Ауфвидерзен Македонијо!

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Така е, и јас истото го викам. Кој нема скршен денар во џебот, bad luck за него. Кој морал да замине во странство заради тоа, исто bad luck за него. Или второво магично не важи?
Па незнам дали е bad luck за него :icon_lol: Обично прават пари за еден ден колку ти за цел месец али јебига. Не сите ги ранат мама и тато до 50 години :)

За квалитетот на живот нема споредба... Ниедна пара неможе да ти го купи мирот и средениот систем што го имаат западните држави. Си има закон што се почитува, не е ова Тетово па кој кај стигне што сака си прави.

Член од
21 септември 2010
Мислења
349
Поени од реакции
181
Токму така, имам список од мал милион нешта кои го тераат човека да замине од оваа држава, а кои немаат врска со тоа колку зема некој плата.
Ama dzabe e da se diskutira bre lugje na temava od bilo koj aspekt zasto ke se javi po nekoja usijana glava sto ke brani nekakvi virtuelni tezi i situacii, nekoj ednostavno nemoze da gi vidi drugite raboti/sitnici sto go pravat zivotot pokomforen nadvor od MK osven parite.

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Токму така, имам список од мал милион нешта кои го тераат човека да замине од оваа држава, а кои немаат врска со тоа колку зема некој плата.
Апсолутно ми е jасно ова, jас бев во странство(САД) неколко години. Али се окажа дека не е ова држава/општество за мене. Европа си е Европа ;)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.048
Поени од реакции
83.486
Ama dzabe e da se diskutira bre lugje na temava od bilo koj aspekt zasto ke se javi po nekoja usijana glava sto ke brani nekakvi virtuelni tezi i situacii, nekoj ednostavno nemoze da gi vidi drugite raboti/sitnici sto go pravat zivotot pokomforen nadvor od MK osven parite.
LoL, Не се тоа усијани глави. Тоа се луѓе на кои исто така им е јасно очигледното, но си имаат задача да пропагираат по социјални мрежи друга слика.
како и да е, реалноста е таа, а инаку кој што сака може да си пише на интернет

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Па незнам дали е bad luck за него :icon_lol: Обично прават пари за еден ден колку ти за цел месец али јебига. Не сите ги ранат мама и тато до 50 години :)

За квалитетот на живот нема споредба... Ниедна пара неможе да ти го купи мирот и средениот систем што го имаат западните држави. Си има закон што се почитува, не е ова Тетово па кој кај стигне што сака си прави.
Wow. Импресивно. Значи платата од 2000 евра била лекот. И веднаш патетиката преминува во триумфализам. Ама пак, споредбата е со твојата замисла за мене. Не со луѓето од средината во која нели, живееш. :icon_lol:

Член од
21 септември 2010
Мислења
349
Поени од реакции
181
LoL, Не се тоа усијани глави. Тоа се луѓе на кои исто така им е јасно очигледното, но си имаат задача да пропагираат по социјални мрежи друга слика.
како и да е, реалноста е таа, а инаку кој што сака може да си пише на интернет
Mu go rekov bas toa na doticniot gospodin nekolku posta nanazad...se citaat ko bukvar dzabe sto negiraat

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
@Rokko Освен имотот, да не сакаш и жените/девојките да ти ги оставиме на чување, како што прават шипците?
Не неверувам дека ќе стигнам сегаде да ги навасам :D, ама би споделил со дел од членовиве на форумот кои ќе останат, во "мизернава" Македонија.
Да сме на чисто и јас бев и зароботив во странство, ама сега сум во Македонија со свој бизнис и ви кажувам дека е исто, рмбаш таму, рмбаш ваму. Ама овде создаваш за своја држава, тоа е различно, вие гледате себично за себе, а не за новите генерации е тоа е разликата. Ако ја вработам, ќе има плата и за други да ранат фамилија, а вие кога работите таму чии фамилии богатите, Македонски ?! Не сакам да убедувате дека таму сте ѕверови кога добро знам како е, само напишав можеби и на вас ви е криво, што и тука може некој да си дозвили скапа кола која тука ја заработил, а вие кога ќе дојдете ве нервира што некои ваши роднини живеат поубаво и побогато од вас :)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Wow. Импресивно. Значи платата од 2000 евра била лекот. И веднаш патетиката преминува во триумфализам. Ама пак, споредбата е со твојата замисла за мене. Не со луѓето од средината во која нели, живееш. :icon_lol:
За жалење си дечко.. Знаеш како викаат се додека во животот имаш пробано само грав, ќе викаш дека грав е најдобро. Не се брукај повеќе молимте.

Кога ќе можеш да спиеш мирно, кога знаеш дека има полиција и закон, кога знаеш дека се што си заработил можеш да го инвестираш и уживаш, кога ќе помогнеш на луѓето околу тебе, јавими се. Повеќе од 100,000 македонци има на местото кадешто живеам, фамилија до мене, такада верувај ништо неможеш да ми понудиш што може да ме направи љубоморен на тебе. Пошто само џавкаш, а уствари си никој и ништо.

кажими се пронаоѓаш негде на темава?

http://forum.kajgana.com/threads/Македонец-на-листата-најбогати-на-„Форбс“.58975/page-5#post-6691577

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Така нешто... А веќе од 3000 нагоре, сам го бираш опшеството што ќе те опкружува.
Се е супер тоа и искрено воопшто не ми смета. Тоа што ми смета е однесувањето дотичниот, кој до пред некое време растураше со патетика, а сега заработил 2000 евра и решил своите фрустрации да ги истура на форумов. И тоа врз тие што денес се во ситуацијата во која тој бил до вчера. Наеднаш му се згадило од лузери.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Не неверувам дека ќе стигнам сегаде да ги навасам :D, ама би споделил со дел од членовиве на форумот кои ќе останат, во "мизернава" Македонија.
Да сме на чисто и јас бев и зароботив во странство, ама сега сум во Македонија со свој бизнис и ви кажувам дека е исто, рмбаш таму, рмбаш ваму. Ама овде создаваш за своја држава, тоа е различно, вие гледате себично за себе, а не за новите генерации е тоа е разликата. Ако ја вработам, ќе има плата и за други да ранат фамилија, а вие кога работите таму чии фамилии богатите, Македонски ?! Не сакам да убедувате дека таму сте ѕверови кога добро знам како е, само напишав можеби и на вас ви е криво, што и тука може некој да си дозвили скапа кола која тука ја заработил, а вие кога ќе дојдете ве нервира што некои ваши роднини живеат поубаво и побогато од вас :)
Па фала богу бе пријателе. Проблемот е што во Македонија никој неќе да работи. Сите глумат менаџери или директори.

Само еве ако треба да инвестираме и трошиме во Македонија, луѓето што ја водат државата дали знаеш каде имаат имоти и компании? Посебно новата гарнитура на Вмро.[DOUBLEPOST=1403608174][/DOUBLEPOST]
Се е супер тоа и искрено воопшто не ми смета. Тоа што ми смета е однесувањето дотичниот, кој до пред некое време растураше со патетика, а сега заработил 2000 евра и решил своите фрустрации да ги истура на форумов. И тоа врз тие што денес се во ситуацијата во која тој бил до вчера. Наеднаш му се згадило од лузери.
Па цитирај ме барем, што вака одоколу јадеш гомна ... Или срце на кокошка имаш...

И не се секирај , си имав јас доволно и пред да заминам. Ради таквите како тебе ми се смачи Македонија.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
За жалење си дечко.. Знаеш како викаат се додека во животот имаш пробано само грав, ќе викаш дека грав е најдобро. Не се брукај повеќе молимте.

Кога ќе можеш да спиеш мирно, кога знаеш дека има полиција и закон, кога знаеш дека се што си заработил можеш да го инвестираш и уживаш, кога ќе помогнеш на луѓето околу тебе, јавими се. Повеќе од 100,000 македонци има на местото кадешто живеам, фамилија до мене, такада верувај ништо неможеш да ми понудиш што може да ме направи љубоморен на тебе. Пошто само џавкаш, а уствари си никој и ништо.

http://forum.kajgana.com/threads/Македонец-на-листата-најбогати-на-„Форбс“.58975/page-5#post-6691577
И мирно спијам, и околу мене има луѓе во сите институции, што ги знам и можам да ги замолам за услуга директно, и тоа што сум го заработил можам да го инвестирам и можам да им помогнам на тие што сакам да им помогнам. Кај треба да се јавам? Ниту јас не сум импресиониран од тоа што ти со го направил. Всушност, ако цената за тоа е духовната беда која ти овде ја истури, никогаш не би сакал да го направам тоа.

И сега што? Каде јас пишав дека не треба да се оди странство. Јас пишувам за лично твојата духовна беда. Од тешка патетика, со 2000 евра заработени почна да се изживуваш со луѓе што се мачат да си го заработат лебот. Само сакав да ти помогнам да си најдеш подобар партнер за билдање его. Ама еве, веднаш почна да цвикаш и да воопштуваш. :(
Па цитирај ме барем, што вака одоколу јадеш гомна ... Или срце на кокошка имаш...

И не се секирај , си имав јас доволно и пред да заминам. Ради таквите како тебе ми се смачи Македонија.
Цело време те цитирам, о ти со мозок на петел. Всушност нашиот муабет е основата и други се надоврзуваат. Да сум го цитирал. :facepalm:

Последно уредено:

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299

Не се пронаоѓам сеуште, но не се знае, ама тие имаат пари, и не се како вас да плукаат по Македонија, еве кажуваат дека се горди Македонци, а вие ко орли на мрша обесувате дека сте имотни, а 1 долар не инвестирате во Македонија, тогаш немора да се фалите дека сте Македонци, еве ја ќе го правам тоа за вас со огромно задоволств.
Тие што се срби, албанци, бугари, турци и останати не се лутете, вие сте тоа, ама не сте МАКЕДОНЦИ, што да правам кога не сте се родиле како такви.:свиркам:

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Индивидуално е. Овде кај што сум познавам многу "наши" што живеат и работат подолго време, и пак џабе. Со менталитетот се на исто ниво од каде што потекнуваат. Не е само да ги заработиш тие 2000 евра.. Треба да знаеш како да ги потрошиш. Треба да успееш да се вклопиш во опшеството кое патем е сосем различно од нашето.
Според мене, тој што избегал од Македонија и се чувствува победнички, тој е лузер и ќе си остане лузер. Таквите немаат сон, и живеат само за да покажат и докажат пред другите (најмногу пред самите себе), дека потегот што го направиле е оправдан и генерира задоволство.
Но не е така.
Тие што заминале, мора да се споредат со местото во кое живеат. Не со Македонија!
2000 евра да ги трошиш во МК се многу, ама на друго место само 1000 евра бега за кирија и трошоци. Јадење 500 евра.
Ам облека, излегвење, бензин, цигари, одмор, кафе, ресторан, мобилен, интернет, итн итн????? Не е се розево, ко шо изгледат.
Се работи за комплекси набиени во екот на сиромаштијата... Никогаш немал кола, мотор, куќа.. итн итн.
И сега го гледаш, после 5 плати земени, одма со трчање кредит за кола (за да се вратит со неа во МКД). Го гледаш прајт куќа, па уш една... (зш во МКД живеел во една соба). Купвит ајфон 5, а не знајт за шо служит Сафари..
И уште многу други примери. Печалбарски синдром? Не знам како да го наречам. Битно, ги има еден куп.

Шо сакав да кажам.... Џабе ЕУ, УСА или МАРС, кога некој во Македонија со 300 евра му ја живејт поубо и посреќно од некој ваму со 2000 евра. Секој новодојденец почвит од 0(нула). Дур да постигнит едно задоволително ниво (добар темел за добра иднина), на своја кожа сигурно осетил што значи дискриминација и злоупотреба на туѓа работна сила.
Има и исклучоци, ама ретки се. Обично, успешните овде... би биле успешни кај и да се.

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Нема лутене, али темава оди надвор от границите на Македониja, бидеjки ова важи генерално за бедните балкански земи, какви што сме.
На лугето им е през *** от патриотизам зошто веке 25 години демократиjа политичарите не прават ништо за да сголемат состojбата на живот, сголемува се само невработеноста. Например секоj студент по медицина кога завршува во Бугариjа оди на Запад, моментално. Зошто, затоа што нема нормални услови на работа, нема специализациja и палта е ниска.
Апсолутно сум сигурен дека е истото и во Македониjа. А ова не важи само за лекари, токму за сите. Знам и за млади(25-30г.) и за стари(над 55г.) македонци кои одземуват БГ пасош и одат во ЕУ затоа зошто се умориjа да се борат со ова глупа демократиjа во Македониja. Па истото го имаме и во Бугариja, затоа, па и зарад лично искуство сметам дека повекето бугари може да зборат за ова емигрантска состоjба.
Епа кога собствените политичари ти уништуват државата при тоа законски или требе да стане воена револуција за смена на системот или емиграција. Сголемува се само невработеноста.
Веке 1,5 милиона бугари са надвор и повекето нема да се врата, ако и 5000 евра да им плакат, затоа зошто спокоjиот живот што са изградили за Запад тука го нема, затоа што на Запад институциите работа, трудот се цени независно каков е, образованието се цени, не како тука имаш инженери продават вестници.
Па луге незнам како е во Скопje, али во Софиja ми кошта пола ден за регистрациja на кола со осигуруване(пред 10г. беше 2 дена), а во САД 30мин.Такви има 1 милион примера. А во истото време државата мисли само за повеке давачки, битно какви и да било а спрема давачките ништо нема за лугето.

Kajgana Shop

На врв Bottom