Каде во Скопје да побарам клима, квалитетна 90% за разладување на добро изолиран стан од 45м2?
Мислам на Gree, Toshiba и уште некоја марка ако ја заборавив.
Однапред фала
http://energija.com.mk/index_mkd.php
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Каде во Скопје да побарам клима, квалитетна 90% за разладување на добро изолиран стан од 45м2?
Мислам на Gree, Toshiba и уште некоја марка ако ја заборавив.
Однапред фала
Прва и најевтина варијанта е да ја искористиш постојната печка овака, друго поскапо решение би ти било да земеш нова печка со вентилација како овие овде, и кај нас само овде ги имам видено вероватно и на други места ги има. Трета варијанта која вероватно ке те кошта поефтино од втората(1000еу 7КWнадворешна и 1внатрешна) е да наместиш една инвертер каналска за внатрешна(на плафон) па од неа да однесеш црева за вентилација до сите соби слично како кај првата и втората варијанта. Последново многу зависи од просторот и распоредот на собите т.е. патот од каналската до собите треба да ти е што пократок, пример ако имаш мал ходник од кој се влегува во сите соби би било идеално место. Во сите 3 варијанти имаш бушење отвори за вентилација кои не се големи, до 200мм, цревото термо изолирано е околу 200ден/м. Во последниот случај со климава добиваш и ладење покрај греењето а би те коштало околу 1500еу со црева и монтажа. За споредба само радијаторите би те фатиле преку 1000еу за што ти треба плус и нова печка. Каналскава мислам ти е идеално решение и заради рамниот плафон бидејки немаш бетонски носачи за рипање со цревата, да имаше носачи ке ти требаше мултисплит место каналска со X-број на внатрешни единици колку што е бројот на собите а тоа ке те кошта поскапо уште на почеток.што би бил добар избор за греење на спрат од куча. долен спрат, над визби, надворешни зидови од камен доста дебели малтерисани и надвор и внатре, дограма солидна. Пошто зидовите се носечки (стара градба) не можам да ги туркам и отварам поголеми простории така да си има повеќе соби башка кујна, башка трепезатрија, салон, спална, детски дневна.. и не ми е практично да држам сите врати отворени, сега за сега кујна имам шпоре на дрва кое се користи на зима и за готвење и по собите електрични печки али многу имам киловати, една шеска, една петка и една мислам тројка ли беше, ај ова зима не беше ладна и поминував со по 5-6 иљади месецо али во ладни зими и до 10 иди сметка за струја, па се мислев дали оние мермерни радијатори распоредени по соби плус на дрва в кујна би ја топлело према она што гледам, место 14 киловати со мермерните би ми било доволно 6-7.. има ли некој исуство со нив или да се стиснам и клам парно на дрва, то значи набавка на камин или шпоре со котел, цевки ребра вентили мајстор можи околу 2-2,5 иљади евра....
Инсталирај онион рут ,тор ..Постои ли некоја финта да се заобиколи она "the video is not available in your country" на hulu и на Fox?
По сервисното упатство, надворешната единица на Electrolux машината има ознака EXI12HD1WЕ и компресор марка ZHUHAI LANDA т.е GREE, моделот на компресорот е QXA-A091zE190A. Кратко гуглање на компресорот не води до ова сервисно упатство и до серијата Cozy na Gree t.e. GWH12MB-K3DNA3K / COZY. Внатрешната на COzy изгледа вака а богами и таа на електролуксhttp://set.com.mk/Heating-Cooling/A...it-systems/Electrolux-EXI12HD1W-12000BTU65888
Во СЕТЕК на попуст (на најновиот флаер 27К Ден) инвертер од германско производство со следните карактеристики:
Electrolux EXI12HD1W 12000BTU
ИНВЕРТЕР Климатизер
Comfort cool
Cooling 3.5KW and Heating 3.8KW
Temperature indicator on inside unit
Active Carbon filter
Cold Plasma filtration
Noise 25dB
Follow me sensor
24h Timer
Turbo function
Turbo Fan
Energy label A+/A
Најдов податоци на нет дека факторот SCOP изнесува 3.8, а SEER 5.8, ама не најдов никаде (за една карактеристика на инвертер климите) те работа до -15 степени надворешна температура. Како може не само овде на СЕТЕК, туку и на сите сајтови да го рекламираат како инвертер, а работна температура при греење на уредов е само -7*С?
И Швабо више не е она што бил!?

Се појавува два пати ама има камео за паметење.WIll Smith?
Go skrolnav nabrzina koga se mislevme dali da go gledame, ama tapa izgledase, duri trejlerot ne bese interesen.