Сообраќајни прекршоци и казни

Dali preku den moze da se vozi so pozicioni svetla ili mora so kratki samo ? kako pisyva vo zakonot ?

Здраво иритиран сум до крај па сакам да прашам. 3 пати сум казнет за неносење на кацига, во двата случаи бев казнет од полицаец кој управува полициски мотор и на главата имаше КАПА, а не кацига. Зборот ми е дали доколку не платам казна, и ме носат на суд може тоа да ми послужи како доказ или одбрана. И ова доколку исполнам 100 од М категорија и ми ја тргнат од возачката ќе може ли да управувам со 50 кубици бидејќи имам Б категорија ?

+ ова дали може да одбиеш да потпишеш казна ?

Последно уредено:
Здраво иритиран сум до крај па сакам да прашам. 3 пати сум казнет за неносење на кацига, во двата случаи бев казнет од полицаец кој управува полициски мотор и на главата имаше КАПА, а не кацига. Зборот ми е дали доколку не платам казна, и ме носат на суд може тоа да ми послужи како доказ или одбрана. И ова доколку исполнам 100 од М категорија и ми ја тргнат од возачката ќе може ли да управувам со 50 кубици бидејќи имам Б категорија ?

+ ова дали може да одбиеш да потпишеш казна ?

Батали го него..Ти гледај си за тебе,тој на глава ако сака и кур нека стави..Зошто иако трипати те казнувал за кацика,не си купиш една,по 500-600 денари ги има најобични..Тоа е болката..Неможе ништо да докажеш,ќе биде неговиот збор против твојот..Ако те запамети може да те казнува и дека слабо ти свети десниот жмигавец..Можеш да одбиеш да потпишеш казна секако..Ако потпишеш,фактички си ја признаваш вината..

Dali preku den moze da se vozi so pozicioni svetla ili mora so kratki samo ? kako pisyva vo zakonot ?
еднаш ме фати полиција дење и без никакво светло и без ремен ... се трткаше 10 минути, се разговараше на мобилен, дали чекаше мито незнјам, на креај мораше да ми напише за казнени поени... од тогаш внимавам, светло барем позициони и ремен, или ако не ставам ремен средни светла и дење... гледам и другите како возат... добро, минаа години од тогаш, сега сум со 0 казнени, има луфта... б.т.в. , за ремен измислиле некој квачки да не те стега, т.е. формално да стои ама не те стега

Колку време може да ми стои колата нерегистрирана пред да има потреба да ги сменам таблиците? (пр. ми истекува на 4ти јануари па сакам да ја регистрирам барем некоја недела подоцна дали е можно тоа?)

Колку време може да ми стои колата нерегистрирана пред да има потреба да ги сменам таблиците? (пр. ми истекува на 4ти јануари па сакам да ја регистрирам барем некоја недела подоцна дали е можно тоа?)
Беше дозволено да може дапомине месец дена, (30 или 31 ден) а да НЕ мора да се замени таблицата. Така да, ти со твојот план секако спаѓаш во групата да не менуваш таблици

Мора со кратки(средни) светла да возиш освен ако немаш дневни светла па тие да ги пуштиш преку ден. Позиција не се рачуна за дневно светло. Можеш ако нејќеш да ги трошиш средните светла преку ден да ставиш ленти лед диоди - и ги поврзеш со позиција па само на тој начин да користиш позиција за дневно светло...

Значи покажете граѓанска непослушност.
Не плаќајте казни и не ни дозволувајте да ве застанат ко прво и основно.
Мора да се дигне револуција во оваа држава пред да ги земеме лопатите и да ги закопаме во влада со се пљачки. Овие гомна не вредат да ги убиеш, за овие мора затвор и ебење со години.

Камери додека учиш да возиш? Абе нормални се?! Нарушување на приватност ало?! Посебно ако тој што учи да вози е под малолетно лице.

Да не зборам што казниве не се соодветни со прекршокот. Пример, исто е да возиш 10км/час повеќе од дозволеното и да збориш на мобилен (при првата ситуација под претпоставка е воланот да го држиш со двете раце, а во втората со една рака). Што е поопасно? Им тргна деновиве.

Дали е неопходно да имаш извадено книшка за негативни поени и да ја имаш со тебе? Не сум казнет него преѓе ми кажаа дека казнувале ако немаш таква. :unsure:

Дали е неопходно да имаш извадено книшка за негативни поени и да ја имаш со тебе? Не сум казнет него преѓе ми кажаа дека казнувале ако немаш таква. :unsure:
Колку што знам не е задолжително да ја имаш, но добро е да ја имаш ако дојде до казна која може да помине со поени

Sent from my SM-T210 using Tapatalk

Сега и бодовите се забележуваат електронски, така да нема потреба да ја носиш или пак да идеш во станица после да ти ги запишат, се се евидентира електронски така да тоа во книшка е за твоја евиденција. така барем ми кажа кога ме казнија, и место да платам избрав казнени поени (Освен ако не ме излажа џандарот)

Што се случува ако не застанеш на полицаец на автопат, имал ли некој искуство ?

да,треба да ја имаш книшката за казнени поени,во спротивно е казниво,не знам колку евра беше казната.[DOUBLEPOST=1413137177][/DOUBLEPOST]
Сега и бодовите се забележуваат електронски, така да нема потреба да ја носиш или пак да идеш во станица после да ти ги запишат, се се евидентира електронски така да тоа во книшка е за твоја евиденција. така барем ми кажа кога ме казнија, и место да платам избрав казнени поени (Освен ако не ме излажа џандарот)
ЌЕ се забележуваат електронски со НОВИТЕ возачки дозволи кои уште не се влезени во употреба,дотогаш мора да имаш книшка за казнени.[DOUBLEPOST=1413137232][/DOUBLEPOST]
МОРА кратки,ниту долги ниту позиција[DOUBLEPOST=1413137502][/DOUBLEPOST]
ова е би рекол од нормалните,позитивните закони.........велосипедот МОРА да биде соодветно обележан ноќе,секој велосипедист треба да го знае тоа и да има во предвид дека му е загрозено здравјето ако не го забележи некој кој управува со возило

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom