Konecno mi stigna smetkata za struja, potroseni 900Kw ili 4800denari. Za nekoj mozda mnogu no ako odbijam normalna potrosuvacka od 1500-2000den greenjeto mi e kolku 1kubik drva. Potrosenite kilovati se glavno od 28cata (10KW) koja e vrzana na tri 12ki, razmesteni prakticno vo 2 prostora, spoeni dnevna, kujna i trpezarija nadovrzani so hodnik i 2riot prostor spalna od nekoi 18m2....80-90m2 gream so aj da recam golemiot multisplit..maliot od 5Kw go pustam samo posle provetruvanje (nautro i navecer) i malku vlijae na potrosuvackata. Vratite gi drzam otvoreni pa del od taa toplina vleguva i vo spalnite kaj sto e 2-3 stepena i poladno no pak okolu 20C.
Temperaturata mi e podesena na 24C zasto sme so bebe a pod mene stanot ne go great pa podot e laden dosta. Oscilira od 23,5 do 24C. Ako od smetkava odbjam masini za pranje i sadovi koi mnogu cesto se On, friziderot e Samsung i malku trosi pa ne go racunam,mi doagja nekako deka stanov go zagrevam so 1-1.2KW na saat
dnevno okolu 30KW imam svevkupno potrosuvacka na struja a gream 16-18saata na 24C. So amper klesta koja mi e stavena na doznata 28cava oscilira megju 3,5 i 4,5 Ampera, osven nasabajle koga znae da povlece i do 19A no kratko trae do 30min, vo drugiot period na denot sve e vo tie vrednosti 3,5-4,5....na 3,5 go duva onoj ladnickiot mlak vozduh.
Toa sto imam primeteno e deka poveke struja vlece ako od trite 2 nerabotat(sami se iskljucile), togas ja brka T samo so ednata i diga 6-8A, dur ova go primetivme deka ni se gasat 2 od klimive ni izlapa kilovati
Minimumot i e 980W, malata potrosuvacka na 3(od4) vnatresni edinici se dolzi mislam na golemata kolicina na freon 2200gr prednapuneto vo nadvoresnata, plus dodadeni 15grm pri montaza, skoro 2,5Kg ima vo instalacijata. Koga ke se zagree taa kolicina freon na ovie >+7 temperaturi moze i saat vreme da duvka mlako i da go odrzuva toj pola stepen.
Za tie 1100 evra kolku sto kostase nadvoresnava 28ca dobiv, necujna nadvoresna (osven ko ke povlece nad 10A) elektricen ekspanzionen ventil a ne kapilara, kompresorot e Gree
Landa i po se izgleda twin rotary, moznost za spojuvanje do 4 vnatresni. Defrosti imam primeteno nekollku pati mi ima napraveno a pri toa kapka voda nema pusteno ili zabelen izmenuvac, ednostavno ima Inteligent defrost koj vika....The whole unit is operating in low frequency for a long time....pricina za toa e toploto vreme.
Postov go pisuvam pred se da si razmislite za multisplit, cel stan moze da se zagreva so 1Kw do 1,5....poveke od pola zima ke isterate vaka. Za januar/februar ke vidam kako ke bide, no i duplo da bide smetkata od ova eden mesec ke bide, neveruam pojse od toa.