Најекономично греење и ладење

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
LG po mene e naj brend. Od telefoni nema sto ne sum koristel, eve vece godina dena koristam LG G2 i podobar kvalitet nemam videno do sega. Baterijata mi nema izgubeno ni 5% od kapacitet, i ako se potrosi dnevno do 20% znaci ima uste 20% u miligram sto se vika, a ne ka samsung ima 40% i naglo trazi polnenje posle sledniot razgovor ili bez razgovor, neznam, cesto sum menuval telefoni i za prvpat osecam deka nemam potreba da smenam duri ni vo G3. Televizorite im se OK, friziderite isto taka (bratmi gi ima), znaci zosto bi nemale klima koja e OK?
Ovaa LG Prestige ja nudi nekoj kaj nas? Cena? Vo Grcija e od 860-1000eur, Zorba moze i neja da ja donesat ili moze sto sakam da donesat

Deneska Gree Change-to trosi konstantno po 1kw, ventilator na 3 zadadeno 25c, dolu kaj mene 19c kaj nea 27c. Ducanot e topol

Последно уредено:
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Zatoa sto LG e tapa. Sega neznam dali me razbra.
Imaat dobar (vrven) proizvod, sto znaci znaat i mozat da go napravat, ama pravat 90% tapa klimi, a zosto, toa treba niv da gi prasame.
Valjda nekoj koj zema tamu plata im reklol takvi i takvi klimi ke pravime i ke gi prodavame po taa cena, a takvi i takvi televizori ke pravime

A Daikin veli nie ke pravime top klimi zasto televizori ne pravime, a i nisto drugo.

A Toshiba veli, nasite televizori se tapa, ama klimi ke napraime dobri.

Zborot mi e , klimatizacijata ne enova tehnologija i kompanija kako Samsung i Lg imaat kapacitet za dobri klimi (lg - prestige primer, sega nekoj ako ne veruva na fakti i testovi), ama nasata primarna strategija ne se klimi tuku TV na primer.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Dajte analiza kako pominavte denovive, Kako e potrosuvacka se javuvat li problemi.
кај мене се зголеми потрошувачката од 3-4 скокна на 5KW но најважно се држи добро сега за сега, пред некој ден кога врнеше и дуваше директно во неа не осетив некој пад на Т.
Дефрост еднаш на ден и тоа претежно после 00-01 часот

Член од
11 декември 2014
Мислења
1
Поени од реакции
0
Koj moze da mi kaze dali JAGLENOT moze da se koristi kako ogreven materijal, mislam na greenje vo kotel za parno , kotelot e smesten vo podrum.Potocno me interesira da ne emituva stetni materii za zagaduvanje na vozduhot , da ne se zafrknam pa i da me kaznat sto go koristam.

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Еве кај мене од 1ви до сега.
Sto stana so potrosnjata na masinata za perenje? Ne e vo red masinata?
Ova so klimava mu doagja 250 W na saat deka trosi za 40-45m2 ?
Ili ne e vo red energenie-vo?
Pod pretpostavka deka raboti so COP 4 togas na izduv imas 1KW toplina. So 1KW moze da se zgreat 40-45m2 i da setate po kratki rakavi?
Kaj mene za taa kvadratura prosekot e okolu 600W na saat. Mereno spored potrosnja na strujomer i smetki za struja.

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Sto stana so potrosnjata na masinata za perenje? Ne e vo red masinata?
Ova so klimava mu doagja 250 W na saat deka trosi za 40-45m2 ?
Ili ne e vo red energenie-vo?
Pod pretpostavka deka raboti so COP 4 togas na izduv imas 1KW toplina. So 1KW moze da se zgreat 40-45m2 i da setate po kratki rakavi?
Kaj mene za taa kvadratura prosekot e okolu 600W na saat. Mereno spored potrosnja na strujomer i smetki za struja.
Имаш наназад слики од мојот стан, мислам дека салонот е 40-45м2 ама имам ваљда добра изолација. Од сите страни сум покриен. На приземје живеам, под мене е подрум, над мене стан, лево и десно станови. Откриен сум само од две страни, на едната се термопан врати скоро цел ѕид а другата е изолирана со стиропор 5ка.
Ова ватметаров би требало да работи ама бидејќи климата ми е на продолжен кабел а ми требаше кабелот во неколку наврати ја исклучував климата од струја. Температурата во просек е наместена на 25 степени на далечинското. Климата ми е примарно греење Немам зошто да лажам или да се фалам.
Еве слики од вчера, невестата по кратки ракави, јас по маица:

П.С. Не гледај по саати, кај мене и кога е исклучена а приклучена во струја покажува дека троши некој 10 вати од време на време, ваљда тоа го рачуна во работни саати.

П.П.С. А со машината немам појма што е, таа си работи а си троши 100 вати на саат. Можно е како што кажа Златко дека е расипан греачот.

Attachments

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Vaka: perpetuum mobile ne postoi fakt. Masinata ne moze uspesno da ispere alista bez greac fakt (inace zosto i bi stavale greac!).
Mora da postoi razumno resenie.
Prema casovite prikazani ispadja deka klimata rabotele skoro 8 polni denonocia, a vcera bese 11-to denonocie, tuka nesto ne vo red. Ako se pretpostavi deka preku noc ne raboti klimata togas se dobiva potrosuvacka od okolu 500 W ili 2.0 Kw na izduvot sto za ova toplo vreme e sosema dovolno. Edinstveno vaka moze da e realno. Ako pak raboti i noce jas vednas bi kupil vakva klima, sto baram nekoja uste podobra od ovaa...
Po tvoevo ispadja deka e USTE postedliva ako si go vadel prodolzniot kabel, zatoa sto treba da se dodadat uste 3x24 = 72 casa .....
Nikoj ne te obvinuva deka ja nosis vodata na svojot mlin, tuku sakame objektivni no REALNI merenja.
Ako pak masinata sepak uspesno gi pere i ja gree vodata, togas meracot ne vo red.
Jas imam dva vakvi meraca i mislam sosema se vo red, edinstveno mi smeta sto ne merat potrosuvacka pomala od 5 W i sto imaat mal displej.

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Vaka: perpetuum mobile ne postoi fakt. Masinata ne moze uspesno da ispere alista bez greac fakt (inace zosto i bi stavale greac!).
Mora da postoi razumno resenie.
Prema casovite prikazani ispadja deka klimata rabotele skoro 8 polni denonocia, a vcera bese 11-to denonocie, tuka nesto ne vo red. Ako se pretpostavi deka preku noc ne raboti klimata togas se dobiva potrosuvacka od okolu 500 W ili 2.0 Kw na izduvot sto za ova toplo vreme e sosema dovolno. Edinstveno vaka moze da e realno. Ako pak raboti i noce jas vednas bi kupil vakva klima, sto baram nekoja uste podobra od ovaa...
Po tvoevo ispadja deka e USTE postedliva ako si go vadel prodolzniot kabel, zatoa sto treba da se dodadat uste 3x24 = 72 casa .....
Nikoj ne te obvinuva deka ja nosis vodata na svojot mlin, tuku sakame objektivni no REALNI merenja.
Ako pak masinata sepak uspesno gi pere i ja gree vodata, togas meracot ne vo red.
Jas imam dva vakvi meraca i mislam sosema se vo red, edinstveno mi smeta sto ne merat potrosuvacka pomala od 5 W i sto imaat mal displej.
Мислам дека се е во ред со ватметарот а не сме баш задоволни од машината ама ќе функционира вака додека да ја поправам.
Климата некогаш ја гасиме навечер бидејќи во станот е околу 18с без греење. Мерењето ми е тоа, топли се месеците. Климата барем јас кога ќе погледнам троши некогаш 350кв (ваљда кога одржува), некогаш 500кв, некогаш 700-800, а кога е на турбо троши 1200-1300.
Кажи ми како најверодостојно да измерам ? Да пуштам константно да грее 24 часа па да измерам колку потрошило за тие 24 часа ?

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Ako si ja gasel povremeno togas e sosema vo red, potrosuvackata e realna ... Inace najprecizno e da ne se vadi od meracot cel mesec i toa e toa. Ili kupi kako mene uste eden merac za merenje nesto naokolu ako ti treba.

Член од
3 ноември 2014
Мислења
44
Поени од реакции
53
@ogledaloogledalo
бидејки си корисник на gree hansol ако сакаш пиши ја ознаката од надворешната единица и од каде ја имаш купено, бидејки грее мак ја има ознаката GWH12TB-S3DNA1B[DOUBLEPOST=1418476694][/DOUBLEPOST]како те служи хансолот бидејки ја имаш подолг период и која квадратура загреваш и ознака на надворешна единица[DOUBLEPOST=1418477308][/DOUBLEPOST]
Normalno li e koga kje se zgree sobata perkata na invertorot da se podigne na sredina i da prestane da duva, zboruvam za gree hansol. Dali poradi toploto vreme nadvor pa ne se ladat sobite brgu, koga bese poladno ne pravese taka. Posle toa koga kje se oladat sobite pak si pocnuva da duva, nemie jasno neli invertorot duva celo vreme.
како те служи хансолот бидејки подолго време ја имаш,која квадратура загреваш и пиши ни ја ознаката на надворешната единица и од каде ја имаш купено?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom