Преку НЛБ неможе.Може ли некој да потврди за НЛБ и Охридска банка? И таму блокираат прилив?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Преку НЛБ неможе.Може ли некој да потврди за НЛБ и Охридска банка? И таму блокираат прилив?
Еве за НЛБ јас можам да ти потврдам, зошто го осетив тоа на моја кожа.Може ли некој да потврди за НЛБ и Охридска банка? И таму блокираат прилив?
Имам префрлано пари преку Cкрил и не е лоша опција, но пајпал си е пејпал.Јас сега ќе пробам со Skrill.com па ќе ви кажам феебек, што како се чека и слично![]()
Леле мислења едеен кууупГледам главен проблем во темата е повлекувањето на пари. Јас имам друго прашање (можеби е одговорено, ама ќе треба да копам) и сакам краток одговор од оние што имаат искуство. На македонски акаунт на пејпал дали може некој да ми прати пари, а јас после со тие да купам нешто од нет. Значи да не ги вадам како кеш, туку да плаќам со истите?
Имам префрлано пари преку Cкрил и не е лоша опција, но пајпал си е пејпал.
Од Скрил парите легнуваат на сметка у банка за 5-6 дена, а лошо е тоа што има лимит на повлекување, пример на едно повлекување неможеш повеќе од 200 усд да повлечеш, пример ако сакаш 1000 усд да повлечеш треба на 5 пати по 200 долари, а тоа значи поголема провизија. Провизијата е 1.9% што значи за повлечени 1000 долари ке ти земат провизија 9,5 долари (5 *1.9%), пејпал за истата сума ќе ти земе 5 долари.![]()
Не верував дека PayPal е волку несигурен и не дава никаква заштита за продавачите, колку превари се прават со него тоа е чудо. Ако клиент ти платил од кредитна или дебитна картичка на PayPal и ако сака да те заебе, може фино лепо да си отиде Unauthorized Payment, демек трансакцијата која што е извршена не е направена од него лично и тука PayPal е секогаш од страна на купувачот, отворените случаи секогаш се во полза на купувачот, најголема превара е тоа Chargeback Settlement, каде што ги враќа парите што ти ги пратил и плус ти зима огромно fee, читав по гугл некаде за 200 долари се зимало по 2-3К за fee, доколку ги немате тие пари тогаш акаунтот на PayPal ви оди во минус, со следно ставање на пари ви ги зимаат, а доколку е не го подмирите долгот тогаш ве продаваат на аукциска куќа, ова во странство па се трпи, ама тука ако ти шибнат неколку илјади долари fee има со месеци да ги враќаш, така да PayPal ако дојде во Македонија може многу проблеми да направи, за ваков стандард тука парче ќе биде, голема дупка има во ваквите онлајн плаќања...
Секаде скоро "charge back" кога ти прави некој и ти оспорува трансакција ко демек он (купувачот) не ја направил е во негова полза. Исто е и во 2co, moneybookers, alert pay, bluesnap итн итн итн.... И секаде плакаш ти "fee" за тој charge back башка и парите на тој му ги вркаат. Paypal се едни од потолерантните и едни кој што многу по често застануваат на страна на продавачот него ли на купувачот.
Дневно се прават којзнае колку такви заебанции. Ако купувачот напраи Unauthorized Payment тогаш ПП го испитува случајот проверува дали е логирано од друга IP адреса ако нема ништо сумљиво ондак не му ги враќа парите, но доколку е направено преку банка (ако купувал преку дебитна) може да си повлече парите и никој ништо не му може. Сум осетил на своја кожа кога сум продавал ем без пари ем без продукт. Американците се најбезобразни. И да ако отидне ПП во минус го продаваат долгот на Агенција за собирање долгови. Во поасалните држави ова функционира. Ете нас сеа не блокираа да вадиме пари преку друга држава, коа би дошло пример нормално да се прима пари и коа би иделе у минус кај нас со нашиов стандард.. ужас.
Да да, агенцијата за собирање долгови има да те направи лом тука, пак тие што имаат фејк акаунти се заштитени и немаат вистински податоци за нив. Општо гледано, поарно е што не е дозволен PayPal во Македонија, не сме ние способни да се носиме со такви трошоци сеуште.