Дали се уште има чесни луѓе? (Случки и искуства)

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
зашто само Скопјани, можеби баш помеѓу овие ниеден не е скопјанин.
Има чесни и прилепчани и беровци и кичевци.
Една случка од пред 30 години.Живев до автопатот на излезот од Скопје.
Доцна навечер ми звони на врата непознат човек од околу 30 години. Ми бара надворешна гума за фичо.Одам во подрум му давам(му се дупнала а нема резерва или и таа му се дупнала) му помогнав за монтажа а жена и мало дете во кола.
Па потоа и ми вели.
-Од Прилеп сум, се викам Менде ќе ти ја вратам утре.
И ми ја врати утрето или по ден -два не се сќавам.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
@Anco слободно може да се прошири темата на цела територија на РМ. Така излезе насловот зошто видеото е правено во Скопје.

Јас имам неколку моменти. Ќе раскажам еден. Во Скопје студенти се шетаме без денар во џеб а иште два дена треба да преживееме за до одење дома. И така вечерта шетајки се најдовме новчаник во кој имаше 120 денари. Од парите купивме праз и јајца се сеќавам. Имаше некој документи во паричникот и некој визит карти се јавивме на еден контакт од визит карта на некоја адвокатска канцеларија од Битола. Човекот се погоди татко на девојчето, ја нојдовме и го вративме новчаникот и кажавме за парите и дека ќе и ги вратиме кога ќе имаме. Ни рече нема потреба фала многу и пријатно. Така мислам подобро е директно да се обидете да најдете кој е сопственикот на тоа што е изгубено отколку маткање по полиција.

Последно уредено:

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Мене еден дедо ми врати патничко портмоне со сите документи внатре: лична карта, пасош, банкарски, картички за евиденција.... без парите, ама алал нека му се (околи 700 денари) оти ќе изгубев две недели и три метри нерви за да ги извадам сите документи повторно. Скопје, Автокоманда, 2012.

Инаку, чесноста на луѓето не зависи од местото на живеење - секаде има секакви луѓе

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Сум вратил 800 денари кога видов на еден човек дека му паднаа од џеб и пред некој ден најдов мобилен и се јавив на еден од контактите и беше вратен одма. Друго ако најдам и не може да најдам со сигурност дека тоа е сопственикот - си задржувам бидејќи нема како да најдам. Јас немам нешто изгубено, така да немам некакви искуства такви.

П.С. Нека се смени насловот на темава, глупост е ептен.

Член од
11 април 2014
Мислења
92
Поени од реакции
179
finders keepers ама ич не му ја мислам, осим ако не се лични документи ако се у портмоне со пари може да му ги испратам по пошта само документите.
Телефони уреди такви стварои, нек отвара очи нек ги чува чим се остаени значи не му треба има боље да си купи.
@Anco слободно може да се прошири темата на цела територија на РМ. Така излезе насловот зошто видеото е правено во Скопје.

Јас имам неколку моменти. Ќе раскажам еден. Во Скопје студенти се шетаме без денар во џеб а иште два дена треба да преживееме за до одење дома. И така вечерта шетајки се најдовме новчаник во кој имаше 120 денари. Од парите купивме праз и јајца се сеќавам. Имаше некој документи во паричникот и некој визит карти се јавивме на еден контакт од визит карта на некоја адвокатска канцеларија од Битола. Човекот се погоди татко на девојчето, ја нојдовме и го вративме новчаникот и кажавме за парите и дека ќе и ги вратиме кога ќе имаме. Ни рече нема потреба фала многу и пријатно. Така мислам подобро е директно да се обидете да најдете кој е сопственикот на тоа што е изгубено отколку маткање по полиција.
Нздравје ручокот

Член од
11 април 2014
Мислења
92
Поени од реакции
179
Ние во Велес најдовме,ја видовме адресата,другарот знаеше која е адресата,ја најдовме куќата,вративме тоа,ни се заблагодари и така.
Фала а ?
Ја не враќам од коа еден рече дека имал 730 марки внатре а кутриот имаше само 60 денари 3Х20 ден, ме дупна под маање стариот тогаш

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Па има чесни; сум ја изгубил личната карта а не сум приметил (не ми треба лична и така сум си личен). После месец ми стаса писмо со личната карта и текст од пронаоѓачот (од Козле, Скопје - пензионер) и дури тогаш приметив дека личната сум ја изгубил.

Е сега за паричник... то незнам.

Член од
8 септември 2011
Мислења
3.675
Поени од реакции
2.622
Да најдам документи да би ги вратил, али пари да најдам нема шанси бре не ги враќам, или телефон, сум ги нашол моја среќа, нема да ги вратам бидејќи знам 90% од луѓето и јас да загубам нема да ми ги вратат, би ги замолил сите просветители на форумов да не ме цитираат од типот "тоа што го правиш не е убаво и тако даље"
Фала.

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.717
Поени од реакции
43.745
Ако има лична карта или нешто што може да го индентификува сопственикот или ако му падне пред мене би го вратил, фер сум од таа страна. :) Сепак до сега само пари сум си наоѓал на земја, а тоа сигурно нема да прашувам по луѓето чии се. :D

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Да најдам документи да би ги вратил, али пари да најдам нема шанси бре не ги враќам, или телефон, сум ги нашол моја среќа, нема да ги вратам бидејќи знам 90% од луѓето и јас да загубам нема да ми ги вратат, би ги замолил сите просветители на форумов да не ме цитираат од типот "тоа што го правиш не е убаво и тако даље"
Фала.
Има разлика од наоѓање на пари до наоѓање на пари. Доколку сум 100% сигурен дека знам чиви се (сум видел дека им паднале), без размислување ги враќам. А ако најдам на улица под кола паднати 500 денари на пример, би бил глуп да не ги земам :)

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.108
Поени од реакции
9.049
Тие двајцата што го прибраа новчаникот не беа од Скопје!

Kajgana Shop

На врв Bottom