Бидејќи некако не ме фаќаше сон, а Грција и Јапонија за малку ќе ме успиеја, решив да се потсетам на одредени работи кои пред петнаесетина и повеќе години ми привлекуваа огромно внимание и интерес. И сега, но некако се е изменето во однос на приоритетите.
Само ќе нафрлам еден куп сличности за религиите (денешниове институционализираниве), кои треба да повлечат паралаела и сомнеж. Што всушност сакале да ни откријат и кажат. Дали ова што денешниве институции ни го кажуваат е вистинското, или пак се датира од многу порано.....
Верувам дека секој што не се чувствува слеп верник, ќе размислува слично како и јас, дека нема екслузивитет во последниве 2000 години (христијанство), уште помалку во оние 1400 (ислам). Дека се тоа го има во друга форма и претходно.
Ќе наведам сличности кои мене ме фасцинирале. Па после кажете си свои размислувања.
Некои од работите сум ги подзаборавил, па ако утнам некое име, ќе ме поправи секако некој, кој ги има посвежо обработени овие работи.
1. Адам и Ева
Геб и Нут се деца на Богот Ра. Геб бил брат и сопруг на божицата Нут.
Симболизираат Небо и Земја. Го налутиел богот Ра . Нут не сакала да му биде жена, затоа што го сакала брата си Геб. (нешто како Џејми и Серсеи Ланистер

). Ра ги казнува, на тој начин што ги раздвојува, и и фрла клетва на Нут да нема деца никогаш. Но, сепак после то на свет доаѓаат Озирис, Изис, Сет.....
2. Ное
Епот за Гилгамеш (мене омилениот). Запишан е на 11 плочи и на клинесто писмо зборува за Гилгамеш, две третини Бог, една третина чоевек. (Отецот, Светиот Дух, Синот). Епот говори за неговите авантури, животот и смртта.
Во една од плочите е опишана токму случката на Ное. Имено дедото на Гилгамеш, кој се викал Утнапиштим (мислам дека по него има и некое село во државата Утар Прадеж во Индија) изградил Арка и пловел со денови, пуштал гулаб, ластовица и гавран за да дознае дали има копно на видикот. Еве го линкот, па читајте, кој сака.
http://www.ancienttexts.org/library/mesopotamian/gilgamesh/tab11.htm
И кај Сумеријците има слично. Мислам дека се викаше Зиусудра ликот. Боговите го присилиле Енки – богот на мудроста, да с езаколне дека нема д аим открие на луѓето дека спремаат потоп, со кој ќе го уништат човештвото. Но овој мангуп, и човекољубец му кажуе на Зиусудра и овој си праи брод и со фамилијата и неговата стока се спасуе.
3. Змијата и Ева
Легендата на племето БАсари го вели истото. Богот Сет во Египет е претставен со овој симбол во Книгата на мртвите.
4. Синот
Сите Богови кои доаѓаат во контакт со луѓето, се зачнати на спектакуларен начин од наш аспект гледано.
Шива му ги прекрива очите на Парвати и од капка пот која паѓа во третото око на Шива кое с енаоѓа на челото, се раѓа дете.
Буда во мајчината утроба влегува во облик на снежнобел слон (или според други како ѕвезда со шест краци), безгрешно е зачнат, а после девет месеци излага од страна и не и нанесува бол на мајка му. После седум дена мајка му умира од радост, и повторно се раѓа меѓу боговите.
Изида, симболот на божественото мајчинство, постхумна го зачнува Хорус, синот на Озирис.
Коатликуе, божицат акај Инките, безгрешно го зачнува синот Хуицилопоктли (јебем ли га ваљда вака се викаше J) бидејќи ја оплодила топка од пердуви.
Нејзината фамилија сака да ја отепа, ама мангупов искача од утроба у пуна ратна опрема и маме им ебава.
И мене омилените Вуду – Локо, нивниот бог на вегетацијата (овозможува сознание за тајните својства на тревите), при секојдневна прошетка наидува на пакет во кој има камен. Го носи дома, го отвара и каменот се претвора во дете, кое е всушност Нибо, еден од многуте Геде (богови на смртта кај Вуду).
Има и еден куп други работи, ама ова е доволно.
Ме интересира како ги перцепирате овие сличности?
Дали овие сличности ви се доволни да кажете - ете се е копија едно на друго и не вреди да се занимаваме и истражуваме околу религијата?
Или ова всушност има друга позадина?
Дали е ова пренесување на информации?
Кријат ли овие сличности можни одговори на клучни прашања?
Ова се само исфрлени од контекст сличности. Ако се истражува понатаму може да се дојде до задоволителни одговори кои го мачат човекот. Секоја подоцнежна варијанта или копија од претходноот, содржи и нешто ново.
Затоа не вредат прашањата од типот – е ај кажи бе која е вистината, што си научил, или кажи методите.
До некои работи треба да се дојде самостојно.
Кој сака ќе си истражува, кој не, никому ништо.