promena na sopstvenoto ime (ili prezime)

• Креатор на темата Креатор на темата love songs
  • Време на започнување Време на започнување
Аман бе луѓе девојчето праша само за формалностите не мора одма карактер, комплекси и 300 глупости да мешате пошо некој сака да си го смени името. Сака да го смени нека си го смени аман не гледам причина зашо да се мешате у тоа вие.

Алергични сме како народ на промена на име, имај разбирање. Се', ce' ама името не.

ееехх пусти пубертет што прави ке мења име ставила слика на селена и сега види колку е паметна и колку разбирање за нешто има што не се гази по земјава и дише воздух :facepalm:

Мењање име само во првите 5 минути од новата година(00:00 - 00:05) и треба да му испратиш приватна порака на Acid!

И дали ќе ја види пораката, ако не е џапнат тоа време :D :D :D

Он: Најдобро прашај си во МВР (зграда на МТВ), освен ако нема некој џандар на форумов па да ти објасни подетално.

dali go ima nekoj meneto svoeto ime? da mi kaze nesto so vrska so toa..
На времето (на мои 12-13 години) го менувавме презимето. Не го менувавме цело презиме, туку промена на 2 букви кои на времето татко ми кога вадел извод од матична книга на родени (за војска) му ги згрешил неписмениот матичар (му го сменил во “помодерно“ попознато презиме). Згрешеното презиме го заменивме со оригиналот. Промена на име или презиме се врши во матично. Ако си полнолетна можеш сама кога сакаш да си промениш, без дозвола од родител или не знам кој. Барање за нов извод од матична книга на родени, задржуваш матичен број ист а име и презиме си наведуваш како сакаш да ти бидат. Од кога ќе ти биде готов новиот извод од матично, со новото име си вадиш нова лична карта, пасош и сл. За сведителставата до 5 одделение не се сеќавам дали ги менував од старото со новото презиме но мислам дека дипломата од средно со гаранција ќе треба да ја смениш, да ти биде со новото име. Е процедура и чекање по шалтери и сл. но финасиски не е поскапо од обновувањето на документи со изминат рок.

Колку сака нека сум ментален, секташ, психопат, карактер 0, потпаѓач под туѓо влијание, искомплексиран, ментален, недозреан, ретардиран, малоумноик, имбецил, глуп, коњ, наркоман, пијаница, болен ама Божанка мењам па свет нека се преврти ако сака. :D

Тука би ги додал и Параскева, Петкана, Перса, Милентија, Жикица, Богица, Живка, Сотир и сл. :D

@love songs
Има процедура за менување име , во МВР ќе си пополниш формулар , не знам колку се плаќа . Штом сеуште не си полнолетна поволност е тоа што да ги завршиш сите процедури и дипломата да ти биде на новото име . Всушност промената ќе ја направиш при издавање на лична карта , каде покрај основното барање ќе поднесеш и барање за промена на име.
За здравствена картичка ќе однесеш известување до канцеларијата на ФЗО , односно родителот бидејќи си осигурана на еден од родителите претпоставувам.

Последно уредено од модератор:
Моја другарка менуваше име , зошто наводно било старомодно , процедурата не е многу комплицирана, мислам треба да извадиш потврда дека не си осудувана. Нема да ти прават никакви проблеми само што ќе треба да менуваш се после али и така не си полнолетна кога ќе ја извадиш личната карта ќе ти биде под новото име.

Можда девојчето сака да го мени од Божанка во Божана. Нема ништо лошо тука.

Него стварно што е со тоа кумовите бе ало? Ако имам деца еден ден сам ќе решавам за тоа прашање , не некој искомплексиран идиот што сака тоа да го пренесе и на некое невино дете.

Иначе еден комшија се вика Сатир. :pos:

Оди во полиција, матично, прашај таму, а ако немаш лична карта, пасош и други документи поефтино ќе те фати. Што помалку податоци имаш во банки, полиции, болници и такви установи, толку помалку треба да изменуваш документи и помалку да платиш. Ако навистина планираш да си ги смениш името, подобро веднаш стори го тоа, а потоа извести не како си се именувала ;) (y)

Божанка е убаво име, незнам зошто би го менувала. Те викале Жана нагалено, но тоа не е причина за да го менуваш името..... речиси секој од нас е викан некако нагалено, поточно има прекар, но не го менува името, тоа е нормално.

Твоето име нека остане Божанка, а како твој прекар/нагалено име може да остане Жана :)

Иначе ако веќе толку сакаш да го менуваш, мислам дека треба да одиш во полиција, па они ќе ти кажат за понатаму што како :)

Ако знаете информации за тоа што праша девојчето одговорете и,не да и кажувате што и да прави,ако во светов се кажува само тоа што се знае би бил потполна тишина.

(малку ке идам офф топик ама true story си е)
ние со презимето Горгиев мака си мачиме, го има на 100 варијанти :(
- Ѓоргијев
- Ѓорѓијев(мојто)
- Ѓорѓиев
- Ѓеоргиев
- Ѓоргиев
- Ѓеорѓиев...
ау колку само пати им го имат згрешено презимето на мене и на цела фамилија, на свидетелствата на сите ми е различно
на пасошот ми го беа згрешувале па морав одново да вадам
сегде сегде
а и дуго нешто, на сестра ми презимето не и е како на нас другите членови од фамилијата 1 буква и е различна не се реагира брзо и веке касно е многу документи се :facepalm:
на едно свидетелство ми го беа напишале вака:
Гјоргјиев - ВО КОЈ ВЕК СМЕ БЕ АЛО НИЕ ИМАМЕ Ѓ ВО МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА
ах таа чудесна моја земја :sick:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom