Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
http://www.imdb.com/title/tt1067106/?ref_=rvi_tt

Шубо го изуживав. Ако има некој сличен предлог за вакви филмчиња кои се гледаат во зима, дури врни снег нека ми прати да ги тргнам настрана. Можи анимирани, можи и обично ко од Бергман Fanny and Alexander и така натака :)
http://www.imdb.com/title/tt0338348/ сепак не верувам да не ти е гледан, мислам доста е познат

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.394
Поени од реакции
25.213
Заборавив да ви пишам дека онојпат со една другарка го гледав Don Jon и интересно филмче беше. Ништо посебно ама дефинитивно јака порака носи и се пронајдов себе си како и многу други верувам, да не се лажеме :D
Уф, јас пак скроз обратно. Пишав уште летото, филмот дефинитивно е еден од полошите, од акцентот на Џозеф Гордон Левит, до Скарлетка која личеше како кинеска кукла на дување, татко му, повторени сцени низ целиот филм, да посакаш веќе Левит да не снима никакви филмови, за на крај прекрасната Џулиен Мур не знам со кој памет да одбере да биде во овој филм, скроз промашена улога, нешто што не и доликува, ама таа си знае, голема е. :coffee:
ау, дефинитвно еден од најлошите шо зеле оскар. кмон џимеј, кмон науo_O
Таа година мислам дека главен конкурент беше на Аватар, така нешто ако не сум се испомешал. Мене филмот ме напна, уште го имам тоа чувство иако го гледав само еднаш и само тогаш.
Zasluzeno zeden oskaR ke goltnavme... ama 6, i uste 3-4 nominacii? :D
Сега видов за што добил оскари, два му се заради звукот, тука барем сум сигурен дека немаше подобар.:icon_mrgr:
Nego, ne vi skurci vise forive na Woody Allen? Go gleav Magic in the Moonlight, i onaka preminuva prosek radi boite i stilot.

Iako Firth i Stone se srcki. :3
Сега влезе во 80тата година од својот живот, се надевам ќе поживее да направи уште некој филм, нека биде убаво додека трае :(
Не, седнав и не трепнав цел филм, дури малку ми беше, на крај сакав повеќе. Одлична приказна, ме заинтересира уште од самиот почеток :)
Дрогирашу, Луси нема приказна. Луси требаше да испадне документарен филм каде само ќе ги прикажат сцените со Морган Фриман и ќе дојдеше како бонус епизода на Тру д вормхол. Луси е предвидлив, здодевен филм, завршува во првите 15 минути филмот, нема потреба да се гледа понатака. Лук Бесон за мене има само 2 квалитетни филма, Петтиот елемент и Леон професионалецот. Другото му е онака.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.394
Поени од реакции
25.213

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
W

wicked_1

Гостин
@џимеј , коа спомна дека не си го гледал од тогаш баш и кон тоа целев. Филм шо грабнал оскар мора да има квалитет да го привлече гледачот да го пушти повеќе од еднаш а овај не е таков. Precious и Inglorious Basterds ми беа подобри , вториов е на контроверзна тематика и беше заради тоа ограничен, ама Precious overall ми е подобар филм. Факт е дека немаше сериозна конкуренција tho.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.394
Поени од реакции
25.213
@џимеј , коа спомна дека не си го гледал од тогаш баш и кон тоа целев. Филм шо грабнал оскар мора да има квалитет да го привлече гледачот да го пушти повеќе од еднаш а овај не е таков. Precious и Inglorious Basterds ми беа подобри , вториов е на контроверзна тематика и беше заради тоа ограничен, ама Precious overall ми е подобар филм. Факт е дека немаше сериозна конкуренција tho.
Знам, реално и така е. Баш во тие 2-3 години оскарите беа катастрофални. Отворив линк, точно, се борел со Инглориус Бастердс за оскар, сум го превидел ова, за мене е во најдобрите Тарантино филмови, симфонија е филмот, исто се сеќавам и на овој The Blind Side, затоа што филмот беше толку лош што не може да се заборави.
Немам како да го одбранам The Hurt Locker, јас го знам тоа :) ама се водам според, ете, чувството од тогаш. Сега да го гледам пак не знам како ќе реагирам, знам само дека ќе бидам напнат и тоа е тоа.
Во следните години полоши филмови добиваа оскари, доби еден King's Speech за кој не верувам дека некој се сеќава веќе на филмов, исто The Social Network беше сериозен кандидат, просек од филм, после дојде на ред да земе Lincoln, оскар најново зеде 12 years a slave, кој уште малку и ќе биде заборавен, а никој нема да го гледа по втор пат, како ни Lincoln.
За мене последна квалитетна година на оскари беше конкуренцијата меѓу No country for old men и There will be blood. Тоа беше :cuc:

G

grande-juve

Гостин
http://www.imdb.com/title/tt1067106/?ref_=rvi_tt

Шубо го изуживав. Ако има некој сличен предлог за вакви филмчиња кои се гледаат во зима, дури врни снег нека ми прати да ги тргнам настрана. Можи анимирани, можи и обично ко од Бергман Fanny and Alexander и така натака :)
Првиот баш е празничен, другите два не, али полни се со снег:), ги пишав зашо Бергман беше спомнат..

A Christmas Story
http://imdb.com/rg/an_share/title/title/tt0085334/
Pathfinder
http://imdb.com/rg/an_share/title/title/tt0093668/
Nine Lives
http://imdb.com/rg/an_share/title/title/tt0050762/
Овие се од јаката роба :D

Последно уредено од модератор:

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.901
Поени од реакции
11.239
Аватар.
Хмм веројатно во кино кога би се гледал импресиите би биле поинакви, сцените поемотивни и вајда приказната не толку бла. Но, има многу добри филмови што не се гледани никогаш во кино... па воодушевиле.
Јас не стигнав да го глeдaм на кино, па после некако ич не ме влечеше да го гледам во домашна атмосфера, затоа што очекував дека ова нема да биде филм за мене, еве го начекав на телевизија за да се решам да го изгледам.
Јас не сум мераклија на овој тип на бајковидни sci-fi филмови, повеќе преферирам дистописко-мрачни типови на филмови каде интеракцијата/ривалитетот човек-машина е во главна тематика, бајките не ги сакав ни како дете.
Видов дека ќе се прават уште три вакви филмови, не знам што да мислам, веројатно од финансиски аспект ок потег на Камерон, кога првиот наполни толку пари во касата не верувам дека другиве ќе потфрлат, вајда после наредниот ќе се види.
Изгледот на аватарите ми беше прилично глупав, но во овој тип на филмови обично така бидува, бар опашот да го немаа. Атмосферата и пространството на Пандора убаво направени, на неколку пати при ноќните сцени со тие светлуцави растенија и опкружување, се потсетив на Half-Life кецот, кога при крајниот дел од играта Фримен, се транспортира на друга планета, што беше кул.
Камерон ми делува многу софт со ова издание, но Камерон е софт уште од 1997-ма година, стариот Камерон носталгичарите ќе го гледаат само ако пуштат некои од постарите негови филмови.
Вајда е прекратко за во темата со рецензии.

6/10

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.643
Поени од реакции
34.057
Дрогирашу, Луси нема приказна. Луси требаше да испадне документарен филм каде само ќе ги прикажат сцените со Морган Фриман и ќе дојдеше како бонус епизода на Тру д вормхол. Луси е предвидлив, здодевен филм, завршува во првите 15 минути филмот, нема потреба да се гледа понатака. Лук Бесон за мене има само 2 квалитетни филма, Петтиот елемент и Леон професионалецот. Другото му е онака.
Aпсолутно. После трансформерс, најлошиот филм. Значи пишав, среќа филмот беше симнат ко двд, знаеш екстра, блуперс, такви ствари... и имаше некој пола саат - саат документарец за науката позади филмот врз која што е базиран. Од доктори, научници, теории и интервјуа.. едно 10 пати повеќе уживав во тоа, неголи филмот.

Знам, реално и така е. Баш во тие 2-3 години оскарите беа катастрофални. Отворив линк, точно, се борел со Инглориус Бастердс за оскар, сум го превидел ова, за мене е во најдобрите Тарантино филмови, симфонија е филмот, исто се сеќавам и на овој The Blind Side, затоа што филмот беше толку лош што не може да се заборави.
Немам како да го одбранам The Hurt Locker, јас го знам тоа :) ама се водам според, ете, чувството од тогаш. Сега да го гледам пак не знам како ќе реагирам, знам само дека ќе бидам напнат и тоа е тоа.
Во следните години полоши филмови добиваа оскари, доби еден King's Speech за кој не верувам дека некој се сеќава веќе на филмов, исто The Social Network беше сериозен кандидат, просек од филм, после дојде на ред да земе Lincoln, оскар најново зеде 12 years a slave, кој уште малку и ќе биде заборавен, а никој нема да го гледа по втор пат, како ни Lincoln.
За мене последна квалитетна година на оскари беше конкуренцијата меѓу No country for old men и There will be blood. Тоа беше :cuc:
Blind Side доби ли? Јас навивав таа година за Сандрето. Поголем погодок од тоа не сум имал од предлани, кога после освојување лигата у англија се кладив дека јунајтед ќе е под првите 3 следната сезона со другар. И пази, двапати добив со иста кладба. Hurt Locker баш како што го опиша Kings Speech ми беше мене, апсолутно не се сеќавам што се дешаваше, не пак какво чувство оствил, се сеќавам само на сцената од мрежата бомби, која сега ми текнува ја памтам може оти беше на постерот. Годините кажуваат за неправдата на тие оскари. Аватар во џебче ги става скоро сите нови сајфај и ги шетка низ лекциите за визуелни и аудио ефекти. Да не го цитирам и @AceCaleb исто, секако дека филмот изгледа смешно на тв со тие анимирани фаци, ама да го пуштиш во формат како што е наменет - ќе те разнесат. Пореално изгледаат од вистинските фаци снимени во Hurt Locker. Камерон е стандард, на 10 години снима филм и растура со причина. Воопшто не е софт, ја употребил максимум технологијата која ја немало за Abyss, и направил нешто револуционерно, што ги крена стандардите за секој таков филм после него.

Koга сме кај празничните филмови, денес го изгледав најдобриот највероватно за мене оваа година. Добро, освен Die Hard кој ми е у план.
Сум се изнасмеал, некој микс од комедија и хорор ама не стандардните од тој жанр. Суптилен хумор, и прејака атмосфера, боја... Станува збор за Rare Exports: A Christmas Tale. Многу откачено филмче, препорачуем. Loosely based e на кратките филмчиња Rare Exports Inc. i Rare Exports: Safety Instructions. Maда јас препорачувам прво долгометражниот да се изгледа. Добра саатипол забава. Со фински шмек.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Ej добар е тој финскиот, го гледав пред година дена ова време. Малце језив е нели тој братот првично што ќе го најдат. Па дури имаше и добри хорор моменти тука и покрај хуморот. Претходно онака те држи на неизвесност во почетокот, дури се гради лека полека приказната. Па и разврската имаше интересна поента кога ќе се појават од нигде никаде многуте :D

Добар, добар филм.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.901
Поени од реакции
11.239
Аватар во џебче ги става скоро сите нови сајфај и ги шетка низ лекциите за визуелни и аудио ефекти. Да не го цитирам и @AceCaleb исто, секако дека филмот изгледа смешно на тв со тие анимирани фаци, ама да го пуштиш во формат како што е наменет - ќе те разнесат. Пореално изгледаат од вистинските фаци снимени во Hurt Locker. Камерон е стандард, на 10 години снима филм и растура со причина. Воопшто не е софт, ја употребил максимум технологијата која ја немало за Abyss, и направил нешто револуционерно, што ги крена стандардите за секој таков филм после него.
Софт, мислев за приказната, тематиката, бајковидноста со еден збор. За ефекти и слично и на тв се гледа дека се кул де, на асален тв со асален квалитет на снимка нормално и подобро, тоа го напоменав и за киното.
Споредбата со фаците од Hurt Locker :pos:
Али рачунај дека и за Abyss (кој по мене е сигурно подобар од овој) ја употребил максималната технологија до тоа време, Камерон е мајстор за да направи револуција нема збор, но старите револуции сметам дека му беа многу поголеми и подолготрајни од Аватаров.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Заборавив да ви пишам дека онојпат со една другарка го гледав Don Jon и интересно филмче беше. Ништо посебно ама дефинитивно јака порака носи и се пронајдов себе си како и многу други верувам, да не се лажеме :D
Јас се пронајдов во Don Juan DeMarco (1994)
Да не се лажеме... :)

за на крај прекрасната Џулиен Мур не знам со кој памет да одбере да биде во овој филм, скроз промашена улога, нешто што не и доликува, ама таа си знае, голема е. :coffee:
Тек да ја видиш во Мокинџеј... :) Сигурно страда од Кољо Кафез синдромот.

Иначе Hurt Locker, еден од ретките филмови за кои не се согласувам со џимеј.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Јас се пронајдов во Don Juan DeMarco (1994)
Да не се лажеме... :)
Мислиш дека Хот Ајс лаже за тоа дека се пронашо во Don Jon ?
Don Jon е уствари филм за тип што гледа порничи и има неоснована самодоверба..има логика да не лаже бе :D

Иначе Хангр Гејмс новиов...џабе го делеле..не го мразам колку тебе ама дефинитивно катастрофална е одлуката што го делеле во 2 дела

Kajgana Shop

На врв Bottom