Гледам се коментира многу за атмосферата и навивањето и сите ги напаѓаат обичните гледачи, а не Комитите. Јас морам да кажам дека не се согласувам и тоа ме напна уште вчера за време на утакмицата дури бабине од Целје ми ги дупнуваа ушите.
Јас на секоја утакмица на која што одам, а има некакво значење (не е пријателска или егзибициона) одам за да се изнавикам и да извадам негативна енергија од мене, но најчесто на неутрална трибина, неколку пати само на запад Македонија кога играла фудбал, и неколку пати со Фемили.
Тоа што беше вчера, беше катастрофа од навивање. Како прво, пола трибина за Комити беше празна. Зошто е тоа така?! И они прибираат дали е битна утакмицата или не, или сега пола од нив и мажите ќе ги бојкотираат како што прават со женските? Или нешто трето? И 10 минути се пееше имаш вардар ти, верни комити...да, пола трибина.
Второ, повеќе беа посветени на тоа дека денес се игра фудбал и дека ЛФ имаат роденден, па ај сега сите ќе ги каниме, да се наполни стадионот, да биде јако и сл...Џабе, пак празно ќе биде на стадион денес, 80% од луѓето што одат на ракомет одат да гледаат спорт, не се будали да трошат време на мак фудбал. Другите 20% не одат таму кај што нема кој да ги види. Така да, кој они канеа на утакмица? Кога сме веќе тука, кого тоа убедуваа дека сите сме за Вардар и тоа неколку пати? Сигурно не беше полна салата со навивачи на Пелистер.
Трето, не знам како оди со организација на поголеми групи и како се договара што ќе се прави на утакмица, ама по мене не може да навиваш фудбалски на ракометна утакмица. Под фудбалски подразбирам пеење на песни без оглед на тоа шо се дешава на терен. И додека се слушаа тивки песни од едната страна, од другата се дереа Целје, Целје...Тука и е проблемот што сите го зборите, обичната публика ништо не правела, што очекувате, песните да ги пее? На ајдеајдеајдевардаре, на свирежи во одбрана и слично, сите можат да се вклучат пошто е едноставно и лесно и така и беше вчера секогаш и тоа без потреба да се повикува цела сала. Ама не очекувајте да пеат песни што пола не ги знаат, а пола не ги слушаат, пошто гостинските навивачи се погласни. Кога би се навивало како нив, едно во напад, друго во одбрана, во поголем дел од утакмицата цела публика би била вклучена и многу појако би звучело.
Што се однесува до натпреварот, катастрофа невидена. Мака ми е што Целје направи многу грешки и погоди многу стативи, да не беше така, да изгубевме, па шамари да летеа после утакмица. Поголема неозбилност немам видено, не смее екипа што сака да оди на Ф4 да игра колку за да победи, кога реално треба да победи барем 6-7 разлика. За Дибиров посебно, што ако дава по 7-8 гола на утакмица, кога има секогаш барем по 3-4 зицери утнато и тоа само ради тоа што се занесува. Кога ќе треба најмногу, ќе не кошта тоа.