам да се воведе и пеливански испит при кој студентот ќе се бори со член на комисијата и ќе го победи (не може да положи без победа).

не знам да има пеливанство во женска категорија, па предлагам студентките да се рваат во кал со најчевска или таа другата со шишките што сакаше прецедник да биде, стално ја заборавам како се викаше, матер и ебам.

Апсолутно интелектуално! Потполно поддржувам, ама да се додаде и втор дел на тестот, во духот на античко-македонската академска традиција. имено како што платон, ристо (аристотел) и останати мислеле дека паралелно со знаењето, треба да се негува и физичката спремност на идниот академски граѓанин, предлагам да се воведе и пеливански испит при кој студентот ќе се бори со член на комисијата и ќе го победи (не може да положи без победа).

не знам да има пеливанство во женска категорија, па предлагам студентките да се рваат во кал со најчевска или таа другата со шишките што сакаше прецедник да биде, стално ја заборавам како се викаше, матер и ебам.

За интелектуалките во кал е многу нечиста работа и потсеќа на село, па нема да е во духот за напредок на македонската нација. Подобро би било да биде борбата во желе, за да може во екот на борбата меѓу двете интелектуалки да има блиски контакти со уста и јазик.

Физичката спремност ќе се оценува од посебно тело создадено од извршниот комитет на Партијата, директорот на Агенција на млади и спорт, и се разбира лидерот на УМС. Гоца ќе биде задолжена да одржува ред и мир, и спречува корупција од објективни причини (Недајбоже некои од мочка правени станат интелектуалци). :cautious::cautious::cautious:

За интелектуалките во кал е многу нечиста работа и потсеќа на село, па нема да е во духот за напредок на македонската нација. Подобро би било да биде борбата во желе, за да може во екот на борбата меѓу двете интелектуалки да има блиски контакти со уста и јазик.
интелектуално + благородно! студентка доволно храбра да пушти јазик на тие утварите одма добива бонус поени, паричен додаток за трето дете и работа во министерство за аеронаутика и вселенски летови.

Физичката спремност ќе се оценува од посебно тело создадено од извршниот комитет на Партијата, директорот на Агенција на млади и спорт, и се разбира лидерот на УМС. Гоца ќе биде задолжена да одржува ред и мир, и спречува корупција од објективни причини (Недајбоже некои од мочка правени станат интелектуалци). :cautious::cautious::cautious:

може да има проблеми со овој предлог. сите тие разголени машки тела спремни за инспекција се малку повеќе геј отколку што демо-христијанската комисија може да поднесе. може е подобро гоца да ги напипа тие набилдани (па и набрекнати) машки тела да утврди дека е се таман. секако, партиски афирмирани членки се добродојдени да помогнат.

Сум ја имал среќата да присуствувам барем на 15 такви “испити“. Тоа личеше на се друго, освен интелектуален разговор.
Имплементација не чини, но тоа е завршен испит, може да се почне со промени од тука.
Јас знам за случај каде имаат паднато студент на дипломска, но тоа е редок пример. Реално, тоа е чисто ради реда.

neka se polaga , neka se znae koj ucel a koj pominal so vrski , za toj so ucel nema da ima problem da gi poloze ispitite

Имплементација не чини, но тоа е завршен испит, може да се почне со промени од тука.
Јас знам за случај каде имаат паднато студент на дипломска, но тоа е редок пример. Реално, тоа е чисто ради реда.

Па зошто студентите заедно со професорите не излезат со конструктивни предлози? Зошто не погледнат како е во другите образовни системи и да направат конкретен конструктивен предлог?
Во една Бугарија има државен испит со децении. Ама за жал, ниеден студент нема да погледне таму. Ќе прокоментира, “пих Ѓупци, парталковци, 2 червени, итн“.

Друже, мрзливи се и студентите, наместо да се лидери. Мрзливи и корумпирани се и професорите. И сега кога дојде трета страна која ги размати водите, се освестија и едните и другите.[DOUBLEPOST=1418675822][/DOUBLEPOST]
Јас мислам пак оние клошарите ќе ги имаат прашањата и одговорите предвреме..
Точно, во штабовите ќе ги има. Исто како на екстерно, ќе дојде учителот ќе провери колку точни има ученикот, што оценка има, и дури после ќе се кликне да се испратат одговорите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom