Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Значи Грција се грижи НАТО да не ја провоцира Русија. Одлично. Сега уште да покажат дека се сериозни во намерите со Србија, па испраќањето пораки ќе биде нешто повеќе од ламентирање какво што слушаме 20 години наназад и од НАТО.

Puno dislikes it.:eek:[DOUBLEPOST=1412171975][/DOUBLEPOST]
Е па токму бидејќи постојат тие 25% население кои се подготвени да скокнат во Вардар доколку САД така им кажат, повеќе од јасно е дека имаме нечист двор и затоа добро би ни дошол некој добар сојузник кој ќе ни помогне да го исчистиме дворот.
Е ова плаче за потпис.

Постои двоумење дали отоманското владеење или комунизмот придонеле за застој на балканот.
Тешко да се одреди кое е, но според мене подеднакво, дури мислам дека комунизмот одиграл поголема улога.
Вистинска трагедија било тоа што американците не влегуваа во Европа од Грција за ВСВ. Влегувајќи кај Франција им остави простори на русите, и затоа сме тука кај што сме.
Е сега некој да бара пак руска чизма само заради инает

Последно уредено:
Е ова плаче за потпис.

Постои двоумење дали отоманското владеење или комунизмот придонеле за застој на балканот.
Тешко да се одреди кое е, но според мене подеднакво, дури мислам дека комунизмот одиграл поголема улога.
Вистинска трагедија било тоа што американците не влегуваа во Европа од Грција за ВСВ. Влегувајќи кај Франција им остави простори на русите, и затоа сме тука кај што сме.
Е сега некој да бара пак руска чизма само заради инает

Е па не можеме сите да бидеме толку современи како тебе и останатите обожаватели на САД.

Тоа се вика концепт на владеење "раздели па владеј".

Е па токму бидејќи постојат тие 25% население кои се подготвени да скокнат во Вардар доколку САД така им кажат, повеќе од јасно е дека имаме нечист двор и затоа добро би ни дошол некој добар сојузник кој ќе ни помогне да го исчистиме дворот.

Бидејќи очигледно на САД им одговара да имаме нечист двор.

Не велам дека Русија е сојузникот кој ни е потребен, било кој со добри намери е добредојден, но ајде наброј еден таков потенцијален сојузник ?

Не постојат вечни пријателства, а како што гледаме во последно време, не постојат ниту вечни интереси како што се мислеше до неодамна.

Хосни Мубарак им беше послушник на САД во Египет, но сепак го соборија, а Барак Хусеин Обама со отворени прегратки му посака добредојде на Муслиманското Братство кога дојдоа на власт во Египет.

Но после воениот удар во 2013 година во Египет и апсењата на Мохамед Морси и лидерството на Муслиманското Братство и после прогласување на Муслиманското Братство за терористичка организација во Египет - што всушност и беа додека Мубарак беше на власт во Египет - а не политичка партија, одеднаш на исончаниот Бери во Белата Куќа му стана непријатно бидејќи неговите муслимански другари на кои и до денешен ден им пружа засолниште во САД, останаа без власт во Египет.

Египет е одличен пример за тоа каков пријател се САД и колку многу им мислат добро на народот на една држава и на нејзиното општество.

Ќе ти инсталираат радикално малцинство кое воопшто не се двоуми кога убива невино цивилно население, па бирај - или ќе трпиш масакри, или ќе правиш коалиција со истите тие злосторници.

Веќе е познато дека македонските политичари без никакво двоумење и со најголемо задоволство прават коалиции со злосторници бидејќи имаат заеднички интереси, што уште повеќе покажува и докажува на дело дека имаме премногу нечист двор и дека ни треба силен сојузник од надвор кој ќе ни помогне во чистењето.

Ќе повторам, не велам дека Русија е сојузникот кој ни е потребен, но ако веќе сме оставени да бираме помеѓу две зла, јас лично верувам дека Русија е помалото зло.
Ја не мислам дека Сад ни е некаков сојузник,едноставно немаме некоја стратегиска вредност за да им бидеме близок сојузник.Веќе не имаат и без да ни дадат нешто за возврат;)
Како ќе ни помогнат русите да ги исчистиме албанците од тука?Немаат никакво влијание еден гасовод се мачат да пуштат а не па војска да пратат да не брани.[DOUBLEPOST=1412172718][/DOUBLEPOST]
Што те тера тебе да бидеш обожавател на Русија?
Истото што ве тера идете да се колете по разни вукојебини,вера,нација само што ние не сме толку забегани како вас.

Нас ни треба НАТО, ама нашиве политичари се само кукли немаат муда за да ја појачаат малце политиката со Русија, зошто Путин да не дојде тука да се разговара за некои прашања и нашиве да понудат некое решение за јужен тек. Грујо само грбот си го штити и на сите им го лиже гзот он е мапет најголем и прв рече немаме никакво влијание врз светската геополитика. Него го интересира само да стои ниско и никој да не го приметува, па да владее 100 години. И да сака Путин да дојде во вукојебинава Грујо нема да прифати да не ги налути поголемите. Стратегијата е да молиме два пати годишно за времената спогодба и за судската одлука и дека Грците се лошите.

Што те тера тебе да бидеш обожавател на Русија?

А што те тера тебе да бидеш обожавател на САД ?

Јас никаде не спомнав дека сум обожавател на Русија, туку само спомнав дека ја сметам за помало зло.

Ја не мислам дека Сад ни е некаков сојузник,едноставно немаме некоја стратегиска вредност за да им бидеме близок сојузник.Веќе не имаат и без да ни дадат нешто за возврат;)
Како ќе ни помогнат русите да ги исчистиме албанците од тука?Немаат никакво влијание еден гасовод се мачат да пуштат а не па војска да пратат да не брани.

Па да, во тоа и е проблемот, едниве се гласни агресори, другиве се тивки агресори, па ајде погодувај кој е помалото зло и со кого можеби - ама само можеби - подобро ќе живееш.

Јас никаде не спомнав дека сум обожавател на Русија, туку само спомнав дека ја сметам за помало зло.

Па да, во тоа и е проблемот, едниве се гласни агресори, другиве се тивки агресори, па ајде погодувај кој е помалото зло и со кого можеби - ама само можеби - подобро ќе живееш.
Пак не ме разбираш,треба кур да не боли кој е поголемо зло.Фората е што Америка не ги сака баш сојузниците на русија и има навика да им ебава матер.Пример ти е Србија...прашај ги 99 дали добро живееле.

Многу ми се детски Русија версус Америка муабетиве.
Одкога тоа е Русија алтернатива или втора опција?
Кога сме биле блиски со Русите? Никогаш.
Ни во (демек) комунистичката Југославија не бевме блиски со Советскиот Сојуз, напротив баш поблиски бевме со америте откако не избркаа од Коминформата.

Гледаме колку фајде имаат србите од сојузништвото со русите, ептен им се посреќи.

Гледаме колку фајде имаат србите од сојузништвото со русите, ептен им се посреќи.
Русија пред 15-20 години и Русија сега се две различни приказни , дали мислиш дека сега Америка би ја бомбардирала Србија за истата причина,толку лесно?
Дефинитивно нешто најдобро во овие 20+ години би било смена на надворешна политика и вртење спрема Русија, и така и така немаме што многу да изгубиме ... па ни да добиеме , ама никогаш не се знае вреди да се проба .

Русија пред 15-20 години и Русија сега се две различни приказни , дали мислиш дека сега Америка би ја бомбардирала Србија за истата причина,толку лесно?
Дефинитивно нешто најдобро во овие 20+ години би било смена на надворешна политика и вртење спрема Русија, и така и така немаме што многу да изгубиме ... па ни да добиеме , ама никогаш не се знае вреди да се проба .
Како немамо што да изгубиме?
Понатамошна изолација од западот, прекинување на евро-атланските интеграции, за да добиеме што? Апсолутно ништо.
Правецот на нашата надворешна политика не е проблемот.
Проблемот е што ние немаме надворешна политика. Немаме никакво лоби, никаква стратегија, никаков долгорочен план, само повторување на едно-те-истите изјави за пресудата за спорот со Грција.

Што би направила Русија во евентуално бомбардирање на Србија?
Еве, Косово неодамна прогласи независност, што направи Путинската Русија и Лавров во врска со тоа? Освен празни изјави?

Пак не ме разбираш,треба кур да не боли кој е поголемо зло.Фората е што Америка не ги сака баш сојузниците на русија и има навика да им ебава матер.Пример ти е Србија...прашај ги 99 дали добро живееле.

А нас мислиш нешто поарно не чека во НАТО ?

Јас лично сум за неутрална позиција, но ако некој ни го оневозможи тоа, како што Нацистичка Германија им го оневозможила тоа на Белгија, Холандија и Луксембург за време на Втората Светска Војна, тогаш мислам дека подобро е да ја имаме Русија како сојузник, бидејќи јас лично ја сметам за помало зло.

Но тоа е само моето лично мислење, секој има право да мисли поинаку, фала му на Бога.

Многу ми се детски Русија версус Америка муабетиве.
Одкога тоа е Русија алтернатива или втора опција?
Кога сме биле блиски со Русите? Никогаш.
Ни во (демек) комунистичката Југославија не бевме блиски со Советскиот Сојуз, напротив баш поблиски бевме со америте откако не избркаа од Коминформата.

Па да, токму бидејќи се детски муабетите Русија наспроти САД, немаме што да бараме во НАТО.

НАТО беше формиран за да ги штити централноевропските и западноевропските држави од заканата на советскиот социјалистички тоталитаризам и од Варшавскиот Пакт, а сега кога тој тоталитаризам и Варшавскиот Пакт повеќе не постојат, сосема логично е и НАТО да не постои.

Но токму поради детските муабети Русија наспроти САД, НАТО сеуште постои.

НАТО ја бомбардираше Југославија во 1999 година без никаков повод, бидејќи Југославија никогаш не му објави војна на НАТО или на некоја од неговите држави членки, ниту нападна некоја држава членка на НАТО.

Вчера Југославија, утре кој ?

Јас сум против членство на Македонија во било каков воен сојуз, без разлика дали го предводат САД или Русија или Кина или не знам кој, во целост сум против учество во било какви кампањи против држава која на никаков начин не ни згрешила на нас Македонците.

А ако ги прочита детално моите коментари, јас убаво потенцирав дека Русија и не е баш онаков сојузник каков што ни треба на нас, а истовремено потенцирав дека не постојат вечни пријателства, но не постојат ниту вечни интереси, наспроти општото верување до неодамна дека не постојат вечни пријателства, туку вечни интереси.

Затоа јас лично мислам дека неутрална позиција е најдобрата позиција која што Македонија може да ја завземе, но ако тоа не е возможно, како што на Белгија, Холандија и Луксембург тоа им било оневозможено за време на Втората Светска Војна, тогаш мислам дека подобро е да ја имаме Русија како сојузник, бидејќи за мене лично Русија е помалото зло, без притоа воопшто да се земат во предвид таканаречените бајки за братство и пријателство со мајка Русија.

Како немамо што да изгубиме?
Понатамошна изолација од западот, прекинување на евро-атланските интеграции, за да добиеме што? Апсолутно ништо.
Правецот на нашата надворешна политика не е проблемот.
Проблемот е што ние немаме надворешна политика. Немаме никакво лоби, никаква стратегија, никаков долгорочен план, само повторување на едно-те-истите изјави за пресудата за спорот со Грција.

Што би направила Русија во евентуално бомбардирање на Србија?
Еве, Косово неодамна прогласи независност, што направи Путинската Русија и Лавров во врска со тоа? Освен празни изјави?
Ако до сега не сме изолирани од западот незнам што да кажам.Не игнорираат во секоја смисла не оспоруваат во секој можен аспект и ред други работи.
Не ме разбра добро , неможеш ти овие ''генијалци'' што ја држат Србија моментално да ги споредиш со оние од пред 20 години , овие сега се исти како нашиве сакаат нешто а незнаат што , за разлика од Милошевич,Шешељ и остала багра кои што јасно знаеле што сакаат и на што се темели нивната политика.

Ако до сега не сме изолирани од западот незнам што да кажам.Не игнорираат во секоја смисла не оспоруваат во секој можен аспект и ред други работи.
Не ме разбра добро , неможеш ти овие ''генијалци'' што ја држат Србија моментално да ги споредиш со оние од пред 20 години , овие сега се исти како нашиве сакаат нешто а незнаат што , за разлика од Милошевич,Шешељ и остала багра кои што јасно знаеле што сакаат и на што се темели нивната политика.
Ти сериозно мислиш дека политиката (пропагандата) на Милошевиќ и Шешељ била искрена? :pos:
Они знаеле што сакаат, да крадат и пљачкаат и местат избори.
Тоа ти се најосновни криминалци и битанги кои лажеле глуп народ со радикализам и ‘Голема Србија‘. Доста за нив.

А нас мислиш нешто поарно не чека во НАТО ?

Јас лично сум за неутрална позиција, но ако некој ни го оневозможи тоа, како што Нацистичка Германија им го оневозможила тоа на Белгија, Холандија и Луксембург за време на Втората Светска Војна, тогаш мислам дека подобро е да ја имаме Русија како сојузник, бидејќи јас лично ја сметам за помало зло.

Но тоа е само моето лично мислење, секој има право да мисли поинаку, фала му на Бога.

Па да, токму бидејќи се детски муабетите Русија наспроти САД, немаме што да бараме во НАТО.

НАТО беше формиран за да ги штити централноевропските и западноевропските држави од заканата на советскиот социјалистички тоталитаризам и од Варшавскиот Пакт, а сега кога тој тоталитаризам и Варшавскиот Пакт повеќе не постојат, сосема логично е и НАТО да не постои.

Но токму поради детските муабети Русија наспроти САД, НАТО сеуште постои.

НАТО ја бомбардираше Југославија во 1999 година без никаков повод, бидејќи Југославија никогаш не му објави војна на НАТО или на некоја од неговите држави членки, ниту нападна некоја држава членка на НАТО.

Вчера Југославија, утре кој ?

Јас сум против членство на Македонија во било каков воен сојуз, без разлика дали го предводат САД или Русија или Кина или не знам кој, во целост сум против учество во било какви кампањи против држава која на никаков начин не ни згрешила на нас Македонците.

А ако ги прочита детално моите коментари, јас убаво потенцирав дека Русија и не е баш онаков сојузник каков што ни треба на нас, а истовремено потенцирав дека не постојат вечни пријателства, но не постојат ниту вечни интереси, наспроти општото верување до неодамна дека не постојат вечни пријателства, туку вечни интереси.

Затоа јас лично мислам дека неутрална позиција е најдобрата позиција која што Македонија може да ја завземе, но ако тоа не е возможно, како што на Белгија, Холандија и Луксембург тоа им било оневозможено за време на Втората Светска Војна, тогаш мислам дека подобро е да ја имаме Русија како сојузник, бидејќи за мене лично Русија е помалото зло, без притоа воопшто да се земат во предвид таканаречените бајки за братство и пријателство со мајка Русија.
Јас сум за членство во НАТО само поради една причина.
Гарантирање на територијалниот интегритет на Македонија.
Политиката и историјата на НАТО ама ич не ме интересира се додека ни гарантираат дека нема да ни се деси Косово.

Јас би сакал да имаме втора алтернатива. Јас би сакал Русија да е втора опција, ама не е.
Нит имаат интереси кај нас ниту некогаш имале. Истото важи и за нивните односи со Србија.
Ја користат за да вадат изјави и да тераат инает, а со прст немаат мрднато да им помогнат. Тоа е сојузник?
Русија се врти кон Азија, нема они што да бараат на балканот, нит некое фајде ќе видат од него.

Јас сум за членство во НАТО само поради една причина.
Гарантирање на територијалниот интегритет на Македонија.
Политиката и историјата на НАТО ама ич не ме интересира се додека ни гарантираат дека нема да ни се деси Косово.

Јас би сакал да имаме втора алтернатива. Јас би сакал Русија да е втора опција, ама не е.
Нит имаат интереси кај нас ниту некогаш имале. Истото важи и за нивните односи со Србија.
Ја користат за да вадат изјави и да тераат инает, а со прст немаат мрднато да им помогнат. Тоа е сојузник?
Русија се врти кон Азија, нема они што да бараат на балканот, нит некое фајде ќе видат од него.

Тоа за Русија ти е точно, но ова за НАТО нема никаква врска со реалноста.

Можеби не помниш, но во 2001 година, 2 хеликоптера со ознаки на НАТО од Косово ја прелетаа границата со Македонија и доставија контејнер со непозната содржина - најверојатно оружје, муниција, храна и лекови за учките во Тетово.

Кога избувна скандал поради ова, НАТО најостро реагираше со тврдење дека Македонија не треба да биде неблагодарна и да се жали, туку да си ги реши своите проблеми со учките и да му биде благодарна на НАТО сојузот бидејќи ги блокирал банкарските сметки на УЧК во Швајцарија.

Но ниту НАТО, ниту никој не може да го негира фактот дека тој контејнер навистина постоеше и дека учките со денови се бореа против македонските војници за да не му се приближат на контејнерот, кој сепак заврши во рацете на учките.

НАТО не е никаков гарант на територијалниот интегритет на Македонија, туку напротив - токму НАТО е рекетарот кој се заканува дека ќе ни ја растури државата доколку не му плаќаме рекет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom