PayPal (официјална тема)

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.294
Поени од реакции
21.380
Нелегално е претежок збор за цела оваа ситуација и јас не би го користел. Во мегувреме еве ги фактите. Payoneer е комплетно легален и тука нема муабет.
А Payoneer што да ти кажам небаре тероризам финансираме еб*те, па е нелегално. Што се однесува до законот за девизно работење можат у г*з да си го стаат, кога ќе некој ќе внесе пари тогаш може да рипаат (иако има и законски минимум колку може да се прими), а за повеќе да ги видам да докажат и спроведат македонска јурисдикција надвор од границите на нашиов резерват. :ROFLMAO:
Хаха, абе кој рече Payoneer не бил легален!? :ROFLMAO: Јас зборев за било какво повлекување пари од PayPal во држава во која нема PayPal, односно нема Withdraw опција, без разлика на кој начин пробуваш. Ризикот е голем, во секој момент може да ти го банираат акаунтот, само прашање на време е кога + ќе бидеш оневозможен во иднина да креираш друг акаунт со исти податоци.

И не мора парите од PayPal да ги вадиш на картица, можеш фино лепо да ги испереш. :свиркам:

Член од
24 април 2008
Мислења
10.887
Поени од реакции
12.242
Хаха, абе кој рече Payoneer не бил легален!? :ROFLMAO: Јас зборев за било какво повлекување пари од PayPal во држава во која нема PayPal, односно нема Withdraw опција, без разлика на кој начин пробуваш. Ризикот е голем, во секој момент може да ти го банираат акаунтот, само прашање на време е кога + ќе бидеш оневозможен во иднина да креираш друг акаунт со исти податоци.

И не мора парите од PayPal да ги вадиш на картица, можеш фино лепо да ги испереш. :свиркам:
Ако парите му/и пристигнуваат на MasterCard картичка од Payoneer, или ако од PayPal ги префрлува парите на истата таа картичка, и ги повлекува парите од истата таа картичка од банкомати во Македонија, нема ништо нелегално во тоа.

Payoneer не е банка во која граѓанинот има своја трансакциска сметка, туку само картичката гласи на негово име, што не го прави криминалец.

Payoneer е сервис провајдер на MasterCard, овластен од MasterCard за да издава MasterCard дебитни картички низ целиот свет. Ако Payoneer е нелегален, по автоматизам и MasterCard картичките се нелегални, а не гледам тоа да е случајот ниту во Македонија, ниту во светот.

Последно уредено:
Член од
28 октомври 2011
Мислења
119
Поени од реакции
84
Оф леле јас мислев само кај мене и дека банкава ме зеза. Пошто поминав годишниот лимит на пп од Тутнска отворив од Уни банка и при први продажби напраив повлекување на парите.. парите ги нема ги нема со недели ги отрув у банка прашувајки што се дешава, они ми викаат немаат примено од ПП. И после некое време се логирам на ПП глеам Payment from:Paypal;OC Scheme Reject Corrections. И видов тука дека претходно се дискутирало за ова. Излеа толку а? На бизнисот да му акнам катанец и да ги пое*ам парите за кукли на дување од алиекспрес.

Член од
29 август 2011
Мислења
47
Поени од реакции
22
Една опција за пејпал која можи да така речи упали е да се иди до Грција и таму да се отвори транс
Оф леле јас мислев само кај мене и дека банкава ме зеза. Пошто поминав годишниот лимит на пп од Тутнска отворив од Уни банка и при први продажби напраив повлекување на парите.. парите ги нема ги нема со недели ги отрув у банка прашувајки што се дешава, они ми викаат немаат примено од ПП. И после некое време се логирам на ПП глеам Payment from:Paypal;OC Scheme Reject Corrections. И видов тука дека претходно се дискутирало за ова. Излеа толку а? На бизнисот да му акнам катанец и да ги пое*ам парите за кукли на дување од алиекспрес.
Ич не ми е полесно ко ќе чујам дека и други како мене се сјебани. Мислам дека во Македонија барем едно стотина ако не и повеќе фриленсери така речи го примивме. Некој го спомена Payoneer како алтернатива. Арно тоа али и таму провизии земаат, уште едно место кај шо ни чкрапаат од заработката.

Член од
28 октомври 2011
Мислења
119
Поени од реакции
84
Една опција за пејпал која можи да така речи упали е да се иди до Грција и таму да се отвори транс

Ич не ми е полесно ко ќе чујам дека и други како мене се сјебани. Мислам дека во Македонија барем едно стотина ако не и повеќе фриленсери така речи го примивме. Некој го спомена Payoneer како алтернатива. Арно тоа али и таму провизии земаат, уште едно место кај шо ни чкрапаат од заработката.

Лошо. Јас пример не сум фриленсер, туку продавам преку ибеј и други сајтови. 99% од корисниците купуваат и сакаат да плаќаат само преку ПП. Имам и Пајонеер и Скрил само немам користено до сеа, а ке треба да пробам.. Со ова си ранев фамилија неколку год уназад.
А неколку фриленсери што знам сите преку ПП работеа. Се надевам дека е некоја привремена грешка (но во себе знам дека не е)

П.С Македонски граѓанин може да отвори трансакциска сметка во Грција или Бугарија? Мислам дека читав некаде дека е забрането да се има сметка во туѓа држава но не сум сигурен.

Член од
22 јули 2014
Мислења
621
Поени од реакции
766
Вчера пишав на банка ДСК, за да извадам дебитна....зошто спомнав. Еве што ми вратија сабајле...
Здравејте,

В случај че сме разбрали правилно Вашите в'проси, бихме искали да уточним, че можете да зајавите издаване на дебитна карта на Банка ДСК в удобен за Вас офис на Банката, а с'што така, бихме искали да добавим че, за да зајавите дебитна карта е необходимо да имате разплаштателна сметка в Банката. В случај че желаете да откриете разплаштателна сметка на физическо лице, можете да откриете сметката в удобен за Вас клон на Банка ДСК, като заплатите такса за откриване на сметката в размер на 2.00 BGN/ 1.00 EUR/ и направите п'рвоначална вноска от 10.00 BGN/ 5.00 EUR за захранването ј.

В случај, че след получаване на нашија отговор в'зникнат и доп'лнителни в'проси, бихте могли да ни пишете отново или да ни уточните телефонен номер за вр'зка, както и удобно време, в което да се св'ржем с Вас.

Поздрави,

На почеток на темата има дечко, што правел така, но изгледа се откажал од форумот за да каже дали е 100% функционално...

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Лошо. Јас пример не сум фриленсер, туку продавам преку ибеј и други сајтови. 99% од корисниците купуваат и сакаат да плаќаат само преку ПП. Имам и Пајонеер и Скрил само немам користено до сеа, а ке треба да пробам.. Со ова си ранев фамилија неколку год уназад.
А неколку фриленсери што знам сите преку ПП работеа. Се надевам дека е некоја привремена грешка (но во себе знам дека не е)

П.С Македонски граѓанин може да отвори трансакциска сметка во Грција или Бугарија? Мислам дека читав некаде дека е забрането да се има сметка во туѓа држава но не сум сигурен.
Забрането е!

Член од
29 август 2011
Мислења
47
Поени од реакции
22
Забрането е!
И јас имам чуено дека е забрането но мислам дека не е вистина. Еве зошто мислам дека не е; сите оние кои се на привремена работа во странство, зворувам легално со дозвола, имаат сметки и во странски банки па никој не ги гони. Да не зборам за оние со бизниси. Инаку ако има некој линк до законот кој забранува имање на сметка во странска банка слободно нека го сподели овде, дотогаш ќе го сметам само за ми реков ти рече муабет.

А на крајот на денот и нека е забрането, ако сметка во странство е решение јас немам проблем со тоа. Или треба сите да си извадиме Бугарски пасоши (не дека го сакам тоа), па властите можат да ни се фатат за омилениот ни екстремитет?!

Член од
22 јули 2014
Мислења
621
Поени од реакции
766
Леле колку голем хендикеп е тоа со пеј пал...ако чекаме тука да се нормализира и биде како што треба...ќе остарееме...јас им пишав дека сум од македонија и ми треба дебитна, штом ми вратиле значи има начин и други го правеле...е сега, кога се логираш на пеј пал за верификација изгледа треба да ти се јават на бугарски број за проверка, за тоа ваучер треба да се земе од бг( плус тоа со 4 цифрениот пин од банка)...ги има на секој чекор, 10 лева...исто кога правиш е-банкинг сметка на ДСК ти бара број од лична карта а тој мора да е бугарски...тука изгледа е најголемиот проблем зошто неможе да се верифицира пп....

Член од
9 април 2011
Мислења
810
Поени од реакции
1.043
И јас имам чуено дека е забрането но мислам дека не е вистина. Еве зошто мислам дека не е; сите оние кои се на привремена работа во странство, зворувам легално со дозвола, имаат сметки и во странски банки па никој не ги гони. Да не зборам за оние со бизниси. Инаку ако има некој линк до законот кој забранува имање на сметка во странска банка слободно нека го сподели овде, дотогаш ќе го сметам само за ми реков ти рече муабет.

А на крајот на денот и нека е забрането, ако сметка во странство е решение јас немам проблем со тоа. Или треба сите да си извадиме Бугарски пасоши (не дека го сакам тоа), па властите можат да ни се фатат за омилениот ни екстремитет?!
Според она што го најдов мислам дека смее да се има сметка во странство, е сега не сум сигурен може да разгледате во законите
Физичко лице жител на Република Македонија – резидент може да прими средства од својата сметка во странство според Одлуката за начинот и условите под кои резидентите кои што не се овластени банки, можат да отвораат и да имаат сметки во странство и нејзините дополненија

Smetki na rezidenti vo stranstvo
^len 23
Rezidentite mo`at da otvoraat i da imaat smetki vo stranstvo, osven ako so ovoj zakon
poinaku ne e opredeleno.
Narodnata banka na Republika Makedonija gi propi{uva na~inot i uslovite pod koi
rezidentite koi ne se ovlasteni banki, mo`at da otvoraat i da imaat smetki vo
stranstvo.
ЛИНК

Член од
8 јули 2011
Мислења
29
Поени од реакции
8
Hah lol :) niso ke se snaogjame nekako, bitno od paypal moze da se prostime barem nekoj period, sega samo uste poloso ni se desi od koa vleze paypal vo Makedonija ;-)

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
I jas napraviv withdrawal na 18ti avgust, ama posle 10tina denovi mi se vratija parite nazad na paypal. Znaci potvrdeno, ne biva poveke transfer na pari od paypal na bankarska smetka, nitu na sloveneckite stari so gi koristevme :/ so sad
Отвори си Payoneer
Payoneer е многу нелегален! Не само што ги крши правилата на пејпал туку и македонските закони.
Во голема заблуда сте.

Член од
2 јануари 2013
Мислења
153
Поени од реакции
30
Може ли некој да потврди за НЛБ и Охридска банка? И таму блокираат прилив?

Kajgana Shop

На врв Bottom