Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
bez dusa bez volja igraat.

drva
Без душа, без воља и без акл...три во едно...
И за дрвото си во право..ти реков дека се како атеистите....мајмуните од дрва спаднале...хе хе хе[DOUBLEPOST=1403124326][/DOUBLEPOST]
Јас би рекол дека се како верниците.
Научиле едно нешто и нема мењавање и по цена на пораз :D
Pánta rêi

Законот за 3 објаснет во Библијата го тврди токму тоа....Pánta rêi
[DOUBLEPOST=1403124428][/DOUBLEPOST]
Обично е клучниот збор овде.

По мое убедување душата постои, и лично сметам има доста индикации и показатели за истото. Е сега некој сака црно-на-бело докази (што е сосема во ред) за истото, други, како мене, доволна им е индикацијата.
Кои се индикациите и показателите за тоа дека постои?

Последно уредено:
Pánta rêi
Законот за 3 објаснет во Библијата го тврди токму тоа....Pánta rêi
[DOUBLEPOST=1403124428][/DOUBLEPOST]

Епа ја не знам странски...
Дај објаснување...

А Џингис Кан има кажано: Само будала води изгубена битка. :cool:

Еден пример е тоа е Свеста која не кореспондира директно со мозочното ткиво. Со други зборови, не се взаемно поврзани експлицитно. Мозокот сам по себе не генерира свест. Имаше случај каде човек во тешка незгода изгубил повеќе од 50% од мозочната маса, и не само што продолжува да функционира, туку се останато му функционира супер, меморија, однесување итн. иако деловите од мозокот кои ги има загубено делум се центрите каде се третира меморијата.

Има и други примери - Руските експерименти со аурата. Контраверзниот 21 грам. Реинкарнација или луѓе со сеќавања од претходен живот(и) итн. Трансперсонална психологија. Квантна Механика итн.

Еден пример е тоа е Свеста која не кореспондира директно со мозочното ткиво. Со други зборови, не се взаемно поврзани експлицитно. Мозокот сам по себе не генерира свест. Имаше случај каде човек во тешка незгода изгубил повеќе од 50% од мозочната маса, и не само што продолжува да функционира, туку се останато му функционира супер, меморија, однесување итн. иако деловите од мозокот кои ги има загубено делум се центрите каде се третира меморијата.

Има и други примери - Руските експерименти со аурата. Контраверзниот 21 грам. Реинкарнација или луѓе со сеќавања од претходен живот(и) итн. Трансперсонална психологија. Квантна Механика итн.
Хе хе хе...браос
Сега чисто ќе ми ѓи збуниш ова атеистиве....
Има тука доста елементи за зборење и дискутирање, али гледам дека барем малку ги разбираш работиве...за разлика од другите атеисти...пак браос

Ми го заврте муабетот за свеста, за душата не ми кажа кои се индикациите?
Сакаш да кажеш дека свеста е дел од душата?

Сакаш да кажеш дека свеста е дел од душата?

Според мое убедување - да. Затоа натака ја однесов дискусијата.

Се уште не е потврдено од науката како се создава свеста. Многумина тоа го припишуваат на комплексноста и софистицираноста на мозокот но нема ни за тоа црно-на-бело докази. А често се презентира како факт, што мене ми пречи лично.

Тоа ти сам си одговори, одговор што тебе ти е ќеиф? Браос. А прашањето кај е?

Прашањето е истото кое миљон пути го поставив. а на кое добив смешен одговор.
Ај, ќе тргнам и од таквиот одговор па велам: ако атеизмот е НЕверување во постоењето бог(ови), тогаш што Е атеизмот?

Просто и едноставно, ако НЕ Е, тогаш што Е?

Ај, ќе тргнам и од таквиот одговор па велам: ако атеизмот е НЕверување во постоењето бог(ови), тогаш што Е атеизмот?

НЕверување во постоењето бог(ови)? Можеби? Кој би знаел?

Според мое убедување - да. Затоа натака ја однесов дискусијата.

Се уште не е потврдено од науката како се создава свеста. Многумина тоа го припишуваат на комплексноста и софистицираноста на мозокот но нема ни за тоа црно-на-бело докази. А често се презентира како факт, што мене ми пречи лично.
Ок.....те разбрав...некогаш кога и јас ќе имам добра ВОЉА (индикација) ќе ти објаснам некои детаљи околу ова (на кој начин функционира човечката машина)

Да се навратам на твојот предходен одговор, околу реинкарнацијата нешто.
Значи, ако постои реинкарнација постои и предходен живот!
Како тоа атеист да верува во живот после смртта?
Како тоа не се претвараме во пепел?

Психологијата комотно може да одкрие сосема нов правец благодарение на тебе.....

Психологијата комотно може да одкрие сосема нов правец благодарение на тебе.....

Личните навреди се показател и згодно покритие за личното немање саглам одговор.

И одговорот е по миљонити пут ист. Смешен или не, ти се допаѓа или не, ама уво ме заболе.

Ок.....те разбрав...некогаш кога и јас ќе имам добра ВОЉА (индикација) ќе ти објаснам некои детаљи околу ова (на кој начин функционира човечката машина)

Да се навратам на твојот предходен одговор, околу реинкарнацијата нешто.
Значи, ако постои реинкарнација постои и предходен живот!
Како тоа атеист да верува во живот после смртта?
Како тоа не се претвараме во пепел?

Па, океј е да ми објасниш како гледаш ти на тоа, јас лично не очекувам секој да се согласи со тоа како јас го гледам или перцепирам универзумот, сигурно ни ти не би очекувал секој да го прифати твојот светоглед. Една од одликите на рационален човек е да прифати кога нешто е невозможно и да продолжи понатаму.

А може и во голем дел ќе се согласам со тоа што имаш да кажеш за "човечката машина", којзнае :D

Па, врз основа на лични работи, не верувам, туку си "знам". Не можам врз основа на лично искуство да користам термин "верувам". Не знам дали ако некој е атеист мора да биде скептичен и кон постоење на душа (или Свест, независна од мозокот ко орган). Но ако е така, тогаш можеби не сум атеист. Но тоа не ме прави ни повеќе христијанин од што сум сега :).

Каде виде НЕ Е, па бараш ШТО Е? :)
Јас читам атеизмот Е НЕверување, не пишува „НЕ Е“ !
Салто направи со зборовите...?
Или си здебелуваш делови од реченица и си создаваш нови реченици, за да се најдеш во муабет? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom