Како влијаат компјутерите на младината?

Член од
11 февруари 2008
Мислења
173
Поени од реакции
17
Дефинитивно компјутерите повеќе влијаат негативно отколку позитивно и многу малку се употрбуваат за едукација се повеќе за забава и релаксација, а btw има и многу негативни последици како искривена кичма. оштетен вид, изолираност, слаба комуникација и мн. др. и многу се нервирам кога некој другар нема да излезе на кафе или во чаршија за да седи на компјутер.(често се дешава)
 

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Бидејќи не се користат правилно влијаат негативно, ама не може да се каже дека тоа негативно влијание е општо или генерално. Индивидулно е. Детето можеби нема природна мерка за тоа како го користи комјутерот и колку време поминува пред истиот, ама затоа пак родителот е тука за да укаже. За младиот човек нема потреба да зборувам затоа што тука веќе зборуваме за полнолетни личности кои се одговорни за самите себе.
Не мислам дека комјутерот ги десоцијализира децата покрај нетот и сите модерни форми на комуникација. Имаше една ваква дискусија на тв каде што беше изведен заклучок дека оние кои се природно срмежливи и во краен случај асоцијални такви се и со и без нетот или ,,зависноста,, од комјутерот. Така да, нетот денес само може да ти помогне да стекнеш повеќе пријателства од тој социјален аспект. Девијантните појави и лошите навики се реалност која не настанала со појавата на комјутерите или нетот.
 

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Негативнооооооооооо!!! Ајде можеби се едуцираат ама деца се треба да уживаат ,да си играат додека можат. ЈАс сега да сум дете, во основнода кажеме ролерите фудбалот, баскетот и џамлиите не ги авам за 5 компјутера. Нити пак би имал намера да се едуцирам или да читам. Сигурно оние што се мое годиште и постарите ќе ме сватат. Ама такво детство изумре.Нема седење у маало на клупи, или идење пред 7ца да ја видиш симпатијата па да се праиш фраер.сега имате муабет од типот на ЌЕ СЕ ВИДИМЕ НА НЕТ И .... ВИРТУЕЛНО ДОДВОРУВАЊЕ. Не е филингот во тоа....:nenene:
 
P

Princ

Гостин
Повеќе позитивно отколку негативно. Како негативни особини само би ги навел главоболката, ослабениот вид...
 

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
ПОЗИТИВНО-нема негативно влијание!!!!


Нема главоболка ( на почетокот кога почнав со компјутерот-имаше, ама полека полека, престана.Одамна сум немал главоболка пред компјутер, најчесто главоболка добивал кога читам нешто од книга,а не од компјутер ), нема ни ослабен вид ( повеќе ид 5 години, речиси секој ден, по најмалку 5часа седам пред компјутер, и видот ми е ист како и пред да пипнам/фатам компјутер )...
Други примери за негативно влијание?
 
P

Princ

Гостин
Ќе збориме за 5 години пак тогаш.
Јас за годишнина по повод 10 години користење секојдневно компјутер по неколку часа во денот добив цвикери... од очниот лекар :)
 

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Ќе збориме за 5 години пак тогаш.
Јас за годишнина по повод 10 години користење секојдневно компјутер по неколку часа во денот добив цвикери... од очниот лекар :)
Времето нека ги докаже/нека им суди моите тврдења ( или нешто слично )-Никола Тесла.....
Други примери за негативно влијание на компјутерите врз младите?
 

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.851
Поени од реакции
11.079
Hmm nezanm kako vlijaat bash zs ima i pozitivni i negativni strani no od aspekt na druzenje i sportuvanj definitvno negativno deluvaat. Gi gledam decava go nema toa druzenje i sportuvanje i igranje bilo kakvi igri kako jas koga bev mal. Namesto so topki i takvi sranja da se zanimavaat uste od 5 godini gledam razmenuvaat cd-inja i takvi sranja. Od ovoj aspekt milo mi e sto ne sum ja fatil ovaa generacija deneshnava.
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
544
Се сложувам со тие што мислат дека има и позитивни и негативни страни.
Не знам, точно е дека има многу позитивни, но има и многу негативни.
Е сега, кои се повеќе, не знам.
 

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.632
Поени од реакции
11.251
Влијаат многу секси
 
Член од
27 јануари 2008
Мислења
1.611
Поени од реакции
85
Позитивно: Едукација на повеќе работи а и најмногу на странскиот јазик (Англиски)
Негативно: Негатовно влијание врз учењето, негатовно влијание на видот, и голема зафисност...

поздрав.
 

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Абе, не сум ниту доктор, ниту ништо слично, ама се што зрачи (како што се телевизорот и компјутерот) не може да е добро, за сите, не само за децата. Ама ај ти сеа откажи се од компјутер (поради зрачење), откажи се од јадење (поради линија) и што живот е тоа?
Моето мото е: Не треба од ништо да се откажеш, само се прави со мерка. Инаку ништо што е претерано не е добро. Можеби малце загебав од темава, ама така е за се, не само за компјутерот. :toe:

П.С. Исто така не е добро бидејќи се ствара зависност, губиш контакт со реалноста, наместо да излезеш да прошеташ, ти дремеш на компјутер. Едно време јас така многу седев, ама сега многу малку седам, скоро ич.
 

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Он мене на Block ќе ме става!?!? Па знае ли он дека ја иам најбоље CPU у маало? Абе само ако му пуштам Tројан....Ама тоа слаб демиџ ќе му напраи.Ќе зеам 4-4 и ќе му даам Headshot.
Иначе,на темава, немаат влијание врз мене компјутериве. :)
 

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Имаат позитивни страни како брза и лесно достапна едукација и информираност. Али од друга страна интернетов ко дрога е, се навлекуваш на него и ијам некој другари не излегуваат од дома, ретко комуницираат надвор, запоставено ми делуваат. Видот стварно осеќам се намалува. После долго седење на компјутер ко ќе излезам на надворешна светлина ми требаат 5-10 мин. да се прилагодам, а и кичмата се праи парче.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom