Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
прво болд. информациите се добиваат и на најнеобичните места, нема табу место бар за мене каде можам да добијам информација. а друга работа е дали таа информација е веродостојна или не? и трета работа е што ќе се прави со таа информација.
овде веќе стартуваш со стереотипите. зошто мора на христијанството? тоа е вистинскиот начин? или можеби има и во другите религии по нешто значајно, но по ова треба нив да ги апстрахирам, така? не ја бива така дони, не ја бива. ако некој се декларира ко христијанин, тоа под автоматизам значи дека сите други се во криво. дали е тоа така? хммммммммм сам започна убава тема, со споредбите, така да не ја убивај со вакви искази.
црвено: ај да видиме како ти би ги окарактеризирал. инаку, НЕ МИ ОДГОВАРА, е сосема спротивно од НЕ СЕ СОГЛАСУВАМ. првото значи дека некој Е во право, али за да не западнеш повеќе во кал, ќе се повлечеш. така да следен пат како пишуваш, така и ќе толкувам, немам намера да гледам на гравче за да знам што си сакал да кажеш, ок? фер нели?
сино: апсолутно ДА. зошто? па затоа што верникот го црпи знаењето само од една книга. ете зошто.
зелено: погледај СИНО, со дополнување, да се читаат МНОГУ книги. ова малку е метафорично “многу книги“, пошто и зоки поки е книга, ама не нуди ништо битно.
сега збориме за религија и духовност или за морални норми? морална норма е да НЕ се ебаваме со повеќе партнери. или она христијанското, еден маш и една жена за цел живот? човекот е животно кое НЕ е предиспонирано да биде моногамно. тоа се само наметнати норми, со почетоци во религиите.
Друже имам впечаток дека не се разбираме

Не ти велам дека само Христијанството е у право. Ти велам јас сум Христијанин, и дека Христијанството си има свои патишта, кои ако знаеш да ги одиш ќе дојдеш до соодветни одговори.
Пробај и со други религии.
Па тоа истражување што го споменувам, токму тоа значи, од повеќе извори собери информации, спореди и види.
За тоа со страшливецот – па јас не ти велам дека не е точно тоа што си го навел, туку дека не одговара на дискусијава тука. Треба да го допрецизираш или измениш.
Ај сеа кај капацитетот.
Еве, во интерес на дискусијава, јас себе си ќе се декларирам како верник. Имам прочитано многу повеќе книги, од една. А види коинциденција, баш таа една на која ти алудирш, ја немам никад целосно прочитано.
Мислам дека и еден куп други верници прочитале еден куп книги појќе и од мене и од тебе заедно.
Бројот на книги ли е критериум по кој ќе стигаш до врвот на двата литра?Или алудираше на "квалитетни" книги по соодветен критериум?
Уствари што се наоѓа на врвот од двата литра? Која е целта според тебе?
Тоа со ебавањето, па не сме се разбрале.
Ама сеедно, јас вака би го искоментирал тој дел. Се слагам дека сме предодредени за полигамни суштества. Се слагам дека и моногамијата е наметната од Х причини.
Нека е се така, јас сепак не би се помирил и не би дозволил мојата девојка или сопруга, да биде полигамна. Мислам и ти исто, ама сепак го напиша у постот, и не знам што сакаше да доловиш искрено.

болдот ти е 100% точно, но следната реченица ја побива првата. дали тоа значи дека сите религии во право? дека нема лажни религии?
Само да ти укажам дека @Bog употребува термин религиозна школа. А тоа е различно од религија.
То му иде како образование и училишни згради со различна програма на учење.
Целта е да си образован, за сите.[DOUBLEPOST=1403270424][/DOUBLEPOST]
Во секој случај сите патишта имаат иста цел.
site patista vodat kon rim

Последно уредено: